בסוף שנת 1938 הקימה קבוצה קטנה של צעירים עולי גרמניה את היישוב גאולים כחלק ממבצע "חומה ומגדל". בין הצעירים היו האחים ולטר והוגו ראונר. הוגו היה גבר נאה ומחוזר על ידי הבחורות ביישוב, מה שגרם לא פעם לסכסוכים בין חברי הקבוצה. לכן הוחלט "להגלות" אותו לשנה למושב קדימה, בתקווה שיחזור משם עם בת זוג ויירגע. אבל הוא חזר לגאולים בגפו.

לולטר, שהתחתן בינתיים עם הלמה, נולדה בת בשם נעמי – ומחלקת החינוך שלחה ליישוב את הגננת הצעירה רות שטראוס. הלמה היתה יכולה רק לנחש מדוע בוקר אחר בוקר גיסה הוגו היה מתנדב לקחת את האחיינית שלו לגן. זו לא היתה הרוח החינוכית שבו, אלא יותר הגננת הצעירה רות.

יום אחד הגיע הוגו לגן כשבידו האחת נעמי הקטנה ובשנייה פרח. "זה נחמד מאוד", אמרה רות, "אבל אתה מבוגר ואני גם יוצאת עם מישהו". ה"מישהו" שרות דיברה עליו למד רפואה בדמשק, והגיע פעם בכמה חודשים לביקור על אופניים. הוא ללא ספק היה משאת נפשה של אמה, פרידל שטראוס. חתן רופא! אין כבוד גדול מזה.

 

אהבה שהתחילה בגן הילדים. הוגו ורות ראונר (צילום: אסנת לסטר)
אהבה שהתחילה בגן הילדים. הוגו ורות ראונר (צילום: אסנת לסטר)

 

חוסר ההתלהבות של רות לא הרתיע את הוגו, ולמחרת הוא הגיע עם נעמי בידו האחת וטבלת שוקולד בידו השנייה. וגם היתה לו הצעה. "שמעתי שאת יודעת לשחק שח", אמר. "הייתי מעוניין להגיע אליך למשחק אחר הצהרים". אבל זה לא היה השוקולד וגם לא משחק השח ששכנעו את רות להיפגש עם הוגו להפתעת כל חברי הקבוצה - ולמורת רוחה הגלוי של אמה. העקשנות של הוגו היא שנתנה לה את התחושה שאולי כדאי לנסות.

במשחקי השח המלך והמלכה התאהבו על אף שכל החיילים התנגדו והטורה החמיצה פנים. רות והוגו עלו על הסוסים ובשנת 1945, כשהקבוצה כולה עזבה לכפר ידידיה, הם עברו לצור משה, התחתנו והמשיכו לנתניה.

4 שנים אחר כך נולדתי אני.

בכל שנה בט"ו באב אני נזכרת בסיפור ההיכרות של הורי. אם גם אתם מצאתם את בן הזוג המושלם, השקיעו בו בחג הזה והכינו לו משהו מתוק.

 

עוגת שארלוט

מקור מלכותי. עוגת שארלוט (צילום: אסנת לסטר)
מקור מלכותי. עוגת שארלוט (צילום: אסנת לסטר)

 

לפני כ-200 שנה היתה באנגליה מלכה בשם שארלוט, ויש הסבורים שעוגת שארלוט נקראת על שמה - אבל זה בגדר אולי ולא בטוח. מה שבטוח הוא שזו עוגה המורכבת ממלית של קרם או פודינג, שעטופה בפרוסות רולדה או בביסקוטי. נראה שהעוגה המפוארת הזאת נולדה כדי לנצל שאריות של לחם ולהפוך אותן לקינוח טעים.

השארלוט שלי הוא קרם בטעם שוקולד המצופה ברולדת שוקולד ממולאת בקרם וניל. זה נשמע מסובך, אבל ההכנה פשוטה למדי ושווה את התוצאה היפה – ואת הטעם.

 

מרכיבים

 

לרולדה

  • 5 ביצים מופרדות
  • 5 כפות שמן
  • 1 שקיק (10 גרם) אבקת אפייה
  • 100 גרם (1/2 כוס) סוכר
  • 80 גרם (1/2 כוס ועוד 1 כף) קמח
  • 1 כף גדושה אבקת קקאו
  • שמן לשימון נייר האפייה
  • מגבת נייר או מגבת דקה לחה

 

למילוי הרולדה

  • 1 מכל (250 מ"ל) שמנת לקצפת
  • 2 כפות סוכר
  • 1 שקית אינסטנט פודינג בטעם וניל

 

למוס השוקולד למילוי העוגה

  • 100 גרם שוקולד מריר שבור לקוביות
  • 30 גרם חמאה
  • 360 מ"ל (1/2 1 כוסות) שמנת מתוקה
  • 3 כפות סוכר
  • 1/2 1 שקיות אינסטנט פודינג בטעם שוקולד

 

אופן ההכנה

 

הרולדה

  1. מחממים את התנור ל-180 מעלות.
  2. מערבבים היטב את החלמונים עם השמן ואבקת האפייה.
  3. מקציפים את החלבונים עם הסוכר עד לקבלת קציפה תפוחה ויציבה, אך גמישה.
  4. מפזרים על פני תערובת החלמונים בעזרת מסננת קטנה שליש מכמות הקמח ושליש מכמות אבקת הקקאו. מוסיפים שליש מקצף הביצים ומקפלים לתוך התערובת עד שהיא הופכת שוב לאחידה. חוזרים על הפעולה עוד פעמיים עם שני השלישים הנותרים של הקמח, הקקאו וקצף הביצים.
  5. מרפדים בנייר אפייה תבנית בגודל של כ-30X35 ס"מ, ומשמנים את הנייר.
  6. יוצקים את הבצק לתבנית ומטים את התבנית לכל הצדדים, כך שהבצק יתפזר בתוכה באופן אחיד.
  7. אופים 13-10 דקות.
  8. מיד לאחר שמוציאים את העוגה מהתנור מקלפים ממנה את נייר האפייה, מניחים אותה על מגבת נייר או מגבת לחה ומגלגלים לרולדה לאט ובזהירות.
  9. מניחים לרולדה להתקרר, ובינתיים מקציפים יחד את כל מרכיבי המילוי שלה עד שמתקבל קרם יציב.
  10. פותחים בזהירות את הבצק המגולגל, מורחים אותו בקרם ומגלגלים לרולדה.

 

הרכבת מעטפת העוגה

  1. מרפדים בניילון נצמד את חלקה הפנימי של קערה עגולה בקוטר של 30-20 ס"מ (רצוי להשתמש בקערת זכוכית כך, כי כך אפשר לראות גם מבחוץ את תוצאות העבודה). חשוב שכל הקערה תהיה מרופדת ושהניילון יהיה כמה שיותר צמוד לדפנות שלה.
  2. חותכים את הרולדה לפרוסות בעובי של 1 עד 1/2 1 ס"מ.
  3. מרפדים את כל פנים הקערה בפרוסות הרולדה: מתחילים מהתחתית ועולים מעלה לדפנות. חשוב לא להצמיד יותר מדי פרוסה לפרוסה, כדי לא להרוס את הצורה שלהן.
  4. מאחר שהפרוסות אינן צמודות בחוזקה זו לזו ייווצרו ביניהן חללים. מלאו אותם בחתיכות רולדה (ללא קרם) משארית הפרוסות.

 

מילוי העוגה

  1. ממיסים יחד את השוקולד והחמאה במיקרוגל או בסיר. במיקרוגל: מחממים 30 שניות, מערבבים – וחוזרים על החימום הקצר והערבוב עד שהשוקולד נמס לגמרי. בסיר: שמים את השוקולד והחמאה בסיר קטן, ומניחים אותו מעל סיר גדול שבו מעט מים רותחים (אסור שהמים ייגעו בסיר הקטן). מחממים תוך בחישה, עד שהשוקולד נמס לחלוטין.
  2. מקציפים את השמנת המתוקה עם הסוכר ואבקת הפודינג.
  3. מקפלים את השוקולד המומס לתוך קציפת השוקולד עד שמתקבל מוס אחיד.
  4. ממלאים בקרם את חלל הקערה ומכסים בניילון נצמד. מניחים במקרר לשעתיים לפחות, להתייצבות.
  5. מסירים את הניילון הנצמד, מניחים על הקערה צלחת הגשה והופכים. מסירים את הקערה ומקלפים בזהירות את הניילון הנצמד מפרוסות הרולדה.

 

עוד מתכוני עוגת שוקולד בערוץ האוכל של Xnet:

 

פאדג' שוקולד

פאדג' שוקולד (צילום: אסנת לסטר)
פאדג' שוקולד (צילום: אסנת לסטר)

 

פאדג' הוא ממתק שוקולד עשיר, עם טעם מעט קרמלי ומרקם צפוף אבל רך. יש לו הרבה גרסאות – וזו שלי. היא פרווה, עם הכנה פשוטה ותוצאה מדהימה. רק הקפידו לערבב את המרכיבים במשך כל זמן ההכנה.

 

מרכיבים

  • 1 כוס צימוקים
  • 1/2 כוס (120 מ"ל) ליקר שאוהבים
  • 100 גרם מחמאה
  • 1/4 1 כוסות חלב צמחי (סויה, שקדים וכדומה)
  • 300 גרם (1/2 1 כוסות) סוכר חום בהיר
  • 180-150 גרם מרשמלו
  • 400 גרם שוקולד מריר שבור לקוביות
  • 200 גרם אגוזי מלך חצויים או שבורים
  • שמן לשימון נייר האפייה

 

אופן ההכנה

  1. שמים את הצימוקים והליקר בצלוחית ומניחים בצד.
  2. שמים בסיר בינוני (רצוי שיהיה שטוח) את המחמאה, החלב והסוכר. מחממים, תוך ערבוב מתמיד, עד שהתערובת רותחת.
  3. מוסיפים לסיר את המרשמלו, מנמיכים את האש וממשיכים לבשל תוך ערבוב עד שהמרשמלו נמס לחלוטין.
  4. מוסיפים את קוביות השוקולד וממשיכים לבשל תוך ערבוב עוד כחצי דקה.
  5. מכבים את האש וממשיכים לערבב עד שהשוקולד נמס לחלוטין.
  6. מסננים את הצימוקים מהליקר ומוסיפים אותם לסיר יחד עם האגוזים. מערבבים.
  7. מרפדים בנייר אפייה תבנית בגודל של כ-30X35 ס"מ, ומשמנים את הנייר.
  8. יוצקים את התערובת לתבנית ומכים עם התבנית קלות במשטח העבודה כדי שהתערובת תתיישר בתוכה.
  9. מכסים בניילון נצמד ומכניסים למקרר לשעתיים לפחות, להתייצבות.
  10. מוציאים את הפאדג' מהתבנית וחותכים לקוביות, מעוינים, "אצבעות" או כל צורה אחרת. שומרים בקירור. בכלי מכוסה.

 

 

רוגלך מבצק שמרים דמוי עלים

רוגלך מבצק שמרים דמוי עלים (צילום: אסנת לסטר)
רוגלך מבצק שמרים דמוי עלים (צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון של רחל טביבי מגבעת המורה.

 

מרכיבים

96 רוגלך

 

  • 1ק"ג קמח
  • 1 שקית (50 גרם) שמרי "שמרית" או 2 כפות (17 גרם) שמרים יבשים
  • 6 כפות שמן
  • 6 כפות סוכר
  • 4 ביצים
  • 2 שקיות (20 גרם) סוכר וניל
  • 1/4 1 (300 מ"ל) כוסות מים פושרים
  • קורט מלח
  • 200 גרם חמאה או מרגרינה רכה מחולקת ל-12 חלקים שווים

 

לסירופ

  • 2 כוסות (400 גרם) סוכר
  • 1/4 1 (300 מ"ל) כוסות מים
  • מיץ מ-1/2 לימון

 

אופן ההכנה

  1. מתקינים במיקסר את וו הלישה. שמים בקערת המיקסר את כל מרכיבי הבצק ולשים 5-4 דקות, עד שמתקבל בצק נעים ורך, אך לא דביק.
  2. מעבירים את הבצק לקערה משומנת קלות, מכסים ומתפיחים כשעה עד שהבצק מכפיל את נפחו.
  3. מקמחים קלות את משטח העבודה. מוציאים מהבצק את האוויר, לשים אותו חצי דקה ומחלקים אותו ל-6 חלקים שווים.
  4. מרדדים כל חלק לעלה בגודל של כ-20X20 ס"מ.
  5. מורחים כל עלה בחלק אחד של חמאה. מקפלים את השוליים הימניים והשמאליים של כל עלה אל המרכז, ואת המעטפה שנוצרת מקפלים לשניים מלמעלה למטה.
  6. מניחים את העלים המקופלים במגש מכוסה בנייר אפייה. עוטפים את המגש היטב בשקית ניילון גדולה, כדי שהבצק לא יתייבש, ומכניסים למקרר ל-15-10 דקות.
  7. מרדדים שוב את העלים לריבועים בגודל 20X20 ס"מ. מורחים אותם שוב בחמאה ומקפלים שוב כמו בסעיף 5.
  8. מחזירים את העלים למגש, עוטפים היטב בשקית ניילון ומתפיחים במקרר במשך לילה או 8 שעות לפחות.
  9. חותכים כל עלה מקופל לשניים. מרדדים כל מחצית לעיגול, בלי ללוש אותה.
  10. חותכים כל עיגול ל-8 משולשים. מגלגלים את המשולשים לסהרונים – מתחילים את הגלגול מבסיס המשולש (אם הבצק נדבק למשטח העבודה מפרידים אותו באמצעות שפכטל).
  11. מניחים את הרוגלך בתבניות מרופדות בנייר אפייה ומתפיחים אותם במשך כ-15 דקות. בינתיים מחממים את התנור ל-170 מעלות.
  12. אופים את הרוגלך כ-15 דקות, עד שהם מזהיבים.
  13. בזמן שהרוגלך בתנור מכינים את הסירופ: מבשלים את הסוכר והמים עד שהסוכר נמס לגמרי. מורידים את הסיר מהאש, מוסיפים את מיץ הלימון ומערבבים.
  14. מיד לאחר שמוציאים את הרוגלך מהתנור טובלים אותם בסירופ.

 

 

עוגת לחם

עוגת לחם (צילום: אסנת לסטר)
עוגת לחם (צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון של שרה יהודאי מאשדות יעקב מאוחד.

 

מרכיבים

תבנית בגודל כ-25X25 ס"מ

 

  • 1 חלה, אפשר גם ישנה
  • 2 ביצים
  • 1 כוס (240 מ"ל) חלב
  • 2 תפוחי עץ מגוררים
  • 2 כפיות סוכר
  • 1 כפית קינמון
  • 1 כוס (150 גרם) צימוקים
  • 1/2 כוס (50 גרם) קוקוס טחון

 

אופן ההכנה

  1. מחממים את התנור ל-180 מעלות.
  2. פורסים את החלה.
  3. טורפים את הביצים עם החלב.
  4. סוחטים את תפוחי העץ המגוררים מהנוזלים ומערבבים אותם עם הסוכר. מבשלים 2 דקות במיקרוגל.
  5. טובלים את פרוסות החלה אחת-אחת בבלילת הביצים והחלב ומסדרים את מחציתן בתבנית.
  6. משטחים על הפרוסות מחצית מתפוחי העץ ומפזרים מעל 1/2 כפית קינמון ומחצית מכמות הצימוקים והקוקוס.
  7. יוצרים באותו אופן שבה נוספת של לחם, תפוחים, קינמון, צימוקים וקוקוס.
  8. אופים כ-20 דקות, עד שהעוגה מזהיבה.

 

  • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע