במוזיאון העם היהודי "בית התפוצות" שוקדים בימים אלו על תערוכת אופנה חדשה, אשר במרכזה יעמדו מעצבי אופנה יהודים בינלאומיים. על פי אינפורמציה שהגיעה ל-Xnet, התערוכה שתיקרא "תופרי החלומות" צפויה להיפתח במהלך חודש נובמבר והיא תציג את עבודותיהם של מעצבים יהודים מצליחים בעולם, ביניהם אלבר אלבז, דונה קארן וראלף לורן. על מלאכת האוצרות הופקדה שלי ורטהיים, לשעבר מרצה בשנקר וכיום יד ימינו של מעצב האופנה אלבר אלבז בבית האופנה הצרפתי לנוון. לוורטהיים ניסיון רב באוצרות, ובין היתר היא מופקדת על שימור ארכיב העבודות של צלם האופנה הצרפתי המנוח גי בורדן, חתומה על מספר ספרים הבוחנים את עבודתו ואף אצרה תערוכות נושא ורטרוספקטיבה מעבודותיו.

 

בדוברות בית התפוצות אישרו את הפרטים.

 

עוד בערוץ האופנה

 

 

איימי וויינהאוס. "היתה מאוד גאה בשורשיה היהודיים", מספר אחיה (צילום: gettyimages)
איימי וויינהאוס. "היתה מאוד גאה בשורשיה היהודיים", מספר אחיה (צילום: gettyimages)

 

 

במקביל לתערוכה זו, עובדים בבית התפוצות על תערוכה נוספת הנושקת לאופנה, "איימי וויינהאוס: דיוקן משפחתי" (אוצרת: אליזבת' שלבי), שהוצגה בקיץ שעבר במוזיאון היהודי בלונדון, וכעת עושה את דרכה לתל אביב. וויינהאוס, בת למשפחה יהודית לונדונית, היתה אחת מזמרות הפופ-סול המפורסמות של העת האחרונה, עד למותה הטראגי בקיץ 2011, כתוצאה משתייה מופרזת של אלכוהול, כך על פי פרסומים לאחר נתיחת הגופה.

 

את התערוכה, שתיפתח במחוזותינו ב-7 באוקטובר, יזם אלכס וויינהאוס, אחיה של הזמרת, ובמסגרתה ייחשף הקהל לעיזבונה של הזמרת, הכולל חפצים אישיים, אוסף תקליטיה ותמונות מתוך האלבום המשפחתי. "איימי היתה מאוד גאה בשורשיה היהודיים ובעיר הולדתה, לונדון", כותב האח. "כשמשפחות אחרות בילו על חוף הים, אנחנו התכנסנו בבית שלנו ברובע איסט-אנד בלונדון. זה מה שהגדיר אותנו כמשפחה. לא היינו דתיים במיוחד, אך היינו מסורתיים וחשוב לנו להראות את הצד המשפחתי הטיפוסי שלנו".

 

באופן טבעי תתמקד התערוכה גם באישיותה הססגונית של וויינהאוס, ובמקומה כאייקון אופנה בהיכל התהילה של המוזיקה. בתערוכה יוצגו מבחר מבגדיה, כמו שמלה של לואלה ברטלי, שלבשה בהופעתה בפסטיבל גלסטונברי ב-2008 ושמלת החתול שלבשה במופע של דיוויד לטרמן. על רקע זה מעניין להיזכר בדברים שאמרה וויינהאוס בראיון למגזין הארפר'ס בזאר בשנת 2010, בעקבות קולקציית קפסולה שעיצבה למותג פרד פרי: "אני לא אייקון אופנה. אני מתלבשת כמו גבר שחור יהודי זקן, כאילו אני עדיין חיה בשנות ה-50".

 

שתי התערוכות שיוצגו בבית התפוצות מסמנות התעוררות מעניינת בגזרת תערוכות האופנה המנומנמת בישראל. לא בכדי מי שמסמן את ההתעוררות הוא דווקא בית התפוצות, שכן אופנה היא חלק בלתי נפרד ממורשת העם היהודי. לא בכדי השדרה השביעית בניו יורק, שהיא שדרת האופנה, נחשבת עד היום כמאחז יהודי, שבה מנהלים היהודים את ה"שמאטע ביזנס" המזוהה עמם.