מעצם היותה ענף מותרות, עומדת תעשיית האופנה המקומית בקו האש הראשון מבחינת הסכנה לקיומה במצב מלחמה, לא פחות מענף המסעדנות, המלונאות ותרבות. יכולים להעיד על כך בעלי עסקים מתל אביב והמרכז, לא כל שכן בעלי עסקים בדרום, שמצבם הולך ומחריף לממדי אסון. "אנשים לא יוצאים לאירועים בגלל המצב, או שמתבטלים אירועים חברתיים, ולכן גם אף אחד לא מגיע לחנות לקנות בגדים. זה גלגל שמשפיע עלינו", אומרת גילי אסרף, בעלת בית העסק "בוז'ולה - בוטיק מעצבים" בשדרות (הפלדה 8, מתחם פרץ סנטר). הבוטיק מציע מזה חמש שנים בגדי ייבוא של מותגים ומעצבות אופנה צעירות מקומיות, כמו נטלי שווילי, גליתה ועוד. לדברי אסרף, חוג הלקוחות שלה הוא בעיקר משדרות והסביבה, אך גם מרחבי הארץ. לטובת הלקוחות מחוץ לשדרות, מאפשר הבוטיק גם אפשרות להזמנות טלפוניות ומשלוחים בדואר ישראל.
"אנשים לא יוצאים מהבתים, ואם צריך לקנות משהו, אז יוצאים למטרה ממוקדת וחוזרים הביתה למרחב המוגן", משתפת אסרף מחוויות היומיום בשדרות. "גם לפני המבצע היה ירי של רקטות, אבל עכשיו זה ממש שיתק את האזור. אנחנו ממשיכים לעבוד כרגיל, אבל אני יכול להעיד שהפדיונות נפגעו. מספיקה אזעקה אחת ביום, כדי שאנשים לא יצאו מהבית".
עוד בערוץ האופנה
- אורטל בן דיין משיקה קו גלביות: "אופנה היא זירה פמיניסטית"
- להיות מוסלמי זה הכי באופנה
- איך הפך ג'רי סיינפלד לפרזנטור
דברים דומים מספרת גם מוריה זיקרי, בעלת החנות לאופנת תינוקות, ילדים ונוער, "מאמי מעצבים" בקריית גת (הרימון 38): "מאז ירי הרקטות, הפדיונות שלנו ירדו באופן דרסטי. אם ביום רגיל הייתי סוגרת קופה עם 5,500 שקל, עכשיו הפדיון היומי עומד על 100 שקל, 85 שקל, סכומים כאלה. ביום שישי היה לי יום טוב, 400 שקל", היא אומרת בציניות. "זה אפילו לא מכסה לי את ההוצאות של שלוש עובדות ביום".
חשבת לסגור את העסק לזמן מה?
"לא. אני פותחת כל יום ומקווה שיהיה בסדר. אבל אנשים לא יוצאים מהבתים. אני זוכרת שהמצב היה זהה גם בתקופת מבצע עמוד ענן לפני שנתיים. כשיש טילים, אנשים לא יוצאים. האווירה בעיר לא טובה. רק אתמול (רביעי) היו כאן יירוטים ורסיסים שנפלו במרכז העיר".
אל זיקרי הגענו דרך דף הפייסבוק "גם אני קונה בדרום", שנפתח השבוע כדי לנסות לסייע לבעלי עסקים מהדרום המותקף, רובם עצמאיים וקטנים, ללא גב של רשת גדולה. הקבוצה היא מעין לוח מודעות של בעלי עסקים מהסביבה, וזוהי דרכם לתקשר עם לקוחות מכל רחבי הארץ. "שמי מוריה ובבעלותי חנות לבגדי ילדים בקריית גת", כתבה זיקרי אתמול. "בשבועיים האחרונים עבדנו כרגיל ולא הרמנו ידיים, אך למרות זאת, בעקבות המצב הבלתי נסבל החנות היתה ריקה מלקוחות. אשמח להשתתף בכל יריד שיתקיים ואף נשמח לארח בחנות לקוחות מאזור המרכז".
"הלוואי שאנשים יהיו מוכנים להגיע לעשות קניות בקריית גת", אומרת זיקרי, ומונה את המבצעים שבאמצעותם היא מנסה להביא לקוחות, גם מהמרכז: כל בגדי המותגים לילדים של החברות נאוטיקה, גאנט, ראלף לורן, פומה, קאפה, נייקי וריבוק נמכרים כעת במבצע של 1+1 מתנה. חליפות גן קצרות, 4 ב-100, שמלות לילדות ב-99 שקל במקום 250 שקל, ולרוכשים חולצות בית ספר, הטבה של 50 אחוז הנחה על נעלי ספורט.
המצב לא פגע רק בחנויות עצמאיות, אלא גם ברשתות אופנה. רשת האופנה לצעירות דיוטי מוטי, שסניפיה פזורים באשקלון, אשדוד ואילת, מדווחת כי הפדיונות של חנויות הדרום ירדו ב-60 אחוז מאז תחילת המבצע. לדברי אלרן זיו, מבעלי הרשת, מלבד הפגיעה בהכנסות, נאלצות חנויות הרשת לסגור מוקדם (ב-20:00 בערב במקום 23:00), וחלק מהעובדים עזבו את האזור צפונה. "האמיצים שכבר יוצאים מהבית עושים קנייה ממוקדת בלבד, וכבר לא מסתובבים כמו פעם", אומר זיו ומצביע על הבעיה הספציפית של ענף האופנה, בשל היותו תלוי עונה וטרנדים חולפים ומתחלפים: "כל יום שעובר הוא קריטי. מה שמחסל את העסק הם לא רק הטילים, אלא אי הוודאות. אנחנו לא יודעים להעריך הזמנות של סחורה ויש לנו גם מלאים שהוזמנו בעבר ונמצאים במחסנים שלנו. אם הייתי יודע שיש לזה תאריך סיום, זה היה עוד מניח את דעתי, אבל המצב הזה יכול להימשך גם עוד עשרה ימים ויותר".
אתה כבר חושב על דרכים להיחלץ מהמצב?
"הדבר היחיד שיסייע לנו זה פיצוים מהמדינה. בעמוד ענן קיבלנו פיצויים, אבל באיחור של שבעה חודשים. לבעלי עסקים קטנים שנמצאים על אשראי לא גבוה, זה דבר שקשה לספוג. אני חושב שהמדינה חייבת לתת לבעלי העסקים בדרום פיצוי מהיר, או לפחות לתת לנו משהו על החשבון. ואם יבואו תל אביבים לקנות, זה גם יעזור".