הקיץ כבר הגיע מזמן והחופש הגדול עומד ממש בפתח. במהלך החודשיים הקרובים יבלו ילדינו שעות רבות בקייטנות ובפעילויות יזומות שנבחר עבורם. על מנת להנעים את זמנם ולהעביר את זמננו בקלות, סביר שאת מרבית הפעילויות נבחר לעשות מחוץ לבית באוויר הפתוח. כל שנה אנו ניצבים מול אותה בעיה, מזג האוויר החם עד שרבי גורם לאיבוד נוזלים רב ומלחמות מיותרות עם הילדים ובני הנוער על כמות השתייה.

 

כולנו יודעים שלמים חשיבות גבוהה בשמירה על הבריאות וכי חשוב לשתות כשנמצאים באקלים חם ותוך כדי פעילות גופנית. השאלה שניצבת בפני כל הורה היא איך לחנך את ילדיו לשתות כמות נאותה ולשמור על בריאותם, מבלי לנדנד ולדאוג כל הזמן.

 

מים נמצאים בכל תא מתאי גופנו. הם מהווים חלק בלתי נפרד מרקמת השריר, רקמת המח ורקמות חיוניות נוספות בגופנו, ומאפשרים תפקוד פיזיולוגי תקין. שמירה על מאזן נוזלים תקין חיוני לנו, והפרעה באיזון זה יכולה לגרום לתופעות פיזיולוגיות שליליות תוך שעות ספורות.

 

לילדים ולבני נוער יש דרישה גופנית גבוהה יותר לנוזלים מאשר למבוגרים. הסיבה לכך נעוצה במספר עובדות פיזיולוגיות: הראשונה היא שילדים ובני נוער נוטים לאבד יותר נוזלים ממבוגרים מכיוון ששטח פני גופם גדול יותר מנפח גופם, בנוסף ילדים רגישים יותר לטמפרטורות כך שבטמפרטורה גבוהה גופם יפעל מהר יותר מגוף מבוגר על מנת לקרר את עצמו, מה שיעלה להם באיבוד נוזלים נוסף. גורמים נוספים לאיבוד נוזלים גבוה ממבוגרים הם קצב הנשימה וחילוף החומרים הגבוהים יותר, כליות לא בוגרות שגורמות לאיבוד גדול יותר של נוזלים בשתן ורגישות נמוכה יותר לתחושת צמא.

 

לשתייה השפעה מכרעת על יכולת תפקוד פיזיולוגית וקונטיבית, ממחקרים עולה כי שתייה לא נאותה והתייבשות עלולים לפגוע ביכולת קונטיבית של ילדים ובני נוער. נמצא כי לילדים שמרבים בשתייה יכול ריכוז גבוהה יותר וזיכרון טוב יותר מילדים שלא שותים מספיק.

 

למרות רצוננו לשמור על בריאות ילדינו, ולדאוג לכך שישתו מספיק במהלך היום, רובנו לא נמצאים עם הילדים עשרים וארבע שעות ביממה, וקשה לנו לעקוב ולדאוג לכך שילדינו ישתו מספיק מים.

 

איך נדאג לכך שבני נוער וילדים ישתו מספיק?

  • חינוך מוקדם - בדיוק כפי שהרגלי האכילה נלמדים בגיל צעיר ומלווים אותנו לאורך חיינו, כך גם הרגלי השתייה שלנו. למדו את ילדיכם לשתות כל מספר שעות, דאגו לשאול כבר בגיל צעיר אם הם צמאים ולהתעקש שישתו לאחר כל פעילות גופנית יזומה וכאשר הטמפרטורה בחוץ גבוהה.
  • סביבה רוויה – דאגו לכך שמים ימצאו בשפע בסביבת ילדיכם. הקפידו לצייד אותם בבקבוק מים אישי ולבקש שישתו טרם היציאה מהבית. דאגו לבקבוקי מים קרים במקרר ותזכרו אותם לשתות כל כמה שעות.
  • היו יצירתיים – ילדיכם יהנו הרבה יותר לשתות מים אם תיצרו עניין סביב השתייה. רכשו בקבוקים צבעוניים, קשי שתייה מעניינים, קרחונים בצורות וכל מוצר שיאפשר לכם להפוך שתייה של כל כוס מים לחוויה.
  • מים יכולים להגיע בכל מיני צורות – צריכת נוזלים היא המשמעותית לגוף הילדים ובני הנוער ולאו דווקא מים. אפשר להכין קרחונים או קרטיבים על בסיס פירות ומים. קרטיב לימונענע ללא סוכר, או קרטיב מלון ללא תוספת סוכר יכולים להיות אטרקציה וחוויה, וכל זאת תוך כדי שהם ממלאים את תפקידם ומרווים את ילדינו.

 

חשוב לזכור שצריכת נוזלים משתנה בהתאם לגיל, מין, פעילות גופנית, אקלים גודל גוף ומשקל. ההמלצות לצריכת נוזלים משתנות בין ארגוני בריאות שונים ועומדת על 1.9-3.3 ליטר נוזלים ליום לבנים ובנות בגילאים 9-18 שנים.

 

שתייה בלתי מספקת במהלך היום תביא לאיבוד נוזלים ועשויה לגרום להתייבשות, שתבוא לידי ביטוי בסימנים פיזיולוגים כעייפות, צמא, חוסר מנוחה, יובש בפה ועיניים, ירידה בכמות השתן, סחרחורות, עיניים שקועות ובמקרים חמורים גם מוות.

 

חשוב לשים לב לשינויים פיזיולוגים שחלים בילדים ובני נוער שעשויים להעיד על סימני התייבשות. במצב של התייבשות חשוב להחזיר לגוף את הנוזלים שאבדו, ולהקפיד להמשיך ולשתות גם לאחר שהסימנים נעלמו.