נשים רבות מבטיחות לעצמן שלאחר הלידה הן לא יוותרו על הנקה ויהי מה. אבל לחיים תוכניות משלהם ולעיתים לאחר חודשים בהם הן מצפות להחזיק את התינוק החדש ולשים אותו על השד, המציאות טופחת פניהן והתינוק הסרבן לא נצמד לשד מסיבות שונות ואחרות: אם בגלל שהתינוק ישנוני מדי בשביל לינוק או שלא מצליח להיצמד לשד כראוי או שהפטמות מאוד כואבות לאם ואינה מסוגלת להצמיד אותו לשד.

 

לרגל שבוע עידוד הנקה שמתקיים בשבוע הבא ריכזו עבורך יועצות ההנקה באגף האימהות אסף הרופא שיטות להאכלה בהן ימשיך התינוק לקבל את חלב האם גם אם במקביל יקבל תוספת. שיטות אלה יפחיתו את הסיכוי לדחיית השד בהמשך.

 

1. שיטת עור לעור – skin to skin:

מילדות יסייעו לנשים המבקשות להניק מיד לאחר הלידה ויניחו את תינוקן על בית החזה עור לעור, בסופו של דבר ימצא התינוק את דרכו לפטמה במהלך השעה שלאחריה ויתחיל לינוק. שיטת skin to skin מומלצת גם בימים הבאים ואפילו שבועות אחרי הלידה. השיטה משולה להזמנה מיוחדת לארוחה ומעודדת הצמדות לשד אצל תינוקות סרבני הנקה, שהרי פעילות היניקה היא אינסטינקטיבית, כזו שכל תינוק נולד עמה.

 

עבור פגים או תינוקות שנולדו טרם זמנם רצוי לנקוט בשיטת הקנגורו, שאינה שונה מהותית מ skin to skin, אך מאפשרת לתינוק להיות במגע מתמיד עם האם וללמוד למצוא בעצמו את ההזדמנויות לינוק. משך הקנגורו יתארך בהדרגה עם גדילתו של הפג.

 

2. סחיטת קולסטרום:

סחיטה ידנית של קולסטרום מהשד והצפת הפטמה בחלב, מסייעת לאותו "רדאר" שיש לתינוקות למציאה מהירה ואפקטיבית יותר את שד האם ובסופו של דבר יניקה ממנו.

 

3. הנקת פגים ותינוקות שנולדו טרם זמנם:

נשים שילדו טרם זמנן ומעוניינות להניק גם כאשר הוא תחת השגחה בפגיה, תקבלנה מזרק שבו הן אוספות את החלב הראשוני. המזרק נלקח לפגייה וניתן לילוד במועד ההאכלה ישירות לפה או בטפטוף. צורת הזנה נוספת אפקטיבית היא יניקה דרך צינורית.

 

4. מתן חלב אם בכפית:

באגף אימהות ישנן כפיות מיוחדות המיועדות להאכלת התינוק. היועצות מדריכות את האמהות החדשות לסחוט ידנית את השד, לאסוף את הקולוסטרום לכפית נקייה ולשפוך ישירות לפה של התינוק. השיטה מתאימה במיוחד ביממה ראשונה שאחרי הלידה כאשר התינוק ישנוני ולא משתף פעולה בהנקה או כאשר אינו מצליח להיצמד לשד ולינוק ביעילות. כמו כן, השיטה יעילה לעורר את התינוק להנקה בשעות הקרובות.

 

5. האכלת אצבע:

האכלה באצבע דומה יותר להנקה מאשר להאכלה מבקבוק. כדי להאכיל מהאצבע, התינוק חייב להחזיק את לשונו למטה וקדימה מעל החניכיים התחתונים, כשהפה פתוח רחב והסנטר מושט קדימה. בנוסף תנועות הלשון והסנטר זהים לזו שתינוק עושה כשהוא יונק מהשד. לפני תחילת האכלה על האם לרחוץ ידיים, רצוי ללא ציפורן ארוכה, להניח את התינוק בתנוחה נוחה עם הגבהה , לתמוך ביד אחת מאחורי כתפיו ועורפו. בנוסף יש צורך לעזר הנקה כמו צינורית הזנה דקה ומזרק או בקבוק שמכיל חלב אם שאוב או תמ''ל בהתאם לנסיבות.

 

מחברים את הצינורית ההזנה בקצה אחד למזרק או לבקבוק והקצה השני של צינורית ההזנה נכנס לפיו של התינוק בקו אחד עם קצה האצבע. בדרך כלל ברגע שהתינוק ירגיש אצבע בפיו וזרימה של חלב הוא יתחיל למצוץ אפילו אם הוא ישן. האכלת אצבע היא שיטה שעוזרת לאמן את התינוק לקבל את השד. אפשר להשתמש בה גם כדי להימנע מפטמות מלאכותיות, אבל בעיקר לעזור לחבר תינוק לשד במצבים שאינו נצמד, במצבים של פטמות פצועות האכלה מהאצבע למשך מספר ימים יכולה לאפשר לפטמות להבריא וכמובן השיטה יעילה בלעורר תינוק ישנוני.

 

6. מתן תוספת מהשד

במצבים בהם יש צורך במתן תוספת תמ''ל לתינוק היונק מסיבות שונות כגון מיעוט חלב אם, ניתן לעשות זאת בעזרת אותה צינורית דקה שבשימוש בהאכלת אצבע כשתינוק צמוד לשד. השיטה מתאימה לתינוקות שנצמדים היטב לשד, הם יונקים מהשד ונהנים גם מקבלת חלב אם ישירות מהשד וגם מתוספת של חלב אם שאוב או מתמ''ל בהתאם לנסיבות.

 

הצינורית לא צריכה לעבור את קצה הפטמה כדי לתפקד כראוי. כמו כן, לא צריכה לעבור בהרבה את קצה החניכיים של התינוק. בדרך זאת ניתן להימנע מהאכלה מבקבוק שיכולה לשבש הנקה אם זו טרם התבססה.

 

שיטות אלו ונוספות מיושמות ע"י יועצות ומדריכות הנקה באגף האימהות, במרכז הרפואי אסף הרופא.

 

במהלך השבוע הקרוב יקיים המרכז הרפואי אסף הרופא סדרה של פעילויות להגברת המודעות לחשיבות ההנקה במועדון היולדות של המרכז, לרבות מפגשי תמיכה בהנקה, אליהם יוזמנו אמהות עם תינוקות וכן נשים בהריון המעוניינות להתכונן "ליום שלאחר הלידה". המפגשים יתקיימו ב-22.6 וב-25.6 בין השעות 10:00-12:00 במועדון היולדות באסף הרופא.

 

  • המפגשים אינם כרוכים בעלות אך מחייבים הרשמה מראש. במהלך השבוע תתקיים גם פעילות תומכת הנקה בעמוד הפייסבוק של מועדון יולדות אסף הרופא במסגרתו תתארח מדי יום יועצת הנקה אשר תענה לשאלות הגולשות. שעות האירוח יתקיימו בשבוע הבא בימים א-ה 8:00-9:00.