בובות תמיד היו חלק מעולם האופנה – בין אם כבסיס חומרי שעליו נוצר הבגד, ובין אם כמודל לגוף הנשי שבו מביטים העוברים ושבים בחלון הראווה. כעת נמצא המתח הסמוי שבין הסטטיות הבובתית לרכות של הבגד, בין הפורצלן נטול הפגמים לאנושיות הפגיעה, בבסיסו של שיתוף פעולה ייחודי בין מוזיאון יפו העתיקה, קבוצת מעצבות ישראליות, עמותת "אחת מתשע" וערוץ האופנה של Xnet.

 

במסגרת פרויקט One Of, התגייסו תשע מעצבות אופנה מקומיות ליצור עיצובים מיוחדים עבור תשע בובות פורצלן שיצרה האמנית מילה רוזנפלד, המוצגות כחלק מתערוכת הבובות הבינלאומית Dolls Art. העיצובים מבטאים את היחס של המעצבות לנושאים של עוצמה נשית, יופי והחלמה, והם ייחשפו לראשונה במוזיאון יפו העתיקה ביום חמישי הקרוב (19 ביוני) בערב השקה שבו יוצעו הבובות למכירה לטובת גיוס משאבים למען הנשים המטופלות בעמותת "אחת מתשע", הפועלת להגברת המודעות לגילוי מוקדם של סרטן השד.

 

עוד בערוץ האופנה

 

"במיטב בירות האופנה מתקיימות תערוכות ייחודיות הקושרות את עולם האופנה עם אמני בובות עכשוויים", אומרת לימור מרגוליס, אוצרת התערוכה ויוזמת הפרויקט. "אני שמחה לראות שפרויקט One Of צמח בצורה הרמונית וטבעית כל כך, עם תכני התערוכה, איכותה ומטרות העמותה. שמחתי על ההיענות הגדולה שהיתה לפרויקט, ואני מודה לכל אחת מהמעצבות שהקדישו מזמנן ובראו מלבן את היצירות המדהימות, שמשתוות ברמתן ליצירות של שאר האמנים מהארץ ומהעולם המציגים בתערוכה".

 

רגע לפני שהן תופסות את הבמה, יצאנו לראות את העיצובים המיוחדים שנוצרו לבובות בתערוכה ולשמוע מהמעצבות על הרעיונות שהובילו אותן ביצירת הבגדים.

 

 

לארה רוסנובסקי. פתחה חנות הנושאת את שמה ביפו לפני כשנה (באדיבות לארה רוסנובסקי)
לארה רוסנובסקי. פתחה חנות הנושאת את שמה ביפו לפני כשנה (באדיבות לארה רוסנובסקי)

 

 

הבובה של לארה רוסנובסקי

 

לארה רוסנובסקי היא אמנית רב תחומית שפעלה עד כה בלונדון. עיצוביה מושפעים מהיבטים של אמנות ופולקלור, הבאים לידי ביטוי במפגש מפתיע בין יוקרה ואיכות עכשווית, לצד עבודת יד מסורתית. לפני כשנה פתחה ביפו חנות הנושאת את שמה.

בגדי הבובה: שמלה רחבה המשובצת ברקמות צבעוניות ופונפונים, שיצרה המעצבת במטרה לתת ביטוי לקולות השונים בתוך האישה דרך חיבור בין בדים שבטיים ארוגים ורקומים לעור מעובד.

דבר המעצבת: "הבובה שעיצבתי נתפסת כבובה אחת, אבל היא לא – היא הרבה. במציאות הנשית המורכבת של היום, האישה היא פאזל של קולות וצרכים מנוגדים".

 

 

אילנה אפרתי. מתמחה בעיצוב וייצור בגדים מחויטים בסגנון אישי (צילום: רן גולן)
אילנה אפרתי. מתמחה בעיצוב וייצור בגדים מחויטים בסגנון אישי (צילום: רן גולן)

 

 

הבובה של אילנה אפרתי

 

אילנה אפרתי הקימה את המותג הנושא את שמה בשנות ה-80, והיא מתמחה בעיצוב וייצור בגדים מחויטים בסגנון אישי. העיצובים של אפרתי מתאפיינים במראה מינימליסטי ועל זמני, ועשויים מבדים וחומרי גלם טבעיים ואיכותיים, המיובאים על ידי אפרתי מאיטליה.

בגדי הבובה: מערכת לבוש המורכבת מפריטים מצוירים ורקומים בעבודת יד, כמחווה למסורות הנשיות של מלאכת היד – חולצת כותנה המצוירת ביד בדוגמת איקט, חצאית ארוכה העשויה בד טול רקום בחוטי צמר ומתחתיה חצאית פליסה מנייר חום גס ומעיל עור בהיר הרקום ללא חוט ומצויר ביד. עיטור הפנים מעור צרוב בלייזר הוא מחווה לרדידי התחרה הנשיים ההיסטוריים.

דבר המעצבת: "התלבושת שיצרתי נועדה לעורר מחשבה ודיון על המתח בין המראה החיצוני של האישה המודרנית לבין עולמה הפנימי. הדרישה החברתית המתמדת מהאישה לעמוד בסטנדרטים של יופי וקישוטיות מסתירה ומעלימה מעל פני השטח את הקושי והמתח שהם לעתים קרובות מנת חלקה".

 

 

הגר אלמביק. פועלת בתעשיית האופנה משנת 1987 (באדיבות הגר אלמביק)
הגר אלמביק. פועלת בתעשיית האופנה משנת 1987 (באדיבות הגר אלמביק)

 

 

הבובה של הגר אלמביק לאלמביקה

 

הגר אלמביק, בוגרת המדרשה למורי ציור ואמנות ובוגרת שנקר, פועלת בתעשיית האופנה משנת 1987. עיצוביה מתאפיינים בהומור וחום, ומשלבים אהבה לחומר, צבע וטקסטורה עם הבנה בגוף האישה.

בגדי הבובה: חולצה גברית עם צווארון וחצאית מקסי שופעת בד, שתיהן מבד פשתן לבן. את המראה חותמת חגורה חומה עבה.

דבר המעצבת: "זה מראה מאוד ישראלי עבורי. יש בו תמונה של זיכרונות עבר ועם זאת, הוא גם מאוד רלוונטי להיום. המראה הצחור משדר, מבחינתי, משהו נקי עם הרבה אופטימיות".

 

 

שרון דאובה וקרין לייקוביץ'. מעצבות המותג קום איל פו (באדיבות שרון דאובה וקרין לייקוביץ)
שרון דאובה וקרין לייקוביץ'. מעצבות המותג קום איל פו (באדיבות שרון דאובה וקרין לייקוביץ)

 

 

הבובה של שרון דאובה וקרין לייקוביץ' לקום איל פו

 

שרון דאובה, בוגרת המחלקה לאמנות בבצלאל, וקרין לייקוביץ', בוגרת שנקר, הן מעצבות המותג המקומי קום איל פו, שמשלב אופנה עם אג'נדה חברתית וידוע ביוזמות הרבות שלו למען נשים.

בגדי הבובה: מערכת לבוש המחברת בדים מחויטים עם בדים רכים, נשפכים ונשיים. התלבושת מורכבת מחולצת אריג הנרכסת מאחור, חצאית מקסי רחבה ומודפסת וחגורת פפיון מהבד של החצאית.

דבר המעצבות: "זוהי הדרך בה אנו רואות את ניצחון האישה במאבק במחלה על ידי שילוב של עוצמה נשית חזקה עם המון רכות וחמלה – דרך נשית ומיוחדת של מאבק המכילה בתוכה ניצחון לא רק באמצעות כוח, אלא גם באמצעות אהבה עצמית, קבלה ורוך".

 

 

דורין פרנקפורט. מעצבת ומייצרת בתל אביב בסדרות מצומצמות (באדיבות דורין פרנקפורט)
דורין פרנקפורט. מעצבת ומייצרת בתל אביב בסדרות מצומצמות (באדיבות דורין פרנקפורט)

 

 

הבובה של דורין פרנקפורט

 

בגדי המעצבת הוותיקה והמוערכת דורין פרנקפורט מעוצבים ומיוצרים בתל אביב בסדרות מצומצמות. בין לקוחותיה הרבות נמצאות שלל נשות חברה, אמניות, סופרות, פוליטיקאיות, עורכות דין ושחקניות המתחברות למראה המוקפד, המובנה והנשי של המעצבת.

בגדי הבובה: אאוטפיט המורכב משלושה חלקים בגווני אפור וצהוב, כאשר הבדים והטקסטורות של הלוק מגוונים ומחוספסים. את המראה חותם מעין טורבן אפור המלופף על ראש הבובה בליווי כתר נוצץ.

דבר המעצבת: "הבובה שלנו לבושה בבגדים רכים ונעימים המכילים את ה-DNA של בית האופנה שלנו. החלום שלנו הוא לעצב בגדים ייחודיים ונוחים המתווספים אל הארון ומשמשים את הלובשת שנים ארוכות, ברגעים טובים ושמחים וברגעים קשים".

   

 

לי גרבנאו. מעצבת צעירה המוכרת את עיצוביה עוד מתקופת לימודיה בשנקר (באדיבות  לי גרבנאו)
לי גרבנאו. מעצבת צעירה המוכרת את עיצוביה עוד מתקופת לימודיה בשנקר (באדיבות לי גרבנאו)

 

 

הבובה של לי גרבנאו

 

לי גרבנאו, בוגרת שנקר שהתחילה לעצב ולמכור את עיצוביה כבר בתקופת הלימודים ומחזיקה בסטודיו בהרצליה פיתוח. היא מתמחה בחייטות עילית בשמלות ערב וכלה לנשים.

בגדי הבובה: שמלה מחויטת העשויה מבד ברוקרד משי ורקמת חרוזים בעבודת יד.

דבר המעצבת: "התערוכה המיוחדת הזו הזכירה לי את התערוכה Théâtre de la Mode שהתקיימה בשנת 1946, בה לקחו חלק מיטב מעצבי האופנה הצרפתיים במטרה להפיח חיים מחדש בלבוש ההוט קוטור הנשי לאחר הסגנון הצבאי של מלחמת העולם השנייה. מההשראה הזו וברוח התקופה, בחרתי לעצב שמלת ערב בסגנון ה-new look של שנות ה-50".

 

 

נעמה בצלאל. ניסחה סגנון ייחודי המזוהה איתה (באדיבות נעמה בצלאל)
נעמה בצלאל. ניסחה סגנון ייחודי המזוהה איתה (באדיבות נעמה בצלאל)

 

 

הבובה של נעמה בצלאל

 

נעמה בצלאל, בוגרת שנקר, החלה את דרכה כמעצבת שכירה, אך מהר מאוד הבינה כי היא רוצה לפתח אמירה אישית משלה. כך החליטה לצאת לדרך עצמאית וליצור מותג הנושא את שמה. כיום מונה רשת נעמה בצלאל 12 חנויות, כולל אחת הממוקמת בסטודיו שלה.

בגדי הבובה: מערכת לבוש של חצאית וחלק עליון, שעוצבה בנינוח נוסטלגי וטאץ' של רטרו ההולם את רוח המותג וכתב היד של המעצבת.

דבר המעצבת: "אני שואפת להביא את העבר אל ההווה בצורה עכשווית ועדכנית עם תזכורת נעימה מפעם. עיצוב, מבחינתי, הוא תחום שמוכתב לפי צרכים וייעוד, והינו מוצר פונקציונלי שמושתת על ערכים אסתטיים".

 

 

רזיאלה גרשון. מעצבת לאישה הישראלית שמחפשת לבוש מחויט וקלאסי (צילום: גיא כושי ויריב פיין)
רזיאלה גרשון. מעצבת לאישה הישראלית שמחפשת לבוש מחויט וקלאסי (צילום: גיא כושי ויריב פיין)

     

 

הבובה של רזיאלה גרשון

 

קריירת האופנה של רזיאלה גרשון, שלא למדה את המקצוע באופן מסודר, החלה לפני 25 שנה, ומאז היא משתייכת לקבוצה מצומצמת של מעצבים מקומיים המספקים מענה לאישה הישראלית שמחפשת לבוש מחויט וקלאסי.

בגדי הבובה: חצאית מקסי שחורה בגזרת קלוש מבד טאפט (הפריט המזוהה ביותר עם המעצבת) וחולצה מבד הרקום בפאייטים וחרוזים, אליהן הותאמו צעיף וכובע. המראה שנוצר הוא דרמטי, כמעט גותי. מערכת הלבוש עוצבה בהשראת קולקציית החורף הבא של רזיאלה, שהוצגה בשבוע האופנה גינדי תל אביב במרץ האחרון תחת השם "פריז-תל אביב".

דבר המעצבת: "על הציר הדמיוני שבין רחוב דיזנגוף לסנט הונורה, אני זוכרת את התקופה שבה התחלתי לעצב אופנה במיליה מצומצם של מעצבים שפעלו ושאבו השראה מהמרחב המקומי, יצרו מחומרים שידם היתה משגת, אבל תמיד חלמו על הבירה של עולם האופנה – פריז. הקולקציה חוזרת לפנטזיה הפריזאית לא מהמקום הנוסטלגי, כי אם מתוך הדיאלוג והמתח שבין האחות הגדולה, פריז, וזאת הקטנה, תל אביב, שהפכה להיות חצופה, תוססת ומעוררת השראה, ואולי לא פחות, בפני עצמה".

 

 

אתי צאיג. אופנה כדרך חיים המאפשרת לחוות את הנשיות בצורה שונה (צילום: רוני בן שמחון)
אתי צאיג. אופנה כדרך חיים המאפשרת לחוות את הנשיות בצורה שונה (צילום: רוני בן שמחון)

 

 

הבובה של אתי צאיג לגלבייה

 

אתי צאיג עוסקת בטקסטיל ובחומר מזה 25 שנה, ורואה את העיסוק באופנה כדרך חיים המאפשרת לחוות את הנשיות בדרך שונה, חדשה ומסקרנת. סימן ההיכר המובהק של המותג גלבייה הוא הכפתן המסורתי, שלו מעניקה צאיג תרגום אורבני המשלב בין האתני לעכשווי.

בגדי הבובה: גלבייה דרמטית בגזרת ביצה עם רקמה בגב וגימור של פס ורוד בוהק בשוליים.

דבר המעצבת: "החלק הנשי והמושך הוא האוויר שבין הגוף לבגד, בו כלוא חום הגוף, שם קיים גם חופש התנועה, התנועה של הבד על הגוף. המסר הוא החופש, צריך כל הזמן לחפש את החופש – החופש לנשמה וחופש התנועה".