לזנייה דשנה וקרמית, בלי מוצרי חלב כלל אך עם המון המון ירקות, היא מאפה שניתן להגיש בארוחה ביתית ולאורחים, כל עוד נקפיד על מספר כללים:

 

  1. טריות: הרטבים צריכים להיות מתובלים בנדיבות ומבוססים על שפע של ירקות ועשבי תיבול טריים, את אגף המשומרים והקפואים כדאי לשמור להזדמנויות אחרות.
  2. סמיכות: הרטבים צריכים להיות סמיכים במידה הנכונה- רוטב דליל מדי ייצור לזניה תפלה ובצקית, אך רוטב סמיך מדי לא יעניק לדפי הלזניה היבשים את כמות הנוזלים הדרושה להם.
  3. עובי: השתדלו לא לעבור את ארבעת שכבות הבצק שלזניה צריכה, אין צורך לבנות מגדלי עזריאלי כאן כי זו עלולה להיות ערימת פחמימות משביתה ומכבידה.

 

עוד במדור הבראת מתכונים

>> פשטידת בצל טבעונית

>> פיצה טבעונית עם פטנט

>> פסטה טבעונית עם שמנת סויה ופטריות

 

 

המרכיבים (6 מנות בתבנית עמוקה בגודל כ-18X23 ס"מ)

 

  • 8 דפי לזניה שאינם זקוקים לבישול מוקדם

 

לרוטב העגבניות

 

  • 1 ק"ג עגבניות בשלות
  • 6-7 שיני שום
  • 1/2 כפית אורגנו יבש
  • 2 כפות שמן זית
  • 5-6 עלי בזיליקום טרי

 

 

למלית הירקות

 

  • 1 כף שמן זית
  • 1 בצל קלוף
  • 1 גזר קלוף
  • 1 פלפל אדום
  • 1 חציל קטן קלוף
  • 4 שיני שום
  • 1/2 1 כוסות רוטב עגבניות  (ראו מתכון מצורף)
  • 1/2 כוס מים
  • 1/2 כפית מלח (או יותר, לפי הטעם)
  • קורט פלפל שחור
  • 1 כפית תערובת תיבול "הרב דה פרובנס" או אורגנו

 

 

לרוטב הלבן

 

  • 2 כפות אגוזי קשיו לא קלויים
  • 2 כוסות מים
  • 2 כפות שמן זית
  • 2 כפות קמח לבן
  • 1/2 כפית מלח (או יותר, לפי הטעם)
  • קורט אגוז מוסקט טחון טרי

 

 

אופן ההכנה

 

1. רוטב העגבניות:  חוצים את העגבניות ומניחים בסיר, מבשלים על להבה גדולה ובעזרת כף עץ לוחצים מעט על העגבניות להגרת המיצים. מבשלים ומערבבים את העגבניות עד שהן רכות וניתן לשלוף (עם מלקחי מטבח) את הקליפות, שולים  את קליפות העגבנייה ונפטרים מהן. מוסיפים את השום, מכסים ומבשלים 20 דקות. מוסיפים את שמן הזית ועלי הבזיליקום השלמים. מסירים מהאש ומצננים. טוחנים את תכולת הסיר ומעבירים לצנצנות נקיות, שומרים במקרר עד 5 ימים או במקפיא עד 3 חודשים.

 

2. מלית הירקות: חותכים את הירקות לקוביות. מניחים את הבצל והגזר בסיר עם כף שמן ומזהיבים כ-5 דקות, תוך ערבוב. מוסיפים את השום, הפלפל והחציל ומבשלים 2 דקות נוספות. מוסיפים את רוטב העגבניות והמים, מתבלים ומבשלים 15 דקות. אם צריך, מוסיפים עוד מים – התבשיל צריך להיות סמיך ממרק, אבל דליל יותר מתבשיל ירקות.

 

3. הרוטב הלבן: טוחנים את כל מרכיבי הרוטב בבלנדר עד לקבלת נוזל אחיד. יוצקים לסיר ומביאים לרתיחה תוך כדי טריפה נמרצת.

 

4. מחממים את התנור ל-180 מעלות ומרכיבים את הלזניה: יוצקים מעט רוטב עגבניות לתחתית התבנית, ומניחים עליו 2 דפי לזניה זה לצד זה. מניחים עליהם 1/4 ממלית הירקות ו-1/4 מכמות הרוטב הלבן. מרכיבים באותו אופן 3 שכבות נוספות.

 

5. מכסים את התבנית בנייר אפייה (בלי שייגע בלזניה) ותוחבים את שולי הנייר מתחת לתבנית. אופים 30 דקות, מסירים את הכיסוי ואופים 10 דקות נוספות, עד הזהבה קלה 10.

 

6. ממתינים 15 דקות לפני שחותכים את הלזניה, כדי שלא תתפרק.