קיש תרד וגבינת עזים / אינס שילת ינאי

 

קיש שמפזר ריח נעים בכל הבית, ריח של ערב או של חג, ריח שמעניק תחושה שהכל קשור אחד לשני בצורה הנכונה.

 

מרכיבים

תבנית קיש בקוטר 24 ס"מ

 

לבצק

  • 2 כוסות (280 גרם) קמח
  • 150 גרם חמאה רכה
  • 2 כפות מים קרים
  • 1 ביצה
  • קורט מלח

 

למלית

  • 2 כוסות תרד מאודה
  • שמן לטיגון
  • 1 בצל סגול קצוץ דק
  • קורט אגוז מוסקט טחון
  • 1 כפית שטוחה מלח
  • מעט פלפל שחור גרוס
  • 100 גרם גבינת בולגרית 5%, מפוררת
  • 2 ביצים
  • 1/2 כוס (120 מ"ל) יוגורט עזים
  • 150 גרם גבינת עזים קשה מגוררת (אנחנו השתמשנו בגבינת מונטסיו, אבל אפשר להשתמש בכל גבינה קשה שאוהבים – אפילו בפרמזן)

 

אופן ההכנה

 

הבצק

  1. שמים את כל מרכיבי הבצק במעבד מזון ומעבדים בכמה פולסים, רק עד שמתקבל בצק אחיד (אם נשארים כמה פירורים גדולים – לא נורא). אפשר להכין את הבצק גם ביד, אבל חשוב להקפיד שלא ללוש אותו יותר מדי, כדי לא לפגוע בפריכות שלו.
  2. יוצרים מהבצק כדור, משטחים אותו ועוטפים היטב בניילון נצמד. מניחים במקרר חצי שעה.
  3. מקמחים קלות את משטח העבודה ומרדדים את הבצק לעיגול בקוטר גדול מעט יותר מזה של התבנית (אפשר גם לרדד על נייר אפייה).
  4. מעבירים את הבצק לתבנית ומהדקים אותו לתחתית ולדפנות. מעבירים למקפיא.

 

המלית

  1. מחממים את התנור ל-170 מעלות.
  2. מאדים את התרד כמה דקות במחבת, עד שהוא מתרכך ומאבד מנפחו. מוציאים מהמחבת ושומרים בצד.
  3. מחממים במחבת מעט שמן, מוסיפים את הבצל, אגוז המוסקט, המלח והפלפל, ומטגנים עד שהבצל מזהיב. מסירים מהאש.
  4. מערבבים את הבצל המטוגן עם התרד, הביצים והגבינות, ויוצקים את המלית לתבנית.
  5. אופים 40-30 דקות, עד שהקיש משחים. מגישים חם.

 

>> מתכונים נוספים של אינס שילת ינאי – בבלוג "תיק אוכל". לחצו כאן כדי לעבור לבלוג

 

 

עוד מתכונים לשבועות בערוץ האוכל של Xnet:

 

 

קיש "רטטוי" / ענבר שבתאי, "מדלן"

 

במקור היה הרטטוי תבשיל ירקות שהכינו איכרים צרפתיים עניים. לפני כמה שנים עלה למסכים סרט מצויר שנושא את שם המנה, שבו העכברוש רמי מגשים חלום והופך לשף – כשמנת הדגל שלו היא רטטוי גורמה.

 

בהשראת הסרט יצרתי קיש רטטוי חגיגי, עם ירקות פרוסים דק ובצק שמכיל ערמונים.

 

הפאי אינו מכיל מוצרי חלב או ביצים, כך שהוא יתאים גם לטבעונים.

 

מרכיבים

תבנית בקוטר 24 ס"מ

 

לבצק

  • 3 כוסות (420 גרם) קמח
  • 7 כפות שמן זית
  • 2/3 כוס (160 מ"ל) מים פושרים
  • 1 שקית ערמונים בוואקום
  • 1 כפית מלח

 

למלית

  • 400-300 גרם דלעת
  • 1 פלפל צ'ילי טרי קצוץ
  • 2 קישואים
  • 3 עגבניות
  • 3 בצלים סגולים קטנים
  • 3 סלקים קטנים
  • אגוז מוסקט טחון
  • עלי טימין טריים
  • מעט שמן זית
  • מלח
  • פלפל שחור גרוס

 

אופן ההכנה

  1. חותכים את הדלעת לקוביות ומסדרים בתבנית משומנת. מוסיפים צ'ילי טרי, מלח ופלפל, ואופים עד שהדלעת משחימה מעט. מצננים.
  2. מכינים את בצק הערמונים: מפוררים את הערמונים היטב, מוסיפים את שאר מרכיבי הבצק ומערבבים בקערה גדולה. לשים בקצות האצבעות עד שמתקבל בצק אחיד. יוצרים מהבצק כדור, משטחים מעט, עוטפים בניילון נצמד ומעבירים למקרר ל-30 דקות לפחות.
  3. מועכים את הדלעת למחית, מתבלים במוסקט ומתקנים את התיבול במידת הצורך.
  4. משמנים את התבנית. מעבירים אליה את הבצק ובעזרת האצבעות משטחים אותו היטב עד שהוא מכסה את כל הבסיס והדפנות.
  5. משטחים את מחית הדלעת בתבנית, כך שהיא תיצור שכבה בגובה של לא יותר מס"מ. מפזרים מעל עלי טימין.
  6. פורסים את הקישואים, העגבניות, הבצלים והסלקים דק ככל האפשר, ומסדרים אותם במניפה מעל שכבת הדלעת.
  7. מזליפים מעל מעט שמן זית, מפזרים עלי טימין ובוזקים מעט מלח ופלפל. אופים כ-40 דקות בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות, עד ששכבת הירקות משחימה.

 

>> מתכונים נוספים מתוך סרטים, ספרים ותוכניות טלוויזיה - בבלוג "מדלן". לחצו כאן כדי לעבור לבלוג

 

 

קיש חצילים, עגבניות שרי מיובשות ופרמזן / אולגה טוכשר

 

קיש חגיגי ועשיר במיוחד הודות לשילוב של הרבה טעמים ומרקמים: חציל מטוגן ופריך, עגבניות שרי מיובשות ומתקתקות וגבינת פרמזן טיפה חריפה.

 

בתכנון הראשוני הייתה גם עירית, אבל קיבלתי המלצה להוסיף במקומה נענע וצנוברים והשילוב יצא מושלם, אפילו יותר טעים ממה שקיוויתי.

 

מרכיבים

תבנית בקוטר 26 ס"מ

 

לבצק

  • 200 גרם (1/2 1 כוסות פחות כף) קמח
  • 100 גרם חמאה קרה, חתוכה לקוביות
  • 1 ביצה

 

למלית

  • 1 חציל
  • מעט קמח לקימוח החציל
  • שמן לטיגון
  • 200 גרם עגבניות שרי מיובשות
  • 20-15 עלי נענע שטופים ויבשים
  • 250 מ"ל (1 מכל קטן) שמנת לבישול
  • 50 מ"ל (3 כפות) חלב
  • 2 ביצים
  • 2 חופנים של צנוברים
  • 160 גרם (1/2 1 כוסות) גבינת פרמזן מגוררת
  • 1/2 כפית אגוז מוסקט טחון
  • מלח
  • פלפל שחור גרוס

 

אופן ההכנה

 

הבצק

  1. מנפים את הקמח ושמים אותו במעבד המזון עם החמאה. מעבדים בכמה פולסים, רק עד שמתקבלת תערובת פירורית.
  2. טורפים בקערית את הביצה ומוסיפים מחצית ממנה למעבד המזון. מעבדים שוב בכמה פולסים, רק עד שהפירורים הופכים לרטובים יותר ודביקים. במידת הצורך מוסיפים בהדרגה עוד מהביצה הטרופה.
  3. מעבירים את הפירורים למשטח העבודה ויוצרים מהם כדור בצק. מקמחים קלות את משטח העבודה ומרדדים את הבצק לעיגול שקוטרו גדול מעט יותר מזה של התבנית. מעבירים את הבצק לתבנית ומהדקים אותו לתחתית ולשוליים (אם הבצק קצת מתפרק, לא נורא – מסדרים אותו עם הידיים בתוך התבנית).
  4. דוקרים את הבצק עם מזלג ומעבירים למקרר לחצי שעה.
  5. מחממים את התנור ל-180 מעלות.
  6. מכסים את הבצק בנייר אפייה ומניחים על הנייר קטניות יבשות (הן ישמשו כמשקולת וימנעו מהבצק לתפוח באפייה). אופים 15 דקות, מוציאים מהתנור, מורידים את המשקולת והנייר ומקררים. אם תחתית הבצק אינה אפויה מספיק מחזירים את התבנית לתנור ל-5 דקות נוספות, ללא כיסוי.

 

המלית

  1. מחממים את התנור ל-180 מעלות.
  2. חותכים את החציל לפרוסות בעובי כ-1/2 ס"מ. מקמחים את הפרוסות ומטגנים בשמן חם משני הצדדים עד להזהבה. מעבירים לצלחת מרופדת במגבות נייר.
  3. חותכים את עגבניות השרי המיובשות לחצאים ואת עלי הנענע לחתיכות גסות.
  4. טורפים בקערה גדולה את השמנת עם החלב והביצים עד שמתקבלת תערובת אחידה. מוסיפים את עגבניות השרי, הנענע, הצנוברים, 100 גרם (1 כוס) מגבינת פרמזן והתבלינים, ומערבבים.
  5. מרכיבים את הקיש: מסדרים את פרוסות החצילים המטוגנות על הבצק, יוצקים עליהן את תערובת השמנת ומפזרים מעל את יתרת גבינת הפרמזן.
  6. אופים 20-15 דקות, עד שהמילוי מתייצב והגבינה מזהיבה.
  7. מקררים מעט, שולפים מהתבנית, חותכים ומגישים - מומלץ עם סלט ירוק בצד.

 

טיפים וגיוונים

  • אפשר להחליף את עגבניות השרי המיובשות בעגבניות מיובשות רגילות, אל הטעם יהיה פחות מתקתק.
  • הצנוברים משדרגים את הקיש, אבל אפשר להסתדר בלעדיהם.
  • אם אתם ממש, אבל ממש לא מסתדרים עם נענע, אפשר להחליף אותה בעשבי תיבול אחרים או לוותר עליה. אבל תדעו לכם שאתם מפסידים משהו בלתי רגיל!
  • אפשר להחליף את גבינת הפרמזן בכל גבינה קשה אחרת שאוהבים או אפילו בשילוב של כמה גבינות. בכל זאת – שבועות.

 

>> מתכונים נוספים של אולגה טוכשר – בבלוג "המרכיב הסודי". לחצו כאן כדי לעבור לבלוג

 

 

קיש בטטה, ברוקולי וגבינה צפתית / אולגה טוכשר

 

שילוב ירוק-לבן-כתום, שכולו מחווה לדגל אירלנד - מדינה שאני אוהבת מרחוק וחולמת לבקר בה.

 

אני מקדישה את הקיש הזה באהבה למולדת של אוסקר וויילד, בירה גינס, הלהקות The Cranberries ו-U2 (כן, אני די מבוגרת) והמבטא הסקסי ביותר שקיים עלי אדמות.

 

מרכיבים

תבנית בקוטר 26-24 ס"מ

 

לירקות

  • 2 בטטות קטנות
  • 1 כף שמן זית
  • עלים מ-2 גבעולי טימין
  • מלח
  • פלפל שחור גרוס
  • 1 ראש ברוקולי

 

לבצק

  • 150 גרם (1 כוס + 1 כף) קמח
  • 1 כף סוכר
  • 75 גרם חמאה
  • קורט מלח
  • 1 חלמון
  • עד 1/2 1 כפות מים קרים

 

לרויאל

  • 2 ביצים
  • 100 מ"ל (1/2 כוס פחות 2 כפות) שמנת לבישול 10% שומן
  • 1 כף קמח
  • 200 מ"ל (3/4 כוס ועוד 2 כפות) חלב
  • מלח
  • פלפל שחור גרוס

 

להרכבת הקיש

  • כ-70 גרם (1/3 כוס) גבינה צפתית מעודנת 5%
  • 30 גרם (1/3 כוס) גבינה צהובה מעושנת, מגוררת

 

אופן ההכנה

 

הירקות

  1. מקלפים את הבטטות וחותכים אותן לפרוסות בעובי של כ-1/2 ס"מ. מסדרים בשכבה אחת בתבנית מרופדת בנייר אפייה, מזליפים מעל קצת שמן זית, ומתבלים בעלי טימין, מלח ופלפל. אופים כ-20 דקות בתנור שחומם מראש ל-200 מעלות, עד שהבטטות מתרככות.
  2. מפרידים את ראש ברוקולי לפרחים קטנים, חולטים כ-10 דקות במים רותחים ומעבירים למסננת לצינון.

 

הבצק

  1. שמים במעבד מזון את כל מרכיבי הבצק ומעבדים קצרות, רק עד שמתקבלת תערובת פירורית (חשוב לעבד את הבצק כמה שפחות, כדי לא לפגוע בפריכות שלו). מעבירים את התערובת למשטח העבודה, יוצרים ממנה כדור ומשטחים אותו. עוטפים היטב בניילון נצמד ומניחים שעה במקרר או 20 דקות במקפיא.
  2. מקמחים קלות את משטח העבודה ומרדדים את הבצק לעיגול שקוטרו גדול במקצת מזה של התבנית. מעבירים את הבצק לתבנית, מהדקים אותו היטב לתחתית ולדפנות ומכניסים למקרר ל-15 דקות.
  3. מחממים את התנור ל-180 מעלות.
  4. דוקרים את התחתית באמצעות מזלג, מכסים את הבצק בנייר אפייה ומניחים על הנייר קטניות יבשות (הן ישמשו כמשקולת וימנעו מהבצק לתפוח באפייה). אופים 15-10 דקות, מוציאים מהתנור, מורידים את המשקולת והנייר ומקררים. אם תחתית הבצק אינה אפויה מספיק מחזירים את התבנית לתנור ל-5 דקות נוספות, ללא כיסוי.

 

הרכבת הקיש

  1. טורפים בקערה את כל מרכיבי הרויאל, עד שמתקבלת תערובת אחידה וחלקה.
  2. מסדרים בתחתית הקיש פרוסות בטטה אפויה, מניחים מעליהן פרחי ברוקולי ובין לבין מפזרים חתיכות בינוניות של גבינה צפתית. יוצקים מעל את הרויאל ומפזרים גבינה צהובה מעושנת.
  3. אופים כ-25 דקות ב-180 מעלות, עד שהקיש מזהיב. מוציאים, מקררים מעט ומגישים.

 

טיפים וגיוונים

  • אם אין לכם מעבד מזון, אפשר להכין את הבצק ביד.
  • אפשר להחליף את השמנת לבישול בכמות זהה של שמנת חמוצה.
  • אפשר להחליף את הגבינה המעושנת (שאני אישית מאוד אוהבת) בפרמזן או בגבינה קשה אחרת.

 

>> מתכונים נוספים של אולגה טוכשר – בבלוג "המרכיב הסודי". לחצו כאן כדי לעבור לבלוג