מאפה פילו במילוי גבינות

 

מתכון בולגרי שנתן בשידור עמי בר עם מבית השיטה.

 

מרכיבים

תבנית בגודל 20X30 ס"מ

 

  • 12 עלי פילו מופשרים
  • שמן להברשת הבצק

 

לבלילה

  • 1 גביע (200 גרם) יוגורט (רצוי עזים)
  • 1 כוס (240 מ"ל) חלב
  • 1/2 חצי גביע (100 גרם) שמנת חמוצה
  • 4 ביצים

 

למילוי

  • 200 גרם גבינה בולגרית או פטה, מגוררת
  • 100 גרם גבינת פרמזן, מגוררת
  • 100 גרם גבינת קשקבל, מגוררת

 

לציפוי

  • כ-1/2 כוס שומשום
  • כ-1/4 כוס קצח

 

אופן ההכנה

  1. מחממים את התנור ל-180 מעלות.
  2. מערבבים בקערה את כל מרכיבי הבלילה.
  3. מניחים בתבנית שני עלי פילו ומברישים אותם בשמן. מניחים עליהם שני עלים נוספים ומורחים גם אותם בשמן. מכסים בזוג עלים נוסף ומברישים שוב בשמן.
  4. משטחים על עלי הפילו את תערובת הגבינות. מכסים ב-3 זוגות של עלי פילו – גם הפעם מברישים בשמן כל זוג.
  5. בעזרת סכין חדה יוצרים בפשטידה חתכים לאורך ולרוחב, כך שיתקבלו ריבועים בגודל של כ-10X10 ס"מ.
  6. יוצקים מעל את בלילת היוגורט והחלב ומנערים קלות את התבנית, כך שהבלילה תיספג היטב במאפה.
  7. מפזרים מעל שומשום וקצח.
  8. אופים 45-40 דקות, עד שהמאפה משחים וקיסם הננעץ במרכזו יוצא נקי.

 

 

עוד מתכונים לשבועות בערוץ האוכל של Xnet:

 

 

לזניה חצילים וגבינות

לזניה חצילים וגבינות (צילום: אסנת לסטר)
לזניה חצילים וגבינות (צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון של אנט לוי מנצרת עילית.

 

מרכיבים

תבנית בגודל 20X30 ס"מ

 

  • 2 חצילים
  • 5-4 דפי לזניה שאינם זקוקים לבישול מקדים
  • 250 גרם (1/2 1 גלילים) גבינת עזים, חתוכה לפרוסות בעובי כ-1/2 ס"מ
  • 100 גרם גבינה צהובה (איזו שאוהבים), מגוררת
  • 1/2 כוס עלי בזיליקום קצוצים (אפשר להשתמש גם בבזיליקום יבש)
  • 1/2 כוס עלי טימין (אפשר להשתמש גם בטימין יבש)

 

לרוטב

  • 2 כפות גדושות רסק עגבניות
  • 1/4 כוס שמן
  • 2/3 כוס חלב
  • 1 כפית פפריקה
  • 1 כפית מלח
  • 1 כף סוכר
  • 1 ביצה

 

אופן ההכנה

  1. פורסים את החצילים. ממליחים את הפרוסות ומניחים ל-30 דקות. מסירים את המלח מהפרוסות באמצעות מגבות נייר.
  2. מחממים את התנור ל-180 מעלות.
  3. מרפדים את תחתית התבנית בשכבה אחת של דפי לזניה.
  4. מערבבים את כל מרכיבי הרוטב (יתקבל רוטב סמיך למדי).
  5. יוצקים מעט מהרוטב על עלי הלזניה (את הרוטב שיוצקים על הדפים כדאי לדלל במעט מים).
  6. מניחים על הרוטב מחצית מפרוסות החצילים. מפזרים מעל מחצית מכמות הבזיליקום והטימין ויוצקים כשליש מהרוטב.
  7. מסדרים מעל את פרוסות גבינת העזים ומפזרים את הגבינה הצהובה המגוררת.
  8. מפזרים מעל את יתרת הבזיליקום והטימין ושליש נוסף מכמות הרוטב.
  9. מסדרים מעל את יתרת פרוסות החצילים ויוצקים את יתרת הרוטב.
  10. אופים 40-30 דקות, עד שהלזניה משחימה.

 

 

פשטידת גבינות עם בצק עלים

פשטידת גבינות עם בצק עלים (צילום: אסנת לסטר)
פשטידת גבינות עם בצק עלים (צילום: אסנת לסטר)

 

מרכיבים

תבנית בגודל 20X30 ס"מ

 

  • 2 עלי בצק עלים מופשרים בגודל 20X30 ס"מ כל אחד

 

למילוי

  • 3 ביצים
  • 1 קופסה (250 גרם) קוטג'
  • 200-150 גרם גבינה צפתית או בולגרית, מפוררת
  • 100 גרם גבינה צהובה, מגוררת

 

אופן ההכנה

  1. מחממים את התנור ל-190 מעלות.
  2. מניחים בתבנית את אחד מעלי הבצק.
  3. מערבבים את כל מרכיבי המילוי ויוצקים על הבצק. מכסים בעלה הבצק השני. מחוררים את עלה הבצק וחותכים אותו לריבועים.
  4. אופים כ-20 דקות, עד שהמאפה מזהיב. מקררים מעט וחותכים לפי הריבועים שסימנו קודם. מגישים חם.

 

 

"כוסות" חצילים במילוי גבינה

"כוסות" חצילים במילוי גבינה (צילום: אסנת לסטר)
"כוסות" חצילים במילוי גבינה (צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון בסגנון מצרי שנתנה בשידור רבקה כהן מיקנעם.

 

מרכיבים

12-9 מנות

 

  • 4-3 חצילים ארוכים
  • 250 גרם גבינה לאפייה (למשל, "כנען" או "טוב טעם")
  • 250 גרם גבינה צפתית
  • 1 ביצה

 

לטיגון

  • 1 ביצה
  • 3 כפות (25 גרם) קמח
  • שמן

 

לרוטב

  • 1/4 כוס שמן
  • 3 שיני שום כתושות
  • מים לכיסוי החצילים

 

אופן ההכנה

  1. חותכים את החצילים לרוחבם ל-3 חלקים שווים באורכם. מרוקנים כל אחד מהחלקים מתוכנו, אבל משאירים בסיס סגור בעובי 1/2 עד 1 ס"מ.
  2. מערבבים את הגבינות והביצה, וממלאים את החצילים בתערובת.
  3. מערבבים את הקמח והביצה לבלילה סמיכה.
  4. מחממים במחבת שמן לטיגון. טובלים בבלילה את צדם הפתוח של החצילים הממולאים, ומטגנים אותם עד שהבלילה מתקשה ומזהיבה. הופכים את החצילים ומטגנים אותם גם מצדם השני עד להזהבה. אם רוצים, מטגנים גם את הדפנות שלהם תוך גלגול במחבת.
  5. מסדרים את החצילים בסיר זה לצד זה. מערבבים את מרכיבי הרוטב ויוצקים על החצילים (חשוב שהרוטב יכסה את החצילים). מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש למינימום ומבשלים כ-20 דקות, עד שהרוטב מסמיך.

 

 

חצילים מטוגנים ממולאים בגבינות

חצילים מטוגנים ממולאים בגבינות (צילום: אסנת לסטר)
חצילים מטוגנים ממולאים בגבינות (צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון של לילי ג'ינו ממגדל.

 

מרכיבים

  • 2 חצילים
  • שמן לטיגון

 

למילוי

  • 200 גרם גבינה צפתית או ברינזה, מגוררת
  • 200 גרם גבינת פרמזן, מגוררת
  • 1 קופסה (250 גרם) קוטג'
  • 2 ביצים

 

לטיגון

  • 2 ביצים
  • 1/2 כוס פירורי לחם
  • שמן

 

לרוטב

  • 1/2 כוס יין לבן יבש
  • 2 כפות מיונז
  • 1 כפית חרדל
  • 6 שיני שום כתושות
  • 1/2 כוס מים פושרים

 

אופן ההכנה

  1. פורסים את החצילים לאורכם. ממליחים את הפרוסות ומניחים ל-30 דקות. מסירים את המלח מהפרוסות באמצעות מגבות נייר.
  2. מחממים שמן במחבת ומטגנים את פרוסות החצילים משני הצדדים עד הזהבה.
  3. שמים בנדיבות מהמילוי על כל פרוסה מטוגנת ומגלגלים לרולדה גדולה. משטחים מעט את הרולדות.
  4. מחממים במחבת שמן לטיגון. מערבבים את הביצים ופירורי הלחם. טובלים את הרולדות בתערובת ומטגנים מסביב עד להזהבה.
  5. שמים את כל מרכיבי הרוטב בסיר. מחממים מעט על אש בינונית, תוך ערבוב, עד שמתקבל רוטב חלק, אחיד וחם (הרוטב אינו צריך לרתוח).
  6. מגישים את החצילים הממולאים עם הרוטב החם.

 

גיוון

  • אפשר לסדר את החצילים הממולאים זה לצד זה בתבנית, לכסות אותם ברוטב (אם אין מספיק רוטב, מכינים כמות נוספת) ולאפות 20 דקות בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות.

 

  • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע