למדתי להכין פיתות על סאג' מזוהרה אמארה המנוחה מכפר כנא. לזוהרה תשעה ילדים ולכולם דאגה כל חייה. היא גידלה חיטה וזיתים, והיתה בעלת חנות בגדים. ידה היתה בכל דבר ועד יום מותה לפני כארבע שנים עבדה במלא המרץ.

סאג' הוא כיפת ברזל שעליה אפשר להכין פיתות או פיצות. העיקרון פשוט: ראשית, הופכים את הכיפה על מקור אש – גחלים בוערות (במקרה זה יש להגביה את הסאג' על אבנים או לבנים, כדי שהאש לא תיגע בו ישירות) או אפילו על הלהבה הגבוהה בכיריים שבמטבח. כעת מורחים או מרססים את הסאג' במעט שמן זית ולאחר שהמתכת מתחממת מניחים עליה פיתה - גדולה או קטנה, עבה או דקה. האפייה מהירה: כשמבחינים בבועות על פני הפיתה זה סימן שצריך להפוך אותה ולאפות עוד זמן קצר גם מהצד השני.

 

ווק הפוך במקום סאג' וכיריים במקום גחלים: פיתות אסליות בלי לצאת מהמטבח (צילום: אסנת לסטר)
ווק הפוך במקום סאג' וכיריים במקום גחלים: פיתות אסליות בלי לצאת מהמטבח (צילום: אסנת לסטר)

 

סאג' הוא כלי זול, ומחירו כ-60-30 שקל, בהתאם לגודל. אפשר לקנות אותו בשווקים שונים (למשל, בשוק הפשפשים ביפו, בדליית אל כרמל, ברמלה ובבאר שבע) ולעתים גם בחנויות שמוכרות מכשירי גריל. אבל לא חייבים לקנות סאג' כדי להכין פיתות על האש: גם ווק מתכת או מחבת ווק שהופכים על הכיריים עושים את העבודה.

 

 

פיתות מקמח מלא

פיתות מקמח מלא (צילום: אסנת לסטר)
פיתות מקמח מלא (צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון של סוהא, כלתה של זוהרה אמארה.

 

מרכיבים

12-10 פיתות

 

  • 1 כוס (140 גרם) קמח לבן מנופה
  • 2 כוסות (250 גרם) קמח מלא מנופה
  • 1 כפית גדושה שמרים יבשים
  • 1 כפית גדושה מלח
  • 1 כוס מים
  • שמן לשימון הבצק

 

לציפוי

  • 1/4 כוס שמן זית
  • 3 שיני שום כתושות
  • אפשרות: 2 כפות זעתר

 

אופן ההכנה

  1. מתקינים במיקסר את וו הלישה. שמים בקערת המיקסר את שני סוגי הקמח ואת המלח ומערבלים כמה שניות. מוסיפים את השמרים ומערבלים עוד כמה שניות.
  2. מוסיפים את המים ולשים 6-5 דקות, כשמדי פעם עוצרים את המיקסר ודואגים שכל המרכיבים יגיעו אל וו הלישה.
  3. מוציאים את הבצק מהמיקסר ולשים בידיים 3-2 דקות נוספות.
  4. יוצרים מהבצק 12-10 כדורים (כל אחד מהם אמור להיות בגודל אגרוף של תינוק).
  5. משמנים קלות את הכדורים, מניחים אותם ברווחים על מגש, מכסים במגבת ומתפיחים בין חצי שעה לשעה, תלוי בטמפרטורת החדר.
  6. מערבבים את שמן הזית והשום הכתוש ומניחים בצד. מחממים היטב את הסאג' על הכיריים או על גחלים ומשמנים אותו קלות.
  7. מרדדים כדור בצק בעזרת הידיים לפיתה כמה שיותר דקה ומניחים על הסאג' החם. לאחר כשתי דקות יופיעו בועות על פני הבצק – בשלב זה הופכים את הפיתה, אופים עוד דקה-דקה וחצי ומסירים מהסאג'.
  8. מיד כשמורידים את הפיתה מסאג' מברישים אותה בתערובת השמן והשום. אם רוצים, מפזרים מלמעלה זעתר.

 

גיוון

  • אורלי דפרין מאחוזת ברק ממליצה להוסיף גם כפית פפריקה לתערובת שמן הזית שבה מברישים את הפיתות החמות.

 

 

פיתות להכנה על הסאג'

פיתות על הסאג' (צילום: אסנת לסטר)
פיתות על הסאג' (צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון של עליזה פאניש מטבריה.

 

מרכיבים

12 פיתות גדולות

 

  • 1 ק"ג קמח
  • 1 כפית מלח
  • 1 כפית סוכר
  • 1 כף שמרים יבשים
  • 1/2 2 עד 3 כוסות מים

 

אופן ההכנה

  1. מתקינים במיקסר את וו הלישה. שמים בקערת המיקסר את הקמח, המלח והסוכר, ומערבלים מעט.
  2. מוסיפים את השמרים ומערבלים עוד כמה שניות.
  3. מוסיפים מים בהדרגה, תוך ערבול, עד שנוצר בצק שנאסף סביב וו הלישה. הבצק צריך להיות רך אך לא דביק, כדי שיהיה נוח לעבודה.
  4. פורשים על משטח העבודה סדין נקי. יוצרים מהבצק 12 כדורים (או יותר, אם רוצים פיתות קטנות) ומרדדים אותם לפיתות בעובי של 1 ס"מ. מסדרים את הפיתות על הסדין, מכסים בסדין נוסף ומתפיחים 45-40 דקות.
  5. מחממים היטב את הסאג' על הכיריים או על גחלים ומשמנים אותו קלות. חשוב שהסאג' יהיה חם מאוד.
  6. מניחים על הסאג' פיתה (או כמה פיתות, תלוי בגודל) ואופים כדקה וחצי, עד שהיא תופחת יפה. הופכים ואופים עוד כדקה.

 

גיוון

  • אפשר לרדד את הפיתות דק מאוד, ולאפות אותן כחצי דקה מצד אחד ועוד כמה שניות מהצד השני. התוצאה תהיה דומה לפיתות עיראקיות.

 

  • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע