אחותה של אמא שלי, הילדה שטראוס, היתה תופרת וילונות והתגוררה בירושלים. מאז שהורי התחתנו הם השתוקקו לווילונות שיקשטו את שני חלונות החדר היחיד בביתם שבנתניה, ולשם כך הגיע הילדה לביתם לסוף שבוע ארוך. זה לא היה מבצע פשוט: היא הגיעה באוטובוס כשהיא מצוידת במכונת תפירה כבדה מאוד, שהיתה נתונה בתוך ארגז עץ מעוטר. אבא, הוגו ראונר, המתין לה במשך כשעתיים בתחנת האוטובוס ועזר לה בנשיאת מכונת התפירה לבית, שם חיכתה אמא עם כמה מטרים של בד שקנתה מבעוד מועד. במוצאי שבת היו הווילונות תלויים להנאת כולם על החלונות.

התאריך באותה שבת היה כ"ט בנובמבר 1947 – היום שבו החליטה העצרת הכללית של האו"ם לתמוך בהקמת מדינה יהודית. בחצות יצאו כל תושבי ישראל השמחים לריקודים ברחובות, אבל ההורים שלי נשארו בבית וחגגו את תליית הווילונות על החלונות.

למחרת בבוקר נשא אבא את מכונת התפירה ואת המזוודה של הילדה, וצעד אתה לעבר תחנת האוטובוס, שיצא לירושלים בשעה 7:00. אבא הציע שהילדה ומכונת התפירה יתמקמו בספסל האחורי של האוטובוס, כדי לא להפריע לנוסעים האחרים. הוא עלה לאוטובוס, שוחח לרגע עם הנהג אריה הלר (שהיה דודן שלו), הניח את החפצים ליד הספסל האחרון ונפרד מהילדה לשלום.

 

חמישה הרוגים בדרך לירושלים. האוטובוס אחרי ההתקפה (באדיבות מוזיאון העיר נתניה וארכיון העיר נתניה )
חמישה הרוגים בדרך לירושלים. האוטובוס אחרי ההתקפה (באדיבות מוזיאון העיר נתניה וארכיון העיר נתניה )

 

בדרך מנתניה לירושלים התנפלה כנופיית ערבים חמושים על האוטובוס. הנהג הלר זיגזג וירד מהכביש. מרוב פחד נשכבה דודתי הילדה לאחור, עצמה את עיניה וחיכתה לרגע שבו חייה יסתיימו. זה נראה לה כמו נצח, אך למעשה חלפו רק כמה דקות עד שכלי רכב של הצבא הבריטי אשר הזדמן למקום גרם לתוקפים לברוח.

דודה הילדה ניצלה, אך חמישה נוסעים אחרים באוטובוס היו פחות בני מזל ממנה, והם נהרגו. התקרית הזאת, בבוקר הראשון שלאחר המהפך ההיסטורי, נתנה את האות לפרוץ מלחמת העצמאות - והרוגי האוטובוס היו לקורבנות המלחמה הראשונים.

 

 

שיפודי כבד ברוטב חמאת בוטנים

מתכון של אסנת לסטר.

 

מרכיבים

  • 1 ק"ג כבדי עוף
  • 2 כפות מלח גס

 

לרוטב חמאת הבוטנים

  • 1/2 כוס (120 גרם) חמאת בוטנים לא ממותקת
  • מעט יותר מ-1/2 כוס (140 גרם) רוטב צ'ילי מתוק
  • 3 כפות רוטב סויה
  • 1/3 כוס חלב קוקוס
  • 1 כף גדושה דבש
  • 1/2 כפית מלח

 

אופן ההכנה

  1. מערבבים את כל מרכיבי הרוטב.
  2. זורים את המלח הגס על כל הכבדים מכל הצדדים.
  3. צולים את הכבדים על הגריל (או תחת הגריל בתנור), עד שהם הופכים ללבנים מכל הצדדים.
  4. משפדים את הכבדים וממשיכים לצלות אותם עד לדרגת העשייה הרצויה.
  5. מגישים את השיפודים החמים לצד הרוטב.

 

 

פרגיות במרינדה

פרגיות במרינדה (צילום: אסנת לסטר)
פרגיות במרינדה (צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון של חנה שיטרית מרמת ישי.

 

מרכיבים

  • 1 ק"ג פרגיות חתוכות לקוביות (אפשר להשתמש גם בבשר הודו לשווארמה)
  • 4 שיני שום כתושות
  • 1/2 כוס מיץ לימון
  • 1/2 כוס שמן זית
  • 1 כוס כוסברה קצוצה
  • 1 כפית מלח
  • 1 כפית פלפל שחור טחון

 

אופן ההכנה

  1. מערבבים את כל מרכיבי המרינדה ומשרים בה את הפרגיות למשך שעה לפחות. כדאי להפוך את הבשר מדי פעם במשך ההשריה, או לחלופין להכין כמות כפולה של רוטב, שתכסה היטב את הבשר.
  2. צולים את השיפודים על האש.

 

 

שיפודי ירקות ברוטב מיונז

שיפודי ירקות ברוטב מיונז (צילום: אסנת לסטר)
שיפודי ירקות ברוטב מיונז (צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון של אסנת לסטר.

 

מרכיבים

  • 1/2 כרובית מופרדת לפרחים
  • 3 קישואים חתוכים לפרוסות בעובי של כ-2-1.5 ס"מ
  • 2 בטטות חתוכות לקוביות בגודל של כ-1.5 ס"מ
  • שמן לטיגון

 

לרוטב המיונז

  • 100 גרם (מעט פחות מ-1/2 כוס) מיונז
  • 100 גרם (מעט פחות מ-1/2 כוס) קטשופ
  • 100 גרם (מעט פחות מ-1/2 כוס) רוטב צ'ילי מתוק
  • 1/2 כוס עירית קצוצה
  • מיץ מלימון אחד
  • 2 שיני שום כתושות
  • מלח
  • פלפל שחור גרוס

 

אופן ההכנה

  1. מחממים בסיר שמן לטיגון.
  2. משפדים את הירקות ומטגנים אותם מכל הצדדים, עד להזהבה. לחלופין, אפשר להבריש אותם בשמן זית ולצלות אותם על הגריל.
  3. מערבבים את כל מרכיבי הרוטב ומגישים לצד השיפודים בעודם חמים.

 

 

סלט כרוב עם חמוציות

סלט כרוב עם חמוציות (צילום: אסנת לסטר)
סלט כרוב עם חמוציות (צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון של עליזה פייניש מטבריה.

 

מרכיבים

  • 1/2 כרוב לבן, חתוך לרצועות דקות
  • 1/2 כרוב אדום, חתוך לרצועות דקות
  • 2 גזרים, קלופים ומגוררים
  • 50 גרם (חופן) חמוציות חמוצות
  • 50 גרם (חופן) צימוקים בהירים
  • 50 גרם (חופן) גרעיני חמניות
  • 50 גרם (חופן) גרעיני דלעת

 

לרוטב

  • 1/4 כוס שמן זית
  • 1/4 כוס מיץ לימון סחוט
  • 2 כפות רוטב סויה
  • 1 כף סוכר
  • 1/2 כפית מלח

 

אופן ההכנה

  1. מערבבים בקערה את כל מרכיבי הסלט.
  2. שמים את כל מרכיבי הרוטב בצנצנת, סוגרים ומנערים היטב.
  3. יוצקים את הרוטב על הסלט, מערבבים ומגישים מיד.

 

  • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע