בדירה יפה במרכז תל אביב גרים חמישה בני משפחה: ארז ברוכי (40), הנדסאי אדריכלות חובש כיפה סרוגה; בן זוגו, שחזר בשאלה; ושלושת ילדיו של ברוכי – בן שבע, בת חמש ובן שנה וחצי – שגדלים כאן בחלק מימי השבוע, ובשאר הימים נמצאים בבית אמם המתגוררת בעיר סמוכה.

 

לפני כשנה עברה המשפחה ל"קרית מאיר", שכונה שהוקמה כ''מעון עובדים'', אחד הוותיקים והירוקים בתל אביב, תחום בין הרחובות צייטלין, מאנה ודובנוב. פנייה מרחוב אבן גבירול מובילה לגינה מטופחת, המשתרעת על פני 11 דונמים, וסביבה 12 מבנים תלת-קומתיים זהים. את הבניינים, שנבנו ב-1934, תיכננה האדריכלית יהודית סגל-שטוצלר. בספטמבר 1936, ימים אחדים לאחר שאוכלסו, נפטר ראש העיר, מאיר דיזנגוף, ומועצת השכונה החליטה לקרוא למקום על שמו.

 

 

>> בדירה הזו תוכלו לבקר במסגרת סוף השבוע של "בתים מבפנים", 22-24 במאי. לפרטים נוספים

 

הבחירה של ברוכי ובן זוגו לגור כאן נבעה, בית היתר, בגלל בית הכנסת שברחוב צייטלין, המתאפיין, לדבריהם, בפתיחות לא שגרתית. "הקהילה כוללת דתיים לצד חילונים, סטרייטים, הומואים ולסביות", אומר ברוכי. "זו קהילה ליברלית שמאפשרת לכולם לבוא לידי ביטוי".

 

הוא מתאר את אורח חייו כ"סיטואציה מורכבת", ומסביר: "יש דברים שלא בחרתי בהם, אלא נולדתי לתוכם. אני הומו, ונולדתי דתי. כשהייתי בן 25 החלטתי ללכת עם שני הדברים האלה יחד, לא להתכחש להם". שלושת ילדיו מקיימים אורח חיים דתי ולומדים במסגרות דתיות. "כל עוד הם ילדים, הם הולכים בדרכם של הוריהם", הוא אומר. "בן זוגי לא שומר שבת: הוא נוסע ורואה טלוויזיה, והילדים מודעים לזה. אבל אני לא חושב שהם מרגישים קונפליקט. יש להם בסיס טוב, והם גדלים ומחונכים באווירה של פתיחות. מולנו גרה משפחה עם שתי אמהות, כך שהם נחשפים לסגנונות חיים רבים".

 

ה"אי" במטבח הגדול. בני הזוג מרבים לבשל ולארח (צילום: אורי אקרמן)
ה"אי" במטבח הגדול. בני הזוג מרבים לבשל ולארח (צילום: אורי אקרמן)

 

"ארז הוא אחד האנשים הכי ליברלים שהכרתי", אומר בן הזוג. "הוא מכבד את החילוניות שלי, ואפילו עזר לי לחזור בשאלה עד הסוף ולהשתחרר מפחדים שהיו טבועים בי. אני אדם חופשי, והדת לא מפחידה אותי ולא מאיימת עליי. אני אוהב את ארוחות השבת ואת היהדות".

 

להגדיל את המטבח

 

את שיפוץ הדירה, שגודלה 90 מ"ר, תיכנן ברוכי כשהוא שומר על החלוקה המקורית, בשינויים מסויימים (קבלנים: סלבה ואלכס מ"שלג בינוי והנדסה"): במקור היו בדירה חמישה חדרים, וכעת נותרו ארבעה, שכן במהלך השיפוץ בוטלו חדר ופינת אוכל, שהיו בכניסה. עכשיו תופס מטבח גדול את אותו השטח, ואת מקומו של המטבח המקורי תופסת פינת האוכל. המשפחה אוהבת לאכול ולארח, ולכן היה ברור שצריך להגדיל את המטבח. 

 

כך נראה המטבח לפני השיפוץ (צילום: ארז ברוכי)
כך נראה המטבח לפני השיפוץ (צילום: ארז ברוכי)

 

המטבח ממוקם משמאל לדלת הכניסה ומתוכנן בצורת האות ר'. חזית הארונות הגבוהים מגיעה עד התקרה וכוללת דלתות חלקות לבנות ומדפים פתוחים מפורניר אלון. גם החזית הנמוכה לבנה, עם פס פורניר אלון כסיומת. מעליו, משטח עבודה מאבן קיסר מחפה גם את הקיר ומשמש בסיס לפסים שעלים תלויים כלי מטבח. המשטח נמשך כמדף לכיוון המרפסת, ומונחת עליו פלטת שבת. הוא מחפה גם את הנישה שבה נמצא החלון.

 

עכשיו יש באותו מקום פינת אוכל עם ספרייה (צילום: אורי אקרמן)
עכשיו יש באותו מקום פינת אוכל עם ספרייה (צילום: אורי אקרמן)

 

במרכז המטבח יש "אי" עם ארונות לבנים, פלטת עץ אלון וכיריים. הפרקט המקורי שהיה בדירה, מעץ אלון אמיתי, הושלם במקומות שבהם נשברו קירות. הגוון לוטש והובהר ("מטרופרק"), והוא מכסה את כל רצפת הדירה.

 

הסלון המקורי עם המרפסת הסגורה. גוון הפרקט הובהר ולוטש (צילום: ארז ברוכי)
הסלון המקורי עם המרפסת הסגורה. גוון הפרקט הובהר ולוטש (צילום: ארז ברוכי)

 

בין המטבח לסלון מפרידה קורה תומכת, שטויחה בגוון של התקרה. בסלון יש קיר מקורי של לבני "סיליקט", שקולף משכבות טיח וצבע. בחיבור בינו לבין התקרה תוכנן פס ניתוק רחב, שבתוכו שוקעה תאורה נסתרת ("קמחי"), המאירה לכיוון הקיר. פסי ניתוק בולטים גם בחיבור בין הפאנלים הגבוהים (13 ס"מ) לבין הרצפה. הסלון כולל כורסאות ישנות שרופדו, ספה אפורה ("טולמנ'ס") ושולחן פיברגלס לבן בצורת חלוק אבן. כל אלה ניצבים על שטיח אפור-סגול ("שטיחי איתמר").

 

שולחן פינת האוכל עשוי פלטת עץ עם אלמנט ניתוק שחוזר גם ב"אי" במטבח, ורגלי נירוסטה ("מזנוני כהן"). מסביבו עומדים שישה כיסאות לבנים ("פיק אפ"). השולחן ניצב מול ספריית עץ אלון עם דלת זכוכית אחת, ששוקעה בקיר.

 

המרפסת בדירה הייתה סגורה במשך שנים, ובעלי הבית החדשים החליטו להחזיר אותה לתפקוד מלא, כדי שיוכלו לשבת בה וליהנות מנוף הגינה הגדולה. האלומיניום המקורי פורק, ובמקומו הותקן חדש. המרפסת חופתה בדק, ועל אחד הקירות הותקן סרגל עץ שעליו מטפסים עלי קיסוס.

 

המרפסת החדשה, עם סרגל עץ לעציצי קיסוס ( צילום: ארז ברוכי)
המרפסת החדשה, עם סרגל עץ לעציצי קיסוס ( צילום: ארז ברוכי)

 

אמבטיה לילדים

 

מימין לדלת הכניסה יש שירותי אורחים וחדר רחצה שמשמש את הילדים, ולכן נוספה לו אמבטיה בתוך יציקת בטון. החדר רוצף באריחי גרניט פורצלן דמוי בטון (80 על 80 ס"מ), וקירותיו חופו באריחים בצורת לבנים עד התקרה. ארון העץ הוכן על ידי נגר פרטי. הונח עליו כיור, ונתלתה מראה.

 

לחדר הרחצה של הילדים נוספה אמבטיה ביציקת בטון ( צילום: ארז ברוכי)
לחדר הרחצה של הילדים נוספה אמבטיה ביציקת בטון ( צילום: ארז ברוכי)

 

מסדרון קצר מוביל לחדר עבודה ולחדר הילדים, שהושארו כפי שהיו במקור. בקצה הדירה נמצא חדר ההורים. מול המיטה ניצבת יחידת ארונות קיר, עם מגירות בולטות ממפלס החזית. מעליה, יצירת אמנות של האמן Omar Logang שנרכשה בניס, צרפת. בצד החדר עובה הקיר עובה ונוצרה מסגרת ליחידת רחצה ולארון. יחידת הרחצה מוגבהת ממפלס חדר השינה באמצעות מדרגה שחופתה באבן קיסר. היא כוללת מקלחון עם משטח מעץ טיק ונסגרת באמצעות דלת זכוכית, שמשמשת גם לסגירת המקלחון.

 

חדר הילדים. חלק מהשבוע כאן, וחלק בבית אמם ( צילום: ארז ברוכי)
חדר הילדים. חלק מהשבוע כאן, וחלק בבית אמם ( צילום: ארז ברוכי)

 

 

מה עוד תוכלו לראות בסוף השבוע של "בתים מבפנים"?

>> חנות ישנה בקומת הקרקע של בניין לשימור הפכה שוב לדירת מגורים

>> לגור במוזיאון: ביתה של הגלריסטית נעמי גבעון בנווה צדק

>> ואיך נראה הפרויקט החדש של דיור בר השגה בדרום תל אביב?