רבים מאיתנו מכירים היטב את השתלשלות העניינים הבאה: אנחנו פוצחים בדיאטה מלאי מוטיבציה, ידע וטיפים מחברים ש"עשו את זה" ובטוחים שהפעם זה יהיה שונה. ובכל זאת, אנחנו מרגישים שאנחנו סובלים, מתאמצים – והמשקל כמעט שאינו נענה. מהן הטעויות והתירוצים שהורסים לכם את הדיאטה, ואיך תימנעו מהן ותעלו על המסלול המנצח לירידה במשקל?

 

עוד בערוץ דיאטה

>> 4 דרכים פשוטות להגביר את חילוף החומרים

>> איך לשדרג את הסלט בלי לפחד מהקלוריות

>> איך למנוע מהעור ליפול במהלך הדיאטה

 

 

1. ויתור על ארוחת הבוקר

 

התירוץ המוכר ביותר הוא "אני לא רעב בבוקר, ואם אני לא רעב אני מעדיף לחסוך את הקלוריות".

מחקרים מראים כי אנשים שמוותרים באופן קבוע על ארוחת הבוקר, נוטים להיות שמנים יותר ובעלי BMI גבוה יותר. הסיבה פשוטה: ויתור על ארוחת הבוקר מביא לא רק לצריכת קלוריות גבוהה יותר בארוחת הצהריים, אלא גם לצריכה גבוה יותר של קלוריות במשך היום כולו. בילדים ובני נוער, ארוחת הבוקר מסייעת לשמור על ריכוז ועירנות במהלך שעות הלימודים.

 

2. ויתור על ארוחה אחרי אימון

 

רבים נוטים להאמין כי עדיף לוותר על ארוחה אחרי אימון, ובכך לחסוך בקלוריות ולהגביר את ההוצאה הקלורית היומית.

עם זאת, ויתור על ארוחה זו פוגע בהתאוששות השרירים לאחר האימון, פגיעה המעכבת בנייה של מסת גוף רזה (שרירים). בניית שרירים מעלה את השריפה הקלורית במנוחה, ויתור על הארוחה ימנע אפקט מועיל זה. בנוסף לכך, אכילה אחרי אימון תורמת לתחושת עירנות ומעלה את האנרגיה, מה שמונע אכילה מעייפות בהמשך.

אכילה של 10-15 גרם חלבונים ו-20-30 גרם פחמימות תוך חצי שעה מסיום האימון תעשה את העבודה.

ארוחה לדוגמה: לחמניה+ חביתה +1 כף גבינה, 2 פרוסות לחם + 2 כפות סלט טונה, 2 פרוסות לחם + 3 פרוסות פסטרמה דלת שומן.

 

3. דיאטות "כאסח"

 

לא משנה באיזו דיאטה קיצונית תבחרו, וכמה תצליחו להשיל מהמשקל במהלך דיאטה זו, דיאטת כאסח מביאה לעלייה מהירה במשקל בסיומה. דיאטות כאסח פוגעות במסת הגוף הרזה וגורמות לאיבוד מסת שריר. התוצאה היא ירידה מהירה במשקל שנובעת מירידה בנוזלים שהיו בשריר שהתפרק. בנוסף לכך, ישנה ירידה בקצב חילוף החומרים הטבעי של הגוף – וזו אינה הפיכה. זכרו: כל דיאטת כאסח מפחיתה את קצב חילוף החומרים הבסיסי שלנו.

 

דיאטה מאוזנת אמורה להביא לירידה של בין חצי קילו לקילו בשבוע. ירידה איטית במשקל משמעה ירידה מרקמת שומן ולא שריר, והיא זו המאפשרת שמירה על התוצאות בסיום התהליך.

 

4. הצבת מטרות לא ריאליות

 

הצבת מטרות לא ריאליות מביאה לשבירה מהירה של הדיאטה. ההחלטה שהגיע הזמן לרדת במשקל אמנם מבורכת, אך להחליט על הורדה של כל המשקל שעלינו בשנתיים האחרונות בחודשיים כבר אינה הגיונית. הבעיה היא שכאשר המטרה רחוקה מאוד קשה לנו לראות את היעד הנכסף, ואנו נוטים לוותר על כל התהליך בעיצומו. הפיתרון הוא הצבת יעדים אפשריים שיביאו לתחושת הצלחה ולעלייה במוטיבציה שלנו לתהליך.

 

מה עושים? חלקו את התהליך למספר חלקים, כאשר בסיום כל חלק יש יעד שעליכם לעמוד בו. היעדים לא חייבים להיות מדידים בקילוגרמים. אתם יכולים להציב יעדים התחלתיים שאתם יודעים בוודאות שתצליחו לבצע בקלות - הוספת פעילות גופנית, אכילת ארוחת בוקר ועוד. במלים אחרות, כל מה שיביא לתחושת השגת יעד והצלחה יתרום להשגת המטרה הגדולה בקלות רבה יותר.

 

5. שתיית מיצי ירקות ופירות

 

רובנו רגילים לכך שכל תהליך דיאטה משנה לנו את הרגלי האכילה, וכל דיאטה מעלה את צריכת הפירות והירקות היומית שלנו. הבעיה מתחילה כאשר במקום לאכול את הירקות והפירות שלנו אנחנו שותים אותם. יש שאפילו מתרצים זאת בכך שלשתיית מיצי ירקות ופירות ישנן סגולות בריאותיות והן מאיצות את תהליך ההרזיה.

בפועל שתייה מיצי ירקות ופירות תורמת לנו רק את הסוכרים הפשוטים, והרבה. המיצים הטבעיים לא מכילים את הסיבים התזונתיים שתורמים לתחושת השובע ולהן מיוחסות הסגולות הבריאותיות של הירקות והפירות. בנוסף לכך, מרבית הוויטמינים שבירקות והפירות שנאכלים בצורתם הטבעית, עוברים חמצון מיד לאחר הסחיטה, ובכך מאבדים את התכונות שלהם ויכולתם לפעול כמרכיבים חיוניים ובריאים בגופנו.

 

6. יותר מדי שומנים בתפריט היומי

 

אגוזים, שקדים וזרעים מכילים חומצות שומן חד ורב בלתי רוויות, להן מיוחסות סגולות בריאותיות רבות: הפחתת כולסטרול "רע", עלייה בכולסטרול ה"טוב", הגנה על מערכת הלב וכלי הדם ועוד. חלק גדול מהאוכלוסייה נוטה להוסיפם לתפריט כרכיב "בריא" ומתעלם לחלוטין מהעובדה שהם מכילים כמות גבוה מאוד של קלוריות.

צריכה של שומנים בריאים מומלצת בכל דיאטה, אבל במידה. אם התחלתם דיאטה ואתם אוכלים כמות גבוהה מדי של שומנים, אפילו אם הם בריאים, הדבר עלול לפגוע בתהליך ולעכב משמעותית את הירידה במשקל ולעתים אף לגרום לעלייה.

 

7. סלטים עשירים בפחמימות

 

המעבר לתפריט דיאטטי והוספת ירקות לתפריט אופיינת לכל תהליך דיאטה. הבעיה מתחילה כאשר הירקות עשירים בעמילנים ופחמימות.

שימו לב לירקות שאתם מוסיפים לסלטים ואוכלים בכלל. ירקות שורש ופקעות הינם ירקות עשירים מאוד בעמילן וקלוריות שמקורם בפחמימות. תפוחי אדמה, בטטות, אפונה יבשה, תירס, כרשה, בצל יבש, גזר וסלק נספרים כפחמימות ולא ירקות ותורמים כמות גבוהה של קלוריות לסלט.

 

  • נטעחן ליבנה היא דיאטנית קלינית ומאמנת כושר אישית. מתמחה בירידה במשקל ושינוי אורח חיים