מצה מטוגנת במילוי תפוחי אדמה ובצל

מתכון של שרה יהודאי מאשדות יעקב מאוחד.

 

מרכיבים

  • 10-8 מצות
  • 5 ביצים טרופות
  • שמן זית לטיגון

 

למילוי

  • שמן זית לטיגון
  • 1/2 ק"ג בצל קצוץ (2 בצלים בינוניים)
  • 1/2 ק"ג תפוחי אדמה (2 תפוחי אדמה בינוניים), קלופים וחתוכים לקוביות בגודל 1X1 ס"מ
  • 1 כפית מלח
  • 1 כפית פלפל שחור טחון

 

להגשה

  • 100 גרם (1 כוס) אגוזים מרוסקים
  • עלים קצוצים מ-1 צרור פטרוזיליה
  • 1/3 כוס שמן זית
  • 4 כפות מיץ לימון
  • 3 שיני שום כתושות

 

אופן ההכנה

  1. מרטיבים כל מצה משני הצדדים ומניחים בין מגבות נייר רטובות לכ-20 דקות, לריכוך. חשוב שהמצות יתרככו מספיק, כך שאפשר יהיה לגלגל אותן בלי שיישברו.
  2. מחממים שמן במחבת עמוקה או בסיר שטוח. מטגנים את הבצל ותפוחי האדמה, כשכל הזמן הופכים אותם (לא מערבבים).
  3. כשהבצל ותפוחי האדמה מזהיבים ומתרככים מפזרים מעליהם את המלח והפלפל, הופכים פעם אחרונה ומורידים מהאש. מעבירים את תכולת המחבת למסננת וממתינים 5 דקות, לניקוז השמן.
  4. מניחים כף גדושה מהמילוי לאורך התחתית של כל מצה ומגלגלים לרולדה. אפשר להיעזר במגבת הנייר לגלגול.
  5. מחממים שמן במחבת. טובלים כל גלילה ממולאת בביצים הטרופות ומטגנים מסביב עד הזהבה.
  6. מערבבים את האגוזים הקצוצים, הפטרוזיליה, שמן הזית, מיץ הלימון והשום.
  7. מגישים את הגלילים כשלצדם הסלט.

 

 

מצה מטוגנת במילוי בשר ותפוחי אדמה

מצה מטוגנת במילוי בשר ותפוחי אדמה (צילום: אסנת לסטר)
מצה מטוגנת במילוי בשר ותפוחי אדמה (צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון של מרים מסד מטבריה.

 

מרכיבים

  • 10 או 20 מצות (תלוי בקוטר הגלילים שיוצרים)
  • 5 תפוחי אדמה
  • שמן לטיגון
  • 1 בצל קצוץ
  • 1/2 ק"ג בשר בקר טחון
  • 1 כפית מלח
  • 1 כפית פלפל שחור טחון
  • 5 ביצים טרופות

 

אופן ההכנה

  1. מרטיבים כל מצה משני הצדדים ומניחים בין מגבות נייר רטובות לכ-20 דקות, לריכוך. חשוב שהמצות יתרככו מספיק, כך שאפשר יהיה לגלגל אותן בלי שיישברו.
  2. מבשלים את תפוחי האדמה במים רותחים עד שהם מתרככים. מקלפים ומועכים לפירה.
  3. מחממים שמן במחבת ומטגנים את הבצל עד שהוא הופך לרך ושקוף. מוסיפים את הבשר וממשיכים לטגן כמה דקות, תוך ערבוב, עד שהבשר משנה את צבעו. מערבבים את הבשר והבצל עם הפירה.
  4. חותכים כל מצה לחצי, כשהחתך ניצב לפסי המצה.
  5. מניחים מתערובת הבשר והפירה בתחתית כל מחצית מצה ומגלגלים.
  6. מחממים שמן במחבת. טובלים כל גלילה בביצים הטרופות ומטגנים מכל הצדדים עד להזהבה.

 

 

פשטידת מצות מהירה

פשטידת מצות מהירה (צילום: אסנת לסטר)
פשטידת מצות מהירה (צילום: אסנת לסטר)

 

פשטידה קלה להכנה שיכולה לשמש כתחליף ללחם.

המתכון הוא של פנינה גולן מקרית שמונה.

 

מרכיבים

תבנית בגודל 20X20 ס"מ או בקוטר 24 ס"מ

 

  • 6 מצות
  • 1/2 כוס (70 גרם) קמח מצה
  • 3 כוסות מים חמים
  • 6 ביצים
  • 1/2 כוס שמן
  • 1 כפית מלח
  • 1 כפית פלפל לבן טחון
  • 1כפית אבקת מרק עוף

 

אופן ההכנה

  1. מחממים את התנור ל-160 מעלות. משמנים את התבנית.
  2. מרסקים את המצות בידיים ושמים בקערה. מוסיפים את קמח המצה ואת המים, מערבבים וממתינים כמה דקות עד שהמים מעט מתקררים.
  3. מערבבים בקערה נפרדת את הביצים עם השמן והתבלינים. יוצקים את התערובת לקערת המצות ומערבבים היטב.
  4. מעבירים את התערובת לתבנית ואופים 50-45 דקות, עד שהפשטידה מזהיבה היטב ותופחת.
  5. לאחר שהפשטידה מתקררת היא צונחת קצת ומאבדת מגובהה, אבל לא מטעמה.

 

 

פשטידת 4 מצות

פשטידת 4 מצות (צילום: אסנת לסטר)
פשטידת 4 מצות (צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון של אנה תם מקצרין.

 

מרכיבים

תבנית בגודל של מצה (כ-20X20 ס"מ)

 

  • 4 מצות
  • שמן לטיגון
  • 2 בצלים קצוצים
  • 1/2 ק"ג בשר בקר טחון
  • 1 כפית מלח
  • 1 כפית פלפל שחור טחון
  • 1 כפית פפריקה מתוקה
  • 2 ביצים טרופות
  • 3-2 ביצים קשות פרוסות
  • 1/2 כוס מרק עוף

 

אופן ההכנה

  1. מרטיבים כל מצה משני הצדדים ומניחים בין מגבות נייר רטובות לכ-20 דקות, לריכוך. חשוב שהמצות יתרככו מספיק, כך שאפשר יהיה לגלגל אותן בלי שיישברו.
  2. מחממים את התנור ל-150 מעלות. משמנים את התבנית.
  3. מחממים שמן במחבת רחבה או בסיר רחב ומטגנים את הבצל עד להזהבה קלה מאוד. מוסיפים את הבשר הטחון ואת המלח, הפלפל והפפריקה. מערבבים ומורידים מהאש.
  4. מניחים מצה בתבנית ומברישים אותה בביצה טרופה. מניחים עליה מצה נוספת, וגם אותה מברישים בביצה.
  5. משטחים מעל את תערובת הבשר ומסדרים עליה את פרוסות הביצים הקשות.
  6. מניחים מעל מצה נוספת ומברישים אותה בביצה טרופה. מניחים עליה את המצה האחרונה, וגם אותה מברישים בביצה.
  7. מכסים את התבנית בנייר אלומיניום (הקפידו שהוא לא יידבק למצה המוברשת בביצה). אופים 20 דקות.
  8. מוציאים את התבנית מהתנור, מסירים את נייר האלומיניום ויוצקים על פני כל המאפה את מרק העוף.
  9. מחזירים לתנור ואופים 10 דקות נוספות, ללא כיסוי.

 

 

גליל שוקולד ומצות

גליל שוקולד ומצות (צילום: אסנת לסטר)
גליל שוקולד ומצות (צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון של דבורה שמול מחיפה.

 

מרכיבים

  • 1 כוס יין אדום מתוק (אפשר גם חצי יבש)
  • 1/2 כוס סוכר
  • 200 גרם שוקולד מריר שבור לקוביות
  • 100 גרם מרגרינה או חמאה, חתוכה לקוביות
  • 150 גרם (1/2 1 כוסות) אגוזי מלך מרוסקים (אפשר להכניס לשקית ולרסק עם פטיש שניצלים)
  • 5 מצות שבורות

 

אופן ההכנה

  1. שמים את היין והסוכר בסיר קטן. מחממים, תוך ערבוב, עד שהסוכר נמס לחלוטין.
  2. מכבים את האש ומוסיפים את השוקולד והמרגרינה. מערבבים עד שגם הם נמסו לגמרי.
  3. מוסיפים את האגוזים המרוסקים והמצות השבורות ומערבבים היטב. מניחים לתערובת להתקרר ולהתייצב כ-15 דקות.
  4. פורשים נייר אפייה על משטח העבודה. מניחים את התערובת לאורך הנייר ומגלגלים אותה בעזרתו לרולדה בקוטר של כ-5-4 ס"מ.
  5. סוגרים את הנייר מהצדדים כמו סוכרייה ומכניסים למקפיא ל-3 שעות לפחות.
  6. לפני ההגשה פורסים את הגליל ונותנים לפרוסות להפשיר במשך כמה דקות.

 

  • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע