שבוע העיצוב חולון 2014, שיתקיים בחול המועד פסח (מיום רביעי 16 באפריל עד 24 באפריל), מציע מגוון אירועים ותערוכות לכל המשפחה. מרכז ההתרחשות הוא מוזיאון העיצוב שבעיר, אבל אירועים ייערכו גם בגלריות, במתחמים מסחריים ובמרחב העירוני. הכניסה למוזיאון וליתר האירועים תהיה ללא תשלום: המוזיאון יהיה פתוח מעשר בבוקר עד שבע בערב (ביום שישי עד שתיים בצהריים), והגלריות מעשר עד ארבע אחר הצהריים. הנה כמה מהאירועים המרכזיים:
גני משחקים במוזיאון
שתי תערוכות חדשות במוזיאון העיצוב שייפתחו יבחנו מבטים שונים על המושג ילדות כפי שהוא משתקף דרך עיניהם של מעצבים, אדריכלים ומאיירים. האחת, "גני המשחקים הנעלמים", שאצרה גלינה ארבלי, מציגה את המחקר שלה, המתחקה אחר ההתפתחות ההיסטורית של גני משחקים באירופה, בארצות הברית ובישראל. זו גם הזדמנות להכיר או להיזכר בכמה ממתכנני גני המשחקים, שהיו כל כך מוכרים בעבר, ועם השנים נעלמו מהנוף.
בתערוכה זו מותר לגעת. במרכז הגלריה ייבנו שבע סביבות משחק, שמזמינות ילדים ומבוגרים להתחבר לתחושה הראשונית של חוויית הביקור בגן המשחקים. "אנחנו מבקשים לעורר מחדש את השאלה הנוגעת לגורלם של גני המשחקים", אומרת גלית גאון, המנהלת האמנותית של המוזיאון. "אנחנו מנסים לבחון למה ומתי הם הפכו בישראל ממקום של הרפתקה למקבץ של מתקנים, ומה עלינו לעשות כדי להשיב לגני המשחקים את מקומם הראוי כאלטרנטיבה למשחק משותף של גדולים וקטנים יחד".
התערוכה החדשה השנייה היא "דמות הילד באיור ספרי ילדים עכשוויים". כאן תפגשו את "סעודה אצל המלכה" של רותו מודן, את "דודה מרגלית נפלה אל השלולית" של נורית זרחי וגם את "על זנבה של ארנבת” של דליה רביקוביץ' – כולם בקנה מידה גדול יותר מהמוכר. 24 ספרי הילדים שבחר יובל סער, אוצר התערוכה, אוירו כולם בשנים האחרונות ומציגים תמונה מגוונת של ילדים ושל תקופת הילדות. בין המאיירים יש ותיקים כמו גיל-לי אלון קוריאל, שאיירה עשרות ספרים, לצד צעירים כמו ניב תשבי, שבחר לאייר את ספרו של וולפדיטריך שנורה "הנסיכה תבוא בארבע", במסגרת פרויקט הגמר שלו במחלקה לתקשורת חזותית בבצלאל, לפני כשנתיים.
לדעת סער, רוב הספרים המוצגים לא היו יוצאים לאור עם איוריהם הנוכחיים לפני יותר מעשור, אם משום שהטכניקות שהביא עימו העידן הדיגיטלי עדיין לא היו, ואם משום שהיום יש פתיחות גדולה יותר לאיורים מורכבים, ואפילו קצת מפחידים, כמו אלה שאיירה נטלי פודלוב לספרה של מאיה חנוך "זה מה שאני חושב, מה דעתך?". לכל אחד מהמאיירים יש סגנון וטכניקה משלו, לכולם יש מכנה משותף אחד – היכולת להרחיב את הטקסט ולהוסיף לו משמעויות.
צעצועים במחסן חומרי ניקוי
אף פינה במוזיאון ובסביבתו לא תישאר ריקה במשך השבוע. הסטודנטים של המכון הטכנולוגי חולון HIT יפלשו לבניין המוזיאון ולמדיטק הסמוך, ויציבו עבודות משחקיות שמזמינות אינטראקציה: משחק קלאס ענק, גדר מוזיקלית מצינורות חלולים, עמדה להכנת מטוסי נייר, תערוכת צעצועים במחסן חומרי ניקוי, בריכה להשטת סירות נייר ועוד. העבודות שלהם יוצגו גם במרחבים שונים ברחבי העיר, ובתערוכה "באמצע" בנמל יפו, שמסכמת את עבודותיהם בסמסטר א' (התערוכה הזו נפתחת ברביעי בערב, 16 באפריל, ותיסגר ב-23 באפריל).
במהלך האירועים גם יציעו מעצבים ישראלים למכירה את מוצריהם במתחם המוזיאון. יהיו שם פריטי וינטג' נוסטלגיים, עבודות קרמיקה, איורים, עבודות סריגה, מוצרי נייר, צעצועים, בגדים, נעליים ותכשיטים הקשורים לעולמם של תינוקת, ילדים, הורות ונוסטלגיה.
חדר שכולו ספוג
בגלריית המשכן בבית מאירוב (הרצפלד 31, חולון) מוצגת "פלטפורמה", תערוכתו הראשונה של מעצב הנעליים עודד ארמה. התערוכה מאפשרת לא רק לראות מקרוב את קולקציית נעלי 2014 של ארמה, אלא גם להיחשף לתהליכי העבודה. בין השאר, מוצגים שיתופי פעולה שלו עם אמנים ומעצבים אחרים, חלקם נרקמו במיוחד לתערוכה ביוזמת האוצר, ד"ר גיא מורג-צפלביץ': דינה שנהב מציגה את "הסנדלר", חדר עבודה של יוצר נעליים העשוי כולו מספוג; רונן רז יצר עבודה פיסולית מכפות הנעליים של ארמה; קרן שפילשר ציירה וצבעה 50 זוגות נעלי קנבס (חלקם יימכרו עם תום התערוכה תמורת 890 שקל לזוג); מעצבת הטקסטיל אדווה ברונר מציגה מיצב מקרטון בהשראת מרפסת ביתו של ארמה; ומעצב האופנה ערן שני, הלומד לתואר שני באופנה באנטוורפן ומשתף פעולה עם ארמה, מאפשר הצצה ראשונה לקולקציית הגמר שלו.
ושל נחושת ושל חול
בתערוכה "תור הזהב", בגלריית החווה (המלאכה 40, אזור התעשייה), אין זהב, אבל יש נחושת שרופה, פלטינה, בטון וחול. זהו מפגש ראשון בין רונן שהרבני, אמן רב תחומי, לסמי די, אמן קרמיקה: מסע יצירה משותף שבמרכזו מחשבות על ילדות ובגרות ועל הקשר בין הורים, ילדים, אמנות, טקסים, פולחן ומשחק. את התערוכה אצרה שירי שוץ-חקלאי, והיא צעד ראשון לקראת תערוכה משותפת שתוצג בהמשך בחו"ל.
טבע ותעשייה
המתח בין הטבע לעולם התעשייתי הוא אחד ממקורות ההשראה של דליה ברקי, אמנית טקסטיל, צלמת ומרצה במחלקה לעיצוב טקסטיל בשנקר. בתערוכה "מכתמים", בגלריית חנקין (חנקין 109, חולון), היא בוחנת תהליכי התיישנות והתכלות של נייר ושל בד, מתכתבת עם כתבי סימנים קדומים, חוקרת את הקשר בין טקסט לטקסטיל ועושה מחווה לאמני הצביעה המסורתיים ממאלי ומיפן.
אלף-בית של מינימליזם
בגלריה ויטרינה שבמכון האקדמי טכנולוגי חולון HIT (בניין 6) מוצג הפרויקט "פקס ישראליאנה", אותו יזמו אסף כהן וג'ואנה אסרף, המעצבים שמאחורי "פבליק סקול", סטודיו לעיצוב גרפי והוצאת ספרים שמבקשים לשמר תופעות עכשוויות ולהחזיר לתודעה תופעות נשכחות בתרבות הישראלית.
"פקס ישראליאנה" הוא אינדקס אלפביתי של מודרניזם ישראלי: אלבום קטן מידות בן כ-400 עמודים, שערכיו מציגים אוסף יצירות מודרניסטיות ישראליות בתחומי האמנות, האדריכלות, העיצוב, האופנה, השירה והמוזיקה מקום המדינה ועד 1977, השנה שבה עלה הליכוד לשלטון. בין האמנים שעבודותיהם נכללות בספר ויוצגו בפורמט גרפי בתערוכה - יעקב אגם, אלימה, יצחק דנציגר, דני קרוון, דן רייזינגר ודורה גד. לדברי האוצרים, האוסף מהווה מניפסט להלך רוח מינימליסטי, שפה מתומצתת ועיסוק במופשט, שהיווה נקודת חיבור בין התרבות המקומית לאוניברסלית. למחקר הפרויקט שותף צבי אלחייני, מייסד ארכיון אדריכלות ישראל.
הומור בשדרה
לאורך שדרות דב הוז אפשר לראות כ-40 כרזות הומוריסטיות מההיסטוריה של המדינה בתערוכה "הומור בראש חוצות", אותה אצר יורם א. שמיר, בנו של אחד מהאחים שמיר, המעצבים הגרפיים שעיצבו בין היתר את סמל המדינה. התערוכה מספקת הזדמנות ליהנות מעבודות של פרידל שטרן, זאב, שמואל כץ, מישל קישקה ואחרים, כפי שהופיעו במסעות הסברה והודפסו על כרזות.
לשחק עם רהיטים
גם חברת הרהיטים המשרדיים פיטרו מצטרפת השנה לשבוע העיצוב. לאולם התצוגה של החברה (הסדנה 13, אזור התעשייה) הוזמן המעצב טל גור, שסידר את הרהיטים כמיצב שיזמין את המבקרים למשחק ולאינטראקציה, ובאותה עת ישקף את התפיסות הרווחות בעיצוב משרדי ובחללי עבודה. וכך, בסביבה שמציגה רהיטים ופתרונות אקוסטיים יוזמנו המבקרים לתופף במערכת תופים, בסביבת הרהיטים המודולריים תחכה להם עגלה עמוסת קוביות עץ שאיתן יוכלו לבנות, ובזו שמדברת על חדרי ישיבות יוצגו דווקא רהיטי קרטון, שעליהם ניתן יהיה לקשקש (כי זה מה שבאמת עושים בישיבות הארוכות). החלל ישנה את עיצובו מדי יום. "המיצב מתרחק במודע מעולם המסכים האינטראקטיביים והגימיקים הטכנולוגיים", אומר גור, "וחודר לחלל התצוגה בצורה חתרנית משהו, כשהוא חוזר לזמנים שבהם המשחק היה מלווה בתנועה ובעשייה פיזית ומזכיר מהי ילדות ומה זה לשחק".
הראש של מלכת הדראג
שבוע העיצוב יכלול גם שתי תערוכות אופנה שייערכו במרכז עזריאלי שבמתחם המסחרי החדש באזור התעשייה. התערוכה Piece of Mind תציג אביזרי ראש שעיצבו 15 מעצבים ישראלים בהשראת דמותה של מלכת הדראג נונה שלאנט, שאותה יצר הארט דירקטור רוני שוקרון. יוצגו גם צילומיו של עידו וולפמן, שבהם עוטה שוקרון את דמותה של שלאנט וחובש את האביזרים על ראשו. תערוכה אחרת, The Renaissance of Men Style, תציג קולקציית בגדי גברים על טהרת הצבע השחור של מעצב האופנה מעוז דהאן, בעליו של מותג האופנה "נובוריש דוג".
>> עוד פרטים על התערוכות - כאן.