כשרק למדתי לשלשל כסף לקופה צירפו אותי ההורים לתוכנית "דן חסכן" של בנק הפועלים. קיבלתי קופסת מתכת כחולה וכבדה שעליה ציור של גמד, ומאותו יום שלשלתי לתוכה כל גרוש שקיבלתי בלי בדיוק להבין למה אני עושה זאת. ההורים דיברו על חיסכון של כסף, אבל אף פעם לא הסבירו למה זה טוב.

כשהקופה התמלאה והיתה ממש כבדה היינו הולכים לבנק ושם, אחרי שפתחו בחגיגיות את הקופה במפתח השמור רק בבנק, קיבלתי לוח מתכת עם חריצים המותאמים לכל סוגי האגורות. הייתי מסדרת את המטבעות בהנאה ומוסרת אותם לפקיד. כל השאר היה מוטל על הורי. עד היום אין לי מושג מה בדיוק עשינו עם הכסף.

אני לא זוכרת שהשתמשתי אי פעם בכסף שחסכתי ב"דן חסכן", אבל אני כן זוכרת את עצמי הופכת את הקופה, דוחפת דרך החריץ סכין ומוציאה את המטבעות הנעולים כדי לקנות מסטיק או סוכרייה על מקל.

 

תרופה מוכחת לכל מחלת ילדים. היפהפייה והיחפן (צילום: dreamstime)
תרופה מוכחת לכל מחלת ילדים. היפהפייה והיחפן (צילום: dreamstime)

 

בחגים ובחופשים קיבלו הילדים חברי "דן חסכן" כרטיסים להצגות ולסרטי ילדים. באחד מחגי הפורים קיבלנו כרטיסים ל"היפהפייה והיחפן" - סרט מצויר המגולל סיפור אהבה בין כלבת קוקר ספנייל לכלב רחוב - והיינו אמורים להגיע לקולנוע מחופשים.

באותו בוקר קמתי מוקדם מהרגיל. בנוסף להתרגשות הרגשתי כאב ראש. אמא מיהרה למדוד לי חום והאכזבה לא איחרה להגיע: חום, צמרמורות וכל השאר. הבנתי את גזר הדין והדמעות התחילו ניגרות מעיני. אמא הביטה בי רגע ועוד רגע ואמרה: תלבשי את התחפושת ועליה מעיל, תבלעי כדור נגד חום ולכי לקולנוע. וכך היה. אמא הלבישה אותי ואת אחי, איפרה אותנו ויצאנו לקולנוע "אסתר" בנתניה יחד עם כל הילדים מהרחוב - כולם חברי "דן חסכן".

את החוויה הזאת אני זוכרת בצבעים עזים. כל הילדים המחופשים צופים בדממה בסרט המרגש.

אמא קיבלה את פנינו כשהגענו הביתה ודבר ראשון שלחה יד בודקת אל מצחי. היא חייכה ואמרה: "אין לך חום, כנראה שסרט קולנוע ותחפושת הם תרופה לכל מחלת ילדים".

 

מה הקשר בין סלק, פורים ופסח?

מי שטורח בפורים - אוכל בפסח. סלק מוחמץ (צילום: אסנת לסטר)
מי שטורח בפורים - אוכל בפסח. סלק מוחמץ (צילום: אסנת לסטר)

 

לפני שניגש למתכוני פורים, כמה מילים על מנהג שקושר בין חג התחפושות לפסח: רבים נוהגים לכבוש בפורים סלק על מנת להשתמש בו בפסח להכנת קציצות בשר וחזרת. את המתכון הבא קיבלתי מפולינה סאקאג'יו מחדרה.

 

מרכיבים

 

אופן ההכנה

  1. קולפים את הסלקים וחותכים לפלחים או קוביות. מכניסים לתוך צנצנות מעוקרות וממלאים במים עד כדי כיסוי מושלם של הסלקים.
  2. מכסים את הצנצנות בבד גזה ומחזקים בגומייה או בחוט (לא סוגרים במכסה).
  3. מעמידים את הצנצנות בטמפרטורת החדר שבועיים-שלושה.
  4. פותחים את הצנצנות, מקפים את הקצף שנוצר על פני המים, סוגרים במכסה ומכניסים למקרר עד פסח (אם מזג האוויר קריר, אין צורך להכניס למקרר).

 

 

לחם של פורים עם ביצים קשות

את הלחם הזה נוהגים להכין לכבוד פורים יהודי מרוקו, וייחודו הוא הביצים הקשות שטמונות בו. הביצים אמורות לסמל את עיניו של המן הרשע – וכשתולשים אותן מהלחם ואוכלים אותן,כאילו ניקרנו את עיניו של הצורר.

המתכון הוא של סימה אוחנה מקרית מוצקין.

 

מרכיבים

4 לחמים או 10 לחמניות

 

  • 1 ק"ג קמח
  • 2 כפות שמרים יבשים
  • 1/2 כוס (100 גרם) סוכר
  • 1/2 כפית מלח
  • 1/2 כוס (100 גרם) שמן
  • 1/4 2 כוסות (540 מ"ל) מים

 

לקישוט ולציפוי

  • ביצים קשות: 3 ביצים לכל לחם או ביצה אחת לכל לחמנייה
  • 2 ביצים טרופות
  • אפשרות: שקדים פרוסים

 

אופן ההכנה

  1. מתקינים במיקסר את וו הלישה. שמים בקערת המיקסר את הקמח והשמרים ומערבלים כמה שניות.מוסיפים את שאר המרכיבים, למעט המים, ומערבלים כחצי דקה.
  2. מוסיפים את המים ומערבלים כמה דקות, עד שמתקבל בצק רך אך לא דביק (אם יש צורך, מוסיפים עוד מעט מים או מעט קמח).
  3. מוציאים את הבצק מקערת המיקסר ולשים אותו ביד עוד 5-4 דקות.
  4. מניחים את הבצק בקערה משומנת קלות, מכסים בניילון ומתפיחים במקום חמים עד שהוא כמעט מכפיל את נפחו.
  5. מוציאים את הבצק התפוח מהקערה ולשים אותו דקה.
  6. מפרישים מהבצק גוש בגודל אגרוף ושומרים בצד.
  7. יוצרים משאר הבצק 4 כיכרות לחם עגולות או 10 לחמניות עגולות.
  8. מניחים על כל כיכר לחם 3-2 ביצים קשות,ועל כל לחמנייה ביצה קשה אחת.
  9. יוצרים מהבצק שהפרשנו "נחשים" בקוטר 1 ס"מ. מדביקים על כל ביצה שתי חתיכות "נחש" בצורת X, כשאת הקצוות מדביקים לכיכר או ללחמנייה עצמה (נחשי הבצק ישמרו את הביצים במקומן).
  10. מברישים בביצה טרופה את הלחמים או הלחמניות, כולל נחשי הבצק. אם רוצים, מדביקים על המאפים שקדים פרוסים. מתפיחים כ-20 דקות ובינתיים מחממים את התנור ל-180 מעלות.
  11. אופים 35-30 דקות, עד שהמאפים מזהיבים היטב.

 

 

חלה מתוקה ממולאת לפורים

חלה מתוקה ממולאת לפורים (צילום: אסנת לסטר)
חלה מתוקה ממולאת לפורים (צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון שלמדתי מסבתא חנה לסטר. סבתא חנה זוכרת איך אמא שלה הכינה ברומניה את החלה המיוחדת בכל שנה לפורים.

 

מרכיבים

2 חלות

 

לבצק

  • 1 ק"ג קמח
  • 2 כפות שמרים יבשים
  • 1/2 כוס (100 גרם) סוכר
  • 1 כפית שטוחה מלח
  • 2 ביצים
  • 1/4 כוס (50 גרם) שמן
  • עד 1/2 2 כוסות מים

 

למילוי

  • 1/2 כוס (100 גרם) שמן
  • 1/2 כוס פירורי לחם
  • 2 כפות קינמון
  • 100 גרם (1 כוס) אגוזי מלך קלויים וקצוצים
  • 100 גרם (2/3 כוס) צימוקים

 

לציפוי

  • 2 ביצים טרופות
  • 2 כפות שומשום

 

אופן ההכנה

  1. מתקינים במיקסר את וו הלישה. שמים בקערת המיקסר את הקמח והשמרים ומערבלים כמה שניות. מוסיפים את הסוכר והמלח ומערבלים עוד כמה שניות. מוסיפים את הביצים, השמן וחלק מהמים וממשיכים לערבל, תוך הוספה הדרגתית של מים נוספים, עד שמתקבל בצק רך אך לא דביק.
  2. מוציאים את הבצק מהקערה ולשים אותו 5-4 דקות בידיים.
  3. משמנים קלות קערה, מכניסים לתוכה את הבצק, מכסים בניילון נצמד ומתפיחים עד שהבצק כמעט מכפיל את נפחו.
  4. מוציאים את הבצק מהקערה, לשים אותו מעט ומחלקים לשני חלקים שווים. מחלקים כל חלק לשלושה חלקים שווים, ומרדדים כל אחד מהם למלבן באורך של כ-30 ס"מ.
  5. מטפטפים על כל מלבן מהשמן, ומפזרים פירורי לחם, קינמון, אגוזים קצוצים וצימוקים.
  6. מגלגלים כל מלבן לרולדה מהודקת היטב, וקולעים מכל 3 רולדות חלה.
  7. מברישים את החלות בביצים הטרופות ומפזרים עליהן שומשום. מתפיחים כ-20 דקות ובינתיים מחממים את התנור ל-180 מעלות.
  8. אופים 35 דקות, עד שהחלות מזהיבות.

 

הערה

  • כדי לפשט את ההכנה, אפשר לוותר על יצירת הרולדות, ובמקום זאת להוסיף את כל מרכיבי המילוי לבצק לפני עיצובו, וללוש אותו מעט כי שיתפזרו בו באופן אחיד.

 

 

מקרוד - עוגיות סולת במילוי תמרים

מקרוד - עוגיות סולת במילוי תמרים (צילום: אסנת לסטר)
מקרוד - עוגיות סולת במילוי תמרים (צילום: אסנת לסטר)

 

עוגיות שנוהגים להכין לכבוד פורים יוצאי מרוקו. המתכון הוא של ציונה אודלס מעפולה.

 

מרכיבים

כ-40 עוגיות

 

לבצק

  • 1 ק"ג סולת
  • 1 שקית אבקת אפייה
  • 1 כוס שמן
  • 2 כוסות מים

 

למילוי

  • 1/2 ק"ג תמרים מגולענים (נמכרים באריזות ואקום)
  • 500 גרם (1 מכל) ממרח תמרים
  • 1 כפית גדושה קינמון
  • שמן לטיגון עמוק

 

לסירופ

  • 2 כוסות מים
  • 2 כוסות סוכר
  • מיץ מ-1/2 לימון (30-20 מ"ל)

 

אופן ההכנה

  1. מערבבים את הסולת ואבקת האפייה.
  2. מרתיחים את השמן ויוצקים מיד על הסולת. מוסיפים את המים ולשים יחד לבצק אחיד.
  3. מוציאים את התמרים המגולענים מהאריזה ומחממים אותם כדקה במיקרוגל, עד שהם מתרככים. מוסיפים להם את ממרח התמרים ומערבבים לתערובת אחידה.
  4. מחלקים את בצק הסולת ל-6 חלקים.
  5. מניחים על משטח העבודה נייר אפייה ומשמנים אותו.
  6. מרדדים על נייר האפייה את אחד מחלקי הבצק למלבן בגודל של כ-15-10 ס"מ על 30-25 ס"מ. מורחים על המלבן כ-2 כפות גדושות ממילוי התמרים ובעזרת נייר האפייה מגלגלים אותו לרולדה. חוזרים על הרידוד, המילוי והגלגול עם שאר חלקי הבצק.
  7. חותכים את הרולדות לפרוסות אלכסוניות בעובי של כ-2 ס"מ.
  8. שמים את המים והסוכר בסיר. מביאים לרתיחה ומבשלים כ-4 דקות על אש גבוהה. מוסיפים את מיץ הלימון ומבשלים עוד דקה. מורידים מהאש.
  9. מחממים שמן לטיגון עמוק ומטגנים בו את העוגיות עד שהן מזהיבות מעט.
  10. מוציאים את העוגיות מהשמן ומיד טובלים אותן בסירופ כ-20 שניות מכל צד.
  11. מסדרים את העוגיות בכלי הגשה ויוצקים עליהן את שארית הסירופ.

 

  • אסנת לסטר מגישה את התוכנית "סיר לשבת", המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע