מחסן ישן ביפו, בשטח של 130 מ"ר – זהו ''סטודיו'ס'', חלקת האלוהים הקטנה של 13 בוגרים טריים של HIT , המכון הטכנולוגי חולון. הם הפכו אותו לסדנת עבודה משותפת שהם חולקים, בית למעצבים עצמאיים, שחלקם עובדים לפרנסתם בעוד מקומות.

 

לקראת סוף הלימודים הם חיפשו דרך להמשיך את צורת העבודה שגיבשו לתוך ה"חיים האמיתיים": "ביקשנו לשמר את החברות, הכיף וחדוות היצירה תחת קורת גג משותפת", מספר אלי סער, אחד מחברי הסטודיו. בתחילה הם היו 25 – "אלה שנשרו הם אנשים שחיפשו עבודה מסודרת יותר".

 

את המקום המושלם מצאו לאחר הרבה שעות של כיתות רגליים, בפאתי שוק הפשפשים – מחסן נטוש בשמעיה 10. "כל מה שראינו היה יקר מדי, רחוק מדי, צפוף מדי. במחסן כולנו התאהבנו. אחרי הרבה סבון ומים, צבע, בטון, קורות חיזוק, איטום הגג – הוא היה מוכן". החלל חולק לשני אזורים מרכזיים: בקומת הכניסה אזור עבודה משותף שבו שולחנות וכלי עבודה, סלון ושטחי אחסון. למעלה גלריה שמוגדרת כ"אזור נקי" ומחולקת לשטחי עבודה פרטיים.

 

"העבודה המשותפת מקדמת גם את העבודה העצמאית של כל אחד מאיתנו", מספר סער. "לאחרונה יצרתי סקיצות לגופי תאורה מעץ, אבל השיחות שהיו פה הביאו אותי לנסות אותם בברזל". כרם קמינסקי נותנת דוגמה אחרת להפריה הדדית – אריזה שיצרה, לדבריה, על בסיס רעיונות שעלו בשיחה עם חמישה חברים שונים: "אני לא רוצה להיות שכירת עיצוב, אני רוצה לנסות לעשות דברים, וזו פלטפורמה טובה".

 

>> כך נראו עבודות הגמר של חלק מחברי ה''סטודיו'ס''

 

כמעצבים צעירים, עלויות השכירות וההוצאות השוטפות – שמתחלקות ל-13 – אפשריות יותר. מדי חודש הם מעבירים סכום שנקבע מראש לקופה משותפת, ובכסף שמצליחים לחסוך קונים כלי עבודה משותפים. בסדנה הוגדרו שלוש קטגוריות – פרטי, פרטי-ציבורי (כלי עבודה שקנה אחד מחברי הקבוצה אבל משמשים את כולם) וציבורי (כלי עבודה שקונים במשותף).

 

השראה קיבלו מקבוצות כמו "המחוגה" ו"ארבע וחמישה". אחרי שנפגשו איתם כתבו תקנון, ופעם בחודש הם מתכנסים לישיבה קבוצתית, שבה גם דנים בחברים חדשים. התוספת האחרונה, אגב, הוא אדריכל ארי ליברסון, שהחליף את אסף עציון, שנסע להודו.

 

שחר ניסים וארי ליברסון, התוספת האחרונה לקבוצה (צילום: ענבל מרמרי)
שחר ניסים וארי ליברסון, התוספת האחרונה לקבוצה (צילום: ענבל מרמרי)

 

בתוך הסטודיו עובדים המעצבים כיחידים וגם כקבוצות. אלי סער, שחר ניסים, תובל רוט ואסף עציון פועלים תחת השם ''Disshouse'' ומשתמשים בגלשנים ישנים כחומר גלם לרהיטים. לחלקם יש "day jobs": סער עובד ב"טחנה לעיצוב" בעיצוב תערוכות, ניסים עיצב באחרונה ל"פלג דיזיין" סט של מלחייה ופלפלייה ורוט עובד בחברת מזל"טים. לסטודיו הם מגיעים בכל דקה פנויה.

   

טל מור ותום בנדקובסקי. למטה: מקו המנורות שהם מעצבים מחלקי אופניים משומשים (צילום: ענבל מרמרי)
טל מור ותום בנדקובסקי. למטה: מקו המנורות שהם מעצבים מחלקי אופניים משומשים (צילום: ענבל מרמרי)

 

 

תום בנדקובסקי עובד בלילות בבר, ובסטודיו נמצא בימים, בשעות קבועות. הוא מתרכז ביצירת מתלים מיוחדים מעץ ומתכנן גם גופי תאורה תחת השם ''tomski design''. עם טל מור הוא עובד על מנורות שמורכבות מחלקי אופניים ממוחזרים.

 

כרם קמינסקי ומנורות ''shady lady'' שלה (למטה) (צילום: ענבל מרמרי)
כרם קמינסקי ומנורות ''shady lady'' שלה (למטה) (צילום: ענבל מרמרי)

 

 

בתיק העבודות של כרם קמינסקי בולטים כסא מברזל ו-PVC מתוח, חמסה משולשת מפליז מצופה זהב וסדרת גופי תאורה שנקראת ''shady lady''.

  

ענבל צייזלר וטבעות ''under press'' בעיצובה (למטה) (צילום: ענבל מרמרי)
ענבל צייזלר וטבעות ''under press'' בעיצובה (למטה) (צילום: ענבל מרמרי)

 

 

קו הטבעות של ענבל צייזלר (czeizler) נקרא ''under press'' ומבוסס על צינורות פליז מצופים זהב, שעליהם היא מפעילה לחץ. עכשיו היא שוקדת על קו של סיכות דש עשויות מצינורות. 

אלכס חייקין והרהיטים התפורים שלה
אלכס חייקין והרהיטים התפורים שלה

 

צעצועי העץ והרהיטים התפורים שאלכס חייקין מעצבת כבר מוכרים. עם תמי קלינסקי היא עובדת תחת השם ''Studio BakBuk'', שמייצר מוצרים שמתאימים לסדנאות DIY, דוגמת בקבוק פלסטיק שהופך לאגרטל ומנורות מפורניר.

  

חברי hu.be: אבי בן סימון, נדב גן ושחר יעקובי
חברי hu.be: אבי בן סימון, נדב גן ושחר יעקובי

 

קבוצת ''Hu.be'' בסטודיו נחשבת להצלחה. אבי בן סימון, נדב גן ושחר יעקבי כבר חתומים על עיצוב משרדי אינפיניטי וחברת מובלי. את חלק מהרהיטים שהם משלבים בעיצוב הפנים הם גם מתכננים ומייצרים בעצמם. לאחרונה החלו בעיצוב של כסאות, מנורות וקערות משבבי פלסטיק שליפפו פעם חוטי תקשורת והפכו לפסולת תעשייתית.

  

קערות משבבי פלסטיק משומשים, בעיצוב hu.be
קערות משבבי פלסטיק משומשים, בעיצוב hu.be

 

האדריכל ארי ליברסון, האחרון שהצטרף ל''סטודיו'ס'', מעצב ממשטחי הובלה משומשים מדפים, תחת שם המותג ''Molet''. על הסדנאות שהוא מנחה כתבנו כאן

 

מה תעשו כשתהיו גדולים?

סער: "נהיה מעצבים".

 

>> ואיך נראה ''טרמינל עיצוב'' בבת ים?