בעוד תושבי פלורנטין ממתינים לפגישה עם אנשי עיריית תל אביב-יפו, כדי לתאם את קידום תוכנית המתאר שעשויה למנוע את הרס גינת דרויאנוב, החלה העירייה לקבוע עובדות בשטח, כשהיא מעתיקה עצים מגינת דרויאנוב אל גינת הכלבים בשולי המתחם. העבודה הזו מסמנת, כנראה, את כישלון המאבק להצלת הריאה הירוקה היחידה בפלורנטין.

 

>> בלב העיר התושבים הצליחו: גינת קרית ספר

 

כפי שדיווחנו כאן לראשונה, העירייה הפעילה בחודשים האחרונים לחץ על פקיד היערות הראשי במשרד החקלאות, כדי שיאשר לה לעקור עשרות עצים בפלורנטין. העירייה הבטיחה לפקיד היערות (במקביל לערעור על עצם הלגיטימיות של סמכותו למנוע כריתת עצים) לשמור ואף להגדיל את השטח הירוק בפלורנטין, כדי שיאשר לה להעתיק ולעקור עשרות עצים במתחם דרויאנוב. הלחץ עשה את שלו. לפני שבועיים חזר פקיד היערות מהחלטתו המקורית, שאסרה על עקירת העצים בגינת דרויאנוב, ואישר לעקור את הגינה בתנאים מסוימים. אחד מהם הוא "הקמת גינת כלבים חדשה בשטח דומה במגרש מכבי צריפין", החניון הריק שנמצא מעבר לכביש.

 

כלב שכונתי, השבוע (צילום: לי יפה)
כלב שכונתי, השבוע (צילום: לי יפה)

 

כפי שניתן להתרשם מהמפה המצורפת ומהתמונות שצולמו בימים האחרונים, הגינה החדשה קטנה פי שניים מהגינה הקיימת. סך השטח הירוק שהעירייה הוסיפה אינו "משפר את מצבם (של התושבים) ביחס למצב הנוכחי", כפי שניסח פקיד היערות, כשהבטיח את שיפור גינת הכלבים והפיכתה לגינה קהילתית קבועה, מבלי להסביר איפה יהיו כל הדונמים האלה, ואיך ישתפר המצב אם בעלי הכלבים ייאלצו לחצות עוד כבישים בדרך לגינה, ומה הקשר בין אותו שיפור מסתורי לבין הגנה על עצים.

 

הפתרון המוצע - והסוף (הכנת התרשים: אדר' יונתן לבנדיגר)
הפתרון המוצע - והסוף (הכנת התרשים: אדר' יונתן לבנדיגר)

 

יותר מכל, החלטתו של פקיד היערות תמוהה בגלל הטענות שהוא עצמו מעלה בראשית דבריו: "ברור לכל, וגם לעיריית תל אביב, כי אם התוכנית הנ"ל בשטח מתחם דרויאנוב הייתה נדונה מחדש כיום, ומוסד התכנון היה נדרש לעניין (עקירת העצים שלא נדונה בדיונים על התוכנית, ע.ט.), קרוב לוודאי שהתמונה הייתה שונה בתכלית". אם נעשתה טעות בעת אישור התוכנית, מדוע לאשרה כעת? מדוע לא ניתן לקבל החלטה אמיצה כמו זו שהתקבלה בעניין חוף פלמחים, ולעצור בנייה שהתקבלה בצורה חוקית אך בתהליך שגוי?

 

המחיר של החלטת העירייה

 

מוסדות התכנון לא שכחו רק את העצים. מתיק המסמכים עולה, כי בזמן הדיונים בעירייה אם לשפץ את בית הספר הקיים ולמנוע את הרס הגינה, או להקים מבנה חדש על חשבון השטח הירוק, לא עלו נושאים רלבנטיים נוספים: עלות פינוי פסולת הבניין, מיקום חלופי לגני הילדים שמאכלסים את המבנה בזמן הבנייה, הקמת הגינות הזמניות, וחישוב הנזק בפיצולה של גינת דרויאנוב לכמה גינות-כיס שאמורות (לדברי העירייה) להחליף אותה.

 

 

השבוע בישר ראש העירייה רון חולדאי, בדף הפייסבוק שלו, על אחד התחליפים לגינת דרויאנוב - גינת-כיס ברחוב בן עטר (בתכנונו של אדריכל טל עברון). "שכונת פלורנטין נבנתה על-פי תוכניות שאושרו בזמן קום המדינה ומאופיינת בבנייה צפופה ונטולת שטחים ציבוריים. על מנת להתמודד עם מציאות אורבנית זו, רוכשת העירייה שטחים פרטיים בשכונה לטובת הפיכתם למגרשי ציבור ולגינות", כתב חולדאי. הוא לא הזכיר שהוצאה זו נגרמה בעקיפין בגלל הכישלון התכנוני בגינת דרויאנוב.  

 

האם התושבים ירימו ידיים?

 

לפי שעה, התושבים לא נוהרים בהמוניהם לגינה החדשה בבן עטר, שאוכלסה ביום שישי האחרון בעיקר בתיירים. הפעילים עסוקים כרגע בהאשמות אם אנשי גינת הכלבים "נזנחו" לטובת משמרי העצים, או שהם "נענשים" כי לא היו פעילים מספיק במאבק השכונתי. הגרעין הקשה של התושבים הנאבקים האמין עד לרגע האחרון שהעירייה תתעשת, תסייע לקדם את תוכנית המתאר שוועד הפעולה יזם במגרש הריק מול הגינה, ושבית הספר ייבנה במהרה בחניון מכבי-צריפין מעבר לכביש, ולא על גינת דרויאנוב. אלא שהעירייה העדיפה להשקיע את מאמציה בקרקע הזמינה ביותר מבחינתה, גם אם המשמעות היא אובדן המרכז הקהילתי של פלורנטין, מבלי שהיא מספקת לו תחליף ראוי.

 

כפי שממחישות התמונות, שצולמו באתר המריבה השבוע, העירייה כבר החלה בשתילתם ובהעתקתם של עצים בגינת הכלבים החדשה, מה שמאפשר לה לעקור את הוותיקים בגינה הראשית. אגף שפ"ע לא הגיב לפניות התושבים שביקשו לברר את לוח הזמנים של העקירות והנטיעות, אך נראה שנסללה הדרך להריסת הגינה ולבניית בית ספר חדש (ואולי גם עוד חניון תת-קרקעי) בעתיד הקרוב.

 

מעיריית תל אביב-יפו לא נמסרה תגובה.

עדכון (יום ה'): עיריית תל אביב-יפו מוסרת כי "הטענה בכתבה אינה נכונה. שטח גינת הכלבים הינו 1.2 דונם ושווה ערך לגינה הקיימת. במקום מוקמות 2 פינות כלבים, האחת לכלבים גדולים והאחת לכלבים קטנים. המקום מלווה ע"י שגיב לוי מפורום בעלי הכלבים; לגבי הגינה הקהילתית: הגינה נמצאת בשלבי תכנון ועדיין אין פרטים סופיים לגביה. כפי שהעירייה התחייבה בפני פקיד היערות, תוקם גינה בשטח דומה לגינה הקיימת היום, בצמוד לשטח הגינה הנוכחית, ורק אז יחלו עבודות בניית בית הספר. בשכונת פלורנטין יש מחסור בשטחי ציבור וקיים קושי להשיג קרקעות לשימוש ציבורי. בשל כך, הסבה העירייה את ייעודו של מגרש מכבי צריפין, מיעוד תעסוקה ליעוד ציבורי (במקום למכור אותו). הדבר אושר על ידי הועדה המקומית. כעת נדרש אישור הועדה המחוזית והעיריה פועלת לקידום הנושא".

 

>> כל מה שרציתם לדעת על פלורנטין בבלוג של ציפה קמפינסקי