"בעל הדירה הזו ואני הכרנו לפני כמה שנים, כאשר עיצבתי לו לופט למגורים במבנה תעשייתי בדרום תל אביב. התקשורת הייתה מצוינת, ושמחתי כשביקש ממני לעצב לו דירה קטנה שקנה בבניין לשימור ברחוב נחמני, בלב העיר.
לדירה הזו, שהשטח שלה הוא כ-50 מ"ר, יש שני כיווני אוויר בלבד – מזרח ומערב. היא נמצאת בבניין בן שלוש קומות שבנוי בצורת האות ח', סביב חצר פנימית עם מרפסות שנמשכות לכל אורך הקומה ומחברות בין הדירות. החצר אמנם מוזנחת, אבל מיוחדת ורבת קסם. הדירה הישנה, בחלוקתה המקורית, הפנתה עורף לחצר – בכיוון הזה מוקמו מטבח סגור, שירותים וחדר רחצה (ראו תוכניות למטה). החלוקה הזו חסמה את זרימת האוויר בדירה.
>> מחפשים עוד רעיונות לשיפוץ דירות קטנות?
הלקוח – בשנות השלושים לחייו, בוגר לימודי קולנוע שעובד בתעשיית הטלוויזיה – ביקש סלון, מטבח ופינת אוכל, פינת עבודה, חדר שינה וחדר רחצה נוח. הוא חלם על דירה נעימה וחמה, שתממש את הפוטנציאל של המרפסת המערבית ותייצר תחושה מרווחת ככל האפשר, והיה מעורב בשלב תכנון החלל וחלוקתו, וגם בעיצוב ובבחירת החומרים.
במקור, לחדרי השירות שפנו אל המרפסת היו חלונות קטנים, אך מצאנו פתרון: במטבח ובאמבטיה המקוריים מצאנו שני ארונות שקועים בקיר. כשפירקנו אותם נוצרו שני פתחים גדולים יחסית, שאותם הפכנו לדלתות יציאה למרפסת. החלטתי למקם בחלק הזה את הסלון, כך שייהנה מהאור ומהאוויר של אחר הצהריים; את המטבח וחדר השינה מיקמתי בצד המזרחי, ליד חלון שפונה לצמרתו של עץ ירוק. כך נוצרו תחושת מרחב ומעבר חופשי לבריזה המערבית ששוטפת את הדירה.
אני אוהב מטבח פתוח אל הסלון, אבל מעדיף שיהיה מוגדר ותחום: מצד אחד הדייר יכול לנהל שיחה עם חבריו היושבים בסלון בזמן שהוא מבשל, ומצד שני לא צריך לשבת ולהביט בכלים מלוכלכים.
את חדר השינה מיקמתי במקביל למטבח. ההפרדה בין המטבח לחדר השינה נעשתה באמצעות אלמנט מורכב של קיר ונגרות, שכולל חלק מארונות המטבח, ארון למכונת כביסה ומייבש, ארון בגדים וספרייה (בנוסף הוא מסתיר עמוד תומך).
החלטנו לוותר על דלת כניסה לחדר השינה: הכניסה אליו מובחנת באמצעות הגבהת המפלס במדרגה. גוף תאורה שקוע בקיר מדגיש אותה, וכאשר נדרשת פרטיות אפשר לסגור את החדר בווילון. ההחלטה הזו תורמת רבות לתחושת המרחב ולשדה ראייה עמוק יותר, שקשה להשיג בדירות קטנות.
אם משרטטים את שני האלכסונים של הדירה, מפינה לפינה נגדית, אפשר לראות שהם לא מופרעים בשום אלמנט בנוי, ממש כמו בלופט, אף שיש בדירה חדר שינה וחדר רחצה פרטיים לחלוטין. בנוסף, אין ולו מטר מרובע אחד ש"מבוזבז" על מסדרון או חלל שירות מובחן. המעברים בין האזורים הם מרומזים – בעזרת הבדל מפלסים ברצפה, נישות ואלמנטים של נגרות.
כדי לקבל חלל פתוח ככל האפשר, בנינו חדר רחצה ושירותים אחד, שישמש את הדייר ואת אורחיו. הוא סמוך לחדר השינה, ומאחר שהלקוח ביקש ליהנות מרחצה מפנקת, יש בו מקלחון מרווח (180 על 90 ס"מ). קשה לאוורר ולהאיר חדר רחצה נטול חלונות, ואת המכשול הזה הסרנו בעזרת חלון צר וארוך הפונה לחדר השינה (וגם "ונטה", כמובן). דרך החלון אפשר להציץ אל חדר הרחצה, אך רק לאזור הכיור, שם המראה משקפת ומכפילה את האור החודר פנימה. ארון הכיור נמשך דרך החלון אל חדר השינה, שבו הוא משמש כשידת צד תלויה, עם מנורת קריאה.
צבעים חמים
הקו העיצובי המנחה משלב תשתית נקייה ומינימליסטית עם אלמנטים בגוון חם, במראה טבעי של החומר עצמו. הנגרות הבנויה מתאפיינת בקו נקי ללא ידיות, ומתמזגת עם הקירות הלבנים. כך גם פרופילי החלונות, שעשויים מרזל בגוון בהיר. מי שתורמים לאווירה החמימה הם פרקט מאלון טבעי בגוון מעושן, חשיפת קיר לבני הסיליקט המקורי בצד המערבי, שילוב של עץ וטיח מינרלי בחדר הרחצה, ומדפים בנישות. עבודות האמנות מוסיפות אופי: בסלון תלוי צילום גדול של רועי קופר מתוך הסדרה "אתרי היעלמות", בכניסה לחדר השינה תלויה עבודה של מוש קאשי, בחדר עצמו עבודה של יערה צח ועל הקיר שליד שולחן האוכל תלויות עבודות של אורי גרשט ובועז אהרונוביץ. הדייר היה רווק בזמן תכנון הדירה, והיום הוא גר בה עם בת זוגו, אמנית.
במטבח, הקו המינימליסטי הלבן נשבר באמצעות משטח עבודה מעץ במבוק לבוד (''קנה קש'') ואריחים בעבודת יד בצבע אדום-כתום בוהק. היה לי ברור שצבע נועז יתן שם את הפאנץ' הנדרש, והאריחים האלה התאימו לפינת האוכל שהדייר הביא לדירה: שולחן וכסאות בסגנון "טוליפ" של המעצב אירו סרינאן. המנורה מעל השולחן מ''הביטאט'', וזו שמונחת על הרצפה, מתחת לצילום הגדול, מ''איקאה''.
עוד אלמנטים מהדירה הישנה נשמרו כדי להשתמש בהם בצורה שונה. כל חדר בדירה הקודמת רוצף בדוגמה אחרת של אריחי בטון צבעוניים, אך הם היו במצב גרוע. את אלה שהיו בצבע אוקר העברנו למרפסת, בתוספת "שטיח" חדש של אריחים מצוירים ("גלוסקא"). בתריסי העץ הישנים השתמשנו כדי לבנות ארון שירות במרפסת. חלון השירותים, שמצא את עצמו בסלון, אמנם נאטם אך הודגש והפך למעין נישה דקורטיבית, שבה נתלתה אחת מעבודות האמנות.
חוזרים למרפסת: את המעקה הישן החלפנו במעקה חדש לאדניות ולעציצים, שבמקום לפנות פנימה, לתוך שטח המרפסת, פונה החוצה, וכך מעמיק אותה. בארון השרות נמצא ארגז החול של החתולה (שקוראים לה נעמה), עם דלת קטנה למעבר ישיר מהדירה (יחד עם ונטה נוספת).
>> קבלו 10 עצות מנצחות לשיפוץ דירה קטנה
- קבלן: יהושוע שיבק
- חלונות בלגיים: "ליסמן"
- פרקט וכלים סניטריים: "נגב"
- אריחי המטבח הכתומים: "רוחמה שרון"
>> לאתר של עמיחי שרון