כמו שכל אחד יודע ששטרודל תפוחים חייב להכיל תפוחים, אני גדלתי בידיעה שסלט חייב להכיל עגבניות ומלפפונים – ורק אחר כך אפשר להוסיף ירקות אחרים, כדי להעשיר את הטעם.

 

כשהייתי נערה צעירה מאוד סבתא שלי, פרידל שטראוס, הזמינה אותי לשוויץ – שם היא חיה. זו היתה הנסיעה הראשונה שלי לחו"ל, ויצאתי לגלות אם אנשים בחו"ל נראים כמו אצלנו בארץ ואם הם אוכלים כמונו. גיליתי שלושה דברים: האנשים באירופה אולי מתלבשים כאילו כל יום שבת, אבל הם נראים כמונו; בזמן הארוחה הם שותים מים מבקבוקים שקוראים להם "מים מינרליים" ומשלמים עליהם לא מעט כסף, על אף שיש להם טעם בדיוק כמו של מים מהברז; ולצד האוכל מגישים שם קערה עם חסה בלי שום ירק נוסף וקוראים לזה סלט ירוק. נכון שהוא ירוק, חשבתי לעצמי, אבל למה קוראים לו סלט?

 

חלפו כמה שנים, ובעלי צביקה ואני נסענו לביקור ראשון בניו יורק. היינו שני צעירים בתחילת דרכם ורצינו לחוות כל דבר חדש שאפשר. אני זוכרת שנעמדנו מול מלון "פלאזה" המפורסם וחלמנו על ארוחה במסעדת המלון המפואר. התקציב שהיה לנו איפשר לנו מקסימום המבורגר ולא מעבר לזה. הסתכלנו אחד על השנייה והחלטנו להיכנס ורק לשבת במסעדה, אולי לשתות סודה - והעיקר לצלם תמונה שלנו יושבים שם.

 

נכנסנו והתיישבנו. כשהמלצר הגיע ושאל מה נרצה להזמין עשינו עצמנו מעיינים בתפריט במבוכה. ואז עלה במוחנו הרעיון להזמין רק סלט חסה, וכמובן שסודה. כשהגיע החשבון קפאנו על מקומנו: מחיר הסלט היה שווה לחצי משכורת חודשית שלנו. שילמנו, ובימים הבאים חיינו רק על סנדוויצ'ים.

 

השנים חלפו, ולאט לאט כל הדברים שנראו לי מוזרים בביקורים ההם באירופה ובניו יורק הגיעו לארץ וכבר לא היו כל כך זרים ומשונים. המים המינרליים הפכו לבני בית אצלנו, ולסלט החסה הצטרפו רטבים שונים, גבינות מלוחות ואגוזים. אבל אנחנו עדיין נזכרים פעמים רבות בסלט ההוא ב"פלאזה", ויש לנו חלום קטן: לחזור לאותה מסעדה מפוארת ולהזמין את כל התפריט.

 

הסלט עלה כמו חצי משכורת. הכניסה למלון "פלאזה" בניו יורק (צילום: Sean Pavone/shutterstock)
הסלט עלה כמו חצי משכורת. הכניסה למלון "פלאזה" בניו יורק (צילום: Sean Pavone/shutterstock)

 

סלט חסה ברוטב טחינה ושום

 

מתכון של אריק שרף ממלכיה.

 

מרכיבים

  • עלים קרועים מחסה אחת
  • 1 ראש שום, קלוף וכתוש
  • 1/4 כוס טחינה גולמית
  • 1/4 כוס מיץ לימון
  • מים לפי הצורך
  • אפשרות: זיתים שחורים מגולענים

 

אופן ההכנה

  1. מערבבים את השום הכתוש, הטחינה ומיץ הלימון עד לקבלת רוטב אחיד. מוסיפים מים, תוך ערבוב, עד שמקבלים רוטב במרקם הרצוי.
  2. יוצקים על החסה רגע לפני ההגשה, ואם רוצים מוסיפים זיתים שחורים מגולענים.

 

 

סלט חסה ועגבניות שרי עם אגוזים

סלט חסה ועגבניות שרי עם אגוזים (צילום: אסנת לסטר)
סלט חסה ועגבניות שרי עם אגוזים (צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון של אירית יואש מקיבוץ מעגן.

 

מרכיבים

  • עלים קרועים מחסה אחת
  • 1/2 חבילה עלי בייבי
  • 500 גרם עגבניות שרי
  • 1/2 כוס אגוזי פקאן
  • 1/2 כוס אגוזי מלך

 

לרוטב

  • 1/2 כוס שמן זית
  • 1 כפית שום כתוש
  • 4-3 כפות רוטב סויה
  • 1/2 1 כפיות חרדל
  • 2 כפות סילאן
  • 3-2 כפות חומץ בלסמי

 

אופן ההכנה

  1. מערבבים בקערה את עלי החסה, עלי הבייבי, עגבניות השרי, אגוזי הפקאן ואגוזי המלך.
  2. שמים את כל מרכיבי הרוטב בצנצנת, סוגרים ומנערים עד לקבלת רוטב אחיד.
  3. יוצקים את הרוטב על הסלט רגע לפני ההגשה.

 

 

סלט חסה ברוטב ויניגרט עם צנוברים וקרוטונים

סלט חסה ברוטב ויניגרט עם צנוברים (צילום: אסנת לסטר)
סלט חסה ברוטב ויניגרט עם צנוברים (צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון של דגנית דגן מגן נר.

 

מרכיבים

  • עלים קרועים מחסה אחת
  • 1 כוס קרוטונים
  • 1/2 כוס צנוברים

 

לרוטב

  • 1/2 כוס שמן זית
  • 1/2 כוס מיץ לימון סחוט
  • 1 כפית מלח
  • 6-5 שיני שום כתושות

 

אופן ההכנה

  1. שמים את החסה בקערה.
  2. שמים את כל מרכיבי הרוטב בצנצנת, סוגרים ומנערים עד לקבלת רוטב אחיד.
  3. לפני ההגשה יוצקים את הרוטב על החסה ומפזרים מעל את הקרוטונים והצנוברים.

 

 

סלט חסה ברוטב שום ומיונז

סלט חסה ברוטב שום ומיונז (צילום: אסנת לסטר)
סלט חסה ברוטב שום ומיונז (צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון של ברכה ועקנין מטבריה.

 

מרכיבים

  • עלים קרועים מחסה אחת
  • 500 גרם עגבניות שרי

 

לרוטב

  • 2 כפות מיונז
  • 1 כף חרדל דיז'ון
  • 3 שיני שום גדולות, כתושות
  • מלח
  • פלפל שחור
  • 1/4 כוס מיץ לימון
  • 1/4 כוס מים

 

אופן ההכנה

  1. מערבבים בקערה את החסה ועגבניות השרי.
  2. שמים את כל מרכיבי הרוטב בצנצנת, סוגרים ומנערים עד לקבלת רוטב אחיד.
  3. יוצקים את הרוטב על הסלט רגע לפני ההגשה.

 

  •  אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע