תנו לי רגע, עוד לפני שאנחנו מתחילים, להגיד לכם שאתם לא בסדר. אבל ממש. ואחרי שהתחלנו ברגל ימין, אני גם מוכן להסביר לכם שאתם לא בסדר כי אוטומטית אתם בטוחים שאני פחות טוב. ואנחנו בכלל לא מכירים. ובכל זאת, הרשיתם לעצמכם להסיק עלי את המסקנה הזו בעצמכם. וזה לא רק אתם. זה כולם. וזה לא רק אני, זה גם כל שאר הגברים. האבות. אנחנו פחות טובים. או לפחות לא טובים בהשוואה. ואין לכם מה להתגונן. אנחנו כבר אחרי השלב הזה, כי מספיק שגם אתם חושבים ש"אין כמו אמא", כדי להסיק שככל הנראה אבא הוא קצת פחות טוב. בהשוואה לאותה אמא, כאמור. אז תודה, באמת. ולא, אני לא צריך עזרה עם הילד.

 

"אתה אבא מדהים!"

אי אפשר להתחמק מזה. אנחנו כחברה, גברים ונשים, תופסים את האב כהורה נחות - סוג ב'. זו האמת. תתמודדו. "הילד הבכור שלי היה בן חודשיים, כשהמעסיק הקודם שלי הודיע לי שסוגרים את המחלקה ושולחים אותנו הביתה", מוכיח אתכם עומר להט. "באותו זמן בדיוק, אשתי הייתה לקראת התחלת עבודה חדשה וכך יצא שהחלטנו שנתחלף, סוג של: היא תצא לעבוד ואני אחתום אבטלה ואהיה עם התינוק בבית, כמה זמן שיתאפשר. לאורך כל תקופת 'חופשת הלידה' הלא רשמית הזו, קיבלתי לא מעט שבחים, אך גם לא מעט הרמת גבות. הרי זה מוזר שאבא, גבר, מפרנס, יגדל את בנו הכל כך קטן למשך כל כך הרבה זמן. אבל זכורה לי אמירה אחת במיוחד, לא זוכר מי אמרה או אמר לי את זה, אבל זה הלך בערך ככה: "זה מדהים איך אתה מטפל בו ככה. אתה אבא מדהים, אתה ממש כמו אמא שלו".

ברור. כי לא יתכן שאבא יהיה הורה טובה. לשם כך הוא צריך להיות אמא. "מדי יום אני נתקל בתקרת הזכוכית של האבהות", מספר גיל קדרון, שמתחיל להבין איך הרגישה רוזה פארקס. "כי לא משנה כמה אני מכיר את הבת שלי מלפני ומלפנים, ער לרגישויות ולחוזקות שלה, בכל רגע נתון תהיה ברדיוס 30 מטר אישה שבטוחה שהיא מבינה ומכירה אותה טוב ממני וכמובן, שתשמח להסביר לי למה אני עושה שטויות".

וזה לא שאתה לא מנסה. "עכשיו ברצינות", מנסה גם יובל אדם להכניס קצת הגיון. "אתה אבא. הכנת בקבוקים בארבע בוקר ושרת שירים לקטנים כשכאבו השיניים, אבל זה לא עוזר. הגננת מדברת רק אל האמא כשיש משהו שקשור לילדים. נשים זרות מסתכלות עלי מוזר כשאני בחנות בגדי ילדים. אמהות מתגודדות יחד ולא מזמינות אותי להצטרף כשאני עם הילדים בפארק". מישהו אמר מחלה מדבקת?

 

והלוואי וזה היה נגמר בזה. זה קורה בכל מקום:

 

למשל, במשפחה: 

"אנחנו גרים ביחידת דיור אצל ההורים של אשתי ומאז שנויה נולדה ועד היום", מספר אליסף יעקב. "בכל פעם שאני רוצה להאכיל אותה (היא בת 11 חודשים) חמותי אומרת לי: 'אתה יודע איך?'. אני משתגע. מה יש לדעת איך? כל פעם שהיא שואלת אותי: 'אתה יודע איך?', אני מתאפק לא לענות לה: 'האמת היא שאני עדיין מתלבט. אני יודע שמצד אחד האוכל אמור להיכנס ומצד שני אמור לצאת, אבל אני כל הזמן מתבלבל ביניהם'".

 

או בפרסומות:

וכן, אנחנו מודים לאסם על הדוגמא הסקסיסטית יוצאת הדופן הזו, בדיוק בזמן עבור הפוסט הזה. הפרסומת הנהדרת הזו לאבקת מרק מוכיחה חד משמעית ש"אמא מכירה את הילדים שלה יותר טוב מכולם. יותר טוב מאבא, מכל העולם", אבל ככל הנראה לא מתמודדת עם זה כל כך טוב ובמקום לעמוד (בינינו, בדיוק 15 דקות) ולהכין מרק כמו שצריך, מעדיפה להרעיל אותם עם עוד טיפה מונוסודיום גלוטומט. לבריאות, אמאל'ה.


 

או למשל בג'ימבורי:

"אתה רואה כאן עוד אמהות שנותנות לילדים שלהם להסתובב בלי גרביים?" חוקרת אמא ל-3 את ינון רטיג.
"לא. אז?"
"אני לא יודעת מה אמא שלך סיפרה לך, אבל אני אמא לשלושה. אני וכל האמהות פה יודעות שילד יחף מתקרר".
"אז אני אבא לאחד, דוד לארבעה, אח לשניים ומי שאמר לי את זה זו לא אמא שלי, אלא סבא שלי, רופא ילדים. אז תודה, אבל אני אקח את הסיכון".
 

או ברפואה הציבורית:

"במהלך האישפוז ב'הלל יפה', אחרי הלידה, הילדה הייתה 'בביות מלא'", מסביר דוד שמעון. "כלומר, היא נמצאת כל היום בחדר של אמא שלה. האחיות ממחלקת תינוקות הבטיחו בסיור המקדים ובמהלך האישפוז שבכל שאלה אפשר להגיע אליהן ולשאול והן יעזרו. אז הגעתי אליהן עם בקשה פשוטה לעזרה והתשובה שקיבלתי הייתה: "אני לא מדברת איתך. אין לי זמן. תחזור עם האמא. אין מצב שאני מסבירה פעמיים". כל ההסברים על כך שאני הוא האבא של התינוקת ושהאמא מתאוששת מלידה לא הועילו".

 

או באקדמיה:

"כך למשל, בשיעור אחד בו למדנו כיצד נשים / ילדות מחונכות להיות רעיות ועקרות בית מילדות, ניסיתי והצגתי תזה הפוכה - תזה שבה ילדים בנים מגודלים לתוך הבניה שאין להם את הזכות להיות אבא", מנסה טל חן להציע תפיסה שונה. "יש הרבה דברים טובים שאני יכול להגיד על האקדמיה, אבל לא תמיד סובלנות היא אחת מהן. הטענות שלי פשוט לא הסתדרו עם חומר הלימוד בקורס. אבל גרוע מכך, הן פשוט לא הסתדרו עם תפיסת העולם של חלק מהסטודנטיות, חברותי לספסל הלימודים. כמה מהן העלו את הטענות נגדי בדרכי נועם. אני פשוט לא מבין יותר טוב כי אני חי ב'בועה הגברית' שלי ואני בעצם תינוק שנשבה. בתוך תוכי גלגלתי את האירוניה - הרי זה בדיוק מה שטענתי... חלק מהן היו אגרסיביות יותר. איך אני בכלל מעז לטעון שאבות הם לא הורים מעורבים יותר בגלל חינוך של נשים. טענו לפני שהמודל שהבנים שואבים הוא בכלל מהאבא שלהם, שהוא לא אבא מעורב וזהו הגלגל שמשמר את עצמו. לנשים - כך טענו לפני בנות הרוב המוחלט בחוג לתרבות הילד באוניברסיטה - אין בכלל השפעה על תרבות הילדים והאופן בו הם גדלים".

 

והכי גרוע, גם ברשות המחוקקת:

בכנסת ישראל מונצח האב הישראלי כהורה נחות באפליה גסה של ברור כל כך איך היא מחזיקה מעמד במדינה המכנה את עצמה "דמוקרטית". שני חוקים יותר מכל השאר מוכיחים את תפיסת המחוקקים שלנו באשר לנחיתות האב. הראשון הוא חוק "משרת אם" המקנה לנשים בלבד את הזכות להיות אמהות לילדים שלהן בלי קשר למה שלשוק העבודה יש לומר על כך (ולפני שאתם שולפים עלי את ציפורני ה"לנשים אין קריירה בגלל זה", טוב תעשו אם תבינו שזו בדיוק הסיבה). השני, גרוע ממנו, הוא חוק חג"ר (חזקת גיל רך), הקובע חד משמעית כי כל אם לילדים מתחת לגיל 6 (וכפועל יוצא מכך, גם באופן כללי) הנה טובה בהכרח מבן הזוג שלה בהורות, ללא יוצא מהכלל ועל כן, במקרה של גירושין, לה זכות הראשונים עליהם ואם אתה במקרה נולדת מצויד באברי מין שונים ובכן, אין דרך יפה לומר את זה, נדפקת.
 
ומה קורה כשאנחנו כבר רואים גבר שאכן מסתדר עם הילדים שלו? "אני נשאר איתו לבד לפחות פעם בשבוע," מספר ברק שיטרית. "ומה אתם יודעים? אני מסתדר מצוין, תודה ששאלתם. אני גם די בטוח שיש עוד אבות כמוני, שסובלים את המבטים המתנשאים, החושדים, החוששים - מה יעלה בגורלו של הילד הזה. וכמובן תמיד אני מחכה לראות מי חושב את המחשבה הכי מצחיקה - הוא אבא חד הורי או גיי?" כמובן אגב, שאין רע לא בזה ולא בזה, ההפך הוא הנכון, אלו שתי הוכחות ניצחות לכך שגם בהיעדר נשים, אנחנו מסוגלים לעשות חתיכת עבודה מצויינת!

"כדי לשנות את המציאות אנו, האבות", חותם גבריאל ויינמן. "יכולים פשוט להיות שותפים. אנחנו יכולים לפנות אל מפרסמים וחברות ולומר להם שאנחנו דורשים את מקומנו כהורים בתוך השיח הציבורי. אנו יכולים להוביל אג'נדה פרו-גברית (ולא אנטי-נשית, כפי שחלק מהקוראים שלי טוענים), על ידי השתתפות בקבוצות כמו סופר-דאד לשינוי דעת הקהל. נגמרו הימים בהם אינטליגנציה רגשית היתה משהו נשי. נגמרו הימים בהם ללכת לעבודה הוא משהו גברי. נגמרו הימים בהם האבות עוזרים לאמהות בגידול הילד. נגמרו הימים בהם אנחנו, הגברים, צריכים להרגיש מאויימים כי לאמא יש משהו מיוחד עם הילד, שלנו, כגברים אין".

גבירותיי ורבותיי, הגיע הזמן לעידן חדש. לעידן של הורות שיוויונית - של פרנטליזם. של ההבנה שאנחנו יכולים להיות הורים טובים יותר או פחות על פי בחירתנו אנו ולא על פי המין אליו נולדנו. הגיע הזמן לעידן חדש ומי שלא יתקדם, כבר עכשיו נמצא הרחק מאחור.