כשאנחנו חוגגים בט"ו בשבט אנחנו חושבים בעיקר על עצי פרי, אבל גם לעצי נוי יש תפקידים חשובים – למשל, לספק מקום מסתור לציפורים. לגוזל שנופל מהקן שעל העץ אין סיכוי לשרוד. לאימא ציפור אין אפשרות להרים אותו חזרה לקן המוגן שבמרומי העץ, וסביר להניח שייטרף או ימות מרעב או מקור.

עץ הפיקוס הענק שבחצר שלנו בפוריה עלית הוא ביתן של מאות ואולי אלפי ציפורי דרור. בערב בשעת השקיעה הלהקה הענקית חוזרת אל העץ המגונן, ולשעה ארוכה העץ כולו רעש והמולה. כל אחת ואחד מספר את חוויותיו מהיום וההתרגשות גדולה. אחר כך משתרר שקט בעץ ואף אחד לא יכול לנחש שישנות עליו כל כך הרבה ציפורים.

בוקר אחד הבחנתי בגוזל קטנטן על המדרכה שמתחת לעץ. נראה היה שרק בקע מהביצה: עיניו עצומות, מקורו צהבהב ורך, צבע עורו ורוד וגופו שקוף. הבטתי אל מרומי העץ וחיפשתי ציפור מצייצת בייאוש, אבל כל מה שראיתי היו קינים וראשי ציפורים מבצבצים מהם. הרמתי בזהירות את הגוזל ומיהרתי הביתה כדי להראות את היצור חסר האונים שמצאתי לאורן, בני בן ה-6. יחד החלטנו לנסות להציל את הדרור הקטן, למרות האמונה הרווחת שזו משימה שנדונה לכישלון.

 

כנגד כל הסיכויים. אורן מאכיל את הגוזל (צילום: אסנת לסטר)
כנגד כל הסיכויים. אורן מאכיל את הגוזל (צילום: אסנת לסטר)

 

שמנו על השיש שבמטבח סלסלה, וריפדנו אותה בחתיכות בדים וצמר גפן. לצד ה"קן" שבנינו העמדנו מנורת שולחן קטנה, כדי שתחמם את הגוזל – שזכה בשם "גוזלי". ריקי, חברה מנוסה בגידול בעלי חיים, נתנה לי מתכון למזון עבור הגוזל: פירורי חלמון מביצה קשה מעורבים בחצי כפית יוגורט ובחתיכות קטנות של קרקרים. אורן האכיל את הגוזל בעיסה הזאת בעזרת פינצטה, גרגיר בכל פעם, וטפטף לפיו מים בעזרת טפטפת קטנה.

יכולנו לראות את האוכל יורד אל קיבתו הזעירה דרך גופו השקוף. לאחר יום או יומיים, כשהרגיש או שמע את אורן בקרבת "הקן", היה הגוזל פוער את פיו ומחכה למנת האוכל והמים שלו - ועם הזמן הוסיף גם ציוצים עצבניים של רעב.

כשפקח לראשונה את עיניו וראה את אורן עבר הגוזל תהליך שנקרא "החתמה" (ראו הסבר בסוף הפתיח), ומאותו רגע אורן היה עבורו ההורה שלו. נוצות זעירות התחילו אט אט מכסות את גופו, ולפי הצבע שלהן למדנו שהגוזל הוא דרור זכר. עקבנו אחריו מתחיל ללמוד לעוף, ותוך זמן קצר התחיל מתעופף במטבח ובשאר החדרים.

מקום משכנו העיקרי של גוזלי היה אמנם בסלסלה במטבח, אבל בכל פעם שהיה מזהה מרחוק את אורן הוא התעופף, התיישב על כתפו וצייץ בקולי קולות לתוך אוזנו. הוא הצטרף לארוחות של אורן בצורה פעילה, כשהמאכל האהוב עליו היה ספגטי - בדיוק כמו אצל חברו אורן.

כשהגוזל גדל מספיק שם אורן על רגליו טבעות סימון צבעוניות מיוחדות, שאותן קיבלנו מהמומחה לציפורים דובי הלוי משער הגולן. כל יום אחר הצהריים, בשעה שכל הדרורים התחילו מצטופפים על עץ הפיקוס שבחצר, היה אורן מושיב את הגוזל על אחד הענפים התחתונים ומתרחק. בימים הראשונים היה גוזלי חוזר תוך דקה או שתיים דרך הדלת הפתוחה לתוך המטבח ישר אל ה"קן" שעל השיש, או אל כתפו של אורן. עם הזמן התארך זמן החזרה שלו לתוך הבית. כשיום אחד לא חזר ידענו שמצא את מקומו בלהקה. בזכות הטבעות שעל רגליו הבחנו בו עוד פעם או פעמיים, יחד עם שאר הדרורים. כשקצת התקרבנו התעופפו כל הציפורים ורק הוא נשאר לבדו על העץ, השתהה עוד דקה או שתיים על הענף ואחר כך התעופף והצטרף סופית ללהקה.

מאז, בכל פעם שאני עוברת תחת עץ הפיקוס הגדול אני סוקרת היטב את המדרכה ואת הצמרת, בודקת אם יש איזה גוזל שזקוק לעזרה ותמיד נזכרת ביחסים המיוחדים שהיו לדרור קטן אחד עם אורן בני.

 

אורן והגוזל אוכלים ביחד ספגטי (למעלה) ומשחקים (צילום: אסנת לסטר)
אורן והגוזל אוכלים ביחד ספגטי (למעלה) ומשחקים (צילום: אסנת לסטר)

 

מהי החתמה?

הישרדותם של צאצאי עופות ויונקים רבים תלויה ביצירת קשר מיידי עם ההורה שלהם. הקשר נוצר בתהליך שנקרא "החתמה", שמתרחש בפרק זמן קצר לאחר שיצאו הצאצאים לעולם. תהליך ההחתמה חשוב מאוד מכיוון שהוא מאפשר לצאצאים לעקוב אחרי ההורה וללמוד ממנו דברים החשובים להישרדותם. הם לומדים מה ראוי לאכול, ממי צריך להיזהר ובדרך כלל גם שומרים על קרבה אל ההורים המגינים עליהם בשעת הצורך.

 

>> אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע

 

פבלובה עם קוקטייל פירות משומרים

מתכון של טליה שובל מעין דור.

 

מרכיבים

4 חלבונים

1/4 1 כוסות סוכר

1 כפית תמצית וניל

1/2 1 כפיות חומץ

1/2 1 כפות קורנפלור

1/4 1 כוסות (300 מ"ל) שמנת לקצפת (אם רוצים, אפשר להכין יותר קצפת)

1 קופסה (850 גרם) קוקטייל פירות משומרים, מסוננת מהנוזלים

 

אופן ההכנה

1. מחממים את התנור ל-120 מעלות. מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.

2. שמים את החלבונים בקערה ומתחילים להקציף. כשמתחיל להיווצר קצף מוסיפים בהדרגה את הסוכר, וממשיכים להקציף עוד כמה דקות עד שמתקבל קצף יציב, מבריק וגמיש. לקראת סוף ההקצפה מוסיפים, לפי הסדר, גם את תמצית הווניל, החומץ והקורנפלור.

3. מורחים את הקצף בתבנית בצורת עיגול שקוטרו 25-20 ס"מ ועומקו 10-8 ס"מ. רצוי שמרכז העיגול יהיה נמוך יותר משוליו (מכיוון שלקצף יש נטייה לחרוג מגבולות העיגול ולהשתטח מעט, אפשר לרפד תבנית אפייה עגולה בנייר אפייה ולאפות הקצף בתוכה).

4. מכניסים את התבנית לתנור ומיד מנמיכים את הטמפרטורה ל-90 מעלות. אופים במשך שעה (הקצף אמור להישאר לבן - אם הוא משחים זה סימן לכך שחום התנור גבוה מדי).

5. מכבים את התנור ומשאירים את התבנית להתקררות בתוכו.

6. מקציפים את השמנת לקצפת יציבה. מורחים את הקצפת על גבי בסיס המרנג ומעטרים בפירות הטרופיים.

 

 

עוגת אננס הפוכה

עוגת אננס הפוכה (צילום: אסנת לסטר)
עוגת אננס הפוכה (צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון של מירי ביטון מנצרת עילית.

 

מרכיבים

תבנית בקוטר 26 ס"מ

 

200 גרם חמאה או מרגרינה בטעם חמאה

200 גרם שוקולד מריר

5 ביצים מופרדות

3/4 כוס סוכר להקצפת החלבונים

1/4 כוס סוכר להקצפת החלמונים

3/4 כוס קמח

1 כף קורנפלור

1 כפית תמצית וניל

3 כפות סוכר חום לפיזור בתבנית

1 קופסה (850 גרם) שימורי פרוסות אננס

חמאה או מרגרינה לשימון התבנית

 

אופן ההכנה

1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. מרפדים את התבנית בנייר אפייה, ומשמנים את הנייר.

2. ממיסים את החמאה עם השוקולד על סיר כפול (בן מארי) או במיקרוגל.

3. מקציפים את החלבונים עם 3/4 כוס סוכר עד לקבלת קצף יציב, מבריק וגמיש.

4. מקציפים לחוד את החלמונים עם 1/4 כוס סוכר עד לקבלת תפיחה בהירה. ממשיכים להקציף ומוסיפים בהדרגה את הקמח, הקורנפלור ותמצית הווניל.

5. מקפלים את תערובת השוקולד לתוך תערובת החלמונים.

6. מקפלים את קצף החלבונים לתוך תערובת החלמונים והשוקולד.

7. מפזרים את הסוכר החום בתחתית תבנית האפייה. מסננים את האננס מהנוזלים שבקופסה ומניחים כמה פרוסות על גבי הסוכר שבתחתית התבנית. יוצקים את תערובת הבצק על פרוסות האננס.

8. אופים כ-45 דקות, עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא יבש.

9. לאחר שהעוגה מתקררת מעט הופכים אותה על צלחת הגשה.

 

 

עוגת משמשים ללא אפייה

עוגת משמשים ללא אפייה (צילום: אסנת לסטר)
עוגת משמשים ללא אפייה (צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון של עליזה אליהו מבית שאן.

 

מרכיבים

תבנית בקוטר 26 ס"מ

 

500 גרם ביסקוויטים פתי בר

3/4 כוס חלב

2 מכלים (500 מ"ל) שמנת מתוקה

2 כוסות חלב נוספות

2 שקיות אבקת פודינג וניל

200 גרם אגוזי מלך קצוצים

1 קופסה (כ-850 גרם) שימורי משמשים

1 שקית (85 גרם) ג'לי בטעם משמש

 

אופן ההכנה

1. מסדרים בתחתית התבנית שתי שכבות של ביסקוויטים. מרטיבים את הביסקוויטים ב-3/4 כוס חלב.

2. מקציפים יחד את השמנת המתוקה, 2 כוסות חלב ואבקת הפודינג עד שמתקבל קרם.

3. מורחים את הקרם על הביסקוויטים שבתבנית.

4. מכסים בניילון נצמד ומכניסים למקרר לשעה, להתייצבות (אפשר גם להכניס את העוגה למקפיא לחצי שעה).

5. מפזרים את האגוזים הקצוצים על הקרם.

6. מסננים את המשמשים מנוזלי השימור, אך שומרים את הנוזלים.

7. חותכים את המשמשים לפרוסות דקות ומסדרים אותם על גבי האגוזים.

8. שמים את אבקת הג'לי בקערה. יוצקים את נוזלי השימור לסיר ומוסיפים מים, כך שבסך הכל יהיו בסיר 2 כוסות של נוזלים. מביאים לרתיחה ויוצקים על אבקת הג'לי תוך ערבוב. מערבבים עד שהתערובת מתקררת מעט, אך עדיין נשארת נוזלית. יוצקים על העוגה, מכסים בניילון נצמד ומכניסים למקרר להתייצבות.

 

 

עוגת אננס עם ג'לי

עוגת אננס עם ג'לי (צילום: אסנת לסטר)
עוגת אננס עם ג'לי (צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון של מיכל בוחבוט מטבריה.

 

מרכיבים

תבנית בגודל 20X30 ס"מ

 

200 גרם ביסקוויטים מפוררים

100 גרם חמאה רכה (או מרגרינה בטעם חמאה)

 

למילוי

4 ביצים

3/4 כוס סוכר

1/2 כוס קמח

1/2 כוס שמן

1 שקית אבקת אפייה

1 קופסה (850 גרם) שימורי קוביות אננס, מסוננת מהנוזלים

מיץ מ-1/2 לימון

חמאה או מרגרינה לשימון התבנית

 

לציפוי הג'לי

1 קופסה (850 גרם) שימורי אננס

1 שקית (85 גרם) ג'לי אננס

 

אופן ההכנה

1. מחממים את התנור ל-180 מעלות.

2. מערבבים את החמאה עם פירורי הביסקוויטים (הכי קל לעשות זאת במעבד מזון עם להב המתכת). משטחים את התערובת בתבנית ואופים 10 דקות.

3. בינתיים שמים במעבד מזון את כל מרכיבי המילוי ומעבדים לתערובת אחידה.

4. יוצקים את המילוי על התחתית האפויה ומחזירים לתנור. אופים כ-45 דקות, עד שהעוגה מזהיבה וקיסם שננעץ במרכזה יוצא יבש וללא פירורים. מקררים לטמפרטורת החדר.

5. מכינים את ציפוי הג'לי: שמים בסיר את תכולת קופסת השימורים (כולל הנוזלים) ומביאים לרתיחה. מורידים מהכיריים ומוסיפים את אבקת הג'לי תוך ערבוב. ממשיכים לערבב עוד 3-2 דקות, עד שהג'לי מתקרר מעט.

6. יוצקים את הג'לי על העוגה. מכסים בניילון נצמד ומכניסים למקרר, להתייצבות.