עד השבוע שעבר היה נראה שתושבי שכונת פלורנטין יצליחו למנוע את הריסת גינת דרויאנוב, השטח הירוק המשמעותי היחיד בשכונתם הצפופה. אלא שבימים האחרונים חלה התפתחות לטובת עיריית תל אביב-יפו: כעת נראה שכבר בפברואר הקרוב תתאפשר עקירת העצים והגינה, ובכך יחלו העבודות להקמת בית ספר על חורבותיה.

 

בקיץ האחרון, כשדיווחנו על מאבק תושבי תל אביב לשימור גינת דרויאנוב, היה נראה שמדובר בקרב אבוד, ושמיד אחרי הבחירות תחל העירייה בהקמת בית ספר יסודי על חשבון השטח הירוק היחיד בפלורנטין. אחר כך נראה היה שהפתרון נוטה לכיוון עמדת התושבים: בסוף נובמבר הודיע פקיד היערות לעירייה כי הוא מסרב לאשר את עקירת העצים באתר המריבה, והשבוע הגיש ועד הפעולה של תושבי פלורנטין לוועדה המחוזית תל אביב תוכנית מתאר מקומית, שמטרתה שינוי ייעוד חניון מכבי-צריפין מ"מלאכה" ל"ציבורי". כך יתאפשר להקים את מבנה בית הספר החדש בצמוד לגינה, ולא להרוס אותה.

 

הזדמנות ליצירת רצף אורבני. מיקום שטח המריבה (עיבוד: עילם טייכר, על בסיס מפות באדיבות עיריית תל אביב)
הזדמנות ליצירת רצף אורבני. מיקום שטח המריבה (עיבוד: עילם טייכר, על בסיס מפות באדיבות עיריית תל אביב)

 

החלופה של הוועד פשוטה: במקום לבנות על הגינה, ייבנה בית הספר מעבר לכביש, בשטח בבעלות העירייה שמשמש כיום כחניון. כפי שניתן לראות במפה ובתצלום האוויר למעלה, מדובר בשטח ריק המפריד בין שכונות פלורנטין, צפון יפו ונווה צדק. הפיכתו של האתר למרכז חינוכי על-אזורי מתבקשת לאור מיקומו, ומשתלבת עם תוכנית המתאר העירונית, ששואפת לייצר רצף אורבני בין יפו למרכז העיר, באמצעות בנייה צפופה באזור עתיר בתי מלאכה ושטחים ריקים.

 

בגינת קרית ספר זה כבר הצליח

 

הגשת תוכנית מתאר מקומית מטעם תושבים היא מהלך נדיר אך אפשרי: החוק רואה בהם בעלי עניין בקרקע. בשיח האדריכלי, מורגשת תאוצה בתכנון האלטרנטיבי של החברה האזרחית, ולאחרונה אף התקיימה תערוכה בנושא - "(מ)התנגדויות לתכנון - שלושה רגעים בתכנון אלטרנטיבי" בבית האדריכל ביפו (אוצרים: שלי כהן, אפרת איזנברג, ערן טמיר טאוויל וטולה עמיר).

 

תושבי שכונת קריית ספר בעיר פעלו בדרך דומה, כשנאבקו על הקמת גינת קרית ספר בחניון ריק במרכז שכונתם, ובסופו של דבר הצליחו לשכנע את מוסדות התכנון לקבל את הצעתם. אולי בזכות התקדים המוצלח, האמינו בפלורנטין שהגשת התוכנית תתפתח לשיתוף פעולה עם העירייה.

 

הצעת התושבים. פשוטה (עורכת התכנית: אדר' מיכל גרינבאום בשיתוף ועד הפעולה להצלת הגינה)
הצעת התושבים. פשוטה (עורכת התכנית: אדר' מיכל גרינבאום בשיתוף ועד הפעולה להצלת הגינה)
העירייה מתעקשת ומדגישה: ''הדבר אינו בא על חשבון שטחים ירוקים''

 

אלא שהעירייה מסרבת להתרשם. היא מסרה ל-Xnet ש"מדובר בהחלטה שגויה מהיסוד ובכוונת העירייה לפעול לשינויה. הצורך המרכזי העומד לנגד עינינו בהקמת בית הספר הוא מתן מענה בטווח זמן קצר לילדי השכונה והסביבה, שכמותם גדלה וממשיכה לגדול. בכל מקרה, הדבר אינו בא על חשבון שטחים ירוקים, שכן העירייה הגדילה את השטח הציבורי בשכונת פלורנטין, ועוד תכשיר שטח נרחב ביותר סמוך מאוד לגינה הנוכחית".

 

כעת מתבררת משמעות הביטוי "לפעול לשינוייה": ממסמכים שהגיעו אלינו עולה, כי בשבועות האחרונות הפעילו גורמים בעירייה לחצים על מנכ"ל משרד החקלאות, רמי כהן, ועל פקיד היערות הארצי, חגי שניר, כדי שישנו את החלטתו של  ישראל גלון. ככל הנראה, הלחץ עשה את שלו: השבוע כתב פקיד היערות הארצי לחברה להגנת הטבע ולתושבים הנאבקים, כי קיבל מהעירייה התחייבות להקמת גינה חליפית, וכי "פנייתה זו של עיריית תל אביב מעלה אפשרות חליפית חדשה שלא הועלתה בעבר".

אם יתקבל האולטימטום של העירייה, יהיה בכך תקדים תכנוני מדאיג. תושבים שיתנגדו לתוכניות מוסדות התכנון ייענשו: העירייה לא תקצה להם שטחים פתוחים

 

פקיד היערות שכח שני דברים. ראשית, אפשרות זו הועלתה בעבר ואף קיבלה התייחסות בדוח שהוא עצמו פירסם בנובמבר האחרון: "כל שצ"פ חליפי שיפותח היום כפיצוי על ביטול הגן הקיים, לא יוכל לספק את מכלול האיכויות הקיים בגן הוותיק". שנית, הוא לא שם לב שאותה התחייבות של העירייה משתמעת כאיום-לכאורה: אם באוגוסט הצהיר ראש העירייה רון חולדאי במועצת העיר כי תוקם גינה חליפית במכבי-צריפין ושגודלה לא יקטן מזו הקיימת, מתברר עכשיו - ממסמך בחתימתו של המשנה למנכ"ל העירייה, רובי זלוף, כי כעת מוכנה העירייה להקים את הגינה הזמנית בשטח קטן יותר, על חשבון גינת הכלבים הנוכחית (כפי שניתן לראות בתצלום האוויר).

 

עוד מצהירה העירייה, כי אם לא תתקבל הצעה זו באופן מיידי, גם גינה זו לא תוקם. אם יתקבל האולטימטום של העירייה, יהיה בכך תקדים תכנוני מדאיג: תושבים שיתנגדו לתוכניות מוסדות התכנון ייענשו: העירייה לא תקצה להם שטחים פתוחים.

 

האם פקיד היערות יתיר לעירייה לעקור עשרות עצים?

 

יעל זילברשטיין, מתכננת סביבה מסניף החברה להגנת הטבע בתל אביב, קוראת לפקיד היערות לא להיכנע. לטענתה, הצעת הפשרה של העירייה "אינה מספקת בהיבט שמירת העצים וגם לא בהיבט הציבורי, כיוון שהשטח 'הירוק' יצטמצם ויהיה פחות איכותי מהקיים בגינת דרויאנוב. כפי שציינו בערר הראשוני לפקיד היערות", לדבריה, "הגינה היא שטח מתפקד, פעיל וירוק, לעומת השטח החדש שיהיה בו עצים צעירים וקטנים יותר, וגם הם יהיו זמניים. מעבר לכך, לטווח הארוך, מציעה העירייה שהשטח הציבורי הירוק יהיה זמין לתושבי השכונה רק בחלק מהיום, בתוך חצר בית הספר החדש, בניגוד למצב כיום. כל אותו זמן עומד מעבר לכביש שטח ריק המשמש לחניון ומסוגל לספק את הצורך בבית ספר, ובכך למנוע את כריתת העצים".

 

פקיד היערות נתן ארכה בת שבוע לחברה להגנת הטבע עד שישקול שוב את עמדתו, והוא רומז כי הוא צפוי לחזור בו מהחלטתו.

 

כשקוראים את התוכנית הפשוטה של התושבים, התהייה מתגברת: כיצד הצליחו לעשות בזמנם הפנוי את מה שעיריית תל אביב לא מסוגלת לעשות זה שנים? ההכרעה על עתיד מתחם דרויאנוב מתקרבת, והתושבים מספקים לעירייה הזדמנות אחרונה להציל את הגינה. Xnet ממשיך לעקוב ולדווח.