נתניה היתה תמיד עיר הפרדסים. היה זה רק טבעי שמיד לאחר שעברנו לבית ברחוב אפרים 25 נטע אבא כמה עצים בחצר: עץ חבושים, עץ קלמנטינות, שיח פסידיום (פרי דומה לגויאבות קטנטנות, אבל מתוקות בהרבה), עץ שסק (שאנחנו הכרנו כאסקדיניה) ועץ תפוזים מזן וושינגטון.

כל יום לפנות בוקר שמעתי מחלון חדרי את אבא מסתובב בחוץ. הוא היה בודק שכל הבורות סביב העצים תקינים, ואם גלשה קצת אדמה לתוכם היה חופר מסביב בעזרת טוריה ומתקן את צורתם כך שיוכלו להכיל את מי ההשקיה. אחר כך השקה עץ אחר עץ עם הצינור הארוך, ורק כשסיים את ההשקיה עלה על אופניו ונסע לעבודה.

כשברדיו שרו "התפוזים שווים באלף אחוזים מהזהב שמחפשים אותו לשווא" אני כבר ידעתי מצוין כמה תפוזים חשובים לבריאות וכמה ויטמינים יש בהם (ובמיוחד ויטמין C) - כי אימא הסבירה לי זאת שוב ושוב בכל שנה, כשהעץ התמלא בכדורים כתומים.

ההורים קילפו ואכלו את התפוזים פלחים-פלחים. לנו, הילדים, אימא חתכה את התפוז לשישה חלקים - ואכלנו אותם כאילו היו אבטיח קטן, מגרדים בשינינו את הקליפה הלבנה מתוך הקליפה הכתומה. מדי פעם שתינו מיץ סחוט, ואימא הכינה ריבה שאבא אהב למרוח על פרוסת לחם שחור ולאכול בארוחת ארבע יחד עם הקפה.

בכל פעם שאני חולפת בנסיעה על פני נתניה אני חושבת להיכנס לרחוב אפרים כדי לראות את הבית שמזמן נמכר ובטוח שינה את פניו לחלוטין. אני רוצה לראות אם עץ התפוזים עדיין שם, ובכל פעם מוותרת על הכניסה לרחוב מחשש מפני מה שאגלה. במשך כמה שניות אני מנהלת עם עצמי דיון: להיכנס ולקחת בחשבון אכזבה, או לא להיכנס ולהישאר עם הזיכרונות והסקרנות. וכשהמכונית חולפת על פני הכניסה לנתניה הביקור נדחה שוב, עד לפעם הבאה שבה אעבור ליד העיר - בטח בשבוע הבא או בזה שלאחריו.

יבוא יום ואעשה זאת, ואולי אגלה שעץ התפוזים עדיין שם, כמו פעם.

  

עוגת תפוזים

מתכון שלמדתי מאסתר בכר מנתניה.

 

מרכיבים

תבנית בקוטר 28 ס"מ או בגודל 20X30 ס"מ

 

5 ביצים, מופרדות לחלמונים ולחלבונים

1 כוס סוכר להקצפת החלמונים

1/4 כוס שמן

1/2 כוס מיץ תפוזים

2 כפות מיץ לימון

קליפה מגוררת מ-1/2 לימון

1/2 2 כוסות (350 גרם) קמח תופח

1/2 כוס סוכר להקצפת החלבונים

שמן לשימון התבנית

 

אופן ההכנה

1. מחממים את התנור ל-180 מעלות.

2. מקציפים את החלמונים עם כוס סוכר במשך כמה דקות, עד לקבלת תפיחה בהירה.

3. מורידים את מהירות ההקצפה למינימום ומוסיפים את השמן, מיץ התפוזים, מיץ הלימון וקליפת הלימון.

4. מוסיפים את הקמח, כף אחר כף, וממשיכים להקציף רק עד שהוא נטמע בתערובת (הקצפת יתר תפגע באווריריות העוגה). את השלב הזה אפשר לבצע גם בערבוב עם כף.

5. מעבירים את התערובת לקערה אחרת, ומנקים היטב בסבון את המקצפים ואת קערת ההקצפה. מקציפים את החלבונים עם 1/2 כוס הסוכר במשך כמה דקות, עד לקבלת קצף יציב.

6. מקפלים את קצף החלבונים לתוך תערובת העוגה. משמנים את התבנית ויוצקים לתוכה את התערובת.

7. אופים 30-25 דקות, עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא יבש.

 

 

עוגת תפוזים עם קרם בצ'יק-צ'ק

עוגת תפוזים עם קרם בצ'יק-צ'ק (צילום: אסנת לסטר)
עוגת תפוזים עם קרם בצ'יק-צ'ק (צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון שלמדתי מאימא שלי, רות ראונר מנתניה.

 

מרכיבים

תבנית אינגליש קייק

 

1 כוס (200 גרם) סוכר

4 ביצים

1/2 1 כוסות (210 גרם) קמח

1 כוס מיץ תפוזים (רצוי סחוט טרי)

1 מכל (250 מ"ל) שמנת לקצפת

2 כפות סוכר

1 שקית אינסטנט פודינג וניל (או 2 שקיות, אם רוצים קרם יציב מאוד ועם טעם חזק של וניל)

 

אופן ההכנה

1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. משמנים את התבנית.

2. מקציפים את הסוכר עם הביצים במשך כמה דקות, עד שמתקבלת קציפה בהירה.

3. מורידים את מהירות המיקסר למינימום ומוסיפים את הקמח, כף אחר כף. ממשיכים להקציף רק עד שהוא נטמע בתערובת (הקצפת יתר תפגע באווריריות העוגה). את השלב הזה אפשר לבצע גם בערבוב עם כף.

4. משטחים את התערובת בתבנית ואופים 25 דקות, עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא יבש.

5. מוציאים את העוגה מהתנור, וכשהיא עדיין חמה מחוררים אותה היטב במזלג ויוצקים עליה את מיץ התפוזים.

6. ממתינים שהעוגה תתקרר וכל המיץ ייספג בה. בינתיים מקציפים את השמנת עם הסוכר ואבקת האינסטנט פודינג וניל עד לקבלת קרם יציב.

7. מורחים את הקרם על גבי העוגה שהתקררה.

 

 

פודינג תפוזים עם קצפת

פודינג תפוזים עם קצפת (צילום: אסנת לסטר)
פודינג תפוזים עם קצפת (צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון מכרטיסיית המתכונים של אימא שלי, רות ראונר מנתניה.

 

מרכיבים

כ-5 מנות

 

קליפה מגוררת מ-2 תפוזים

1/2 1 כוסות מיץ תפוזים (בערך מ-2 תפוזים)

1 כוס סוכר

2 ביצים

2 כפות תרכיז קפוא להכנת מיץ תפוזים (תוספת שלי)

2 שקיות אינסטנט פודינג וניל

1כפית אבקת ג'לטין

1/2 כוס מים פושרים

1 מכל (250 מ"ל) שמנת מתוקה

2 כפות סוכר

 

אופן ההכנה

1. מרתיחים מעט מים בסיר גדול ומניחים מעליו סיר קטן יותר או קערת מתכת (אסור שתחתית הסיר הקטן תיגע במים). שמים בסיר הקטן את מיץ התפוזים והסוכר ומקציפים עד שהסוכר נמס.

2. ממשיכים להקציף ומוסיפים את תרכיז המיץ הקפוא ולאחר מכן את הביצים. מקציפים במהירות עוד דקה או שתיים.

3. מכבים את האש ותוך ערבוב או הקצפה מוסיפים את הפודינג.

4. מערבבים היטב את הג'לטין והמים. מחממים 10 שניות במיקרוגל ומערבבים היטב (אם הג'לטין לא נמס לחלוטין, מחממים 10 שניות נוספות ומערבבים שוב).

5. מוסיפים את הג'לטין לקציפה ומערבבים בעדינות, עד שהוא נטמע בה לחלוטין.

6. יוצקים את התערובת לכוסות, מכסים בניילון נצמד ומכניסים למקרר ל-24 שעות, להתייצבות.

7. מקציפים את השמנת המתוקה עם הסוכר לקצפת יציבה ומזליפים אותה מעל הפודינג.

 

 

ריבת תפוזים 

ריבת תפוזים (צילום: אסנת לסטר)
ריבת תפוזים (צילום: אסנת לסטר)

 

ריבה שאימא שלי אהבה להכין. אבא נהג לאכול אותה בכל יום עם פרוסת לחם ליד הקפה של אחר הצהריים.

 

מרכיבים

1 ק"ג תפוזים (כ-4 תפוזים), עם הקליפה

1 ליטר מים

1 ק"ג סוכר

 

אופן ההכנה

1. קוטמים את הקצה התחתון והעליון של כל תפוז. חוצים את התפוזים וחותכים לפרוסות בעובי של 4-3 מ"מ.

2. שמים את התפוזים בסיר ומוסיפים את המים. מניחים ל-24-8 שעות.

3. מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים על אש קטנה כשעה וחצי. מניחים ל-24 שעות.

4. מוסיפים לסיר את הסוכר, מביאים לרתיחה ומבשלים על אש קטנה מאוד כשעה וחצי, עד שהנוזלים מסמיכים.

5. מעבירים לצנצנות מעוקרות (רוצים ללמוד איך מעקרים צנצנות? לחצו כאן).

 

גיוון

בחצי השעה האחרונה של הבישול אפשר להוסיף לקונפיטורה 4-3 כפות מיץ לימון או כפית קינמון או כמה מסמרי ציפורן (או את כולם יחד).

 

 

סלט תפוזים עם זיתים שחורים

סלט תפוזים עם זיתים שחורים (צילום: אסנת לסטר)
סלט תפוזים עם זיתים שחורים (צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון מרוקאי שמסרה בשידור שולה ביטון מעפולה.

 

מרכיבים

2 תפוזים, קלופים וחתוכים לקוביות

1/2 כוס (או יותר) זיתים שחורים מגולענים (כדאי להשתמש בזיתים שחורים טבעיים ולא בזיתים מושחרים)

3 שיני שום קצוצות

1/4 כוס שמן זית

1 כפית מלח

1 כפית פפריקה חריפה

1 כפית כמון

 

אופן ההכנה

1. מערבבים את כל המרכיבים, טועמים ומתקנים תיבול אם צריך.

 

אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע