היכל הספורט והבידור "מדיסון סקוור גארדן" בניו יורק מכיל 20 אלף מושבים. היכל O2 הנודע לא פחות בלונדון מכיל אף הוא מספר זהה של מושבים. “ההיכל הפיליפיני" יהיה גדול יותר משניהם גם יחד: 50 אלף המושבים שייבנו בו יהפכו אותו להיכל הכיפתי הגדול בעולם.

ישבור שיא עולמי. באדיבות פופיולוס

גדול מכל הגדולים. באדיבות האתר איי-ניו-מדיה

ה-Dome הפיליפיני מוקם בימים אלה בעיר בוקאו (Bocaue) שבמחוז בולוקאן (Bulacan), כ-25 ק"מ מצפון למנילה, בירת המדינה. משרד האדריכלים הבינלאומי “פופיולוס" ( Populous) מתכנן את ההיכל כחלק ממתחם תיירות גדול שייקרא "סיודאד דה ויקטוריה" (Ciudad de Victoria). הוא ישתרע על שטח של 750 אלף מטרים רבועים ויכלול, בין היתר, מרכז ספורט, איצטדיון, אוניברסיטה ומרכז רפואי. על העיצוב מופקד משרד האדריכלות האמריקאי PWP Landscape Architecture, שאחראית בין היתר על עיצוב אתר הזיכרון הלאומי של פיגועי 11 בספטמבר במנהטן.

 

אתר התיירות החדש ובמרכזו הכיפה הענקית. באדיבות האתר איי-ניו-מדיה

מאחורי ההיכל הגרנדיוזי, שתקציב הקמתו מוערך בכ-200 מיליון דולר, עומדת כנסייהליתר דיוק, כת נוצרית העונה לשם "איגליסיה ני כריסטו " (Iglesia ni Cristo), "הכנסייה של ישו”, הידועה גם בתור INC. מדובר בזרם שנוסד בפיליפינים ב-1914, התעצם במהלך השנים והפך לדת השלישית הכי פופולרית במדינה (לאחר הקתולים והמוסלמים) עם 3-4 מיליון מאמינים. אם ההיכל אכן יפתח את שעריו בשנה הבאה, לפי לוח הזמנים המתוכנן, הוא בוודאי יהיה גולת הכותרת בחגיגות 100 השנה להיווסדה של INC, חגיגות שמתוכננות להתקיים ב-27 ביולי 2014. כוחה של הדת בפיליפינים מעורר השתאות, ונראה שהוא גובר על כל גורם אחר במדינה. בעצם הקמת ה"דום" מנסה הכנסייה לגבור על כוח עוצמתי אחר: הטבע.

 

אחת הכנסיות הגרנדיוזיות של איגליסיה ני כריסטו, ברובע קאזון שבמנילה. באדיבות הבלוג סקוטיסנט

איי הפיליפינים ממוקמים על כמה קווי שבר טקטוניים, ומועדים לפורענות של רעידות אדמה. רק לפני כחודשיים, כזכור, חוותה המדינה רעידת אדמה בעוצמה של 7.2 בסולם ריכטר, שהותירה חורבן בממדי ענק. האחראים להקמת "ההיכל הפיליפיני" טוענים שהמבנה יהיה חסין בפני רעשי אדמה, אך לנוכח גודלו, משקלו וגובהו, נאלצים הקבלנים להכניס אמצעים הנדסיים שונים כדי שיוכלו לעמוד בהבטחה הזו. משום שרעידת אדמה עתידית, קרוב לוודאי, תגיע. בין האמצעים האלה אפשר למנות סופגי זעזועים חדישים בקומה הראשונה, שנועדו לשכך את תאוצת התזוזה הסיסמית, ומספר רב של קירות גזירה (Shear Walls) שנועדו לשמש כוח התנגדות כנגד אפקט העומס על צידי המבנה.

 

תהליך הבנייה של הדום: יעמוד בכל רעידה? באדיבות איגלאסיאס ני כריסטו

 

אמצעים הנדסיים חדישים. באדיבות פופיולוס

בחג המולד הקרין ערוץ Discovery פרק מרתק בתוכנית "Man Made Marvels"' על "ההיכל הפיליפיני", שנקרא Quake Proof, ובעברית: חסין בפני רעידות אדמה. הנה הוא:

 

עוד מספרים: שטחו הכולל של ההיכל יהיה 99,200 מ"ר. שטח הכיפה יהיה 36 אלף מ"ר. הגג ישתרע לרוחב 160 מטר וייצקו לתוכו 9,000 טונות של ברזל, המיובא מדרום קוריאה. הגג יורכב באתר הבנייה ואז יועלה למיקומו הסופי, בגובה כ-62 מטרים מעל הקרקע.

 

מרכיבים את הכיפה. באדיבות איגלסיאס ני כריסטו

כך זה ייראה. באדיבות איגלאסיאס ני כריסטו

אז ההיכל הגדול בעולם שייך אמנם לכנסייה, וישמש בעיקר לאירועי דת כאלה ואחרים, אך כדי שהכנסייה תרוויח כסף הוא יארח גם קונצרטים, אירועי ספורט כמו קרבות אגרוף ומשחקי כדורסל, ועוד.

אבל איך יכולים 50 אלף איש בתוך "קערה", תחת כיפה, לראות הופעה באיכות טובה? האדריכלים מנסים לפתור את הבעיה באמצעות מתן צורת אוכף לקערה: היא גבוהה במרכז ויורדת בצדדים. פתרון זה, יחד עם מסכי וידאו ענקיים משני הצדדים של הבמה, אמור להבטיח ראות ברורה מכל מושב.

 

ראות חלקה מכל מושב. באדיבות פופיולוס

אתגר נוסף היה להצליח להעניק לנוכחים הרגשה אינטימית, כך שההיכל לעולם לא ייראה ריק. מה הפתרון? פנים ההיכל יעוצב כמו קערה חד-צדדית, שחלקה התחתון יהיה החלק האקטיבי ביותר במבנה: שם יתנהלו מרבית האירועים. העיצוב יאפשר הפרדה פשוטה וקלילה בין החלק התחתון והעליון של הקערהבאמצעות וילונות מאובזרים באמצעים אקוסטיים ותרמיים. כך, גם כאשר ההיכל חצי מלא, הוא עדיין ייראה מלא