לקתרין כנעאני בת ה-17 מהכפר ג'דיידה הסמוך לעכו, יש חלום להשתלב במצבת הפרזנטורים של חברת קסטרו. "הייתי שמחה להיות הנציגה שלהם במגזר הערבי", היא אומרת בתמימות טיפוסית לגילה.  

 

כנעאני, מלכת היופי החדשה של המגזר הערבי, נבחרה בשבוע שעבר בתחרות שארגן מגזין הנשים "ליילק" מנצרת. בערב שהתקיים באולם אירועים בעיר, התחרו על הכתר שמונה מועמדות צעירות שמבקשות לייצג את הפנים החדשות של החברה הערבית, להילחם על שוויון זכויות בחברה פטריארכאלית. על הדרך, אין להן בעיה להצטלם בבגד ים. בחבר השופטים ישבו כמה מהנשים החזקות במגזר, ביניהן ד"ר ענאן פאלח, רופאת שיניים המחזיקה ברישיון טיס וחברה במועצת הרשות השנייה לטלוויזיה ורדיו, אשת העסקים סוהיר עבוד, בעלת רשתות של אופנה ובתי קפה, ועורכת המגזין ליילק, יארא משעור, מהדוברות הבולטות למען שוויון נשים בחברה הערבית.

 

עוד בערוץ האופנה

 

 

"יש אפליה בעבודה, במגורים. אנחנו לא שווי זכויות". קתרין כנעאני  (צילום: סטודיו חביב מסאד  )
"יש אפליה בעבודה, במגורים. אנחנו לא שווי זכויות". קתרין כנעאני (צילום: סטודיו חביב מסאד )

 

 

שבוע לאחר הזכייה כנעאני עדיין נרגשת. אנו נפגשים בשעת ערב מוקדמת באחת המסעדות בשדרות בן גוריון בחיפה, שנצבעה אורות ועצי אשוח חגיגיים לקראת הכריסמס. כעיר שמספקת דוגמה מרהיבה לדו קיום, הציבה העירייה לצדו של כל עץ אשוח קטן גם את סמל המנורה היהודית. בכביש היורד ממקדש הבהאיים אל הנמל ההמולה רבה: משפחות, זוגות אוהבים וסתם עוברי אורח עוצרים להצטלם עם בובות סנטה קלאוס, ורוכשים מתנות אחרונות ליקיריהם.

 

לפגישה הגיעה כנעאני עם משעור, שמתרגמת את השיחה בינינו לאורך כל הראיון. מדי פעם אוזרת כנענאי אומץ ומשגרת משפט בעברית, אך כיוון שהיא אינה שולטת בשפה, מספיקה מילה אחת שהיא נתקעת בה, והיא שבה אל שפת אמה, הערבית.

 

 

המתמודדות בתחרות על שער מגזין "ליילק" (צילום: יניר סלע)
המתמודדות בתחרות על שער מגזין "ליילק" (צילום: יניר סלע)

 

 

כנעאני נולדה וגדלה בכפר ג'דיידה שבגליל המערבי. היא בת למשפחה נוצרית, הצעירה מבין חמש בנות. אביה, אבו דיר, הוא בעל חנות לחומרי בניין, ואמה מטפלת בילדים. אחיותיה הגדולות משלבות כולן בין קריירה ללימודים, רובן בתחום הרפואה: פסיכולוגיה, סיעוד ורפואת שיניים. היא עצמה, תלמידת כיתה י"ב בתיכון המקומי שבכפר, שוקדת על בחינות הבגרות במגמה ביולוגית כימית בה היא לומדת. כשתגדל, חולמת כנעאני על קריירה כעורכת דין מצליחה. עד אז, היא מנסה לפלס דרכה בעולם הדוגמנות המקומי.

 

 

יארא משעור. "בחורה שמשתתפת בתחרות בעצם אומרת 'אני רוצה קריירה'. היא יכולה להיות כל מה שהיא רוצה" (צילום: אבישג שאר-ישוב)
יארא משעור. "בחורה שמשתתפת בתחרות בעצם אומרת 'אני רוצה קריירה'. היא יכולה להיות כל מה שהיא רוצה" (צילום: אבישג שאר-ישוב)

 

 

אל התחרות התגלגלה לאחר שחברה של משעור פגשה אותה בסלון יופי בכפר והמליצה עליה. כנעאני שמחה על הפנייה וביקשה את אישורם של הוריה. "סיפרתי לאבא שלי על הפנייה, אבל הוא התנגד. הוא חשש שסבא שלי, אבא של אמא, לא יסכים שאחת הנכדות שלו תהיה דוגמנית. נסענו כל המשפחה לסחנין לפגוש את סבא, ולהפתעתנו הוא תמך בי. הוא אמר שהוא שמח שהנכדה הצעירה שלו תהיה מפורסמת בתחום הדוגמנות. כשאבא שלי שמע אותו, הוא אישר לי לגשת לתחרות".

 

למה בעצם הלכת לתחרות?

"חלמתי להיות דוגמנית ואני רוצה להיות מפורסמת. אני מאמינה שמהמקום הזה תהיה לי היכולת להשפיע על החברה הערבית ולשנות את היחס הקיים לנשים".

 

מה היית רוצה לשנות?

"אני רוצה לעודד נשים שרוצות להיות דוגמניות להגשים את החלום. זה נותן הרגשה טובה. בדרך כלל זה לא מקובל להיות דוגמנית בחברה הערבית, ובחורה שרוצה להיות דוגמנית נתקלת בקשיים רבים. דוגמנית ישר מתקשרת לבגד ים ולהלבשה תחתונה, אבל דוגמנות זאת עבודה מכובדת, וזו דרך טובה לבחורה להצליח ולקדם את עצמה בחברה".

 

מה הקווים האדומים שלך?

"אני מוכנה להצטלם בבגד ים. אבל רק אם זה משהו מכובד".

 

הלבשה תחתונה?

"עוד לא החלטתי בנושא. כרגע לא".

 

את צריכה לקבל אישור מאבא שלך?

משעור: "מסבא".

 

 

"כולי תקווה שבשנה הקרובה אוכל לקדם את נושא הילדים במצוקה ולסייע להם לקבל עזרה". קתרין כנעאני (צילום: סטודיו חביב מסאד  )
"כולי תקווה שבשנה הקרובה אוכל לקדם את נושא הילדים במצוקה ולסייע להם לקבל עזרה". קתרין כנעאני (צילום: סטודיו חביב מסאד )

 

 

התחרות המתקיימת מזה עשור על ידי מגזין ליילק, עוררה בשנים הראשונות הדים בחברה הערבית. משעור, עורכת המגזין שבחסותו נערכת התחרות היא דמות שנויה במחלוקת במגזר הערבי, אשר אוהבת להתסיס דיונים ולבחון את גבולות החברה שבה היא חיה. את הזוכה בתחרות לפני שנתיים, הודא נקאש, היא הציבה על שער המגזין בהלבשה תחתונה, והציתה סערה תקשורתית במגזר. נקאש, המיוצגת כיום בסוכנות Devotional, הספיקה מאז להוביל את הקמפיין של רשת ג'ק קובה ולהצטלם למעצבת דורין פרנקפורט ולבית האופנה קום איל פו. "התחרות שלנו לא בוחנת רק יופי", מסבירה משעור. "אנחנו רוצות לחזק את מעמד האישה בחברה, כי אנחנו מאמינות שאישה מורכבת לא רק ממראה חיצוני, אלא גם מאישיות. בחורה שמשתתפת בתחרות בעצם אומרת 'אני רוצה קריירה'. היא יכולה להיות כל מה שהיא רוצה, במאית, עורכת דין, ויש לה זכות להשקיע בעצמה".

 

מצד שני, את כל האג'נדה הזאת אתם משליכים על נערות בנות 17, שבספק אם יש להן מושג מה הן רוצות מהחיים.

"הבחורות עוברות מסע ותהליך של העצמה אישית. מגיעות אלינו בנות ביישניות, שלא יודעות איך להביע את דעתן. אני מקווה שבתהליך שהן עוברות במסגרת התחרות, האישיות עוברת העצמה".

 

 

מימין: קתרין כנעאני, מלכת היופי היוצאת סמר יונס ויארא משעור (צילום: סטודיו חביב מסאד  )
מימין: קתרין כנעאני, מלכת היופי היוצאת סמר יונס ויארא משעור (צילום: סטודיו חביב מסאד )

 

 

בשנה הקרובה צפויה כנעאני לייצג את המגזר בתחרות הבינלאומית Miss Earth, אבל לכנעאני יש חלום מקומי יותר - להשתתף בתחרות מלכת היופי של ישראל. "קתרין חוששת ללכת לתחרות, כי היא לא רוצה להתאכזב במידה ולא תעלה ל-20 המועמדות הסופיות", אומרת משעור. "זה לא סוד שבישראל אין כמעט דוגמניות ערביות מצליחות".

 

קתרין, עד כמה את נתקלת בגילויי גזענות בחברה הישראלית?

"לא נעים להגיד את זה, אבל הישראלים גזענים".

 

למה לא נעים? את לא מיוחדת, הגזענות כאן כלפי כולם. אתיופים, רוסים, מזרחים.

"הסיכוי שלי להצליח בתחום בישראל נמוך. למה בקסטרו אין דוגמניות ערביות, למשל? אצלכם אוהבים את המראה הבלונדיני של בר רפאלי. אני גם מאוד אוהבת אותה, היא האיידול שלי. אבל לדוגמניות ערביות כמעט ואין סיכוי להצליח".

 

בשנים האחרונות יש ניסיון לגייס צעירים ערבים לצה"ל. היית רוצה לשרת בצבא?

"לא. אנחנו לא שווי זכויות, והצבא לא מייצג אותי".

 

במה את לא שווה?

"בכל. יש אפליה בעבודה, במגורים. אנחנו לא שווי זכויות".

 

לרגל הכריסמס, במה את מברכת את הציבור הנוצרי בישראל?

"אני מאחלת שמחה לילדים בכל העולם. כולי תקווה שבשנה הקרובה אוכל לקדם את נושא הילדים במצוקה ולסייע להם לקבל עזרה".