אם תפתחו את המקפיא שלי, קרוב לוודאי שתמצאו בו – לצד בצק פילו וגלושקה שסבתא הכינה לי לא מזמן – גלילים על גבי גלילים של עוגיות.

קלישאת ה"מתכון ב-5 דקות שאפשר להכין רגע לפני שהאורחים מגיעים" מתרחשת אצלי כמעט כל שבוע. ככה זה כשאת מעלה תמונות מפתות של אוכל לפייסבוק: כל אורח, בין אם מדובר בשכן שרק קפץ לקחת תשלום לוועד הבית או חברה שבדיוק הייתה בסביבה, מצפה לראות על השיש קופסת וינטאג' בצבע בז' עם עוגיות שוקולד צ'יפס כשלצדה צנצנת שקופה עם עוגיות מלוחות.

רמת הציפיות כבר מזמן לא מטרידה את מנוחתי (בשביל מה יש במבה בארון), אבל כמי שמאמינה שאפשר להכין הכל בבית - ובקלות - לפעמים אני בכל זאת מוצאת את עצמי אופה עוגיות רגע לפני שהאורחים קופצים לבקר. כן, אני יודעת, אני קלישאה מהלכת, כזו אני.

אז איך בכל זאת מצליחים להוציא מהתנור מגשים שמדיפים ריח ממכר בהתראה כל כך קצרה? הו. שאלה טובה.

פעם בשבוע, בדרך כלל אחרי הביקור הקבוע בחנות התבלינים, אני מפנה לעצמי שעה ומכינה גלילים ארוכים של עוגיות. עם שוקולד צ'יפס, אגוזי לוז, פקאנים או גבינה חריפה - תלוי במצרכים שיש בבית. את הגלילים האלה אני מקפיאה (הם נשמרים המון זמן במקפיא) וברגע שמישהו מודיע בספונטניות שהוא בדרך, אני מוציאה אותם מהמקפיא, חותכת כמה פרוסות וקדימה לתנור. 13 דקות וזה מוכן. הכי ספונטני.

את עוגיות הגבינה שלפניכם הכנתי לא מזמן לפגישה. באופן לא מפתיע, כל יושבי השולחן (פרט אלי, כמובן) שומרים בצורה כזו או אחרת על גזרתם החיננית. אוכלים סלט לצהריים, מנשנשים גזר בבוקר ומעדיפים ללכת ברגל במקום להניע את המכונית.

למרות זאת, כשהנחתי את הקופסה עם העוגיות האלה על השולחן, ידעתי דבר אחד – זה רק עניין של זמן. אם לקצר - בכל זאת המתכון כאן למטה ואתם חייבים לרוץ להכין - אחרי חצי שעה של דיבורים על עניינים שברומו של עולם, העוגיות התחסלו. חמאה, פרמזן, פקאנים? כל אלה נשכחו אחרי הביס הראשון. או אם לצטט את השאלה של אחד החברים בשולחן "יש בעוגיות אוויר? הן נעלמות לי בפה בצ'יק".

 

עוד בבלוג משהו טעים של רחלי קרוט:

עוגת נוטלה מדהימה מ-3 מרכיבים בלבד

כרובית בתנור בלימון ושום: טעים ולא משמין

פשטידת פסטה וגבינות בצ'יק-צ'ק

פלאפל אפוי עם עשבי תיבול: אותו הטעם, אבל בלי ייסורי מצפון

 

הערות, הארות ושאר חיות בית

אפשר להחליף את הפקאנים באגוזי מלך או כל אגוז אחר שאתם אוהבים.

הקפידו להשתמש בפרג לא טחון, הוא מוסיף המון מרקם קראנצ'י וכמובן נקודות קטנות ומקסימות.

העוגיות האלה סופר ורסטיליות: לא אוהבים צ'ילי? פשוט השמיטו אותו מהמתכון; יש לכם גבינה קשה אחרת, גרויר למשל? זה יעבוד מצוין גם עם זה. כיד הדמיון הטובה עליכם.

את גלילי העוגיות, לפני הציפוי, אפשר לשמור במקפיא (עטופים היטב) במשך כמה חודשים. אבל בינינו, אין סיכוי שזה יקרה - כמה שעות וזה מתחסל.

 

שלבי ההכנה (צילום: רחלי קרוט)
שלבי ההכנה (צילום: רחלי קרוט)

 

מרכיבים

80-60 עוגיות, תלוי בגודל שלהן

 

190 גרם גבינת פרמזן, תום או גרויר, מגורדת

5 כפות שמנת מתוקה או חלב

200 גרם חמאה בטמפרטורת החדר

100 גרם (3/4 כוס) קמח מלא - כוסמין, רגיל או שיפון

150 גרם (1 כוס ועוד 1 כף) קמח לבן

1 כף גדושה פרג (לא טחון)

1 כפית צ'ילי גרוס

100 גרם אגוזי פקאן, קצוצים גס (או אגוזים אחרים שאוהבים)

3 כפות שומשום

 

לציפוי

1 ביצה

שומשום

קצח או שומשום שחור

1/2 כפית מלח

 

אופן ההכנה

1. מתקינים במיקסר את וו הגיטרה ומערבלים את החמאה, השמנת והגבינה המגורדת עד שנוצרת תערובת כמעט אחידה (כ-3-2 דקות).

2. מוסיפים את שאר המרכיבים ומערבלים ממש מעט, רק עד שהקמח נטמע היטב בבצק.

3. פורסים ניילון נצמד על משטח העבודה ומניחים עליו מחצית מהבצק (או שליש, תלוי ברוחב הניילון). יוצרים עם הידיים גליל ועוטפים היטב עם הניילון הנצמד. מגלגלים לגליל הדוק וחלק.

4. חוזרים על הפעולה גם עם חלקו השני של הבצק.

5. מניחים את הגלילים במקפיא לשעה וחצי לפחות (הבצק יישמר במקפיא גם חודשיים ויותר).

6. מחממים תנור ל-190 מעלות. מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.

7. פורסים נייר אפייה על משטח העבודה. מפזרים עליו רצועה של שומשום, קצח (או שומשום שחור) ו-1/2 כפית מלח (חשוב לפזר את המלח באופן שווה לאורך כל הרצועה).

8. בקערה קטנה טורפים מעט את הביצה ומברישים בה היטב את גליל הבצק מכל הכיוונים.

9. מגלגלים את הבצק בשומשום שעל נייר האפייה וחותכים לפרוסות בעובי של קצת פחות מס"מ.

10. מניחים את העוגיות בתבנית ואופים 13-12 דקות. העוגיות עדיין ייראו רכות וזה בסדר - אחרי הקירור הן יהיו פריכות מבחוץ ומעט רכות יותר בפנים.

 

רחלי קרוט עורכת את האתרFOODPAGE, שאוסף את המתכונים הישראליים הכי טובים ברשת