(מערכת xo)
אריק איינשטיין, שהלך לעולמו אמש, היה זמר ענק, שחקן נפלא וגיבור תרבות מהגדולים שצמחו כאן. בשנים האחרונות הוא בקושי יצא מהבית, אבל בתקופות אחרות הוא היה אחד הכוכבים הלוהטים של מדורי הרכילות: הוא הגיע למסיבות הנכונות, ישב בבתי הקפה ובמועדונים הכי נחשבים וחייו האישיים סוקרו באינטנסיביות בעיתונים. בכל אמצעי התקשורת אתם יכולים לקרוא ולשמוע עכשיו על שיריו, סרטיו וכישרונו האדיר והנדיר, אבל אנחנו כאן ב-xo בחרנו לפשפש במדורי הרכילות של "להיטון", שבועון הבידור המוביל בשנות ה-70. המסקנה שלנו: אם היו מרכיבים באותה תקופה את רשימת "היפים והנכונים", איינשטיין היה זוכה בקלות במקום הראשון.
1. "יש לי תמיד חברים שעוזרים לשמוח", שר איינשטיין ב"למה לי לקחת ללב", והתכוון, מן הסתם, לחבורת לול, קבוצת אמנים ויוצרים שבה הוא היה חבר בתחילת שנות ה-70. לצד איינשטיין היו שם אורי זהר, שלום חנוך, צבי שיסל, ג'וזי כץ, מיקי גבריאלוב, יהונתן גפן, יהודית סולה, סימה אליהו (לימים בת זוגו) ועוד. החבורה נקראה על שם סדרת התוכניות "לול" שיצרו חבריה עבור הטלוויזיה הישראלית וכללה שירים לצד מערכונים, שחלקם הגדול הפך לקלאסיקה ("חידון התנ"ך", "העולים החדשים"). הם יצרו גם סרטי קולנוע ("מציצים", "שבלול", "עיניים גדולות") ואלבומים ("שבלול", "בדשא אצל אביגדור", "סע לאט") ועוררו עניין רב לא רק ביצירתם האמנותית אלא גם באורח חייהם שהיה פרוע יחסית לתקופה, עם הרבה יצרים וסערות.
2. עם המוזיקאי שמוליק קראוס עשה איינשטיין כברת דרך ארוכה. השניים היו חברים בשלישיית החלונות הגבוהים, שפעלה בסוף שנות ה-60, פחות משנתיים אבל הותירה חותם עמוק על המוזיקה הישראלית. השמועות סיפרו שהלהקה התפרקה עקב מתחים אישיים בין השניים, כשברקע ג'וזי כץ היפהפייה, הצלע השלישית בלהקה ולימים אשתו של קראוס. בהמשך נותרו איינשטיין וקראוס ידידים טובים ונראו יחד במספר אירועים חברתיים. באחד מהם, ברית המילה לבן של משה איש כסית, תפס אותם צלם "להיטון" כשאיינשטיין חובק את בן, בנם הבכור של קראוס וכץ (1976).
3. בספטמבר 1969, בעיצומה של מלחמת ההתשה, השתתף איינשטיין בהקלטת גרסה עברית ללהיט של ג'ון לנון "תנו צ'אנס לשלום". עשרות אמנים הגיעו לאולפן ההקלטות של חברת ישראקול בתל אביב, ובהם שלום חנוך, אילן ואילנית, רבקה מיכאלי, אבי טולדנו, גבי ברלין, בומבה צור, דן בן אמוץ, יוסי בנאי, שייקה לוי, ישראל גוריון, להקת האריות ולהקת הצ'רצ'ילים. כשהתפוגגו אדי האלכוהול והזיעה, נותר סרט הקלטה כבן שעה, ממנו ערכו מאוחר יותר שיר באורך של כ-14 דקות. נשארה גם תמונה - של איינשטיין, כמובן.
4. לאורי זהר יש חלק חשוב בחייו המקצועיים והאישיים של איינשטיין. בשנות ה-70 הוא ביים אותו בסדרה "לול" ובסרטי הקולנוע שיצרו יחד, ואילו בשנות ה-80 הפכו השניים לקרובי משפחה, כאשר בנותיו של איינשטיין, שירי ויסמין, חזרו בתשובה והתחתנו עם שניים מבניו של זהר. היום יש שם נכדים רבים וגם נינים.
5. איינשטיין היה אוהד שרוף של הפועל תל אביב, אבל באחת המסיבות פגש את שייע גלזר, מי שהיה החלוץ האגדי של היריבה העירונית - מכבי. "להיטון" דיווח שאיינשטיין שם בצד את ההעדפות האישיות ומיהר להתחבק איתו לצילום משותף. גלזר, מצידו, ביקש מאיינשטיין לשיר לו את השורות מהלהיט "סע לאט" המוקדשות לאוהדי הפועל: "ואני חושב, הפועל שוב הפסידה, ואיזה מסכנים האוהדים שאוכלים להם ת'לב".
6. נסיים בתמונה המקסימה הזו מ-1970, המתנוססת על עטיפת "שבלול", אחד האלבומים הגדולים בתולדות המוזיקה הישראלית, אותו יצר איינשטיין עם שלום חנוך הצעיר. בין להיטי התקליט: "למה לי לקחת ללב", "אבשלום", "קח לך אישה ובנה לה בית", "הבלדה על יואל משה סלומון" ועוד שירים שנמשיך לשמוע ולאהוב עוד שנים רבות. יהי זכרך ברוך, אריק איינשטיין, הזמר הלאומי האמיתי של ישראל. אוהבים אותך.