רויטל גל
קשה להאמין כמה שתעשיית בעלי החיים נמצאת כמעט בכל תחום בחיינו: בביגוד, במזון, ברפואה, באסתטיקה. ולמרות הכל, כשזה מגיע לקונדומים - אי אפשר שלא להיות מופתעים. לצד כל אלה, גם הטבעונות תופסת תאוצה בשנים האחרונות וכמעט לכל מוצר שמופק מן החי, אפשר למצוא אלטרנטיבה טבעונית. וכן, גם לקונדומים.
הסיפור של יאיר סגיב (37), דוקטורנט לתעשייה וניהול מכפר סבא, מתחיל בטיול שגרתי באוסטרליה, שהביא לשינוי בחייו והפך את סגיב ליבואן של קונדומים טבעונים וטבעיים. "בשנת 2005 טיילתי באוסטרליה, ויום אחד נכנסתי לחנות לרכוש לי קונדומים. שם נחשפתי לראשונה למותג גלייד, שמאוד מצא חן בעיניי בגלל שיש מגוון של מידות ובארץ יש רק שתי מידות. הדבר הזה יכול להיות קריטי, גם כי הוא עשוי להשפיע על ההנאה וגם כי הוא מפחית את הסיכוי להחלקה של הקונדום. לא הייתי טבעוני באוסטרליה ולכן לא ייחסתי לזה כל חשיבות מבחינת טבעונות".
קונדום ירוק: לא רק לטבעונים
בשנת 2006 חזר יאיר לארץ. החוויות מאוסטרליה והקונדומים המצוינים הספיקו להישאר מאחור, אלא שאז קרה דבר נוסף שהביא לשינוי בחייו: "יום אחד הלכתי לצפות בסרט Earthlings, זה סרט דוקומנטרי שיצא עוד לפני תקופת גארי יורופסקי, ובו חושפים אותך
לתעשיית בעלי החיים בעולם: אוכל, חיות מחמד, מדע, קוסמטיקה - הכל. עד הסרט הזה עוד התכחשתי לעובדות, למשל כשקניתי את הכובע האוסטרלי שלי מעור, חשבתי שעור זה בסך הכל תוצר לוואי של משהו שכבר ממילא מת, אבל אחרי שראיתי את הסרט הבנתי שאלה פרות שמשתמשים בהן לתעשייה נפרדת לחלוטין והיא כרוכה בהתעללות".
הצפייה בסרט השאירה את חותמה, ויאיר החליט לשנות את אורח חייו ולהפוך לטבעוני. ב-2006 הטבעונות בישראל עדיין הייתה משהו אזוטרי, ובניגוד להיום - היה אפשר להשיג מוצרים טבעוניים במקומות בודדים בלבד. "יום אחד גיליתי חנות בשם ויגן שופ, שהביאו כל מיני מוצרים מחו"ל לטבעונים. באחד הביקורים שלי בחנות הגעתי לקנות חגורה מעור סינתטי, ופתאום אני רואה את הקונדומים שהשתמשתי בהם באוסטרליה. בהתחלה לא כל כך הבנתי מה הם עושים בחנות טבעונית, אבל כשביררתי את העניין גיליתי שבתהליך הייצור של הקונדום מערבבים גם חלבון מחלב פרה בשביל להחליק ולרכך את הלטקס".
הקונדומים של גלייד החליטו לוותר על חלבון מן החי, ובמקום זה משתמשים בתחליף של חלבון חלב של דרדרים (צמח הגדילן). "מעבר לעניין הטבעוני, גלייד גם לא עושים ניסויים בבעלי חיים וגם לא משתמשים בכימיקלים מזיקים. החברה ממש מפרטת את כל החומרים שממנו עשוי הקונדום: חלבון מחלב צמח, לטקס וחומרי טעם וריח. אפילו הקונדומים בטעמים מופקים מצבעים של ירקות וטעמים של פירות. הרבה גברים סובלים מגירוי בגלל קונדומים, והרבה נשים אלרגיות לחומרים הכימיים או שהרגישות לקנדידה גדלה בגלל קונדומים, כך שמבחינה בריאותית הקונדומים האלו מצוינים לאנשים שסובלים מרגישות ללטקס".
במהלך השנים נסגרה החנות ויגן שופ, ובתור מי שהרבה לקנות מוצרים אורגניים וטבעונים מחו"ל, החליט סגיב להתחיל להזמין לעצמו את הקונדומים באופן עצמאי, וב-2012 החליט לעלות מדרגה ולהביא את המותג האוסטרלי לארץ. "נתתי לחברים להתנסות בקונדומים מהמשלוח הראשון, והם ממש התלהבו - ולא רק בגלל שהמותג טבעוני אלא בעיקר בזכות האיכות של הקונדום. בכל זאת, זו חברה שקיימת בשוק כבר 20 שנה".
את הקונדומים אפשר לרכוש בימי שישי בדוכן שבמנטה מרקט.
המחירים נעים בין 55 שקל לחבילה של 10 יחידות ועד 400 שקל לחבילה של 100 קונדומים (יש מבצעים). "מעניין לראות את התגובות של האנשים לדוכן שלי בשוק: יש כאלה שמזהים שרואים קונדומים ומתרחקים כמה דוכנים ממני, ויש גם כאלה שבאים לקנות לילדים ומתחילים לחשוב על המידות של הילד, ויש כאלה שאפילו מגיעים עם הילד".