בסוף הסתיו, עם הגשמים הראשונים ותחילת רוחות החורף, מגיעות גם בטטות מצויינות לשווקים. הבטטה עשירה בוויטמינים, ואף על פי שהיא מתוקה היא מהווה פחמימה מורכבת, עשירה בסיבים תזונתיים וגורמת לעלייה איטית יותר של סוכר בדם לאחר הארוחה.

 

 

עוד במדור הבראת מתכונים

>> ספינג' מקמח מלא

>> קציצות גזר אפויות בתנור

>> כרובית אפויה בתנור ברוטב טחינה אדומה

 

יחד עם תבלינים מחממים כמו קינמון, ציפורן, פלפל אנגלי ואגוז מוסקט, הבטטה הופכת ליותר מעניינת, מחממת את הגוף ומחזקת אותו. עם זאת, יש לזכור שהבטטה, על כל מעלותיה, היא בסופו של דבר פחמימה ולא כדאי לאכול ממנה ללא הגבלה.

 

ניתן לשלב בטטה מגוררת דק בפשטידה, להכין חטיפי בטטצ'יפס פריכים וטעימים, ואפילו לאפות לחמניות נימוחות המועשרות במחית בטטה המוטמעת בבצק עצמו. בין אם זוכרים לאזן את המתיקות שלה במנות מלוחות או לזרום עם המתיקות עד הסוף, הרי שהבטטה נותנת למאפים מרקם, צבע ונפח מצויינים בנוסף לטעמה הטוב.

 

מיני פשטידת בטטה הפוכה (6 יחידות)

 

המרכיבים

 

  • תבנית שקעים (רצוי מסילקון)

 

  • 1 בטטה גדולה
  • 1/2 כוס עדשים כתומות
  • 1 שן שום גדולה
  • 3 כפות שמן זית
  • 3 כפות קמח מלא
  • קורט אגוז מוסקט טחון טרי
  • 1/4 כפית טימין יבש
  • 1/4  כפית מלח (או יותר, לפי הטעם)
  • פלפל שחור או קורט שבבי צ'ילי (לבחירה)

 

ההכנה

 

1. משרים את העדשים במים ל-30 דקות. בינתיים קולפים את הבטטה ופורסים לשישה עיגולים דקים (בעובי 2 מ"מ). מניחים כל פרוסת בטטה בתחתית תבנית השקעים.

2. גוררים דק את שאר הבטטה, רצוי במעבד המזון עם דסקית הגירור הדקה, ומעבירים לקערה. באותו מעבד המזון מתקינים את סכין הקיצוץ, מסננים את העדשים המושרות וטוחנים למשחה חלקה עם שן השום. מעבירים לקערה, מוסיפים את שאר המצרכים ומערבבים היטב בתנועות לישה.

3. מתבלים וטועמים (איזה כיף שפשטידה טבעונית ניתן לטעום לפני האפייה!). מתקנים תיבול, נוטלים חופן מהתערובת ודוחסים בכל שקע מעל פרוסת הבטטה, כך שהפשטידה תגיע לשפת התבנית.

4. אופים ב-180 מעלות כ-35 דקות, עד שהפשטידות משחימות. מוציאים מהתנור, משחררים את הדפנות בעזרת סכין לא חדה, ומגישים את הפשטידות הפוכות, כשפרוסת הבטטה מעטרת את החלק העליון.

 

לחמניות בטטה (10 יחידות)

 

לחמניות הבטטה הללו מתוקות ומופלאות. הן שחומות כתומות, עגולות ועם אבקת סוכר. את בצק השמרים שבמתכון לא צריך ללוש, הוא דביק מדי גם כך, אך יש לתת לו זמני התפחה כפולים - תפיחה ראשונה של שלוש שעות ותפיחה שנייה של שעה נוספת, לאחר עיצוב הלחמניות.

 

פינת החלפות

 

  • אם אין קמח חיטה מלא 70%, אפשר להמיר לכוס קמח מלא רגיל וכוס קמח חיטה לבן על מנת לשמור על אווריריות הלחמניות.
  • אפשר להמיר את חלב השקדים בכל חלב צמחי אחר: קוקוס, סויה וכדומה.
  • אפשר להשתמש בתפוח טרי טחון במקום ברסק תפוחים מוכן.
  • אפשר להמיר את שמן הקוקוס בשמן אחר, אבל התוצאה הטובה ביותר מתקבלת עם שמן קוקוס.
  • אפשר לוותר על בזיקת אבקת הסוכר ולהגיש בלוויית ממרחים מלוחים (טפאנד, חצילים בטחינה וכדומה).

 

המרכיבים

 

  • 2 כוסות קמח חיטה מלא 70%
  • 1 כפית שמרים יבשים
  • 3/4 כוס מחית בטטה (בטטה בינונית מבושלת במים, מסוננת וטחונה)
  • 1/3 כוס רסק תפוחים
  • 1/2 כפית מלח
  • 2 כפות סוכר חום
  • 1 כף גדושה שמן קוקוס (אם הוא במצב נוזלי יש למדוד כף וחצי)
  • 1/2 כוס חלב שקדים
  • מעט שמן (זרעי ענבים/קנולה) לשימון הידיים
  • לקישוט: אבקת סוכר

 

ההכנה

 

1. שמים את כל המצרכים בקערה ולשים במשך שתי דקות, אפשר גם עם כף בבחישה נמרצת. הבצק צריך לצאת דביק ואי אפשר ללוש אותו ביד אלא לערבב בלבד.

2. מכסים בניילון ומניחים לשעתיים עד שלוש של התפחה ראשונה, הבצק יתפח אבל לא יכפיל את נפחו.

3. מורידים את תפיחת הבצק בעזרת מרית או כף ובעזרת ידיים משומנות היטב נוטלים חופן של בצק וצרים לכדור. מניחים את הכדורים על תבנית מרופדת בנייר אפיה ומתפיחים (אפשר בתנור סגור וקר) כשעה נוספת.

4. מחממים מראש את התנור ל-185 מעלות, ואופים 25 דקות, עד שהלחמניות משחימות בתחתית ובקצוות.

5. אם רוצים מפזרים מעט אבקת סוכר לקישוט.

 

בטטצ'יפס

 

את הבטטצ'יפס אני מתבלת בבהרט - תערובת תבלינים מהמטבח הלבנוני. כדאי להכין בהרט בבית המורכב מיחסים שווים של קינמון, פלפל אנגלי ופלפל שחור ומעט ציפורן ואגוז מוסקט.

 

המרכיבים

 

  • 1 בטטה בינונית
  • 1 כפית שמן זית
  • קורט מלח
  • קורט בהרט

 

ההכנה

 

1. קולפים את הבטטה ופורסים לפרוסות דקות, רצוי בלהב הפריסה הדקה של מעבד המזון או על ידי שימוש זהיר במנדולינה.

2. מוסיפים שמן זית ותבלינים, משטחים על גבי תבנית מרופדת בנייר אפייה ואופים עד השחמה וקריספיות ב-170 מעלות, 15- 20 דקות. רצוי לערבב ולהפוך באמצע לפחות פעם אחת.