כשנולדתי גרנו בדירה שכורה קטנה במרכז נתניה. "קטנה" אומר חדר אחד, מסדרון קצר (מה שנקרא אז "הול"), מטבח ושירותים. מכיוון שהיה רק חדר אחד ואימא היתה גננת, היינו צריכים להשתמש בחדר היחיד שבבית כגן ילדים. בלילה פתחו ההורים מיטה מתקפלת ליחיד במסדרון וישנו עליה. את מיטת התינוק שלי העמידו במטבח הקטן, ולידה ניצבו שולחן קטנטן ושני כיסאות. כך יצא שהמראות הראשונים שאליהם נחשפתי היו המטבח ואימא מבשלת. אולי זה יכול להסביר את הסקרנות שלי לגבי מטבחים.

אני אוהבת מטבחים. את אלה הישנים, שכמה דורות של סועדים בילו בהם. את אלה הקטנים, שהבישול מתבצע בהם על פיסת שיש קטנה ולהבת גז אחת, ולמרות זאת התבשילים החמים טעימים כל כך וכולם מצטופפים סביב שולחן קטנטן וזוללים בהנאה. אני אוהבת את המטבחים הפשוטים, שאין בהם ארונות וכל הסירים המחבתות והצלחות נחים על גבי מדפים פתוחים ומזמינים. אני אוהבת את המטבחים הגדולים והחדשים, שמצוידים בכל החידושים, הגדג'טים והפטנטים הכי מלהיבים. אני תמיד מתפעלת מכל הדברים שהופכים את ההתנהלות במטבח לקלה וכייפית יותר.

כשאני רואה סרט בטלוויזיה והעלילה גולשת למטבח אני לוחצת על השלט, עוצרת את התמונה וסוקרת את המטבח – ועל אף שאני יודעת שזו רק תפאורה, אני מוקסמת תמיד מחדש.

בכל פעם שמאזין עולה לשידור ומספר כיצד הוא מכין מתכון אני בונה עבורו בדמיוני מטבח שבו הוא עובד - כך אני יכולה לראות אם הוא לא דילג על אף שלב ולא שכח להוסיף מים, שמן או תבלינים. כל מטבח שונה ואחר מקודמו, ואין לי מושג לפי מה הוא נבנה בדמיוני - וגם גם עד כמה הוא דומה או לא דומה למטבח האמיתי.

אני זוכרת היטב את המטבח הקטן שבו ביליתי את שנות חיי הראשונות. ממקומי במטבח ההוא במרכז נתניה יכולתי לראות ולשמוע את הילדים בגן, וגם להאזין לסיפורים של אימא בשעת הריכוז. רק דבר אחד לא הבנתי עד היום: למה סבא אליעזר התקשה כל כך להוציא את הגזר הבשל מאדמת הגינה.

 

 

סלט גזר עם חמוציות

מתכון של רחלי גיל אור מחיפה. כדאי להכין את הסלט כחצי שעה לפי ההגשה, כדי לתת לטעמים להיספג.

 

מרכיבים

8 גזרים חתוכים לגפרורים

1 חבילה עירית, קצוצה

1/2 כוס חמוציות לא מתוקות

1 כוס אגוזים מסוכרים

3 כפות סוכר

1/2 כוס שמן זית

4 כפות חומץ

1 כפית מלח

1/2 כפית פלפל שחור גרוס

אפשרות (הצעה של הדסה גורן ממגידו): 2 כפות חרדל

 

אופן ההכנה

מערבבים את כל המרכיבים.

 

 

עוגת גזר עם תפוחים ופירות יבשים

עוגת גזר עם תפוחים ופירות יבשים (צילום: אסנת לסטר)
עוגת גזר עם תפוחים ופירות יבשים (צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון של סימה סבן מבית שאן.

 

מרכיבים

תבנית עגולה עם חור במרכזה (או סיר פלא) בקוטר 26 ס"מ

 

2 כוסות קמח

1/2 כפית אבקת סודה לשתייה

1 שקית אבקת אפייה

1 כפית קינמון

4 ביצים מופרדות לחלבונים וחלמונים

1/4 1 כוסות (250 גרם) סוכר

1 שקית (10 גרם) סוכר וניל

1 כוס שמן

2 כוסות (250 גרם) גזר מגורר דק

1 כוס (כ-130 גרם) תפוחים מגוררים

1/2 כוס (80 גרם) שוקולד מריר מגורר

1/2 כוס (50 גרם) אגוזי מלך קצוצים

1/2 כוס (70 גרם) צימוקים

שמן לשימון התבנית

 

אופן ההכנה

1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. משמנים היטב את התבנית.

2. מערבבים יחד את הקמח, אבקת הסודה לשתייה, אבקת האפייה והקינמון.

3. שמים בקערת המיקסר את החלבונים, הסוכר וסוכר הווניל. מקציפים כ-5 דקות, עד לקבלת קצף מבריק ויציב.

4. מנמיכים את מהירות המיקסר ומוסיפים לקצף החלבונים בהדרגה את החלמונים והשמן.

5. מנמיכים את מהירות המיקסר למינימום. מוסיפים את תערובת הקמח אל קצף הביצים בהדרגה (כף אחרי כף) ומעבדים רק עד שהקמח נטמע בקצף – לא יותר (עיבוד יתר יפגע באווריריות העוגה).

6. מערבבים את הגזר, התפוח, השוקולד, האגוזים והצימוקים. מקפלים לתוך תערובת העוגה.

7. מוסיפים גם את האגוזים והצימוקים ומערבבים.

8. יוצקים את התערובת לתבניות. אופים 35-30 דקות, עד שקיסם הננעץ בעוגה יוצא נקי.

 

 

סלט גזר מרוקאי

סלט גזר מרוקאי (צילום: אסנת לסטר)
סלט גזר מרוקאי (צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון של מזל לוי מטבריה.

 

מרכיבים

300 גרם גזר

1 כפית כמון

3 שיני שום כתושות

1 כפית פפריקה אדומה, חריפה או מתוקה

1/2 כפית מלח

3 כפות שמן זית

3 כפות מיץ לימון

 

אופן ההכנה

1. פורסים את הגזרים ומבשלים אותם במים רותחים עד שהם מתרככים (אבל לא יותר מדי). מסננים ומצננים.

2. שמים בקערה את פרוסות הגזר ואת שאר המרכיבים ומערבבים.

 

 

גזר ממולא בסגנון מצרי

גזר ממולא בסגנון מצרי (צילום: אסנת לסטר)
גזר ממולא בסגנון מצרי (צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון של רבקה כהן מיוקנעם.

 

מרכיבים

כ-30 ממולאים

 

12 גזרים כמה שיותר גדולים, רחוצים. אם הם גדולים מאוד אפשר לקלף אותם, אבל באופן כללי אין צורך

שמן לטיגון (רצוי שמן זית)

 

למילוי

250 גרם בשר בקר טחון

1/4 כוס אורז

1/2 כוס דחוסה פטרוזיליה קצוצה

1 כף גדושה בהרט

1 כפית גדושה מלח

1 כפית שטוחה פלפל שחור טחון

1 כף גדושה סילאן

 

לבישול

4 גזרים קטנים פרוסים

1/4 כוס סילאן

1 כף מלח

1 כפית פלפל שחור טחון

1 כפית גדושה בהרט

1/4 כוס מיץ לימון

 

אופן ההכנה

 

המילוי

1. מבשלים את האורז כ-15 דקות, עד שהוא כמעט מוכן (3/4 בישול).

2. חותכים את הגזרים לשניים או שלושה חלקים, לפי הגודל הרצוי.

3. מבשלים את הגזרים כ-5 דקות במים רותחים, עד שהם מתרככים מעט. מרוקנים אותם באמצעות כלי לריקון קישואים ומשאירים דופן בעובי של כ-1/2 ס"מ - עובדים בזהירות כדי שהדופן לא תישבר.

4. מערבבים את כל מרכיבי המילוי וממלאים את הגזרים.

 

הבישול

1. מחממים במחבת שמן בעומק של 1/3 מגובה הגזרים (כשהם שוכבים). מטגנים את הגזרים הממולאים כ-5 דקות, תוך גלגול, כך שהם יהיו מטוגנים מכל הצדדים.

2. מסדרים מחצית מכמות פרוסות הגזר בתחתית סיר רחב. מניחים את הגזרים הממולאים על פרוסות הגזר, ומכסים אותם ביתרת פרוסות הגזר.

3. מזלפים מעל את הסילאן, מפזרים את התבלינים ויוצקים את מיץ הלימון.

4. מוסיפים מים עד לגובה של 1 עד 1/2 1 ס"מ מעל פני המרכיבים שבסיר.

5. מניחים צלחת על פני המרכיבים שבסיר, כדי למנוע מהגזרים הממולאים לנוע בזמן הבישול.

6. מביאים לרתיחה, מנמיכים לאש קטנה, מכסים ומבשלים שעה וחצי.

 

 

גזר כבוש חריף-מתוק

גזר כבוש חריף-מתוק (צילום: אסנת לסטר)
גזר כבוש חריף-מתוק (צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון של אסנת לסטר.

 

מרכיבים

6 גזרים קלופים, חתוכים לאורכם (אפשר גם לחתוך לרוחב)

1 פלפל ירוק חריף, שלם או חתוך לאורכו

 

לנוזל הכבישה

1/2 1 כוסות סוכר

1 כוס חומץ

2 כוסות מים

1 כפית סוכר

 

אופן ההכנה

1. שמים את הגזרים והפלפל הירוק החריף בצנצנת.

2. מערבבים היטב יחד את כל מרכיבי נוזל הכבישה, עד שהסוכר נמס.

3. ממלאים את הצנצנת בנוזל עד לכיסוי הירקות.

4. מניחים את הצנצנת בטמפרטורת החדר 4-3 ימים. הגזרים מוכנים לאכילה.שומרים במקרר.

 

 

מרקחת גזר גמדי

מרקחת גזר גמדי (צילום: אסנת לסטר)
מרקחת גזר גמדי (צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון של ויקי חזן מעפולה.

 

מרכיבים

800 גרם גזר גמדי קפוא

800 גרם (4 כוסות) סוכר

150 גרם (1 כוס) צימוקים

2-1 מקלות קינמון

5-4 מסמרי ציפורן

 

אופן ההכנה

1. שמים את כל המרכיבים בסיר.

2. מביאים לרתיחה על אש בינונית-נמוכה. מבשלים 60-40 דקות, עד שמתקבל סירופ שחום וסמיך.

3. מעבירים את המרקחת החמה לצנצנות מעוקרות וסוגרים היטב.

 

טיפ: איך מעקרים צנצנות

כדי שמרקחת או ריבה תחזיק מעמד זמן רב בלי להתקלקל יש לעקר את הצנצנות שבהן שומרים אותה, כולל המכסים. יש שתי שיטות לעיקור צנצנות. בשיטה הראשונה כל העיקור מתבצע בתנור: מחממים את התנור ל-160 מעלות; רוחצים את הצנצנות במים חמים ובסבון, שוטפים היטב ומייבשים; מרפדים את תבנית התנור בנייר אפייה, ומניחים בה את הצנצנות. אופים 10 דקות, מכבים את התנור ומניחים לצנצנות להתקרר בתוכו. בשיטה השנייה שמים את הצנצנות בסיר עם מים חמים (לא רותחים), מביאים לרתיחה ומבשלים כך כ-10 דקות. מייבשים אותן כשהן הפוכות על גבי מגבת מטבח נקייה, ולאחר מכן מניחים אותן ל-10 דקות בתנור שחומם מראש ל-120-110 מעלות.

כדי למנוע את התפוצצות הצנצנות בזמן שממלאים אותן במרקחת החמה, יש להעמיד אותן על שכבה של נייר עיתון.

 

אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע