נוירופסיכולוגית אמריקאית, מהנדס תוכנה קנדי וזוג תרמילאים - קנדים אף הם - יצאו לטייל בשוק מחנה יהודה ופגשו שם גרוזיני, תימני ועיראקי. נשמע כמו התחלה של בדיחה לא מוצלחת? האמת היא שמדובר בסיפור אמיתי לחלוטין: פרויקט התנדבותי מרשים של סטודנטים מאוניברסיטת חיפה ומהטכניון, שהטיסו לארץ שבעה בלוגרי אוכל בולטים מצפון אמריקה והציגו בפניהם את הקולינריה הישראלית. המטרה: לחשוף בפני העולם את צדדיה החיוביים והפחות ידועים של ישראל, אלה שאינם קשורים למלחמות ולסכסוכים מדיניים.

 

וזה עבד מצוין: עשרה ימים לאחר שחזרו מישראל, הבלוגרים כבר מעלים פוסטים נלהבים מהביקור בישראל, וכמובן שגם מספרים על הטיול בפייסבוק – שם יש להם במשותף יותר מ-320 אלף עוקבים.

 

הפרויקט, Taste of Israel ("טעימה מישראל"), החל לפעול בשנה שעברה והוא יוזמה של StandWithUs – ארגון הפועל לשיפור תדמיתה של ישראל ברחבי העולם באמצעות הסברה. בחמשת הימים שבהם שהו בישראל נהנו הבלוגרים משלל חוויות ברחבי הארץ. בתל אביב הם אכלו במסעדת "יפו-תל אביב" של חיים כהן (שנרתם לפרויקט ושימש היועץ הקולינרי שלו), בילו במסעדת "הרברט סמואל", ביקרו בשוק האיכרים שבנמל תל אביב ולמדו להכין מאכלים ישראליים בסדנת בישול עם עמיר אילן ב"דן גורמה"; ובצפון הם סעדו במסעדת "המטבח של נורה" בדליית אל כרמל ולמדו עוד על אוכל ישראלי עם השף ניר מרגלית. אנחנו הצטרפנו אליהם בירושלים, שם הם סיירו בשוק מחנה יהודה.

 

הסיור בשוק, שאת התוואי שלו כדאי לאמץ רק על בטן ריקה, החל בטעימה של "אש תנור" עם זעתר – תבלין שרוב הבלוגרים פגשו כעת לראשונה, והתאהבו בו מיד. משם המשיכה המשלחת לטעימות של מנות מהמטבח הגרוזיני ב"חצ'אפוריה" ושל גבינות ב"באשר". ב"ממלכת החלבה" התלהבו הבלוגרים מהמעדן המתוק שלא הכירו קודם – והתקשו לבחור בין כ-100 סוגי החלבה שנמכרים במקום.

 

לאחר שקיבלו זריקת מרץ בדוכן המיצים של עוזי אלי ("איש האתרוגים") המשיכו הבלוגרים לארוחה במסעדת "מורדוך", אחד מהמוסדות הוותיקים בשוק. שבעים ומרוצים, שלפו כולם את המצלמות והציפו את האינסטגרם בצילומי אוכל בזוויות שונות.

 

מרק עם ג'ט לג

 

אלי ד'אנטוני פיליפס - הד"ר לנוירופסיכולוגיה מתחילת הכתבה - לא הפסיקה להתפעל מהממולאים הפוטוגניים ובין תמונה לתמונה ביקשה שירשמו לה את שמות המאכלים שבהם נתקלה בסיור. אלי כותבת את הבלוג Ally's Kitchen ("המטבח של אלי"), שבו היא מגישה לקוראים מתכונים ביתיים עם קריצה לכיוון המטבח העילי. היא נמנתה עם 100 המעפילים לשלבים האחרונים של העונה השנייה של "מאסטר שף" בארה"ב, אבל נשלחה מהר מאוד הביתה על ידי גורדון רמזי.

 

כשביקשתי מאלי לספר על הרושם שהותירו עליה ישראל, הישראלים והאוכל המקומי, קיבלתי שלל משפטים חיוביים שבסופם סימני קריאה. מגוון חומרי הגלם, המטבחים הרבים שמיוצגים במסעדות והעושר הכללי של עולם האוכל הישראלי הרשימו אותה מאוד. "לפני שביקרתי כאן חשבתי שחיים פה רק ישראלים וחבר'ה יהודים, ולהפתעתי מצאתי ערבוביה של קבוצות אתניות, דתות ותרבויות שחיות יחד בסוג של הרמוניה", היא סיפרה. הדבר היחיד שעצבן אותה "עד כדי רצון לחבוט במישהו" היה בחור רועש במיוחד שדיבר בטלפון בעברית בזמן תפילה בכנסיית הקבר.

 

אלי רכשה בשוק ק"ג שלם של תבלינים, ומבט חטוף בבלוג שלה גילה כי כבר ביום שחזרה, למרות הג'ט לג, היא מיהרה למטבח והתחילה להשתמש בהם כשהכינה "מרק עוף ירושלמי". בימים שלאחר מכן היא פתחה בבלוג עמוד שמוקדש לביקור בישראל ופרסמה עוד כמה מתכונים בהשראה ישראלית, שאפשר לסכם אותם כהרמוניה של מצרכים וטעמים רבים. הנה הם לפניכם – מתורגמים לעברית.

 

 

צלי בקר ישראלי

 

מרכיבים

  • 1/2 כוס עדשים ירוקות
  • 3 כפות שמן זית
  • מלח
  • 3 כוסות מים
  • 3 פלפלים בצבעים שונים, קלויים, מקולפים וחתוכים לחתיכות
  • 1.3 ק"ג בשר בקר לבישול ארוך (אלי השתמשה בצ'ך)
  • 1/4 כוס קמח
  • 1/4 כוס שמן זית
  • 3/4 כוס יין אדום
  • זר עשבי תיבול טריים (טימין, אורגנו ונענע), קשור בחוט
  • 3 כפיות זעתר
  • 2 כפיות פפריקה
  • 1/2 כפית פתיתי צ'ילי
  • 1 כוס פטריות חתוכות
  • 1 כוס גזר חתוך
  • 3 שיני שום
  • 1 בצל גדול חתוך לחתיכות בינוניות
  • 1/2 כוס זיתים ירוקים
  • מיץ מלימון קטן
  • 1/3 כוס עלי פטרוזיליה וכוסברה קצוצים

 

אופן ההכנה

  1. מחממים את התנור ל-150 מעלות.
  2. שמים בסיר כבד את העדשים, שמן הזית, 1/2 כפית מלח וכוס וחצי מים. מביאים לרתיחה, מכסים ומבשלים על אש בינונית כ-45 דקות (אם צריך, מוסיפים קצת מים בזמן הבישול). כשהעדשים כמעט מוכנות והמים נספגו כמעט לחלוטין מורידים את הסיר מהאש ומניחים בצד (לא מסירים את המכסה).
  3. מערבבים את הקמח עם 2 כפיות מלח. חותכים את נתח הבשר ל-5-4 חתיכות ומגלגלים אותן בתערובת הקמח.
  4. מחממים שמן זית בסיר נמוך עם מכסה שניתן להכניס לתנור וצורבים בו את הבשר עד שהוא משחים מכל הצדדים.
  5. מנמיכים את האש, מוסיפים לסיר את היין ומבשלים 7-5 דקות. מניחים את זר עשבי התיבול על המרכיבים שבסיר, ומוסיפים 3-2 כוסות מים ואת הזעתר, הפפריקה ופתיתי הצ'ילי. מערבבים. מכסים ומכניסים לתנור לשעה וחצי.
  6. מוסיפים לסיר את העדשים ומים נוספים אם צריך. אופים עוד שעה.
  7. מוסיפים לסיר את הפטריות, הגזר, השום, הבצל והזיתים ומחזירים לתנור לכ-45 דקות נוספות, עד שהירקות מוכנים.
  8. מתבלים במיץ לימון, פטרוזיליה וכוסברה. מומלץ להגיש עם לחם שטוח (מיד המתכון).

 

 

לחם שטוח

 

מתכון שאלי למדה בסדנה ב"דן גורמה".

 

מרכיבים

  • 1/2 2 כוסות קמח (ועוד קצת קמח לקימוח)
  • 11 גרם (1 כף ועוד 1 כפית) שמרים יבשים
  • 1/2 כפית מלח
  • 1/2 1 כוסות מים פושרים
  • 3 כפות חמאה רכה
  • מלח גס לקישוט

 

אופן ההכנה

  1. מערבבים בקערת המיקסר את הקמח, השמרים והמלח. מפעילים את המיקסר עם וו לישה במשך כדקה במהירות נמוכה.
  2. ממשיכים ללוש ומוסיפים את המים בזרם אטי. לשים עוד 7-5 דקות – אמור להתקבל בצק דביק ורטוב.
  3. מכסים את הקערה במגבת ומתפיחים כמה שעות (אפשר גם במשך הלילה) עד שהבצק מכפיל את נפחו (גם אם הוא ינו מכפיל בסוף את נפחו – לא נורא).
  4. מחממים את התנור ל-230 מעלות. מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.
  5. מקמחים קלות את משטח העבודה ולשים את הבצק במשך 7-5 דקות. מדי פעם מוסיפים קמח, כדי למנוע מהבצק להידבק למשטח.
  6. חותכים את הבצק לחתיכות בגודל הרצוי ומשטחים אותן בעזרת כפות הידיים. מניחים בתבנית.
  7. אופים במשך 10-8 דקות, עד שהלחמים מזהיבים היטב.
  8. מוציאים את הלחמים מהתנור, מושחים בחמאה ומחזירים לדקה נוספת בתנור. בוזקים מלח גס ומגישים.

 

 

מרק עוף ירושלמי

 

אל תיבהלו מכמות המרכיבים – הרגישו חופשיים לוותר על דברים שקשה לכם להשיג או שאתם סתם לא אוהבים. המרק עדיין יהיה טעים מאוד.

 

מרכיבים

  • 4 מנות עוף (שוקיים, ירכיים או חזה)
  • 8-6 כוסות מים
  • 4-3 כוסות מרק עוף
  • 1 כף אריסה
  • 1 כף כמון
  • 1 כפית פפריקה מעושנת
  • 2 כפיות מלח
  • 1 כפית פלפל שחור גרוס
  • 1/2 1 כוסות מרק פטריות
  • 1 כוס גרעיני תירס
  • 1 כוס אפונה קפואה
  • 1 כוס קוביות תפוחי אדמה
  • 1/2 כוס פולי סויה
  • 1 כוס קוביות סלרי
  • 1 כוס בצל סגול קצוץ
  • 1 כוס גזר מגורר או פרוס
  • 1/2 כוס פטרוזיליה קצוצה
  • 1/4 כוס כוסברה קצוצה
  • 1/4 כוס עלי בזיליקום קצוצים
  • 1/2 כוס עגבניות שרי חתוכות
  • 1/4 כוס שמן זית

 

אופן ההכנה

  1. שמים את העוף בסיר גדול ומכסים במים. מביאים לרתיחה ומבשלים על אש בינונית עד שהבשר נפרד מהעצמות בקלות. מקררים, מוציאים את העוף מהסיר ומפרידים את הבשר מהעצמות בעזרת מזלג. נפטרים מהעצמות ומהעור.
  2. מחזירים את העוף לסיר ומחממים על אש בינונית. מוסיפים את מרק העוף, האריסה, הכמון, הפפריקה, המלח, הפלפל ומרק הפטריות. מבשלים 45-30 דקות.
  3. מוסיפים את התירס, האפונה, תפוחי האדמה, פולי הסויה, הסלרי, הבצל והגזר ומבשלים כחצי שעה נוספת על אש קטנה.
  4. מוסיפים את הפטרוזיליה, הכוסברה, הבזיליקום ועגבניות השרי ומבשלים 20 דקות נוספות.
  5. מעבירים לקערות הגשה ומזלפים על כל מנה מעט שמן זית.