עד כה, כשנשאלתי אם יש לי מתכון טוב לפאי פירות פרווה ללא מרגרינה עניתי בשלילה. ניסיתי כמה מתכונים וזה פשוט לא היה זה. הקלתית היתה קשה מדי, החלק שמתחת לפירות נהיה רטוב ועיסתי – בקיצור, לא משהו.

  

באחד מעלעולי בספר הקינוחים של מסעדת מוסווד נתקלתי במתכון לחיתוכיות עם חמוציות ושוקולד. הקלתית הכילה חמאה מומסת, שם קוד ל"נסי להכין את המתכון ולהחליף את החמאה המומסת בשמן!" אז התחלתי להכין את המתכון. החלפתי את החמאה בשמן, הוספתי עוד מים ושיניתי כמויות קמח, החלפתי את החמוציות והשוקולד בפירות קיץ חתוכים עם קצת סוכר ואפיתי הכל בתבנית פאי במקום בתבנית מלבנית. בקיצור, די אין זכר למתכון המקורי. אבל מה אני אגיד לכם, יצא אחלה פאי - פרווה וללא מרגרינה. סוף סוף!

 

בקלתית יש קצת יותר מרכיבים מאשר השלושה-ארבעה שבבצק פריך רגיל. יש בה קוואקר, שמונע מהבצק להתרכך והופך את הפאי לנגיס ובריא יותר. יש בה גם ביצה שמשפרת את המרקם. מצד שני, את הקלתית מכינים בקלות בקערה אחת - ללא מיקסר ושאר עזרים טכנולוגיים - ומשטחים אותו בתבנית עם האצבעות, ללא מערוך ורידודים.

 

המילוי הוא עניין של טעם אישי. אפשר להשתמש בכל פרי שמתאים לפאי - אפרסקים, שזיפים, תפוחים, אגסים, משמשים, ענבים, דובדבנים - מה שיש במקרר, במיוחד פירות ששוכבים שם המון זמן שאף אחד לא רוצה לאכול סתם כך, אבל חבל לזרוק. אפשר, כמובן, גם להשתמש בתערובת פירות כמו שעשיתי פה. חשוב להיות גמישים עם כמות הסוכר. אם הפירות מתוקים ובשלים מאוד, יכול להיות שצריך מעט סוכר, אם בכלל.

 

 

 

 

עלות: כ-15 שקל (תלוי במחיר הפירות שבהם משתמשים) 

כמות: כ-12 מנות בתבנית בקוטר 26-24 ס"מ (רצוי תבנית מתפרקת או תבנית פאי, אבל לא חובה)

 

מרכיבים

  • 1/2 1 כוסות קוואקר דק (מהיר הכנה)
  • 3/4 כוס קמח
  • 1 כפית אבקת אפייה
  • קורט מלח
  • 1/2 כוס סוכר חום
  • 1 ביצה
  • 1/2 כוס שמן
  • 4-3 כפות מים
  • כ-5 כוסות פירות חתוכים, אני השתמשתי ב-4 שזיפים וב-4 אפרסקים
  • 1 כף קמח
  • 6 כפות סוכר (אפשר יותר או פחות, לפי הטעם)

 

אופן ההכנה

  1. מחממים את התנור ל-180 מעלות.
  2. מערבבים בקערה את הקוואקר, הקמח, אבקת האפייה, המלח והסוכר החום. מוסיפים את הביצה והשמן ומערבבים. מוסיפים את המים בהדרגה, תוך ערבוב, עד שמתקבל בצק לא דביק מדי (משתדלים לערבב כמה שפחות – ערבוב יתר יפגע בפריכות הבצק).
  3. משטחים את הבצק בתבנית בעזרת הידיים.
  4. מערבבים את הפירות החתוכים, כף הקמח והסוכר בקערה (אפשר להשתמש באותה קערה שבה הכנו את הקלתית, חבל ללכלך עוד אחת). משטחים את התערובת על הקלתית.
  5. אופים 50-45 דקות, עד שהפירות רכים, ריחניים ומבעבעים.