כשבא לכם משהו מתוק ואתם צריכים לבחור בין ממתק לתמר - בחרו בתמר. בתמרים יש סוכר פירות, שהוא מקור לאנרגיה זמינה ומיידית. אז קצת תמר, ויעבור לכם הדחף למתוק. האנרגיה הזמינה גם תעורר אתכם, בין אם אתם סתם עייפים ובין אם אתם לאחר מאמץ גופני קיצוני - אין פלא שבני ישראל בחרו לאכול הרבה תמרים כשהיו במדבר.

הנה כמה דברים שכדאי לדעת על תמרים:

תמרים דלים בשומן ועשירים בסיבים תזונתיים. רק בשביל ההשוואה: ב-100 גרם תמרים לחים יש כ-160 קלוריות, לעומת כ-500 קלוריות ב-100 גרם שוקולד.

בעדות המזרח ובקרב ערביי ישראל נהוג להשתמש בתמרים כתרופה לאין אונות מינית ולאנמיה. הם משמשים גם לריפוי מחלות קיבה, מחלות מין, מחלות לב ופצעים.

כשקוטפים תמרים הם עדיין בוסר. אפשר להבשיל אותם בצ'יק צ'ק באמצעות הקפאתם לכמה שעות. בכלל, אפשר להקפיא תמרים בלי בעיה: לא רוחצים אותם ולא עושים שום פעולה אחרת - פשוט מקפיאים, ומפשירים כמה שעות לפני השימוש.

תמרים כדאי לשטוף רק ממש לפני האכילה או הבישול. הם מאותם פירות, כמו תות שדה, ששטיפה גורמת להם להחמיץ מיד.

 

עוד מתכונים בערוץ האוכל של Xnet:

● לזניה חלבית מהירה ורוגלך פסטו: מתכונים מעולים לאירוח

עוגה בחושה משולמת: מדריך עם המון טיפים ומתכון מנצח

עוגיות תמרים פרווה ללא מרגרינה

 

 

כדורי תמרים עם קוקוס

מתכון של דליה אסטנוביץ.

זהו מתכון בריאותי שיש בו כמה מרכיבים שלא נמכרים בכל החנויות – אבל קל מאוד להחליף אותם במרכיבים זמינים: את מחית השקדים אפשר להחליף בטחינה או במחית חלבה; ואת שמן הקוקוס אפשר להחליף בטחינה גולמית. כדי להפוך את המתכון לנטול גלוטן אפשר להחליף את הגרנולה בפצפוצי אורז.

 

מרכיבים

 

לכדורים

8 משמשים יבשים

1/2 ק"ג (1 חבילה) תמרים מגולענים

1 כף מים

3 כפות גדושות מחית שקדים (להשיג בחנויות טבע ובחלק מרשתות השיווק)

1 כוס גרנולה

1 כוס קוקוס טחון

קליפה מגוררת מלימון אחד

3 כפות אבקת קקאו

1 כפית תמצית רום

1 כפית תמצית וניל

1 כפית מיץ לימון

3 כפות שמן קוקוס (להשיג בחנויות טבע ובחלק מרשתות השיווק)

 

לציפוי

1/2 כוס קוקוס טחון לציפוי הכדורים

 

אופן ההכנה

1. משרים את המשמשים המיובשים במים כ-15 דקות. מסננים וקוצצים דק.

2. מועכים את התמרים בידיים ומוציאים מהם שאריות גלעינים, אם יש. נעזרים ב-2-1 כפות מים כדי לרכך את התמרים תוך כדי העבודה.

3. מוסיפים לתמרים את שאר המרכיבים. מערבבים עד לקבלת תערובת אחידה.

4. יוצרים מהתערובת כדורים קטנים, ומגלגלים אותם בקוקוס הטחון.

5. מאחסנים במקפיא בכלי אטום.

6. מפשירים כמה שעות במקרר לפני ההגשה.

 

 

גלילי תמרים עם שומשום ואגוזים

גלילי תמרים עם שומשום ואגוזים (צילום: אסנת לסטר)
גלילי תמרים עם שומשום ואגוזים (צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון של אהובה אלחדף מטבריה.

 

מרכיבים

1/2 ק"ג אגוזי לוז

1/2 ק"ג שומשום

1/2 ק"ג שקדים לא קלופים שלמים

1/2 ק"ג (1 חבילה) תמרים מגולענים

1 כוס דבש

 

אופן ההכנה

1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. קולים לחוד את השקדים, השומשום והאגוזים – משטחים כל אחד מהם בתבנית וקולים כ-5 דקות, עד שהם מפיצים ניחוח נעים. מקררים מעט.

2. משפשפים את אגוזי הלוז בין כפות הידיים כדי להוריד מהם כמה שיותר קליפות.

3. שמים בסיר את התמרים והדבש ומחממים תוך ערבוב מתמיד, עד שהתמרים מתרככים ומתקבלת תערובת אחידה. מורידים מהאש.

4. מוסיפים לסיר את האגוזים, השקדים והשומשום ומערבבים היטב לתערובת אחידה.

5. משמנים נייר אפייה. שמים כשמינית מתערובת התמרים על הנייר, מהדקים ומגלגלים לגליל. יוצרים כך עוד שבעה גלילים.

6. עוטפים את הגלילים בניילון נצמד או בנייר אלומיניום ומניחים במקרר לכמה שעות, להתייצבות (אפשר גם להקפיא).

7. פורסים ומגישים.

 

 

עוגיות תמרים עיראקיות (בעבע)

עוגיות תמרים עיראקיות (בעבע) (צילום: אסנת לסטר)
עוגיות תמרים עיראקיות (בעבע) (צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון של זיווה מורד מפוריה עילית.

 

מרכיבים

 

לבצק

1 ק"ג קמח

300 גרם מרגרינה

1/2 כוס שמן

1/2 כוס סוכר

1 כפית מלח

2 כפות (20 גרם) שמרים יבשים

2 כוסות מים

 

למילוי

1/2 2 ק"ג תמרים מזן מג'הול

2 כפות קינמון

 

לציפוי

3 ביצים טרופות

שומשום

 

אופן ההכנה

1. שמים את כל מרכיבי הבצק בקערת המיקסר ולשים עד שמתקבל בצק אחיד (אפשר ללוש את הבצק גם ביד).

2. מעבירים את הבצק לקערה מקומחת קלות, מכסים בניילון נצמד ומתפיחים חצי שעה.

3. בזמן שהבצק תופח מגלענים את התמרים, מחממים קצת במיקרוגל ומועכים למחית. מוסיפים את הקינמון ומערבבים.

4. מחממים את התנור ל-180 מעלות.

5. יוצרים מהבצק כדורים קטנים (זיוה יוצרת כדורים במשקל 9 גרם).

6. מרדדים את הכדורים לעיגולים. מניחים במרכז כל עיגול מתערובת התמרים וסוגרים. מגלגלים מעט בעדינות, כדי להדק.

7. משטחים את הכדורים על ידי לחיצה קלה בכף היד.

8. מחוררים את העוגיות בעזרת מזלג.

9. טובלים צד אחד של העוגיות בביצים הטרופות ואחר כך בשומשום.

10. אופים 25-20 דקות.

 

 

עוגת שמרים עם תמרים ושקדים

עוגת שמרים עם תמרים ושקדים (צילום: אסנת לסטר)
עוגת שמרים עם תמרים ושקדים (צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון של הקונדיטור עודד פישר, שמנהל את "במיקסר – סדנאות קונדיטוריה ואפייה".

 

מרכיבים

3 עוגות

 

לבצק

500 גרם (1/2 3 כוסות) קמח

1 כפית (5 גרם) מלח

2 כפות (20 גרם) שמרים יבשים

1/4 כוס ועוד 1 כף (60 גרם) סוכר

1 ביצה

1/4 כוס (50 גרם) שמן

1 כוס מים

 

למלית

450 גרם (1 מכל) ממרח תמרים

75 גרם (3/4 כוס) שקדים טחונים

100 גרם (2/3 כוס) צימוקים

1 כף סוכר

1/2 כפית קינמון

 

לציפוי

1 ביצה טרופה עם 1 כף מים

 

אופן ההכנה

1. שמים בקערת המיקסר את הקמח ואחר כך את המלח. מערבבים קצת עם וו הלישה ומוסיפים, תוך לישה, את כל שאר מרכיבי הבצק. לשים עד שמתקבל בצק חלק וגמיש, אך לא דביק.

2. מוציאים את הבצק מהמיקסר ולשים דקה-שתיים בידיים.

3. מכסים בניילון נצמד ומתפיחים עד שהבצק כמעט מכפיל את נפחו.

4. מחלקים את הבצק ל-3 חלקים שווים. מקמחים קלות את משטח העבודה, ומרדדים כל חלק למלבן.

5. מורחים כל מלבן ב-1/3 מכמות ממרח התמרים, ומפזרים מעל 1/3 מכמות השקדים הטחונים ושליש מכמות הצימוקים.

6. מגלגלים לרולדה. אם רוצים, חותכים את הרולדה לאורכה במרכז וקולעים לצמה.

7. מניחים את הרולדות בתבניות משומנות (או בתבנית תנור גדולה, משומנת) ומברישים בביצה הטרופה. אם רוצים, מפזרים מעל תערובת של סוכר וקינמון.

8. מתפיחים כחצי שעה, ובינתיים מחממים את התנור ל-180 מעלות.

9. אופים 35-30 דקות.

 

 

רולדת תמרים עם אגוזים וביסקוויטים

רולדת תמרים עם אגוזים וביסקוויטים (צילום: אסנת לסטר)
רולדת תמרים עם אגוזים וביסקוויטים (צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון של צבי אושרת מנצרת עלית.

 

מרכיבים

1/2 ק"ג (1 חבילה) תמרים מגולענים

1/2 כוס (100 גרם) סוכר

200 גרם מרגרינה או חמאה

1 כוס (כ-120 גרם) אגוזים (אגוזי מלך או סוג אחר), קצוצים גס

12 ביסקוויטים פתי בר שבורים

 

אופן ההכנה

1. שמים בסיר את התמרים, הסוכר והמרגרינה (או החמאה). מחממים תוך ערבוב ומעיכה, עד שמתקבלת מחית אחידה. מורידים מהאש.

2. מוסיפים לסיר את האגוזים ומערבבים. מוסיפים גם את הביסקוויטים השבורים ומערבבים.

3. מחלקים את התערובת ל-3 חלקים שווים. מניחים כל חלק על נייר אפיה ומגלגלים לרולדה בקוטר של כ-5-4 ס"מ.

4. מניחים את הרולדות בקופסה עם מכסה או בשקית ניילון אטומה ומקפיאים.

5. לפני ההגשה מפשירים את הרולדות במשך כמה דקות ופורסים.

 

 

תמרים ושזיפים יבשים ממולאים באגוזים ובגבינה מלוחה

תמרים ושזיפים יבשים ממולאים באגוזים ובגבינה מלוחה (צילום: אסנת לסטר)
תמרים ושזיפים יבשים ממולאים באגוזים ובגבינה מלוחה (צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון של אסנת לסטר.

 

מרכיבים

10 שזיפים יבשים מגולענים

10 תמרים מגולענים

100 גרם גבינה בולגרית או פטה

100 גרם גבינת קשקבל (או גבינה צהובה פיקנטית אחרת), מגוררת

 

אופן ההכנה

1. מחממים את התנור ל-250 מעלות במצב גריל.

2. חותכים את הגבינה המלוחה לקוביות או למלבנים וממלאים בהן את התמרים והשזיפים. מניחים בתבנית.

3. מפזרים את הגבינה הצהובה על פני התמרים והשזיפים שבתבנית.

4. מחממים תחת הגריל במשך כמה דקות, עד שהגבינה הצהובה נמסה.

 

אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע