כמעט לכל עדה מעדות המזרח יש את הקעק המיוחד לה – מאפה פריך ועגול, שלעתים הוא מלוח ולעתים הוא מתוק (אגב, יש הכותבים כעכ ויש הכותבים כא־עכ). הפעם נציג ארבע אפשרויות – מצרית, עיראקית, טורקית וסורית. שלוש מתוך הארבע מלוחות, ואחת מהן – הסורית – מתקתקה יותר. אם תשאלו אותי, המתכון הסורי הוא גולת הכותרת. המתכון העתיק (לפחות ארבעה דורות אחורה) יכיר לכם עוגייה הנקראת קילצ'ה, ואני ממליצה בחום לנסות אותו.

 

 

עוד מתכונים לסעודה המפסקת ולשבירת הצום:

 

 

הייחוד של כל קעק הוא בתבלינים המצטרפים לחגיגה: המצרים מוסיפים כמון, העיראקים חוויג', הטורקים מאחלב והסורים תערובת ייחודית. בנוסף, יש עדות שנוהגות להשתמש בשמרים טריים ואחרות מעדיפות שמרים יבשים; חלקן מסתפקות באבקת אפייה, ואחרות משתמשות בשמרים ובאבקת אפייה גם יחד. ההבדלים באים לידי ביטוי בפריכות העוגייה, בנפח שלה ולעתים גם במשך חיי המדף שלה.

 

נכון, עקרונית ניתן להמיר שמרים יבשים בטריים ולהפך - אבל הפעם, מאחר שמדובר במתכונים מסורתיים, החלטנו להישאר צמודים למקור ככל האפשר ולהביא את המתכונים כלשונם. השינוי המהותי היחיד שעשינו במתכונים הוא שהמרנו את המרגרינה שהופיעה בכולם בחמאה. אם אתם מעדיפים לאפות עוגיות פרווה, השתמשו במרגרינה. אם לא – עדיף להכינן עם חמאה.

 

טיפ קטן לאפייה לפני שמתחילים: אם אין לכם מספיק תבניות תנור – אל דאגה. מניסיוננו, שתיים מספיקות: כשאחת בתנור, ממלאים את השנייה בעוגיות; כשאפשר להכין את הסבב השלישי, העוגיות בתבנית הראשונה כבר הצטננו והן עוברות לקופסה.

 

 

קילצ'ה - קעק סורי מתקתק

 

עד שלא טעמתם את העוגייה הזאת לא טעמתם איזון מדויק של תבלינים המתחברים יחדיו לטעם מענג כל כך. לדעתי, מדובר באוצר.

 

את המתכון לתערובת התבלינים קיבלתי משרה זאדה, ילידת העיר קאמישלי בסוריה. היא קיבלה את המתכון מאחותה הגדולה צביה אילוז, שקיבלה אותו מאמה, שירשה אותו מהדורות שקדמו לה. אגב, לדבריה לא חייבים לקשט את העוגיות בשומשום, אבל היא סבורה שהוא מעשיר אותן.

 

המתכון שלפניכם יניב כמות גדולה של תערובת תבלין. תוכלו לשמור אותו בכלי אטום במקפיא במשך שנה לפחות ולהשתמש בעת הצורך. התערובת מכילה מאחלב - תבלין הנמצא בשימוש בלא מעט מטבחים: הטורקי, הסורי, הלבנוני וגם זה של ערביי ארץ ישראל. התבלין מופק מליבת הגרעין של הדובדבן החמוץ. מעט מאוד ממנו מעניק ניחוח וארומה נהדרים – אבל יותר מדי ממנו יגרום לעוגייה להיות מרירה, היזהרו!

 

את המאחלב תמצאו אותו בשווקים ובחנויות תבלינים, ואני ממליצה לבקש שיטחנו אותו במקום, בשעת הקנייה, ועדיף אפילו לקנות גרעינים ולטחון בבית במטחנת קפה או במכתש ועלי. אחרת, תגלו שהארומה שלו נעלמת במהירות.

 

לתערובת התבלינים

  • מערבבים היטב 10 גרם אגוז מוסקט טחון, 25 גרם גרגירי מאחלב טחונים דק, 25 גרם קינמון טחון, 100 גרם חווייג' לאפייה (עדיפות לזה המכיל ינסון – אניס) ו-10 גרם ציפורן טחון.

 

מרכיבים (כ-80 עוגיות)

  • ‭3 1/2‬ כוסות (500 גרם) קמח
  • ‭1 1/2‬ כפות מלאות (לא גדושות) מתערובת התבלינים ‭
  • 1/4‬ כפית מלח
  • ‭3/4‬ כוס ‭2 +‬ כפות (175 גרם) סוכר
  • 1 שקיק (10 גרם) סוכר וניל
  • 1 שקיק (10 גרם) אבקת אפייה ‭
  • 1/2‬ כף שמרים יבשים
  • 200 גרם חמאה, מומסת
  • 1 כוס מים פושרים + עד ‭1/4‬ כוס נוספת

 

לקישוט

  • 2 חלמונים טרופים עם 1 כף מים
  • 300 גרם שומשום

 

אופן ההכנה

  1. שמים בקערת המערבל עם וו הגיטרה את כל המרכיבים, למעט החמאה והמים, ומערבבים לתערובת אחידה.
  2. מוסיפים את החמאה והמים ולשים כ-4 דקות, עד שנוצר בצק יציב ואחיד.
  3. מעבירים את הבצק לקערה רחבה, מכסים במגבת ומאחסנים במקרר כשעה ורבע (הבצק כמעט שלא יתפח, זה בסדר).
  4. מוציאים את הבצק מהקערה ולשים אותו ידנית לא יותר מ-2 דקות, לריכוך וחימום החמאה.
  5. מחממים את התנור לחום בינוני (180 מעלות) בתוכנית טורבו ומרפדים תבנית בנייר אפייה.
  6. בוצעים מהבצק חתיכה בגודל של כפית גדושה, מגלגלים לנקניק ויוצרים ממנו צורה המזכירה את האות ע. מניחים בתבנית. יוצרים כך עוגיות מכל הבצק ומניחים במרחק 1/2 1 ס"מ זו מזו.
  7. מפזרים את השומשום בצלחת עמוקה. מברישים את העוגיות במעט חלמון טרוף וטובלים אותן בשומשום (אפשר לטבול רק חלק מהן).
  8. אופים כ-25 דקות, עד שהעוגיות מזהיבות מאוד (השינוי בצבע העוגייה אינו כה משמעותי, שימו לב לזמני האפייה).
  9. מצננים ומגישים.

 

 

קעק מאחלב טורקי

 

בעוגייה הזאת אין שמרים והיא קשה פחות, ועדיין - פריכה, נימוחה ונהדרת. גם כאן משתמשים במאחלב - ראו הסברים לגביו בפתיח של המתכון הקודם.

 

מרכיבים (90-80 עוגיות)

  • ‭3 1/2‬ כוסות (500 גרם) קמח, מנופה
  • 1 שקיק (10 גרם) אבקת אפייה
  • 1 כף שטוחה גרגירי מאחלב, טחונים (2 כפות של תבלין טחון)
  • 1 כפית מלח ‭
  • 1/2‬ כוס שמן קנולה
  • 100 גרם חמאה, מומסת ומצוננת קלות
  • 1 כוס מים + אפשרות לעוד ‭1/4‬ כוס מים

 

לקישוט

  • 2 חלמונים טרופים עם 1 כף מים
  • 300 גרם שומשום

 

אופן ההכנה

  1. שמים בקערת המערבל עם וו הגיטרה את הקמח, המאחלב, המלח ואבקת האפייה ומערבבים לתערובת אחידה.
  2. מוסיפים את השמן, החמאה וכוס המים ולשים כ-3 דקות - עד שנוצר בצק יציב, אך לא מעבר לכך. מניחים לבצק למשך 40 דקות.
  3. מחממים את התנור לחום בינוני (180 מעלות) בתוכנית טורבו ומרפדים תבניות בנייר אפייה.
  4. בוצעים מהבצק חתיכה בגודל של כפית גדושה, מגלגלים אותה לנקניק דק וסוגרים לטבעת. מניחים בתבנית. יוצרים כך טבעות מכל הבצק, ושומרים על רווח של כ-1/2 1 ס"מ בין אחת לשנייה.
  5. מפזרים את השומשום בצלחת עמוקה. מברישים כל טבעת בחלמון הביצה המהול וטובלים אותה בצלחת השומשום. מחזירים לתבנית. מעטרים כך את כל הטבעות.
  6. אופים כ-25 דקות, עד שהעוגיות מזהיבות מאוד (מומלץ לבדוק שהן זהובות גם בתחתיתן).
  7. מצננים ומגישים.

 

 

קעק עיראקי

 

בגרסה העיראקית של הקעק יש שמרים טריים, המעניקים לעוגייה פריכות ונפח – ויש גם חווייג'. העיראקים אוהבים להוסיף לבצק אבקה בשם אמוניאק שמתפיחה את העוגייה, אבל אותי הרתיע הריח של האמוניאק וגם המוניטין שלו כסוג של רעל, ולכן החלפתי אותו בסודה לשתייה.

 

חווייג' תוכלו למצוא כשהוא מכיל רק זרעי שומר טחונים, וגם כשמעורבת בו כמות סודית של ינסון (אניס). כך או כך, רק יומיים לאחר האפייה תרגישו את ניחוח החווייג' וגם את טעמו.

 

מרכיבים (90-80 עוגיות)

  • 25 גרם (1/2 קובייה) שמרים טריים
  • 1 כפית סוכר
  • 1 כוס מים פושרים ‭
  • 3 1/2‬ כוסות (500 גרם) קמח לבן ‭
  • 2 1/2‬ כפיות שטוחות חווייג' לאפייה
  • 1 כפית מלח
  • 1 כפית סודה לשתיה
  • 100 גרם חמאה, מומסת ‭
  • 1/4‬ כוס שמן קנולה
  • להברשה: 1 חלמון טרוף עם 1/2 1 כפיות מים קרים

 

אופן ההכנה

  1. שמים בקערית את השמרים, הסוכר וכוס המים ומערבבים עד שהשמרים נמסים. מניחים לכ־10 דקות. ‭
  2. שמים בקערת המערבל עם וו הלישה את הקמח, החווייג', המלח והסודה לשתייה ומערבבים.
  3. מוסיפים את תמיסת השמרים ואת השמן והחמאה. לשים כשלוש דקות, עד שמתקבל בצק.
  4. מעבירים את הבצק לקערה רחבה, מכסים במגבת ומניחים להתפחה במשך שעה.
  5. חובטים קלות בבצק (בתוך הקערה), כדי להוציא ממנו את האוויר.
  6. מחממים את התנור לחום בינוני (180 מעלות) בתוכנית טורבו ומרפדים תבניות תנור בנייר אפייה.
  7. בוצעים מהבצק חתיכה בגודל של כפית גדושה, מגלגלים אותה לנקניק דק וסוגרים אותו לצורת טבעת. מניחים בתבנית. מכינים כך עוגיות מכל הכמות, ושומרים על רווח של כ-3 ס"מ בין אחת לשנייה.
  8. מברישים את טבעות הבצק בחלמון הטרוף ואופים 25-20 דקות, עד שהעוגיות מזהיבות מאוד (אפילו משחימות). מומלץ לבדוק את תחתית העוגיות, כדי לוודא שהן מוכנות.
  9. מצננים ומגישים.

 

 

קעק מצרי

 

ייחודן של העוגיות האלה הוא בתבלין הכמון - לא טחון, אלא זרעים שלמים. את העוגיות מכינים עם שמרים טריים, שהופכים אותן לפריכות ביותר ולמעט אווריריות. הן ממכרות מאוד, ואני לא יכולה לאכול אותן ללא קפה חם או תה ליד.

 

מרכיבים (90-80 עוגיות)

  • 25 גרם (1/2 קובייה) שמרים טריים
  • 1 כפית סוכר
  • 1 כוס מים פושרים ‭
  • 3 1/2‬ כוסות (500 גרם) קמח
  • 100 גרם חמאה, מומסת ‭
  • 1/4‬ כוס שמן קנולה
  • 1 כפית מלח ‭
  • 1/8‬ כוס זרעי כמון ‭
  • 1/2‬ כוס שומשום
  • להברשה: 1 חלמון טרוף עם 1/2 1 כפיות מים

 

אופן ההכנה

  1. שמים בקערית את השמרים, הסוכר וכוס המים ומערבבים עד שהשמרים נמסים. מניחים לכ-10 דקות.
  2. שמים בקערת המערבל עם וו הגיטרה את הקמח, זרעי הכמון, השומשום והמלח ומערבבים לתערובת אחידה. מוסיפים את השמן, החמאה ותמיסת השמרים ולשים עד שמתקבל בצק.
  3. מעבירים את הבצק לקערה רחבה, מכסים במגבת ומניחים להתפחה במשך שעה.
  4. חובטים קלות בבצק (בתוך הקערה), כדי להוציא ממנו את האוויר.
  5. מחממים את התנור לחום בינוני (180 מעלות) בתוכנית טורבו ומרפדים תבניות תנור בנייר אפייה.
  6. בוצעים מהבצק חתיכה בגודל של כפית גדושה ומגלגלים אותה על משטח עבודה נקי לנקניק ארוך ודק באורך של כ-14 ס"מ. סוגרים אותו לצורת טבעת ומניחים בתבנית. מכינים כך טבעות מכל הכמות, ושומרים על רווח של כ-2 ס"מ בין אחת לשנייה.
  7. מברישים את טבעות הבצק בחלמון הטרוף ואופים 28-25 דקות, עד שהעוגיות מזהיבות מאוד (אפילו משחימות). מומלץ לבדוק את תחתית העוגיות, כדי לוודא שהן מוכנות.
  8. מצננים ומגישים.