Lorna Barnshaw הדפסה תלת מימדית
Lorna Barnshaw בעבודת הדפסה תלת-ממדית שהיא בעצם סריקה

כולנו שמענו על מדפסות תלת ממד ואיך הן ישנו את חיינו, מהדפסה של אובייקטים ביתיים כמו כוסות וצלחות מיוחדות וכלה בהדפסה של בתים ובניינים. אם נעשה את ההקבלה המתבקשת לעולם המדפסות והציוד המשרדי, אז אם אנחנו יכולים להדפיס - מה מתבקש שיהיה לנו? נכון, סורק.

Lorna Barnshaw הדפסה תלת מימדית
Lorna Barnshaw מציגה פנים פגומות כפנים מושלמות

לדוגמה, בעבודה של Lorna Barnshaw ניתן לראות כיצד סריקה של המציאות במצלמת-רשת מוצגת כתוצר מודפס. העבודה הביקורתית הזו חושפת את החלקיות שבה העולם הווירטואלי רואה אותנו, ומציגה את הפגמים האלה כמושלמים.

Lorna Barnshaw הדפסה תלת מימדית
Lorna Barnshaw

סורקי תלת-ממד הם הדבר המתבקש הבא. במבט חטוף בשוק, כבר אפשר לראות אפליקציות ליצירת תלת-ממד באמצעות סריקה של תמונות או מצלמת רשת. לדוגמה, "גליץ׳" מאפשרת לדמות תלת-ממד באמצעות סריקת התמונה וההקבלה של הצל והאור תחת אלגוריתם שמדמה עומק. גם בתעשיית הקולנוע יש שימוש בחיישנים שמדמים תנועה, והיא מולבשת לאחר מכן על דמויות ממוחשבות. יש, כמובן, גם משחקי מחשב שמבוססים על תנועות, שמוקלטות על ידי סריקת תנועה אמיתית של אנשים. אבל כאן אנחנו לא מדברים על אנימציה או משחק, אלא על בנייה של דברים אמיתיים והפיכתם לפונקציונליים. דוגמה טובה לאובייקט שימושי ופרובוקטיבי הוא האקדח הפלסטי שיוצר בארצות הברית, שיכול לירות כדורים אמיתיים..

חייך וגם הוא יחייך
חייך וגם הוא יחייך

הנפשת דמויות בעזרת סריקה של הפרצוף שלך
הנפשת דמויות בעזרת סריקה של הפרצוף שלך

Face Plus הוא פיתוח חדש בעולם המשחקים, שמקל על האנימטורים להנפיש את הדמויות באמצעות קריאת הבעות הפנים שלהן והעברתן לדמויות. הנה דוגמה לקיק סטארטר שיכול לעזור גם לכם לעשות את מה ש-Lorna עשתה: תוכנה שתסרוק אתכם ותעזור לכם להפוך את זה, בסופו של דבר, לאובייקט תלת-ממדי. אז אם אתם בקטע של נרקסיזם, או מעדיפים שהילד שלכם ישחק עם בובות של "המשפחה" - עד כמה שזה יכול להיות קריפי - זה יכול לעבוד לכם אחלה.

בובה של העצמי, נרקיסיזם למבוגרים
בובה של העצמי, נרקיסיזם למבוגרים

אז מה, בעצם, נוכל לעשות עם סורקים? נכון לעכשיו, האתגר המרכזי הוא אותו אתגר שתעשיית המצלמות נאבקה בו שנים: רזולוציה. החוכמה היא לאו דווקא להגיע לרזולוציה הגבוהה ביותר, אלא לכייל את המכשיר לרזולוציה הנכונה ביותר. רזולוציה תמיד משפיעה על השלב הבא בייצור, ואם היא גבוהה מדי, היא עושה למשתמש חיים קשים. למשל, למדפסות הביתיות יש איכות הדפסה סבירה שעונה על הצרכים שלנו. לעומת זאת, אם נרצה לעשות אלבום תמונות לבת שלנו, סביר להניח שלא נדפיס אותו בבית.

אחרי שנים של עבודה הצליחו להגיע לנוסחה המדויקת של מדפסת זולה באיכות מספיקה, שזוללת הרבה דיו (כדי שחברות הדיו ירוויחו המון כסף). אותו דבר צריך לקרות לסורקים ולמדפסות בעולם התלת-ממד: אנחנו צריכים לקבל מוצר זול מספיק, שעונה על הצרכים שלנו על בסיס יום יומי.  

CadScan הוא עוד רעיון שהצליח בקיקסטארטר: סורק (אמנם קצת קטן) איכותי וקל לשימוש. זה הולך להיות אוטוטו באתר שלהם:

 

והנה שימוש יפה בסורקי תלת-ממד כדי ליצור את החליפה המושלמת:

רעיון קטן, כסף גדול - החליפה המושלמת מותאמת אליך על בסיס סריקה של הגוף
רעיון קטן, כסף גדול - החליפה המושלמת מותאמת לך באמצעות סריקה של הגוף

סרוק את הגוף - התאם חליפה
סרוק את הגוף - התאם חליפה

כולם יודעים שבמצלמות וידאו, ככל שהאיכות טובה יותר המצלמה יקרה יותר: הקובץ כבד יותר, והמחשב שנדרש לערוך את התוצר הוא חזק יותר. כל מי שעובד בתחום הקריאטיב יודע מה יותר כבד מווידאו: תלת-ממד. כמות המידע, הטקסטורה והאלמנטים הפיזיים הם כמעט אינסופיים, ודורשים אלגוריתמים מתוחכמים וכבדים ביותר כדי להפיק אותם. אנחת הרווחה היחידה, שוב, היא שברמה הביתית אפשר להסתפק בפחות. הקמפיין הסופר-מוצלח של FABottum מדבר על מכונה שהיא "הכל באחד" -  סורק, מדפיס, חורט, אפילו קפה... אילו הייתי צריך לבחור במוצר אחד בלבד, ללא ספק זה היה זה:

 

FABtotum Personal Fabricator - 2013 Indiegogo Campaign from FABtotum on Vimeo.

אז מה יש בשוק?

אם אנחנו רוצים לייצר מוצר פשוט בצורתו ולשכפל אותו, נצטרך סורק שיצליח להגיע לדיוק המבוקש בלי לדפוק פינות או ליצור שברים מוזרים אחרים. אחר כך נצטרך גם את החומר המתאים, וגם את הצבע המתאים. אבל הרעיון הבאמת מלהיב הוא היכולת לסרוק פנימה כמו רנטגן.

אוקיי, עדיין אין מכשיר כזה. אבל זה בהחלט יכול לקרות, במיוחד אם נשים לב ונשלב את זה בתהליך היצירה שלנו. ככה נוכל ליצור מחדש דברים ישנים שכבר לא מייצרים היום, כשנשחזר אותם באמצעות סריקת התמונות שלהם.

 

הסורק הכי מפורסם שהומצא עד היום מגיע מחברת מדפסות התלת-ממד Makerbot:

 

Makerbot
 

נכון להיום, המון חברות נכנסות לתחום, וכולן מנסות להביא לשוק את הסורק המושלם והזול שאפילו לא חלמנו עליו. אני בטוח שאי-שם, בחדרים סודיים ב-HP וב-Canon  יש מוצרים מוכנים לשיווק, והם רק מחכים לראות אם זה יתפוס. אפשר לראות, לפי כמות הצפיות ביוטיוב, שאנשים מחכים לזה בטירוף. MatterForm מסביר בצורה טובה את כל התהליך והסיבות לקיום של מכשיר מהסוג הזה. הם הריצו את הקמפיין שלהם ב-indiegogo והם המתחרים של Kick Starter.

 

 

סוגייה אחרת שקשורה בתחום הזה היא זכויות היוצרים. אני מניח שכמו שבעולם התוכנה פתרונות מדוקדקים עולים כסף, כך יקרה גם בשוק הזה. ייתכן אפילו שלא יתירו סריקות במקומות מסוימים, כפי שלא מאפשרים צילום בכל מקום, ולמרות שאפשר לכתוב על זה עוד המון, אני אסכם בכך שהעתיד שמחבר את העולם הדיגיטלי ומאפשר לו לחדור לעולם הפיזי והחומרי טומן בתוכו אפשרויות כה רבות, עד ש-20 השנים הקרובות עומדות להיות הרבה יותר מתקדמות מאלו שקדמו להן. כיף, בסך הכל.