בערב ראש השנה הטלפון הסלולרי שלנו מוצף במאות מסרונים עם ברכות כמעט זהות לשנה החדשה. בדרך כלל השולח לא באמת כותב לנו את ההודעה באופן אישי, אלא מחבר ברכה כללית ומשגר אותה בלחיצה אחת לכל רשימת אנשי הקשר שלו.

לפני כן היה האימייל. שלחנו מייל עם ציור או תמונה מיוחדת לשנה החדשה - ולפעמים אפילו עם מצגת שהכין מישהו יצירתי שאנחנו אפילו לא מכירים. גם כאן ההודעה נשלחה בלחיצה אחת לכל רשימת התפוצה שלנו.

לפני כן היה הטלפון. היינו מצלצלים לכל הקרובים והחברים כדי לומר שנה טובה, שומעים בינתיים מה נשמע ומספרים שוב ושוב מה קורה אצלנו. זו כבר היתה משימה שדרשה זמן - וגם עלתה כסף.

 

עוד מתכונים לראש השנה בערוץ האוכל של Xnet:

פשטידות פרווה יפהפיות בלי להתפשר על הטעם

תוספות מיוחדות וקלות להכנה שישדרגו את ארוחת החג

תפוחי אדמה בתנור או במחבת: תוספות מושלמות לשולחן החג

לחמניות בצורת תפוח וחלה שהיא גם קערת דבש: מתכוני שמרים לחג

קינוחים חגיגיים וקלים להכנה: ממוס שוקולד ודובשניות עד לפרפה דבש

 

לא להאמין, אבל פעם היו שולחים ברכות אישיות (על נייר!) במקום SMS (צילום: אסנת לסטר )
לא להאמין, אבל פעם היו שולחים ברכות אישיות (על נייר!) במקום SMS (צילום: אסנת לסטר )

 

אבל פעם פעם היו איגרות ברכה או כמו שאנחנו קראנו להן - "שנות טובות". שליחת האיגרות היתה משימה שבה השתתפה כל המשפחה: כולם היו מתיישבים יחד, כותבים על "השנה הטובה" כמה מילים לדודה או לחברה, מכניסים למעטפה, סוגרים אותה, מלקקים בול, מדביקים אותו - ולבסוף הולכים לזרוק את כל עשרות האיגרות לתוך התיבה האדומה של הדואר.

היו איגרות פשוטות וזולות, בלי צבע אפילו; והיו "שנות טובות" יקרות, עם ציורים וזהבים וחלון נפתח ואפילו עם ריח. ואנחנו אספנו את כולן ושמרנו בקופסה מיוחדת.

אני זוכרת את הדוכנים למכירת איגרות ברכה שהיו נפתחים רק לקראת ראש השנה ברחובותיה של נתניה. הייתי עומדת זמן רב ומסתכלת על האיגרות הצבעוניות השונות, מייחלת בלבי שישלחו לנו כאלה כדי שאוכל גם אני לשמור בקופסה.

 

שנה טובה!

 

הכי כיף לקבל: ברכה ועוגה יחד (צילום: אסנת לסטר )
הכי כיף לקבל: ברכה ועוגה יחד (צילום: אסנת לסטר )

 

עוגת דבש בשכבות

מתכון של רחל שיטרית מבית שאן.

 

מרכיבים

תבנית בקוטר 26 ס"מ

 

לבצק

400 גרם מחמאה או חמאה

2 כפות חומץ

3 כפות גדושות (כמעט 1/3 כוס) דבש

4 כוסות (560 גרם) קמח

2 שקיות (20 גרם) אבקת אפייה (זו לא טעות – הבצק כבד ולכן זקוק להרבה אבקת אפייה שתתפיח אותו)

1 כף גדושה אבקת סודה לשתייה

1 כוס (100 גרם) אגוזי מלך או אגוזי פקאן טחונים

1 שקית (10 גרם) סוכר וניל

1/4 1 כוסות סוכר

חמאה או מרגרינה לשימון התבנית

 

לקרם

500 מ"ל (2 מכלים) שמנת מתוקה לקצפת

2 כפות סוכר

2 שקיות (20 גרם) סוכר וניל

2 שקיות אינסטנט פודינג וניל

 

להגשה

דבש

 

אופן ההכנה

 

הבצק

1. שמים בקערת המיקסר את החמאה (או המרגרינה), החומץ והדבש.

2. בקערה נפרדת מערבבים את כל מרכיבי הבצק היבשים: הקמח, אבקת האפייה, הסודה לשתייה, האגוזים הטחונים, סוכר הווניל והסוכר.

3. מפעילים את המיקסר במהירות נמוכה ומוסיפים בהדרגה, כף אחר כף, את תערובת המרכיבים היבשים. ממשיכים לעבד רק עד שמתקבלת תערובת אחידה.

4. מכסים את הקערה ומכניסים למקרר לכמה שעות, להתייצבות.

5. מחממים את התנור ל-170 מעלות.

6. מרפדים את התבנית בנייר אפייה ומשמנים אותו היטב בחמאה או במרגרינה. מורחים בתבנית בשכבה אחידה קצת פחות מרבע מכמות הבצק.

7. אופים 10-8 דקות, עד שהבצק משחים (הקפידו שהוא לא יישרף).

8. אופים באותו אופן עוד שלוש שכבות עוגה (נזהרים כשמוציאים את הבצק האפוי מהתבנית – הוא עדין ושביר מאוד).

9. אופים לבסוף משארית הבצק שכבה חמישית, דקה יותר – בהמשך נפורר אותה ונשתמש בה לקישוט העוגה (אם יש לכם שתי תבניות, אפשר לאפות במקביל שתי שכבות בשתי קומות בתנור – חשוב שהתנור יפעל במצב טורבו).

 

הרכבת העוגה

1. מכינים את הקרם: מקציפים יחד את השמנת המתוקה עם הסוכר, סוכר הווניל ואבקת הפודינג עד שמתקבל קרם יציב.

2. מניחים שכבת עוגה בצלחת הגשה ומורחים עליה 1/4 מכמות הקרם. מניחים מעל שכבת עוגה נוספת ומורחים גם אותה ב-1/4 מכמות הקרם. חוזרים על הפעולה עוד פעמיים.

3. מפוררים את שכבת הבצק הדקה ומפזרים את הפירורים על פני העוגה.

4. מעבירים לכלי סגור ומניחים במקרר לכמה שעות, להתייצבות.

5. בהגשה יוצקים על כל פרוסה כף דבש.

 

טיפים

● אפשר לאפות 4 שכבות עוגה בלבד, ולפורר מעל העוגה ביסקוויטים או עוגיות.

● אפשר להכין את העוגה גם בתבנית בקוטר 20 ס"מ, כמו בצילום. במקרה זה יש לאפות 6 שכבות עוגה רגילות ועוד אחת דקה, שאותה מפוררים מעל העוגה המוכנה.

 

 

עוגת דבש אוורירית

עוגת דבש אוורירית (צילום: אסנת לסטר )
עוגת דבש אוורירית (צילום: אסנת לסטר )

 

מתכון של לילי פליישמן מפתח תקווה.

 

מרכיבים

תבנית בקוטר 26 ס"מ עם חור במרכז

 

6 ביצים מופרדות לחלבונים וחלמונים

1 כוס (200 גרם) סוכר

1/2 כוס (170 גרם) דבש

1/2 כוס (100 גרם) שמן

1 כפית שטוחה קינמון

1/3 כפית ציפורן

1/2 1 כוסות (210 גרם) קמח

1 כפית אבקת אפייה

 

אופן ההכנה

1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. משמנים את התבנית.

2. מקציפים את החלבונים עם 1/2 כוס מהסוכר במשך כמה דקות, עד שמתקבל קצף מבריק ויציב.

3. מתקינים במיקסר את וו הגיטרה. שמים בקערה אחרת את החלמונים עם 1/2 כוס הסוכר הנותרת ומקציפים במשך כמה דקות, עד שהסוכר נמס ומתקבלת תערובת בהירה ותפוחה.

4. מנמיכים את מהירות המיקסר לאטית. מוסיפים את השמן, הדבש והתבלינים ומערבלים עד שמתקבלת בלילה אחידה.

5. ממשיכים לערבל במהירות נמוכה ומוסיפים את הקמח עם אבקת האפייה, כף אחר כף. ממשיכים לערבל רק עד שכל הקמח נטמע בתערובת (ערבול יתר יפגע באווריריות העוגה).

6. מקפלים את קצף החלבונים לתוך תערובת הקמח והחלמונים.

7. יוצקים את התערובת לתבנית. אופים כ-30 דקות, עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא נקי.

 

 

מדביק - טורט דבש רוסי חגיגי בשכבות

מדביק - טורט דבש רוסי חגיגי בשכבות (צילום: אסנת לסטר )
מדביק - טורט דבש רוסי חגיגי בשכבות (צילום: אסנת לסטר )

 

מתכון של פולינה סאקאג'יו מחדרה.

 

מרכיבים

תבנית בקוטר 26 ס"מ

 

לבצק

1/3 כוס (70 גרם) סוכר

4 ביצים

1 כוס סוכר נוספת (200 גרם)

200 גרם חמאה רכה

2 כפיות אבקת סודה לשתייה

2 כפות גדושות דבש

1/2 5 כוסות (770 גרם) קמח, מנופות

כ-1/2 כוס קמח נוספת, לרידוד עלי הבצק

 

לקרם

1 ק"ג (5 מכלים) שמנת חמוצה

1/2 1 כוסות (300 גרם) סוכר

 

אופן ההכנה

 

הבצק

1. מחממים את התנור ל-180 מעלות.

2. טורפים בקערה היטב את 1/3 כוס הסוכר עם 4 הביצים.

3. מרתיחים מעט מים בסיר גדול. מניחים בתוך הסיר הגדול סיר בינוני (חשוב שהמים שבסיר הגדול לא יגעו בתחתית הסיר הבינוני). אם אין לכם סיר גדול – אפשר להכין את המתכון גם בסיר בינוני המונח ישירות על אש קטנה, אך אז חשוב לערבב כל הזמן ולשמור שהבצק לא יישרף.

4. שמים בסיר הבינוני את החמאה וכוס הסוכר ומבשלים תוך ערבוב, עד שהם נמסים לגמרי.

5. מוסיפים לסיר את הסודה לשתייה ומערבבים.

6. מוסיפים את הדבש ומערבבים.

7. מוסיפים את הביצים הטרופות ומערבבים.

8. מוסיפים את הקמח ב-4-3 פעמים, תוך ערבוב נמרץ ומתמיד, עד שנוצר בצק שנפרד מדפנות הסיר.

9. מעבירים את הבצק למשטח עבודה מקומח קלות ולשים אותו, עד שהוא הופך לרך ונעים ואינו נדבק לשולחן (אם צריך, מוסיפים לבצק בזמן הלישה עד ל-1/2 כוס קמח נוספת).

10. מחלקים את הבצק ל-13 כדורים שווים בגודלם. רצוי לשמור על כדורי הבצק חמימים עד לרידודם, כי כך קל יותר לעצב אותם: מניחים על הסיר הגדול שבו חיממנו מים מכסה הפוך, מסדרים על המכסה את הכדורים ומכסים במכסה נוסף:

 

   (צילום: אסנת לסטר )
(צילום: אסנת לסטר )

 

11. מרדדים את אחד מהכדורים לעלה דקיק ועגול בעובי של 1 מ"מ ובקוטר גדול מעט מ-26 ס"מ (העיגול לא צריך להיות מושלם, כי נחתוך אחר כך את שוליו).

12. מניחים את הבצק המרודד בתבנית מרופדת בנייר אפייה (אפשר על גבי תבנית הפוכה).

13. מחוררים את הבצק בכמה מקומות באמצעות מזלג.

14. אופים כ-5 דקות בתנור שחיממנו ל-180 מעלות, עד שהבצק מזהיב מעט.

15. מעבירים בזהירות את עלה הבצק האפוי למשטח העבודה או למגש.

16. אופים באותו אופן את שאר כדורי הבצק - אפשר להניח את עלי הבצק זה על גבי זה לאחר האפייה (אפשר לאפות במקביל שני עלי בצק בשתי קומות בתנור - חשוב שהתנור יפעל במצב טורבו).

17. מניחים על גבי כל עלה אפוי תחתית של תבנית עגולה בקוטר 26 ס"מ וחותכים מסביב לעיגול יפה בעזרת סכין חדה. שומרים את העודפים שנוצרו כתוצאה מהחיתוך – הם ישמשו לקישוט העוגה.

 

הקרם והרכבת העוגה

1. מערבבים היטב את השמנת והסוכר, עד שהסוכר נמס (חשוב לא לערבב מהר מדי או במשך זמן רב מדי, כדי שהשמנת לא תהפוך לנוזלית).

2. מניחים עלה בצק בתחתית תבנית בקוטר 26 ס"מ ומורחים אותו ב-3-2 כפות גדושות מהקרם. מניחים מעל עלה בצק נוסף ומורחים שוב מקרם השמנת. ממשיכים באותו אופן עם שאר העלים והקרם, עד שנוצר מגדל מרובה שכבות שבראשו שכבת קרם. שומרים מעט קרם בצד, לציפוי דפנות העוגה.

3. מניחים את העוגה במקרר לשעה כשהיא מכוסה, כדי שתתייצב מעט.

4. מחלצים את העוגה מהתבנית ומצפים בקרם גם את הדפנות שלה.

5. מפוררים את שאריות הבצק ומפזרים על פני העוגה ועל דפנותיה.

6. מניחים במקרר בכלי מכוסה ל-12 שעות לפחות, להתייצבות.

 

 

עוגת דבש הפוכה עם תפוחים

עוגת דבש הפוכה עם תפוחים (צילום: אסנת לסטר )
עוגת דבש הפוכה עם תפוחים (צילום: אסנת לסטר )

 

מתכון של אנה תם מקצרין.

 

מרכיבים

תבנית בקוטר 26 ס"מ

 

לתפוחים

100 גרם חמאה

100 גרם (קצת פחות מ-1/3 כוס) דבש

1/4 כוס (50 גרם) סוכר

1/4 1 ק"ג תפוחי עץ חמוצים, קלופים וחתוכים לרבעים

 

לבצק

100 גרם חמאה

1/4 2 כוסות (250 גרם) סוכר

2 ביצים

1/2 2 כפות (50 גרם) דבש

1 כפית תמצית וניל

1 כוס גדושה מאד (160 גרם) קמח

1 שקית (10 גרם) אבקת אפייה

3/4 כוס חלב

חמאה לשימון התבנית

 

אופן ההכנה

 

התפוחים

1. שמים בסיר שטוח את החמאה, הדבש והסוכר. מחממים תוך כדי ערבוב, עד שהסוכר נמס.

2. מוסיפים לסיר את התפוחים ומבשלים כ-7 דקות, תוך ערבוב, עד שהתפוחים מתרככים קמעה.

 

הבצק

1. מחממים את התנור ל-170 מעלות. משמנים את התבנית (רצוי להשתמש בתבנית שאינה מתפרקת, מפני שהתפוחים מפרישים נוזלים בזמן האפייה. אם יש לכם רק תבנית מתפרקת – עטפו אותה בשתי שכבות של נייר אלומיניום).

2. מקציפים את החמאה עם הסוכר במשך כ-4 דקות.

3. מנמיכים את מהירות ההקצפה לאטית ומוסיפים את הביצים, אחת אחת. ממשיכים להקציף עוד כדקה.

4. מוסיפים את הדבש ואת תמצית הווניל ומקציפים דקה נוספת. בינתיים מערבבים את הקמח ואבקת האפייה.

5. מוסיפים לסירוגין את הקמח והחלב. חשוב לעשות זאת בהדרגה – בכל פעם כף קמח וקצת חלב. ממשיכים להקציף רק עד שמתקבלת תערובת אחידה (הקצפת יתר תפגע באווריריות העוגה).

6. מסדרים את התפוחים בצפיפות בתחתית התבנית ויוצקים עליהם את הנוזלים שנשארו בסיר.

7. משטחים את בצק העוגה על התפוחים.

8. אופים כ-55-50 דקות, עד שהבצק מזהיב.

9. לאחר שהעוגה התקררה הופכים אותה בזהירות על צלחת הגשה.

 

 

עוגת דבש עם אגוזים

עוגת דבש עם אגוזים (צילום: אסנת לסטר )
עוגת דבש עם אגוזים (צילום: אסנת לסטר )

 

מתכון של חדווה סלע מקרית מוצקין.

 

מרכיבים

תבנית בקוטר 26 ס"מ או 3 תבניות אינגליש קייק

 

4 ביצים מופרדות לחלבונים וחלמונים

1 כוס (340 גרם) דבש נוזלי

1 כוס (200 גרם) סוכר

1/2 כוס (100 גרם) שמן

1 כוס קפה קר מוכן

3 כוסות (420 גרם) קמח

1 שקית (10 גרם) אבקת אפייה

1/4 כפית אבקת ג'ינג'ר

1/4 כפית אגוז מוסקט

1 כוס (100 גרם) אגוזי מלך קצוצים גס

 

אופן ההכנה

1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. משמנים את התבנית.

2. שמים בקערת המיקסר את החלמונים, הדבש, 3/4 מכוס הסוכר (150 גרם), השמן הקפה והתבלינים. מקציפים כדקה. בינתיים מערבבים את הקמח עם אבקת האפייה.

3. מורידים את מהירות ההקצפה לנמוכה מאוד ומוסיפים את הקמח לקערה בהדרגה, כף אחרי כף. מקציפים רק עד שמתקבלת תערובת איחדה (הקצפת יתר תפגע באווריריות העוגה).

4. מנקים את המקצפים היטב משאריות שומן (הן עלולות לפגוע בהקצפת החלבונים). שמים בקערה נקייה את החלבונים עם 1/4 כוס הסוכר שנשארה (50 גרם). מקציפים כמה דקות, עד שמתקבל קצף מבריק ויציב, אך גמיש.

5. מקפלים את קצף החלבונים לתוך תערובת הבצק.

6. מוסיפים את האגוזים ומערבבים בעדינות.

7. יוצקים את תערובת הבצק לתבנית. אופים כ-40 דקות, עד שהעוגה משחימה וקיסם הננעץ במרכזה יוצא נקי.

8. אפשר לקשט באבקת סוכר.

 

אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע