מי לא מכיר את טקס עטיפת המחברות לשנת הלימודים החדשה? טקס שנתי שמסמל התחלה חדשה (מחברות ללא רבב או קמט) והתרגשות לקראת השיעורים שיבואו וימלאו אותן. אבל לא כולן צריכות להיראות אותו דבר. למחברת חשובה או אישית במיוחד אנחנו מגישים כאן כמה הצעות לעטיפות יצירתיות ויפהפיות, שאפשר לעשות לבד. ולא, לא צריך לכך זמן, ניסיון או כישרון מיוחד: כמה דקות וחומרים פשוטים מכל חנות יצירה יספיקו. ראו כמה זה קל:

 

הבסיס לכל עטיפה היא מחברת עם עטיפת קרטון פשוטה, מהסוג הבסיסי שמוצאים בכל חנות למכשירי כתיבה. אם מחפשים כריכה חלקה – ללא לוגו – אפשר להשיג כאלה בחנויות מובחרות, או להכין לבד בקלות: מקפלים במרכזו דף צבעוני הגדול מעט מהמחברת, מורחים דבק סטיק על כריכת המחברת ומהדקים את הדף בעדינות תוך שמקפידים על יישורו. גוזרים את עודפי הנייר מהשוליים בקו ישר עם מספריים, או בעזרת סכין יפנית וסרגל.

 

דו רה מי פה סול

 

מחברות שבטיות? כן בבית ספרנו (צילום: הדר רייזמן)
מחברות שבטיות? כן בבית ספרנו (צילום: הדר רייזמן)

 

חבילות מדבקות סול (משטח ספוגי צבעוני), שנמצאות בשפע בחנויות היצירה ו"הכל בדולר", נראות כמו משחק ילדים, אך אם בוחרים בקפידה את שילובי הגוונים ואת הקומפוזיציה – אנחנו כבר בחצי הדרך למחברות מושכות עין, בהשראת הדפסים שבטיים טרנדיים. חשוב להקפיד על שילוב גוונים שיוצר ניגוד בין המחברת למדבקות – מדבקות בהירות על מחברת כהה, ולהפך – והכי חשוב: לסדר את כל המדבקות במקומן לפני ההדבקה, כדי לוודא שלא חסרות מדבקות בצורה או בגוון הרצוי, ורק אז להדביק.

 

בחזרה לשנות ה-70

 

רטרו מתוק (צילום: הדר רייזמן)
רטרו מתוק (צילום: הדר רייזמן)

 

חרוזי גיהוץ הם משחק ותיק ואהוב שחזר לאופנה, ממש כפי שהיה בילדותינו. מדובר בחרוזי פלסטיק קטנטנים, שאותם מסדרים על לוח (רצוי לוח ניטים) לפי החשק, ואז מגהצים לקיבוע הצורה (החרוזים נמסים מעט ונדבקים זה לזה. חשוב להניח נייר אפייה בין המגהץ לחרוזים כדי למנוע הידבקות). מעצבים ויוצרים רבים עובדים איתם, וההנאה כפולה: מההכנה וגם מהתוצאה. ערכות חרוזי גיהוץ נמכרות בדרך כלל עם לוחות בדוגמאות שונות – פרחים, חיות ועוד. בוחרים את הדוגמה האהובה, או מעצבים אחת באופן חופשי על לוח גדול. את היצירה המוכנה מדביקים על המחברת באמצעות דבק שלוש שניות או דבק חם (את השלב הזה משאירים למבוגרים שבחבורה).

 

רומנטיקה באוויר

 

סקראפ. אין קץ לאפשרויות (צילום: הדר רייזמן)
סקראפ. אין קץ לאפשרויות (צילום: הדר רייזמן)

 

ניירות סקראפ הם ניירות עבים ואיכותיים בדוגמאות ובטקסטורות עשירות, שמשמשים ליצירה בנייר ולעיצוב עמודי אלבומים. ניתן לקנות דפים בודדים, או חבילות המשלבות דגמים שונים מסגנונות דומים. כאן עשיתי שימוש בדפים מחבילה בסגנון כפרי נוסטלגי, ושילבתי מעט וואשי טייפ כדי להוסיף טאץ’ עכשווי. ההדבקה, כמו תמיד, עם דבק סטיק פשוט.

 

חכו לפאנץ'

 

תחרה מנייר (צילום: הדר רייזמן)
תחרה מנייר (צילום: הדר רייזמן)

 

פאנצ'ים הם מחוררים בשלל צורות, המשמשים ליצירה בנייר – לעיצוב כרטיסי ברכה, אלבומים ויצירות שונות. על אף מחירם הלא זול (מעל 100 שקלים למחורר איכותי וגדול), הם כלי עבודה נפלא, שמשדרג פרויקטים רבים ומגוונים. אני בחרתי לעבוד עם מחורר קצה (EDGE PUNCH), המאפשר לחורר לאורך הדף דוגמה דקורטיבית שחוזרת על עצמה. כאן חוררתי באמצעות הפאנץ' סרטי נייר זוהרים שנמכרים בחנויות כחבילה ליצירת שרשראות לסוכה. בתמונה הגדולה בראש העמוד נעשה שימוש גם בטפט דביק קטיפתי, ובמחורר נוסף בדוגמת סרט תחרה.

 

חתום בשחור וזהב

 

מחברת שחורה עם נגיעות מוזהבות בסגנון חופשי היא עדכנית, יצירתית – וקלה מאוד ליישום. זוכרים את מדבקות הסול מהמחברת הראשונה? הדביקו כמה מדבקות בצורות נבחרות על בסיס רחב – כמו קובייה גדולה או אפילו קופסת CD – והנה חותמות פרקטיות שעולות רק כמה אגורות. ניתן להשתמש בצורות בשלמותן – משולש, עיגול או ריבוע, למשל (כמו בתמונה בראש הכתבה), לחתוך צורות לפי רצונכם, או להחתים את הצד בלבד, ליצירת קווים או איקסים.

 

חותמות בכמה אגורות (צילום: הדר רייזמן)
חותמות בכמה אגורות (צילום: הדר רייזמן)

 

במחברת שבתמונה מעל ויתרתי על החותמות והשתמשתי בכרית הדיו כבחותמת: הדבקתי מדבקות אותיות פשוטות לשימוש משרדי, החתמתי את הכרית מעליהן והסרתי אותן. היכן שהיו המדבקות נותר צבעה המקורי של המחברת. אם מחתימים את הכרית כמה פעמים, האפקט הצבעוני מועצם.

 

וואשי אהובי

 

וואשי טייפ. גם כאן, אין קץ לאפשרויות (צילום: הדר רייזמן)
וואשי טייפ. גם כאן, אין קץ לאפשרויות (צילום: הדר רייזמן)

 

הדובדבן שבקצפת מבחינתי הוא מוצר שאיתו אי אפשר לטעות, ואחד החומרים האהובים ביותר בבלוג ובסדנאות שלי: הוואשי טייפ. למי שלא מכיר, מדובר בנייר דבק יפני שמבוסס על נייר אורז, מה שמאפשר לקרוע אותו אפילו ביד, להימנע מ"קשרים" והסתבכויות של נייר הדבק בעצמו, ובמקרה של טעות – אפשר להרימו, לתקן ולהמשיך לעבוד בלי קרע או בזבוז של נייר הדבק. הוואשי טייפ מגיע בעוביים שונים, בדגמים חלקים או צבעוניים, בדוגמאות וגרפיקות מגוונות. בעיני הוא אביזר היצירה הנוח והוורסטילי ביותר שאפשר להעלות על הדעת. כן, אני מאוהבת.

 

אפשר לעצב עם הוואשי טייפ גם עפרונות, את כוס מכשירי הכתיבה על השולחן, קופסאות עץ, ולמען האמת, אם נלך רחוק – גם את שולחן העבודה ואת הקיר שמאחוריו. בצילום שמימין תמצאו דוגמה מקסימה אחרת לשימוש בוואשי טייפ: גליל בדוגמת ספר מתכונים של פעם יהפוך כל מחברת פשוטה למחברת מתכונים כיפית.

 

הערה חשובה: הוואשי טייפ הוא מעט שקוף, בשל תכונות נייר האורז. לכן יש צורך "להעלים" גרפיקות ולוגואים לא רצויים מכריכת המחברת, בעזרת צבע מתאים, הדבקה של שתי שכבות וואשי טייפ באזורים הרלבנטיים, או פשוט באמצעות עיטוף הכריכה בשכבת נייר נוספת, לפי ההסבר בראש הכתבה.

 

פיקסלמאניה

 

פיקסל ארט (צילום: הדר רייזמן)
פיקסל ארט (צילום: הדר רייזמן)

 

מדבקות פסיפס מספוג, שקונים בכמה שקלים בחנויות היצירה, יהפכו כל מחברת ליצירה מפוקסלת (pixel art) עדכנית. אפשר לקשט לפי הדמיון או להוריד דוגמה מהאינטרנט (דוגמאות המיועדות לרקמת איקסים או לחרוזי גיהוץ יתגלו כשימושיות מאוד). באופן אישי, עצרתי את עצמי מללכת על space invaders המתבקש. בשונה מהמחברות האחרות, פה מדובר על מעט יותר השקעה מבחינת התכנון והדיוק בעבודה, מכיוון שבדרך כלל, כל שינוי לאחר ההדבקה יגרום נזק לכריכת המחברת.

 

רוקמים תוכניות

 

עוד מלאכת יד שחזרה - ובגדול (צילום: הדר רייזמן)
עוד מלאכת יד שחזרה - ובגדול (צילום: הדר רייזמן)

 

מה מרגיע יותר מרקמה? מלאכת היד העתיקה והיפהפיה חוזרת ובגדול, וכיום מוצאים רקמה על גבי כל משטח כמעט – בד, עץ, נייר, מתכת ועוד. בעיצוב המחברת הזו נעשה שימוש בדף בריסטול בדוגמת משבצות, שהודבק על כריכת המחברת כדי להקל על מלאכת הרקמה – ומכאן השמים הם הגבול. רקמה חופשית, רקמה בדוגמת צלבים, טקסטים, או סגנון גאומטרי – הכל ייראה מצוין.

 

ולסיום: מתנה

 

כמו כרטיס נסיעה מכאן (צילום: הדר רייזמן)
כמו כרטיס נסיעה מכאן (צילום: הדר רייזמן)

 

מחברת אלגנטית ועדינה אפשר ליצור מנייר משי דקיק שהודבק על דף קנבס לבן ועשיר בטקסטורה, בעזרת דבק מוד פודג’ (דבק פלסטי ידידותי, המיועד להדבקת ניירות עדינים ומשמש הן כדבק והן כשכבת מגן). מומלץ להשתמש בדפי קנבס להדפסה במדפסת, או בדף לבן, עבה ואיכותי אחר. לאחר הייבוש הדבקתי את דף הקנבס המשודרג על עטיפת המחברת באמצעות דבק סטיק. יישור קצוות עם מספריים, כרטיס קטן מהשאריות, ליפוף בסרט צבעוני – והנה מחברת יפהפייה, עדינה ובעלת טקסטורה יוקרתית, מתאימה מאין כמותה להתחיל את השנה באווירה חגיגית, ויכולה לשמש גם כמתנה יפה, עשויה באהבה.

 

איך להשיג:

 

  • מדבקות סול, אותיות ופסיפס, דבק סטיק, בריסטול – בחנויות יצירה, כתיבה או "הכל בדולר".
  • דפי סקראפ, דבק מוד פודג', וואשי טייפ, פאנצ'ים, חרוזי גיהוץ – בטלפון שמופיע באתר של היבואנית "סופרקיט" יגידו לכם היכן החנות הקרובה למקום מגוריכם.
  • מחברות שחורות ואפורות: "PAPIER", שדרות דוד המלך 1, תל אביב.
  • מחדדים בצורת בתי עץ: "סוהו".

 

>> איריס פוגל בן חמו היא כותבת הבלוג "colourful way " ומעבירה סדנאות יצירה.