סבתא חנה לסטר מספרת שברומניה של תחילת המאה הקודמת נהגו לקנות שק תפוחי אדמה כשאלה היו בעונה. את השק אחסנו בבוידם, וכל פעם הורידו כמה תפוחי אדמה כדי לבשל ארוחה למשפחה. כשהשק התרוקן חיכו לבואה של העונה הבאה.

גם ההורים שלי קנו בעונה שק של תפוחי אדמה ואחסנו אותו בארון מאוורר במטבח הקטן, יחד עם שק הסוכר ושק הקמח. השקים המלאים היו מעדנים עבור העכברים הנתנייתים, והם הגיעו כל לילה לסעודה במטבח שלנו.

ההורים שלי החליטו לא להיכנע למכרסמים שמכלים את מזוננו והציבו מלכודת ליד השקים. אני לא אהבתי את הרעיון שהולכים ללכוד את הקטנים החמודים האלה במקום להאכיל אותם - ובשקט, כשאף אחד לא ראה, דחפתי מקל למלכודת שנסגרה בקול גדול. ההורים אף פעם לא הבינו איך הגיע מקל למלכודת...

ובשבילי, כל מאכל שאימא הכינה עם תפוחי אדמה היה שיש מספיק גם לנו וגם לקטנים הרעבים האלה.

כיום זורעים תפוחי אדמה פעמיים בשנה, בסתיו ובאביב, ולכן את תפוחי האדמה הטובים באמת אפשר לקנות בתחילת החורף ובתחילת הקיץ. בשאר ימות השנה אנחנו מקבלים תפוחי אדמה מקירור. אבל לפחות יש לנו תפוחי אדמה כל השנה.

 

עוד מתכוני תפוחי אדמה בערוץ האוכל של Xnet:

● פשטידות תפוחי אדמה: 7 מתכונים מנצחים

תוספות עם תפוחי אדמה: במחבת, בתנור ובסלט

קרוקטים של תפוחי אדמה

 

תפוחי אדמה אפויים ברוטב ברביקיו וסויה

מתכון של רונן תשרי מחרשים.

 

מרכיבים (4 מנות)

4 תפוחי אדמה קלופים

1 כף מלח (לבישול תפוחי האדמה)

1/4 כוס רוטב ברביקיו (רוצים מתכון לרוטב ברביקיו ביתי? לחצו כאן)

2 כפות רוטב סויה

6 שיני שום כתושות

1 כף מלח גס

 

אופן ההכנה

1. מרתיחים בסיר מים עם כף מלח. מוסיפים את תפוחי האדמה ומבשלים עד שהם מעט רכים, אבל לא מבושלים עד הסוף.

2. מסננים את תפוחי האדמה מהנוזלים וחותכים לפרוסות בעובי של כמעט ס"מ.

3. מחממים את התנור ל-200 מעלות. מרפסים תבנית בנייר אפייה.

4. מסדרים את פרוסות תפוחי האדמה בתבנית בשורה, כשהם חופפים (כמו רעפים).

5. מערבבים את רוטב הברביקיו, רוטב הסויה והשום הכתוש.

6. מברישים את תפוחי האדמה בתערובת הרטבים ומפזרים עליהם את המלח הגס.

7. אופים 40-30 דקות, עד שתפוחי האדמה שחומים ורכים.

 

 

תפוחי אדמה מטוגנים

תפוחי אדמה מטוגנים (צילום: אסנת לסטר)
תפוחי אדמה מטוגנים (צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון שלמדתי מאימא שלי, רות ראונר מנתניה.

אמא לא אהבה לבשל, ולכן זה רק טבעי שהיא הכינה משהו שאין בו כמעט עבודה - תפוחי אדמה מטוגנים. אבל למרות הפשטות של המנה אהבתי אותה מאוד – וכך גם הילידים והנכדים שלי כיום.

כדאי שתמיד יהיו תפוחי אדמה מבושלים במקרר. כך, כשהבית מתמלא ברעבים זורקים למחבת פרוסות של תפוחי האדמה המבושלים, ובזמן שאלה מיטגנים להם לאט מכינים סלט חי ואולי גם ביצים קשות או ביצי עין - ויש ארוחה שהיא חגיגה.

 

מרכיבים (5-4 מנות)

5 תפוחי אדמה בינוניים

100 גרם (1/2 חבילה) מרגרינה

2 כפות מלח

1/3 כוס שמן

 

אופן ההכנה

1. מבשלים את תפוחי האדמה בקליפתם עד שהם רכים, אבל לא מתפוררים ואינם נמעכים (את השלב הזה אפשר לבצע גם יום-יומיים לפני הארוחה).

2. מקלפים את תפוחי האדמה וחותכים אותם לפרוסות בעובי של כ-1/2 ס"מ.

3. חותכים את המרגרינה לקוביות קטנות.

4. יוצקים מעט מהשמן למחבת ומחממים. כשהשמן חם מסדרים במחבת שכבה של פרוסות תפוחי אדמה. מתבלים אותן במעט מלח, מפזרים קוביות מרגרינה ומטפטפים מהשמן.

5. מסדרים שכבה נוספת של פרוסות תפוחי אדמה, ושוב ממליחים, מפזרים מרגרינה ומטפטפים שמן. ממשיכים כך עם יתרת תפוחי האדמה.

6. מטגנים על אש בינונית, עד שהשכבה התחתונה של פרוסות תפוחי האדמה מזהיבה היטב.

7. הופכים את כל תפוחי האדמה במחבת (אין צורך לשמור על צורת תפוחי האדמה במחבת - זה בסדר אם הם יתפזרו וייפרדו). מטגנים שוב עד שתפוחי האדמה שבתחתית מזהיבים.

8. ממשיכים להפוך ולטגן עוד כמה פעמים, עד שכל תפוחי האדמה מזהיבים (אם צריך, מוסיפים עוד מלח, מפזרים עוד מרגרינה ומטפטפים עוד שמן). החלקים הזהובים ביותר ואלה שכמעט שרופים הם החלקים הטעימים ביותר.

 

 

תפוחי אדמה ממולאים

תפוחי אדמה ממולאים (צילום: אסנת לסטר)
תפוחי אדמה ממולאים (צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון שמסרה בשידור חגית שני מפוריה עילית. חגית למדה את המתכון מאמה, שוש בר יהודה.

 

מרכיבים (5 מנות)

5 תפוחי אדמה חצויים

שמן לטיגון

2 בצלים בינוניים קצוצים

500 גרם בשר בקר טחון

1 כפית מלח

1 כפית פלפל שחור

5 כפות גדושות קמח

4 ביצים טרופות

 

לרוטב

150 גרם (2/3 כוס) רסק עגבניות

1 כפית מלח

1 כפית פלפל שחור טחון

אפשרות: 1/2 כפית סוכר

 

אופן ההכנה

1. קולפים את תפוחי האדמה, חוצים אותם לאורכם ומרוקנים את החצאים מתוכנם (משאירים דפנות ברוחב של כ-1 ס"מ).

2. מחממים שמן במחבת ומטגנים את הבצל הקצוץ רק עד שהוא הופך לרך ושקוף. מורידים מהכיריים.

3. מערבבים את בשר הבקר הטחון עם הבצל המטוגן, המלח והפלפל.

4. ממלאים כל מחצית תפוח אדמה בתערובת הבשר ומהדקים.

5. שמים את הקמח והביצים הטרופות בקעריות שטוחות נפרדות. טובלים כל תפוח אדמה ממולא בקמח ואחר כך בביצה טרופה.

6. מחממים במחבת שמן בעומק של כ-1 ס"מ. מטגנים את תפוחי האדמה הממולאים כמה דקות מכל צד, עד שהם מזהיבים.

7. מניחים את תפוחי האדמה המטוגנים בסיר רחב זה לצד זה. אם יש צורך, יוצרים גם שכבה שנייה.

8. מכינים את הרוטב: מערבבים את כל מרכיביו עם כמות מים שתספיק לכיסוי תפוחי האדמה שבסיר.

9. יוצקים את הרוטב לסיר. מביאים לרתיחה, מנמיכים מאוד את הלהבה ומכסים. מבשלים על אש קטנה כשעה, עד שתפוחי האדמה רכים והרוטב הצטמצם.

 

 

תפוחי אדמה מוקרמים עם כרובית

תפוחי אדמה מוקרמים עם כרובית (צילום: אסנת לסטר)
תפוחי אדמה מוקרמים עם כרובית (צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון של השף איתן קיזלר מקייטרינג קיזלר'ס.

 

מרכיבים (8-6 מנות)

1 כפית מלח

1 ק"ג תפוחי אדמה קטנים

1 כרובית, מופרדת לפרחים

1 ליטר (4 מכלים) שמנת לבישול

1 כפית מלח נוספת

1 כפית פלפל שחור גרוס גס

קורט אגוז מוסקט

200 גרם תערובת גבינות מגורדות (הצעה: 50 גרם מוצרלה, 50 גרם גבינה מעושנת כלשהי, 50 גרם אמנטל ו-50 גרם צ'דר – אבל אפשר פשוט להשתמש במה שיש בבית)

1 כף גדושה (20 גרם) קורנפלור

 

אופן ההכנה

1. ממלאים סיר גדול במים ומוסיפים 1 כפית מלח. מביאים לרתיחה. מוסיפים את תפוחי האדמה לסיר (לא מקלפים אותם) ומבשלים עד שהם מתרככים. מוציאים מהסיר באמצעות כף מחוררת.

2. שמים בסיר את פרחי הכרובית ומבשלים 5 דקות. מסננים.

3. מסדרים את תפוחי האדמה ופרחי הכרובית בתבנית או בכלי חסין חום.

4. מחממים את התנור ל-190 מעלות.

5. שמים בסיר את רוב כמות השמנת (שומרים בצד 1/2 כוס), כפית מלח, כפית פלפל וקורט אגוז מוסקט. מחממים.

6. בזמן שהשמנת מתחממת שמים את הקורנפלור בכוס ומוסיפים לו כמחצית מהשמנת ששמרנו בצד. מערבבים עד שמתקבלת משחה אחידה ללא גושים. מוסיפים את יתרת השמנת ששמרנו בצד ומערבבים עד ששוב מתקבלת תערובת אחידה.

7. כשהשמנת מתחילה לרתוח מוסיפים לה את בלילת הקורנפלור. ממשיכים לבשל ברתיחה עדינה, תוך ערבוב מתמיד, עד שהשמנת מסמיכה.

8. יוצקים את רוטב השמנת על הירקות ומפזרים מעל את הגבינות.

9. אופים כ-25 דקות.

 

טיפים

כדי להוזיל את המנה, אפשר לרכוש במקום הגבינות שברשימת המרכיבים 200 גרם של קצוות מגבינות שונות שנותרו בדוכן הגבינות (בקשו מהמוכר לגרר אותן.

כדי לחסוך בקלוריות (ובכסף) אפשר להחליף 3-2 ממכלי השמנת ב-3-2 כוסות חלב (כל מכל שווה לכוס חלב).

 

 

גומבוץ - כדורי בצק תפוחי אדמה ממולאים בשזיפים מיובשים

גומבוץ - כדורי בצק תפוחי אדמה ממולאים בשזיפים מיובשים  (צילום: אסנת לסטר)
גומבוץ - כדורי בצק תפוחי אדמה ממולאים בשזיפים מיובשים (צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון הונגרי קלאסי שמסרה בשידור אילנה נחמיאס מצפת.

 

מרכיבים

45-40 כדורים (כ-10 מנות)

1 ק"ג תפוחי אדמה

1 ביצה

1/2 כפית מלח

1/2 3 כוסות קמח

45-40 שזיפים מיובשים מגולענים (כ-1 ק"ג)

1 כפית מלח לבישול הכדורים

3/4 כוס פירורי לחם או קמח מצה

 

אופן ההכנה

1. מקלפים את תפוחי האדמה וחותכים אותם לרבעים. מבשלים במים רותחים עם מלח עד שהם רכים, אבל לא מתפוררים.

2. מסננים את תפוחי האדמה מהנוזלים ומועכים היטב למחית חלקה.

3. מוסיפים למחית, בעודה חמה, את הביצה והמלח ומערבבים מיד, עד שהביצה נטמעת לחלוטין במחית.

4. מוסיפים את הקמח בהדרגה, תוך ערבוב, עד שמתקבל בצק חלק ורך, אך לא דביק (ייתכן שלא תצטרכו להשתמש בכל כמות הקמח).

5. מחלקים את הבצק לשניים ומגלגלים כל חלק לנקניק בקוטר של כ-4 ס"מ.

6. חותכים את הנקניקים לפרוסות ברוחב של 1/2 1 עד 2 ס"מ.

7. מגלגלים כל פרוסה לכדור. יוצרים בכדור גומה באמצעות אצבע ומכניסים לתוכה שזיף. סוגרים את הבצק מעל השזיף ומגלגלים שוב לכדור.

8. מרתיחים בסיר גדול מים עם כפית מלח. מבשלים חלק מהכדורים (תלוי בגודל הסיר) במשך כ-10 דקות, עד שהם צפים, ומוציאים מהמים עם כף מחוררת. מבשלים באותו אופן את יתרת הכדורים בכמה סבבים.

9. מחממים במחבת יבשה את פירורי הלחם (או קמח המצה) תוך ערבוב, עד שהם מזהיבים.

10. מגלגלים את הכדורים בתערובת פירורי הלחם ומגישים.

 

 

קרטופל סלט - סלט תפוחי אדמה בנוסח יוצאי גרמניה

סלט תפוחי אדמה בנוסח יוצאי גרמניה (צילום: אסנת לסטר)
סלט תפוחי אדמה בנוסח יוצאי גרמניה (צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון של פרנסיס מילר מעין הנציב.

חשוב להכין את הסלט כשתפוחי האדמה עדיין חמים.

 

מרכיבים

2 תפוחי אדמה גדולים

2 מלפפונים חמוצים

2 ביצים קשות

2 כפות גדושות מיונז

אפשרות: 1 כף שמנת חמוצה

1 כפית מלח

1/2 כפית פלפל שחור טחון

 

אופן ההכנה

1. מבשלים את תפוחי האדמה בקליפתם עד שהם רכים, אבל לא מדי.

2. קולפים את תפוחי האדמה וחותכים אותם לקוביות גדולות למדי. שמים בקערה.

3. חותכים את המלפפונים החמוצים לקוביות ומוסיפים לקערה.

4. חותכים את הביצים הקשות לקוביות או לפלחים ומוסיפים לסלט.

5. מתבלים במלח ובפלפל.

6. מערבבים את המיונז עם השמנת, מוסיפים לסלט ומערבבים בזהירות.

 

גיוון

אורי ברק מקצרין מוסיף לסלט אפונה וקצת מיץ לימון.

 

אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע