אני מודה ומתוודה: אל הליים, האח המעודן והאלגנטי של הלימון, התוודעתי בפעם הראשונה לפני שלוש שנים בלבד. עד אז, לבושתי, חשבתי שמדובר בלימון שלא הגיע לשיאו. מאז כבר הבנתי כמה טעיתי ובכל קיץ אני מחכה שהוא יגיח לשווקים ויככב במטבח.

מעבר לעובדה שמדובר בפרי עם קליפה דקה, ניחוח ארומטי וצבע משגע, אין בו גרעינים והחמיצות שלו עדינה ונעימה. כל מה שאפשר לבקש מפרי שמזכיר את החורף ומגיע בשיא השרב.

 

בלי גרעינים ועם חמיצות עדינה. ליים (צילום: רחלי קרוט)
בלי גרעינים ועם חמיצות עדינה. ליים (צילום: רחלי קרוט)

 

בתזמון מושלם, בדיוק בשבוע שבו החלטתי סוף סוף להכין ריבועי לימון, מצאתי את עצמי מול צלחת מלאה בליים ירוק. בדרך כלל הוא מככב אצלי במנות אסייתיות, אבל הפעם החלטתי להפוך אותו לקינוח - ולא סתם קינוח, אלא כזה שמשלב תחתית חמאתית עם ניחוח עדין של קוקוס ומעליה שכבה נמסה בפה של קרם לימון אפוי שיוצא מהתנור בעודו רוטט אך מתגבש ומתעדן אחרי שעה במקרר.

הריבועים האלה משגעים כבר אחרי הצטננות קצרה, אבל אם תצליחו להתאפק ולא לחסל את כולם ביום הראשון תגלו שטעמם משתבח עם כל יום שעובר.

 

הערות, הארות ושאר חיות בית

אל תוותרו על גרידת הליים בתערובת - היא מוסיפה המון ארומטיות וטעם, וכמובן שגם מראה מקסים שמתגלה בחיתוך.

אם לא אוהבים קוקוס אפשר להמיר אותו בכמות זהה של עוגיות חמאה נוספות.

שדרוג התחתית: אפשר להחליף את עוגיות החמאה בעוגיות לוטוס, עוגיות אוראו (ואז יתקבלו שכבות בצבעים מנוגדים), פתי בר או כל עוגיות אחרות שאתם אוהבים.

הקפידו לצנן היטב את ריבועי הלימון לפני שאתם מחסלים אותם.

20 דקות אפייה, ולא דקה אחת יותר. העוגה תיראה לכם מעט רוטטת וזה בסדר, היא אמורה להיות רכה ובהירה מאוד ולא לקבל צבע זהוב. אם במקרה אתם מתחילים לראות שקרם הלימון מזהיב, הורידו את הטמפרטורה או העבירו את התבנית לחלק הנמוך יותר בתנור.

רוצים להתפרע? החליפו 4-3 כפות ממיץ הלימון בפירות יער טחונים - כך תקבלו ריבועי לימון עם צבע ורדרד ומתיקות נוספת מהפירות.

אמנם לא ניסיתי, אבל אם אתם כבר מתפרעים, נסו להוסיף לקרם הלימון נענע קצוצה. ואל תשכחו לספר לי איך יצא.

 

מרכיבים

תבנית בגודל 30X20 ס"מ

 

לתחתית

150 גרם (1/2 1 כוסות) עוגיות חמאה

2 כפות סוכר חום כהה

1/2 כוס קוקוס טחון

70 גרם חמאה מומסת

 

לקרם הלימון (מבוסס על מתכון של מרתה סטיוארט עם מעט שינויים)

3/4 1 כוסות (350 גרם) סוכר לבן

1/2 כוס + 2 כפות (150 מ"ל) מיץ ליים או לימון

קליפה מגוררת מ-2 ליים (רק החלק הירוק)

3 כפות קמח

4 ביצים

1/4 כוס (60 מ"ל) חלב

 

לקישוט

אבקת סוכר

 

אופן ההכנה

1. מחממים תנור ל-180 מעלות. מניחים נייר אפייה לרוחב התבנית, כך שישארו לכם שוליים של נייר אפייה מכל צד.

טוחנים את העוגיות במעבד מזון (או מרסקים באמצעות פטיש שניצלים כשהן בתוך שקית ניילון עבה). מעבירים לקערה.

מוסיפים את שאר מרכיבי התחתית ומערבבים היטב, עד שנוצרת תערובת פירורית.

2. מעבירים לתבנית מלבנית ומשטחים לגובה אחיד. דואגים ללחוץ היטב על שכבת העוגיות כדי שהמלית שתכסה אותה לא תיזל בין החורים.

3. אופים במשך 10 דקות.

4. בינתיים מכינים את קרם הליים: מניחים בקערה את הסוכר, גרידת הליים ומיץ הליים וטורפים מעט. מוסיפים את הביצים והחלב וטורפים ממש מעט. לבסוף מוסיפים את הקמח וטורפים בעדינות – רק עד שגושי הקמח נעלמים. הקפידו לא לטרוף יותר מדי, כדי שלא ייווצרו בועות שיהפכו לתלוליות באפייה.

5. יוצקים את תערובת הלימון מעל תחתית העוגיות (זה בסדר עם התחתית עדיין חמה).

6. מנמיכים את טמפרטורת התנור ל-170 מעלות ואופים 20 דקות.

7. מצננים את העוגה בחוץ במשך 50-30 דקות. מכסים בפלסטיק נצמד ומעבירים למקרר לשעה לפחות (עדיף יותר).

8. משחררים את העוגה מהתבנית, מפדרים באבקת סוכר וחותכים לריבועים. שומרים מכוסה במקרר.

 

רחלי קרוט עורכת את האתר פודפייג', שמאגד את המתכונים הישראליים הכי טובים מרחבי הרשת