מחירי הדיור הגואים מחייבים את האדריכלים לחשוב על פתרונות יצירתיים לדירות קטנות, שרלוונטיות במיוחד למי שרוצה לגור בעיר גדולה ומוותר למענה על מרחב מגורים נוח בפרוורים – רווקים, זוגות צעירים ומשפחות קטנות. בעלת הדירה הזו, למשל, חזרה לגור בתל אביב בפרק חדש של חייה, יחד עם בתה החיילת. נתוני הפתיחה היו מאתגרים: דירת שני חדרים חשוכה ומלאה בקירות פנימיים, שנבנתה בשנות ה-40 בצפון הישן של העיר ומשתרעת על שטח של 66 מ''ר.

 

האדריכלים בשמת צפדיה-וולף וניר רותם ("ספארו אדריכלים"), שנשכרו למשימת התכנון והשיפוץ הכולל, מיומנים במתן פתרונות קומפקטיים (דוגמאות וטיפים – בהמשך). בזכות התקציב המכובד – 400 אלף שקלים – הם החליטו להרוס את כל הפנים ולבנות את הדירה מחדש. בעלת הבית ביקשה מהם "שתי סוויטות נוחות, עם שני חדרי אמבטיה – לי ולבתי – ופינת אוכל, שבה ידעתי שיתנהלו כל חיי", היא אומרת. "רציתי גם מרפסת, אבל הם אמרו לי 'עד כאן'".

  

מימין חדרה של האם, משמאל של הבת (צילום: שי אפשטיין)
מימין חדרה של האם, משמאל של הבת (צילום: שי אפשטיין)

 

רותם וצפדיה-וולף הפכו את דירת שני החדרים לדירת שלושה חדרים, כמו בדירות קטנות אחרות שתיכננו. מה שאיפשר לעשות זאת היתה ההחלטה לרכז את שני חדרי הרחצה ב"קובייה" במרכז הדירה, שחוסכת במרחב ומפרידה בין חדרי השינה לחלל המשותף. הסלון והמטבח, שאוחדו בשיפוץ לחלל פתוח בשטח של 24 מ''ר, פונים לספרייה גדולה שמשני צידיה דלתות ל"סוויטות" של האם והבת.

  

מבט לחדרה של הבת החיילת (צילום: שי אפשטיין)
מבט לחדרה של הבת החיילת (צילום: שי אפשטיין)

 

כדי שלא ליצור עומס ויזואלי בחלל הקטן חופתה כל הרצפה (פרט לחדרים הרטובים) בפרקט אלון טבעי ("הרקולס"). במבואת הבית תוכנן ארון אחסון גדול. גם כאן ביקשו האדריכלים לשמור על ניקיון חזותי, באמצעות שתי מערכות פתיחה: כלפי חוץ נראה שלארון שלוש דלתות גדולות, אבל עם פתיחתן מתגלות המגירות שבתוכו. הארון חופה פורמייקה לבנה ללא ידיות חיצוניות, כך שהוא נטמע בקיר (כל פריטי הנגרות בבית נבנו בידי פאריד שאהין).

 

כמו בדירות ישנות רבות, גם כאן יש רק שני כיווני אוויר. בחלוקה המקורית של הדירה "בוזבזה" החזית הצפונית והארוכה, שדרכה נכנס רוב האור והאוויר (ראו תוכניות למעלה), על המטבח, חדר הרחצה ומרפסות שירות צרות. בחלוקה החדשה הוסרו קירות, המרפסות בוטלו, וכך נהנים המטבח והסלון, שאוחדו לחלל אחד, וחדר השינה של האם, מחלון ארוך שמאיר היטב.

  

המטבח נראה מינימלי, אך כולל כל מה שצריך (צילום: שי אפשטיין)
המטבח נראה מינימלי, אך כולל כל מה שצריך (צילום: שי אפשטיין)

 

המטבח תוכנן בצורת האות 'ריש'. על דופן אחת ארונות גבוהים, שמסתיימים כמה עשרות סנטימטרים מתחת לתקרה ומסתירים גם את מכונת הכביסה ומדיח הכלים. על הדופן השנייה, שפונה אל הסלון, ארונות תחתונים בלבד, מחופים אבן קיסר לבנה, ומעל מדף לבן וארוך.

 

בסלון אוסף רהיטים ישנים ששופצו ופונים אל ספרייה בנויה מעץ לבנה טבעי ומחולקת בסגנון רנדומלי. הספרייה לא מגיעה עד לתקרה: במרווח שמעליה מוקמו מערכות המיזוג שממזגות את כל החדרים, וגם חלון ארוך וצר, שמחדיר אור לחדרי הרחצה שמאחוריה.

 

הדלתות משני צידי הספרייה מובילות לשני חדרי רחצה זהים, שעוצבו בגוונים דרמטיים: רצפת גרניט-פורצלן בטקסטורה מוזהבת ("חזיבנק"), וארונות שנצבעו בתנור בשחור. בגלל שהחלל קטן הוחלט על חיפוי אחיד לקירות – אריחים מלבניים לבנים, בגודל של 90 על 30 ס"מ. ליחידת המגורים של הבת שתי דלתות, כך שבהיעדרה יכולים השירותים לשמש את האורחים. הרהיטים בחדרי השינה הובאו מדירות קודמות, כשלמיטת האם נוספו שידות עם מגירות בצדדים. בעלת הבית מרוצה מהתוצאה: "יש לי כאן הכול".

 

טיפים לשיפוץ דירות קטנות

 

בשמת צפדיה-וולף וניר ורותם, שניהם בוגרי בצלאל, הקימו את משרדם המשותף ב-2009 ומתכננים בעיקר דירות. הם מאמינים שהעידן הנוכחי, שבו כל מטר שווה זהב, מחייב הצטמצמות. הנה הטיפים שלהם לשיפוץ דירות קטנות:

 

1. "קובייה" פונקציונלית במרכז החלל: "אנחנו דוגלים בריכוזיות מקסימלית בחלוקת החלל. ככל שהפונקציות בדירה יהיו צמודות כך ישתחרר שטח רצפה והדירה 'תרגיש' גדולה יותר, ללא מסדרונות או מבואות לא מנוצלים".

 

בדירת 40 מ''ר שתיכננו, לדוגמה, במקום הפתרון הסטנדרטי של מסדרון וחדרים לצד המעטפת החיצונית, בחרו למקם במרכז הדירה קובייה שאינה נושקת לקירות החיצוניים, ולתוכה דחסו את מערכות התשתית (מערכת מיזוג אוויר מרכזית, חשמל, תקשורת ונקודות מים), וגם את פונקציות השירות השונות: חדר רחצה עם מכונת כביסה, מייבש וארון שירות, מטבח מאובזר עם מקרר בגודל מלא, מזנון לטלוויזיה, ספרייה וארון קיר לחדר שינה.

  

דירת 40 מ''ר ''לפני'', ו''אחרי'' (בתמונה למטה) (צילום: ספארו אדריכלים)
דירת 40 מ''ר ''לפני'', ו''אחרי'' (בתמונה למטה) (צילום: ספארו אדריכלים)

 

  (צילום: בועז לביא ויונתן בלום)

 

בדירה זו נטשה הדיירת שמתגוררת בה את חלומה לעבור לדירה מרווחת יותר, בעקבות מחירי הדירות המאמירים בתל אביב. היא רצתה ליצור בדירה תחושת מרחב מקסימלית, עם חלוקה ברורה לשני חדרים – הסלון וחדר השינה – מקומות אחסון נוחים, מטבח בגודל מלא ופינת עבודה.

 

הקובייה שתיכננו ב"ספארו" מחלקת את הדירה לארבעה אזורים: שני אזורי מחיה גדולים (חדר השינה וחדר המגורים) ושני חללי ביניים מקשרים – מטבח מצד אחד ומהצד השני ספרייה, ארון שירות וכניסה לחדר הרחצה. בנוסף איפשרה הקובייה כניסת אור לכל פינות הדירה, שיש לה שני כיווני אוויר בלבד. בתוך הקובייה נחבאות דלתות הזזה ודלת גליוטינה מתקפלת, המאפשרות לסגור את החלל הגדול בהתאם לצורך.

  

לפני (למעלה) ואחרי. דירת 59 מ''ר (צילום: ספארו אדריכלים, בועז לביא)
לפני (למעלה) ואחרי. דירת 59 מ''ר (צילום: ספארו אדריכלים, בועז לביא)

 

בדירה אחרת שתיכננו, בשטח של 59 מ"ר, יצרו לא קובייה אלא קיר עבה שחוצה אותה ומפריד בין חדרי השינה לחלל המשותף, ומכיל בעומקו את כל הפונקציות הדרושות לאחסון, שירות ומסתור מערכות התשתית. הקיר אינו נוגע בקירות החיצוניים של הדירה ובכך מאפשר תאורה טבעית מקסימלית, זרימת אוויר ותנועה סביבו.

 

למעלה: מבט מחדר השינה. למטה: מבט דרך הקיר (צילום: בועז לביא)
למעלה: מבט מחדר השינה. למטה: מבט דרך הקיר (צילום: בועז לביא)

 

  (צילום: בועז לביא)

 

גם דירה זו, שבה מתגורר זוג צעיר עם פעוטה, הפכה מדירת שני חדרים לדירת שלושה חדרים. עלות השיפוץ הסתכמה ב-230 אלף שקלים, הוצאה נמוכה יחסית שהתאפשרה, לדברי רותם וצפדיה-וולף, הודות לקיר הרב תכליתי שחסך במחיצות פנימיות, קירות גבס ומטראז' מיותר של מערכות תשתית.  

הקיר הפונקציונלי במרכז דירת 59 מ''ר (מודל: ספארו אדריכלים)
הקיר הפונקציונלי במרכז דירת 59 מ''ר (מודל: ספארו אדריכלים)

  

2. חשיבות ה"חתך" – תכנון גם לגובה: "בדירות קטנות במיוחד", אומר הצוות של ספארו, "יש חשיבות וערך מוסף לתכנון דרך חתך, כלומר ניצול של גובה הדירה, של מלוא פוטנציאל החלל, לצורך הכנסת אור טבעי ושטחי אחסון".

  

החתך מראה את שילוב הפונקציות משני צדי הקיר (שרטוט: ספארו אדריכלים)
החתך מראה את שילוב הפונקציות משני צדי הקיר (שרטוט: ספארו אדריכלים)

 

בדירת 40 מ"ר, לדוגמה, בשרטוט החתך של המפגש בין המטבח לחדר הרחצה בקובייה (כאן למעלה), ניתן להבחין בסידור הפונקציות: אור טבעי נכנס לחדר הרחצה דרך הקיר המשותף עם המטבח, באמצעות זכוכית חלבית שמוקמה בניצב למשטח העבודה. החלטה זו מאפשרת לא רק אור, אלא גם עוד מקום אחסון במקלחת, במקום הקיר העבה והאטום. הבעיה שיצר גודלו של המיקרוגל בארונות העליונים, נפתרה באמצעות שינוי עובי הקיר בנקודה הספציפית, ללא הפרעה לחדר הרחצה.

 

בדירתן של האם והבת, נבנה מעל הספרייה בסלון חלון צר ואופקי שמכניס אור טבעי לחדרי הרחצה. בנוסף, בקיר המשותף ביניהם יש שתי נישות לחלונות מאורכים, שדרכם חודר אור מלאכותי. "מסך האור תורם לתחושת המרחב בחלל קטן טוב יותר מאשר קיר אטום", מסבירים רותם וצפדיה-וולף.

 

חלונות מזכוכית חלבית בקיר המשותף מוסיפים אור (צילום: שי אפשטיין)
חלונות מזכוכית חלבית בקיר המשותף מוסיפים אור (צילום: שי אפשטיין)

 

3. תנועה היקפית: "בחלוקה טיפוסית של דירות שתוכננו בשנות ה-40 וה-50 יש ציר מרכזי שממנו מתפצלים לחללי משנה. בתכנון החדש, עם הנחת הקובייה, אנו לא רק מארגנים מחדש את החלל אלא גם את התנועה שלו. ביטול המסדרון והמעברים יוצר תנועה ברורה, רציפה וללא צירי משנה".

 

4. חיפויים ומשטחים אחידים: "כדי להימנע מ'רעש ויזואלי' מיותר אנו ממליצים על חיפוי אחיד בכל שטח הדירה – במטבח, בסלון ובחדרי השינה. מרבית הדירות שתיכננו חופו בפרקט, אבל גם חיפוי באריח גדול בגוון אפרפר יעשה את העבודה. בחדרים הרטובים, שבדירות קטנות הם בדרך כלל צפופים במיוחד, אנו ממליצים לחפות את הקירות באריח בהיר מהרצפה עד לתקרה – ואת המונוטוניות של החלל ניתן לשבור בריצוף מעניין או בפרטי נגרות צבעוניים או כהים. את אזורי האחסון בבית אנו ממליצים לסגור פעמיים – כלומר, לתכנן שתי מערכות: מגירות וארונות קטנים ומעליהן לבנות מערכת כנפיים נוספת, שתיצור כלפי החלל מראה נקי ופתוח".

 

חיפויים אחידים ונקיים מונעים ''רעש'' ויזואלי (צילום: בועז לביא ויונתן בלום)
חיפויים אחידים ונקיים מונעים ''רעש'' ויזואלי (צילום: בועז לביא ויונתן בלום)

 

עוד פתרונות לדירות קטנות:

>> חדר עבודה תחום בקירות מתקפלים בדירת 55 מ''ר

>> פריטי נגרות שתוכננו במיוחד ושימוש בצבע בדירה חשוכה

>> ותכנון לגובה, שהוסיף 20 מ''ר לדירתה של משפחה עם שלושה ילדים