רגע לפני ששרון (ע"ע חברה טובה) קפצה אלי לצהריים, מצאתי את עצמי משוטטת כרגיל בבלוגי אוכל בעולם. בין שלל התמונות המגרות גיליתי תמונה אחת שמיד שבתה לי את הלב. והבטן.

הצבעוניות המסקרנת, האסתטיקה והיופי - וכמובן ששילוב הטעמים בין הירקות לבצק - מיד גרמו לי להיזכר בגזרים הצבעוניים שנחו במקרר.

כבחורה אימפולסיבית (בעיקר בכל מה שקשור באוכל) הבנתי מיד שאין טעם לדחות את הדהירה למטבח וב-10 הדקות שנותרו עד לשעה שבה קבעתי עם שרון קפצתי לירקן כדי לקנות קישואים ובצק פריך קפוא שיקצר את תהליך ההכנה (אם כבר לייבש את החברה בזמן שאני משחקת במטבח, לפחות שזה יהיה כמה שיותר מהר).

רבע שעה אחר כך (באמת!) הקיש כבר נכנס לתנור.

 

המון אפשרויות לגיוון. הקיש (צילום: רחלי קרוט)
המון אפשרויות לגיוון. הקיש (צילום: רחלי קרוט)

 

הכוונה היתה בעיקר לנסות את שיטת ההכנה ופחות להתעמק בתיבול או ברויאל (תערובת הביצים והשמנת שמחזיקה את הירקות וממלאת את הקיש). באופן מפתיע, או שלא, דווקא היעדר התיבול הדומיננטי והשימוש הצנוע במלח ופלפל גרמו לירקות לבלוט בטעמם. אם אתם רוצים בכל זאת לגוון הנה כמה אופציות:

אפשר להוסיף לתערובת הרויאל רוזמרין או טימין קצוצים, מעט גבינה בולגרית או כחולה מפוררת, 1/2 כפית צ'ילי גרוס, פרמזן ואפילו גבינה לבנה שנשארה במקרר. הדבר היחיד שחשוב הוא הביצים והשמנת המתוקה, עם כל השאר אתם מוזמנים לשחק.

עוד אופציה מעניינת היא לפזר לפני האפייה צנוברים, שגם מוסיפים פריכות עדינה וגם מראה מקסים.

 

מרכיבים

תבנית קיש בקוטר 26 ס"מ

 

בצק פריך מוכן (אתם כמובן יכולים להכין בצק פריך גם בבית – לחצו כאן למתכון)

1 קישוא

1 זוקיני

3 גזרים צבעוניים (סגול, לבן, כתום) או 3 רגילים

1 בטטה

 

לרויאל

200 מ"ל (קצת יותר מ-3/4 כוס) שמנת מתוקה 38% או 32% שומן

2 ביצים

100 גרם (כ-1 כוס) גבינה קשה מגורדת (צהובה, פרמזן, תום, גרויר, קשקבל)

1 כף קמח

מלח

פלפל שחור

אפשרויות לתוספת לרויאל (לא חובה)

100 גרם גבינה בולגרית מפוררת

או

70 גרם גבינה כחולה מפוררת

או

תיבול: רוזמרין קצוץ, טימין קצוץ, צ'ילי גרוס (אחד מהם)

 

אופן ההכנה

1. מחממים את התנור ל-190 מעלות.

2. מפשירים את הבצק הפריך לפי ההוראות שעל גבי האריזה או מכינים אחד בבית.

3. מרדדים את הבצק לעובי של כ-1/2 ס"מ ומרפדים בו את תחתית התבנית ואת הדפנות שלה. נפטרים משאריות בצק.

 

   (צילום: רחלי קרוט)
(צילום: רחלי קרוט)

 

4. מחוררים מעט את הבצק עם מזלג ומעבירים למקפיא לכמה דקות.

5. בינתיים קולפים את הבטטה (את הקישוא, הזוקיני והגזר אין צורך לקלף) וחותכים לאורך לפרוסות דקות בעובי 3 מ"מ (עדיף לעשות זאת עם מנדולינה, אם יש לכם). מניחים בצד. חשוב מאוד לחתוך פרוסות דקות כי צריך לקפל אותן מעט בסידור.

 

   (צילום: רחלי קרוט)
(צילום: רחלי קרוט)

 

6. מערבבים בקערה את כל מצרכי הרויאל. אם מוסיפים גבינה בולגרית מפוררים אותה היטב.

מוציאים את התבנית עם הבצק מהמקפיא ויוצקים לתוכה מחצית מהרויאל.

7. מסדרים את הירקות מסביב לתבנית כשהם במאוזן: קודם מעמידים את הירקות שצמודים לדפנות, בצורה חופפת כמו פרח, ולאחר מכן נכנסים פנימה. מקפידים ליצור צבעוניות מגוונת, כך שלא יהיו מקומות עם יותר מדי מירק אחד. זה גם פחות טעים וגם פחות יפה. אם חלק מהירקות לא רוצים לעמוד כמו שצריך, חותכים להם את התחתית בקו ישר או חותכים אותם דק יותר, כדי שיוכלו להתקפל. נשארו לכם פרוסות דקות או פחות יפות של ירקות? הכניסו אותן בין הרווחים.

 

   (צילום: רחלי קרוט)
(צילום: רחלי קרוט)

 

8. יוצקים מעל את הרויאל שנשאר ומכניסים לתנור. אופים במשך כ-45 דקות, עד שהירקות והבצק מזהיבים.

9. מצננים מעט ומגישים.

 

רחלי קרוט עורכת את האתר פודפייג' , שמאגד מתכונים ישראליים מרחבי הרשת