אין ספק שזו המילה האחרונה בתיירות הישראלית: כמו פטריות אחרי הגשם מושקים בזה אחר זה מלונות בוטיק חדשים. קהל היעד הוא לא רק תיירים ואנשי עסקים שמגיעים לארץ, אלא גם ישראלים שמבקשים לצאת מהשגרה ומחפשים "חוויה".
התואר "מלון בוטיק", שבו מתהדרים יותר ויותר מלונות, לא קשור לגודל המלון או מיקומו, אלא לערך מוסף כלשהו, כמו סיפור מסגרת, שירות מיוחד, אותנטיות, ובעיקר – עיצוב פנים מושקע. בקיץ הקודם סקרנו את בציר המלונות החדש דאז. הנה מלונות הבוטיק החדשים, מחזור 2013.
"Indigo", רמת גן
מגג הבניין של "אינדיגו", שמוצג כאן לראשונה, נשקף נוף מרהיב, של מגדליה וגגותיה של תל אביב. הוא נמצא במתחם הבורסה ברמת גן, שעובר תהליך של שינוי, ושייך לרשת "אינטרקונטיננטל הוטלס גרופ".
המלון בן עשר הקומות עוצב בשיתוף פעולה בין המעצב מיכאל אזולאי לבעלים רז פישמן ולירון מילשטיין, נציגתו ומנהלת המלון (אדריכל אחראי: גלעד גורן). אזולאי החליט על סגנון אורבני: "כל החומרים הם סטנדרטיים - עץ, בדי ריפוד, אבן. השאלה היא דרך העיבוד של החומר הגולמי", הוא מסביר. "קירות הלובי והמסעדה חופו עץ שנצבע בכחול, סימן ההיכר שלי. החגיגה היא הצבעוניות. ביקשתי לעצב מלון שלא ישדר רצינות ויעלה חיוך בלב האורחים".
את רצפת קומת הכניסה מחפה שיש בגוון חום-אפור עם נימים לבנים, שמהווה רקע קלאסי לספרייה גדולה שבה אוסף של ספרי עיצוב, צילום, אמנות ואופנה. הספרים נבחרו בקפידה והאורחים מוזמנים לשאול מהם לחדרם. הספות רופדו בדוגמאות שונות, מתחתן שטיח פרסי בגוני ורוד וכחול ומעל מקבץ גופי תאורה לבנים של טום דיקסון.
את הקיר שמאחורי עמדת הקבלה מחפים לוחות עץ עם חיתוכי לייזר שנעשו על פי תבנית שעוצבה במיוחד עבור המלון. אותה תבנית חוזרת בחמישה טיפוסי טפטים שהודבקו בחדרים ובשטיחים המחפים את המסדרונות.
החדרים חופו בפרקט מעץ אמיתי, שעליו הונחו שטיחי בד אפגניים, רקומים בעבודת יד. בעיצוב החדרים חוזרים מספר מוטיבים: קיר גב המיטה נצבע בסגול ("ראלף לורן") ומולו הודבק אחד מחמשת הטפטים. בכל חדר שלוש מנורות קריאה, שתיים לבנות ואחת ירוקה, שהוכנו בהזמנה מיוחדת.
בגג המלון מוקם לאונג' בר דו-מפלסי, שמופעל על ידי בעלי מסעדת "social club". בריכת השחייה שלצידו חורגת מקו הבניין ומסתיימת בקיר זכוכית שקוף. נופי העיר נשקפים מכל זווית. מתחם הגג, שנקרא BON TOP, משתרע על פני 250 מ"ר ויהיה פתוח לקהל הרחב.
המומחית שליוותה את הקמת המלון היא רונית קופלנד, שליוותה גם את הקמתו של המלון הבא:
"שינקין הוטל", תל אביב
שני יזמים צעירים, אורן פסקל וגיא ברטל, פתחו את "שינקין הוטל" בן 30 החדרים בבניין בו שכנה בעבר מרפאה של קופת חולים. העיצוב קליל, נינוח וצבעוני: בחדרים, למשל, בולטים מוטיבים כמו משפטים או מספרים שנתלו על הקיר ועשויים מאותיות עץ, פלסטיק או מדבקה שחורה.
הלובי צבעוני, חלקו מחופה בטון וחלקו מרוצף אריחים מאוירים. פסלים מחומרים שונים פזורים בו. קיר זכוכית מפריד בינו לבין הגינה ומטשטש את המעבר בין החוץ עתיר הצמחייה לבין הפנים.
פסלים בצבעים עזים, בדמות ראשי חיות, תלויים ליד המעלית בכל אחת מהקומות. בחדרים ביקש המעצב עומר לייכטר ליצור אווירה ביתית: הם רוצפו בפרקט עץ אלון, המיטות מרופדות בגוונים טבעיים ופריטים אחרים בקו מינימליסטי אך חם. חדרי הרחצה רוצפו באריחים מצוירים, עם אמבטיות "פרי סטנדינג" וארונות רחצה מרחפים מעץ אלון. "החלטנו על קונספט פחות מעונב ולא מחייב", מספר לייכטר. "תפיסת החומרים קלילה. עשינו שימוש בחומרים טבעיים כמו פרופילים בלגיים ועץ ונתנו לבניין מראה כללי ברוח הבאוהאוס".
"כרמים", קריית ענבים
מלון הספא החדש של רשת "ישרוטל", שנפתח לאחרונה בקריית ענבים שבהרי ירושלים, משתרע על פני 15,500 מ"ר וכולל 155 חדרים, סוויטות וספא דו קומתי. צוות התכנון כלל את האדריכלים גיא איגרא, רני זיס ודנה אוברזון ועל עיצוב הפנים חתום אילן ויסברוד מסטודיו "גאיה" הניו יורקי, שעיצב כמה ממלונות הפאר הבולטים בעולם בשנים האחרונות.
בראיון ל-Xnet, לפני כשנה, אמר ויסברוד שהוא מתכנן לעצב מלון צעיר ורענן. נופיו ההרריים של האזור נוכחים מאוד במלון, דרך החלונות הגדולים והמראות שמחפות קירות ומשקפות אותם. במלון בולטים אלמנטים שנועדו להעצים את תחושת הבריחה מחיי היום יום, כמו גנים אנכיים שעוטפים בריכות נוי ומרבצי ישיבה בגבהים שונים, וגופי תאורה יוצאי דופן מעל הבריכה.
את לובי המלון, שרוצף באבן בזלת כהה, מקיפים קירות זכוכית שנמתחים מהרצפה עד התקרה. בפנים הסתפק ויסברוד בקו מינימליסטי, שכולל פריטים פונקציונליים בשחור ולבן ומשאיר להרים סביב את הבמה.
"אמריקן קולוני", ירושלים
לפני חצי שנה הסתיים שיפוצו של בית הדקלים, אחד מששת המבנים של המלון הוותיק והמוערך "אמריקן קולוני", במזרח ירושלים. על השיפוץ, בעלות של כ-12 מיליון שקלים, הופקד אדריכל מייקל שוורץ, שאחראי על עבודות השימור במלון בשני העשורים האחרונים. מה שהיה פעם ארמון נרכש במאה ה-19 בידי חברי המושבה האמריקאית, וכמאה מצאצאיהם הם בעלי המלון, שנפתח בשנות ה-50 של המאה הקודמת (את סיפורו יוצא הדופן של המלון תוכלו לקרוא כאן).
בבית הדקל שלוש קומות שכוללות 20 חדרים וסוויטות, והוא זכה בשמו הודות לדקלים הגבוהים המתנוססים בפתחו. לפני שנים עבר המבנה שיפוץ ושימור, שבהם נחשפו פריטים עתיקים ביסודותיו. השנה התרכז השיפוץ בעיצוב החדרים.
מבנה כל חדר שונה ממשנהו, ולכן גם עוצב באופן שונה. הקרניזים בתקרת העץ הושארו חשופים, ובכל חדר היא נצבעה בגוונים ובעיטורים שונים. הרהיטים עשויים עץ כהה, הווילונות השקופים עשויים רשת בעבודת יד בידי אומנים פלשתינאים – פרשנות מודרנית לעבודה אתנית. על הקירות נתלו צילומים וציטטות של John Whiting, שצילם בין השנים 1870-1951 מקומות, אירועים ואנשים במזרח התיכון.
חדרי הרחצה עוצבו בגוונים קלאסיים, כמו שחור ולבן המשתלבים עם הפתחים המקושתים המקוריים. אריחי קרמיקה ארמניים מעטרים את המראות. "האומנים שהכינו את האריחים עובדים עם המלון משנת 1917. בשיפוץ הזה עבדנו מול הנין של המשפחה", מספר שוורץ.
בבניין הקפידו על אלמנטים סביבתיים כמו תאורת לד ומערכת מחזור מים אפורים. "חששנו שהבחירה בתאורת לד, שהיא קרה מיסודה, תפגע באווירה. הפתרון נמצא כשכיוונו את התאורה לתקרה וההשתקפות העניקה לחדר אווירה מיוחדת", אומר שוורץ.
בבניין הדקלים מקימים בימים אלה מוזיאון קטן, שיציג 250 צילומים מחיי המושבה האמריקאית בירושלים, כפי שנקלטו בעדשות מצלמותיהם של חבריה. הוא ייפתח אחרי החגים, וינוהל בשיתוף עם ספריית הקונגרס בוושינגטון.
"ורסנו", נווה צדק
"ורסנו" נפתח לפני כשנתיים, ולפני חודשיים הסתיימו בו עבודות שיפוץ והרחבה שבמסגרתה נוספו לו שלושה חדרים ולובי. את החללים עיצבו גיא ורסנו, מבעלי המלון, סיון פישר, מנהלת המלון, ורובי ישראלי, מבעלי "גבריאל".
הכניסה למלון נעשית דרך מבנה הלובי. בינו לבין שלושת החדרים החדשים מפרידה גינה בסגנון פרובנס, עשירה בעצי פרי. את החדרים מאפיין קו קלאסי עשיר: גב המיטה חופה בבד רקום בסגנון אינדיאני ("אנדרו מרטין"). ספת ג'ינס עם תיפורים בולטים מעור, פרקט ושטיח קילים מוסיפים חמימות. חדרי רחצה גדולים מופרדים מאזור השינה באמצעות קירות זכוכית. בימים אלה שוקדים ב"ורסנו" על עיצובה ובנייתה של מסעדה חדשה, שתיפתח במתחם באוקטובר, בניצוחו של השף ירון שלו.
"ARTHUR", ירושלים
54 חדריו של "ארתור" המלון החדש של רשת אטלס בירושלים, עוצבו בסגנון קולוניאלי וברוח שנות ה-30 בידי אורן בורנשטיין ובהשקעה של 35 מיליון שקלים. שמו של המלון נקבע כהוקרה לזכרו של ארתור ג'יימס בלפור.
בורנשטיין ביקש להפגיש את האורח עם ההיסטוריה הארוכה של העיר. לכן יש בעיצוב אלמנטים משלוש תרבויות: טורקית, אנגלית ועברית. את פני הבאים מקדמות נברשות בקוטר של מטר, שיובאו מאירופה ומשתלבות עם אריחים ארמניים שמחפים את הקיר שמאחורי דלפק הקבלה. את החדרים מחפים אריחים מצוירים ועליהם הונחו שטיחי משי קטנים. רהיטי העץ יובאו ברובם מאירופה. שלושה דורות של צלמים המתגוררים בעיר העתיקה, בני אותה משפחה ארמנית, צילמו תמונות מחיי העיר, שהודפסו על נייר מוזהב ונתלו על הקירות.
"ביי קלאב", חיפה
עוד מלון של רשת אטלס, שיצרה לו סיפור מסגרת דמיוני, מעין בסיס לקונספט העיצובי: לפי הסיפור, בשנת 1930 חזר מושל העיר מטיול שערך באגן הים התיכון והחליט לפתח את חיפה כעיר בילויים ססגונית. הבניין שעל בסיסו הוקם "ביי קלאב" נבנה בשנת 1912 כבניין בן קומה אחת. הוא שופץ בידי אדריכל דני ברלר, ועליו נבנו ארבע קומות חדשות.
התוצאה, שמזכירה וילה אירופית, כוללת 55 חדרים ומוקפת בבוסתן. מעצב הפנים אורן בורנשטיין בחר בקו עיצובי זוהר, שנשען על שיש קררה ובדי קטיפה בגוונים בהירים. כורסאות בסגנון אירופי רופדו בבדים בגוני תכלת ולבן והוצבו בלובי המלון עתיר הקשתות, המתנשא לגובה של חמישה מטרים. את המלון מאירים גופי תאורה מזכוכית, ניקל וקריסטל.
דלתות החדרים נצבעו ירוק ועליהן נתלו מקשים משוחזרים מניקל מבריק. תקרות גבוהות וחלונות שפונים למפרץ מהווים רקע לגוני לבן, תכלת ושחור שבפנים. בחדרי הרחצה בולטים חיפויי מוזאיקה בצורת משושים שחורים, ועל הקירות תלויות עבודות אמנות שצוירו בחיפה בתחילת המאה ה-19.
ל''ביי קלאב'' ו''ארתור'' ייעצו מיכאל חי ומרטין ערב, שמלווים בימים אלה גם את הקמתם של "נורמן" ו"מנדלי סטריט הוטל".
עוד מלונות בוטיק מעוצבים בישראל:
>> קיץ 2012: האפנדי, טאונהאוס תל אביב, טמפלר'ס, Rothcshild, הוטל B ועדן האוס פרמייר
>> מלון עלמה האקסטרווגנטי
>> מלון רוטשילד המוקפד
>> ומלונות יוצאי דופן מהעולם תוכלו לראות בבלוג של רונית קופלנד, כאן.
ואילו מלונות עוד צפויים להיפתח השנה?
''מנדלי סטריט הוטל'' מוקם על מה שהיה מלון "אדיב" ברחוב מנדלי. הוא היה אמור להיפתח כבר, אבל השיפוץ מתעכב. על התכנון הופקד משרד האדריכלים ברנוביץ-קרוננברג, שעיצב את המלון תחת הקונספט "גלוקלי" (שילוב של גלובלי ולוקאלי), הבא לידי ביטוי בשילוב בין חומרים ותבניות שעוצבו במיוחד עבור המלון. במלון 66 חדרים, ובלובי תיפתח מסעדה חדשה של השף רפי כהן.
עוד מלון שפתיחתו מתעכבת הוא מלון נורמן, שנמצא בשני בניינים מרהיבים לשימור, שנבנו בשנות ה-20 ושופצו בארבע השנים האחרונות. זהו הפרויקט המלוני השאפתני והמדובר ביותר בתל אביב. על התכנון הופקד האדריכל יואב מסר, והמלון עתיד לכלול 20 סוויטות, 30 חדרים, מסעדה של האחים ירזין ומתחם כושר בגג. עיצוב פנים: סיביל דה מרג'רימלון.
בימים אלה הושלמה רכישתו של מגרש בנווה צדק בידי יזמים מחו"ל. תכנון ועיצוב המלון הופקד בידיו של נסטור סנדבנק, ונמצא בתחילת הדרך. הדמיות ראשונות של הפרויקט כאן למטה: