מאת: עינת מזור
 
פעמים רבות אני נשאלת לגבי עוגות לאירוח. איזו עוגה היא הכי הכי שלי? עבורי התשובה היא פשוטה וטעימה: עוגת פנקוטה פירורים. זו עוגה נהדרת לאירוח עם מצרכים ללא גלוטן שקיימים כמעט בכל בית. העוגה נהדרת עם כוס קפה של בוקר (או שוקו), הילדים מחסלים אותה ללא לאות, וגם כיף מאוד לארח איתה. בתקופות הקיץ אני אוהבת להגיש אותה עם ריבת שזיפים בצד, כדי להוסיף מעט חמיצות לביסים המתוקים. רצוי לשמור את העוגה בקירור.
 
אופים, מקררים ואוכלים. עוגת פנקוטה ללא גלוטן (צילום: עינת מזור)
 
כמה טיפים חשובים לפני הכנת המתכון:
 
1. הכינו מראש 2 תבניות משומנות בתרסיס חמאה או שמן. תבנית אחת עגולה שבה ייאפה הבצק לעוגת הפירורים, ותבנית שנייה, קטנה יותר (אני השתמשתי בתבנית אינגליש קייק קטנה) שבה ייאפה הבצק לפירורים מעל העוגה.
2. כדי שהעוגה תישאר נימוחה כדאי לאפות את הבצק רק עד להזהבה, לכן כדאי לשים לב לזמני האפייה.
3. להכנת הריבה השתמשתי בשזיפים, אבל אפשר לבחור בכל פרי שאוהבים - אפרסקים, דובדבנים או כל פרי אחר שאוהבים להגשה עם העוגה.
 

החומרים לתבנית עגולה קפיצית של 24 ס"מ:

 

לבצק:
 
½ 1 כוסות קמח קונדיטור ללא גלוטן (מסובסד)
½ כוס קמח אורז חום/מלא
¼ כפית קסנטאן גם
½ כפית קינמון
½ כוס סוכר
200 גרם חמאה בטמפרטורת החדר, חתוכה לקוביות
3 חלמונים (מביצה L )
1 כפית תמצית וניל
 
למלית וניל:
 
2 מיכלי שמנת מתוקה (250 מ"ל ליחידה)
2 מיכלי מעדן וניל (125 מ"ל ליחידה)
1 קופסה אבקת פודינג וניל
2 כפות אבקת סוכר
 
ההכנה:
 
1. משמנים תבנית 24 ס"מ עגולה ותבנית מלבנית קטנה. מחממים את התנור ל־180 מעלות.
2. מערבבים את הקמחים יחד עם קסנטאן גם, קינמון וסוכר. מוסיפים לקערה  חמאה, חלמונים ותמצית וניל, ומערבבים היטב (או מערבלים במיקסר עם וו גיטרה) עד לקבלת בצק.
3. משטחים בתבנית העגולה 2/3 מהבצק, ואת ה־1/3 הנוסף משטחים בתבנית המלבנית. אופים את שתי התבניות בתנור למשך 15־20 דקות, עד להזהבת הבצק. מוציאים מהתנור ומביאים לטמפרטורת חדר.
4. בינתיים מכינים את מלית הווניל: מקציפים את השמנת המתוקה עם מעדני הווניל, אבקת הפודינג ואבקת הסוכר במהירות בינונית־גבוהה, עד לקבלת קצף עם פיקים יציבים. מעבירים את הקצף על בצק העוגה העגולה.
5. מפוררים את יתרת הבצק שבתבנית המלבנית עם האצבעות או במזלג לתערובת פירורית, ומפזרים מלמעלה. מכסים בניילון נצמד ומקררים לפחות שעתיים־שלוש במקרר.
 
מצוינת לצד קפה של בוקר או שוקו. עוגת פנקוטה ללא גלוטן (צילום: עינת מזור)

 

אפשר (ורצוי) להגיש את העוגה עם ריבת שזיפים:

 
החומרים:
3 שזיפים, חתוכים לקוביות קטנות
1 כוס ריבת אוכמניות
1 כף גרידת לימון
 
אופן ההכנה:
* בסיר קטן, מבשלים על אש נמוכה את הריבה עם קוביות השזיפים  ועם גרידת הלימון, עד להמסת הריבה. מגישים עם העוגה.
 
עינת מזור היא שפית קולינרית מומחית באפייה ובבישול בריא לבעלי רגישויות למזון ולגלוטן