החיים על המסלול המהיר והעובדה שהמהפכה הפמיניסטית עודדה אותנו גם ללבוש את המכנסיים וגם לרכוס את החזייה, גרמו לכך שחשבון הזמן שלנו מצוי במינוס כרוני, עד כדי שהוא חורג באופן מדאיג מהמסגרת.

 

אז מה נשים רוצות?

יודעת כל אמא עובדת שנאלצת לג'נגל בכל החזיתות - בית, עבודה, משפחה, זוגיות, ילדים, סקס, חברות טובות, פילאטיס, הורים מבוגרים, אחיות ואחים, יציאות, בילויים, תרבות, סידורים, תשלומים, גן, בית ספר, מורות, מורים, שיעורים וחופש גדול (הייתי ממשיכה, אבל אין לי זמן) – עד כמה עוד שעה אחת ביום הייתה יכולה להוסיף לחשבון הזמן שלה, שלא לומר לשלוותה הנפשית.

עובדה: סקר שנערך בשנת 2010 בקרב נשים עובדות, ענה על השאלה שאפילו זיגמונד פרויד לא מצא לה את התשובה: "מה נשים רוצות". ובכן, מסתבר שמה שנשים בשנות האלפיים הכי רוצות זה יותר זמן לעצמן. לא יותר רומנטיקה, לא יותר כסף, לא יותר תהילה. פשוט יותר זמן איכות עם האישה שאנחנו הכי אוהבות בעולם - אנחנו.

למרות שאנחנו סופר-וומנ'ס, נראה כי לא נצליח להוסיף עוד שעה ליממה, גם אם נקום שעה קודם (ניסיתי, איך שלא סופרים זה יוצא 24), אבל כמו בחשבון הבנק, גם בחשבון הזמן – הסוד שיעשה את ההבדל טמון בניהול חכם.

אז איך אפשר לנהל את הזמן שלנו וליצור איזון בין התחומים השונים של חיינו ועוד לדאוג לכך שיישאר לנו עודף לעצמנו? התשובה היא אימון בניהול זמן.

 

הכירי את חשבון הזמן שלך

בדיוק כמו בחשבון הבנק, כך גם בחשבון הזמן יש טור של זוללי אנרגיה (הוצאות) ויש טור של מעתירי אנרגיה (הכנסות). למדי את שני הטורים ונהלי אותם נכון. השאיפה שלנו צריכה להיות, כמובן, שההוצאות יהיו קטנות מההכנסות ולשם כך, עלינו לנפות זוללי אנרגיה או ללמוד לרכז אותם ולהיפטר מהם באופן שיטתי, כדי לאפשר כניסה לעוד ועוד מעתירי אנרגיה.

 

ניהול ידע = ניהול זמן

אנחנו נמצאים בעידן הצפת המידע. עידן בו יש לנו הרבה יותר מידע ממה שאי פעם נצטרך. הידעת שכמות המידע שמצויה כיום בעיתון יומי אחד שווה לכמות המידע שאדם במאה ה-17 צבר בכל ימי חייו? הצורך להתמודד עם כמויות המידע המציפות אותנו – לקלוט, למיין, לבדוק, לברור, לאחסן, לנפות – גוזל מאיתנו זמן יקר. ככל שננהל טוב יותר את הידע שאנו צוברים, כך נרוויח יותר זמן (וגם נוכל לעשות בידע שימוש יעיל ומועיל). לכן, ארגני את הידע שאת צוברת כדי שיעמוד לרשותך בשליפה מהירה וללא בזבוז זמן: סדרי את התיקיות במחשב, מייני את המיילים בתיבת הדואר, סדרי את רשימת המועדפים, עני בזמן לפניות המגיעות אליך, אל תדחי את סידור המגרות ואת תיוק המסמכים הקשורים בעסק, דעי היכן אתם מתייקים מסמכים שונים. ככל שהידע שלך יהיה מאורגן בצורה זמינה ויעילה יותר, כך זמנך יושקע בדברים אחרים שאינם אדמיניסטרציה מייגעת. גם לארגון ולסדר בסביבת המגורים והעבודה השפעה על ניהול יעיל של הזמן, לכן הקפידו על מקומות קבועים לאביזרים ואמצעים קבועים (מפתחות, שלט, ניידים, מטענים) כדי לא לבזבז זמן בחיפוש.

 

משימות מעצבנות תחילה

לרובנו נטייה לדחות את המשימות המעצבנות ולהתמסר לחביבות עלינו, אבל אם נתרגל להיפטר מהמשימות המעצבנות תחילה, ירווח לנו. אף אחד לא אוהב להרגיש שהמחויבויות המלחיצות מחכות לו בפינה. לשם כך עלינו לזהות מהן המשימות שאנו מחבבים הכי פחות – שיחות עם ספקים / תשלום חשבונות / סבב פגישות עם עובדים / הכנת מצגת – וכאשר הן מופיעות בלו"ז – לא לדחות אותן, אלא לשאוף להיפטר מהן כמה שיותר מהר (ועל הצד הטוב ביותר כמובן), שהרי הן לא ייעלמו מעצמן בלי שנבצע אותן. הן רק יעיקו לאורך זמן וחבל.

 

להפריד בין דחוף וחשוב

צעד חשוב בדרך לחשבון זמן מאוזן נובע מהיכולת לזהות דברים דחופים שנוטים להתחפש לדברים חשובים - ולהפריד בין השניים. פעמים רבות מדי אנחנו מאפשרות לדברים דחופים להתחפש לדברים חשובים ולהיפך. ההפרדה בין הדחוף לחשוב חיונית לניהול זמן תקין, שכן היא מונעת בזבוז אנרגיה והשחתת משאב יקר (זמן!). לדוגמה, נכון, חשוב מאוד לדבר עם המורה של הילד, אבל עדיף לעשות זאת בערב ולא בשעה ארבע אחר הצהריים. כעת עדיף "לנקות שולחן", כדי שתספיקי לברוח הביתה לפני הפקקים. נכון, חשוב מאוד לענות ללקוח שביקש הצעת מחיר, אבל האם זה עד כדי כך דחוף שאת צריכה לעשות זאת בשעה שש בערב, לפני ארוחת הערב, כשכולם מסביב דורשים את תשומת הלב שלך? אם תמתיני עוד שעתיים, עד שהבית יירגע, ייקח לך הרבה פחות זמן לכתוב את ההצעה והיא גם תהיה מוצלחת יותר.

 

התחלת משימה

סיימי. את עוברת עכשיו על הדואר האלקטרוני? אל תקפצי באמצע לפייסבוק ואל תבדקי הודעות בוואטס-אפ. סיימי לעבור על הדואר, העניקי מענה לכל המיילים, מחקי את המיותרים ובעיקר דאגי שלא להשאיר קצוות פתוחים אליהם תצטרכי לחזור מאוחר יותר ולבזבז עוד זמן. רק אם יש נושאים שבשום אופן אי אפשר לפתור כרגע, העבירי אותם לטיפול מאוחר יותר וחזרי אליהם במהירות האפשרית. באותו אופן, הגדירי זמנים קבועים למשימות קבועות. למשל, בעבודה הגדירו זמן בו אתם פוגשים עמיתים, מקבלים שיחות או עונים על דואר אלקטרוני. כך ידעו גם העובדים מולכם שזמנכם יקר וקצוב.

 

זהירות, פייסבוק (ואינסטגרם, ופינטרסט, ולינדקן)

כבר כתבתי כאן לא אחת על זוללי הזמן הללו, שלא חסים על הדקות שלנו עד אשר אלה הופכות לשעות. 12 שעות שבועיות זה הממוצע הישראלי לגלישה ברשתות חברתיות. אין צורך לפרט יותר מכך, רק אוסיף את מה שאמר כבר הסופר ג'ונתן ספרן-פוייר – שקשה מאוד להתחייב לכתיבה עם מחשב מחובר לאינטרנט פעיל. ואני הייתי מוסיפה – זה נכון לגבי כל עבודה שהיא.

תכנני, אבל אל תחנקי את הלו"ז. יש תקופות בחיים (חזרה לעבודה אחרי חופשת לידה, התחלה של תפקיד חדש, פרויקט פתאומי שנדחף לתוך הלו"ז), בהן ניהול זמן הוא קודם כל תכנון מדוקדק. בתקופות לחוצות אל תחששי לתכנן את הלו"ז שלך עד השורות הקטנות והקצי זמנים קבועים למשימות קבועות. כדי להספיק הכל ולא לאבד את הצפון, דעי מראש מתי את הולכת לקניות ומבשלת, מתי התור שלך לאסוף ולהסיע לחוגים, מתי את קובעת שיעורי התעמלות או פגישות רומנטיות עם בן הזוג ובאילו ימים את אחראית על מקלחות וסיפור לפני השינה (לעומת הערבים בהם את יכולה להגיע מאוחר ולהישאר עוד שעות במשרד). תגלי שככל שתתכנני טוב יותר, יישאר לך יותר זמן פנוי. החוכמה היא כמובן לזכור שמדובר בפרק זמן קצוב, שלאחריו הלו"ז יחזור להיות שפוי. אף אחד לא אוהב להרגיש שהלו"ז שלו חנוק עד קצה גבול היכולת ושהוא עבד של הזמן. יחד עם זאת, היו אלה המסובבים את נסיבות החיים, במקום שהנסיבות יסובבו אתכם. קבעו מועדים קבועים לבדיקות תקופתיות אצל הרופא ועמדו בהם, בקשו מיוזמתכם פגישה עם המורה של הילד על מנת להתעדכן, שלמו את החשבונות בזמן כדי למנוע טרחה מיותרת.

 

היצמדי לזמן איכות

בעוד ביחסי הורים וילדים אין דבר כזה שנקרא זמן איכות, אלא רק זמן, הרי שבכל הקשור בניהול זמן יעיל לאיכות הבחירה, השפעה מיידית על התוצאה. מהיותו של הזמן משאב מוגבל ומתכלה, עלינו להחליט מראש במה נשקיע אותו ועל מה נוותר. למשל, לא חייבים לשבת ולבהות במסך הטלוויזיה, אפשר להחליט מראש במה צופים ולכבות את המסך כאשר התוכנית מסתיימת. ההשקעה ברשתות החברתיות הפכה להיות זולל זמן משמעותי. החליטו להקדיש למשימה זמן קצוב בכל יום ואל תחרגו ממנו. קניות שאינן מחייבות מדידה ומישוש, יכולות להתבצע באמצעים דיגיטלים ולחסוך זמן יקר של מיון, ליקוט, עמידה בתורים ובפקקים. אין ספק שהשקעה נבונה של הזמן שלנו תגרום לנו להרגיש שאנחנו מרוויחים יותר ויותר דקות של משמעות, אהבה, משפחה, חברים, הנאה ותסייע לנו להיפטר מהשקעות גרועות, כמו בהייה במסכים מרצדים, שעות מבוזבזות בפקקים או במרכזי קניות הומים.

 

תאהבי את עצמך

מה זה קשור? ככל שתאהבי את עצמך יותר, תרגישי פחות אשמה על כל דקה שאת גונבת למענך מחשבון הזמן. אני למדתי, במהלך החיים, שלפעמים, כדי להיות נאמנה לעצמי, עלי לבגוד קצת במשהו שהוא חיצוני לי. לכן, עלינו להיאבק בהצלפות העצמיות שמתנפלות עלינו בכל פעם שאנחנו מרשות לעצמנו להיות מעט אנוכיות ולגנוב זמן לעצמנו. עלינו להפוך את מזרן רגשות האשמה עליו התרגלנו ללכת לישון. אם נהפוך את המזרן, נגלה כי מצידו השני נמצאת ההשלמה. השלמה עם זה שלא הכל יכול להיות מושלם ושלמעשה, אין חיים מושלמים, יש רגעים מושלמים. והרגעים הללו נועדו להיות שלנו.