תבשיל גרונות הודו עם שעועית (צילום: אסנת לסטר)
תבשיל גרונות הודו עם שעועית (צילום: אסנת לסטר)

 

כשצריך להאכיל הרבה פיות, ההוצאה על בשר – לא משנה אם הוא של בקר, הודו או עוף – יכולה להגיע למאות שקלים לארוחה. אבל יש לי פטנט מצוין שחוסך המון המון כסף: שימוש בגרונות הודו.

 

בניגוד לגרונות העוף, אלה של ההודו מפתיעים בכמות הבשר שעליהם, והם יכולים להחליף את הבשר בצלי, בחמין, במרק, או במאפים. יתרון נוסף שלהם על פני בשר עוף הוא הערך התזונתי המשופר, מפני שהם מכילים הרבה ברזל.

 

בבדיקה שערכתי אתמול באתרי האינטרנט של רשתות השיווק היה מחירו של ק"ג גרון הודו 20-16 שקל – כך שמבחינת היחס בין המחיר לתמורה, אין לו לדעתי מתחרים.

 

תבשיל גרונות הודו עם שעועית

מתכון של רחל בן שיטרית מבית שאן.

 

מרכיבים (4-3 מנות)

1/2 1 כוסות שעועית לבנה שהושרתה במשך כ-8 שעות (כדי לחסוך זמן, אפשר להשתמש גם בשעועית מוקפאת שהופשרה)

1 גרון הודו, חתוך לחלקים

5 שיני שום, קלופות וקצוצות גס

1/3 כוס שמן

4 פלפלים אדומים וחריפים

1 כפית גדושה כמון

1 כפית כורכום

1 כפית פפריקה מתוקה

1 כפית מלח

1/2 כוס פטרוזיליה קצוצה

 

אופן ההכנה

1. מבשלים את השעועית כשעה-שעה וחצי, עד שהיא רכה. מסננים ושומרים בצד.

2. שמים את הגרונות בסיר. מכסים במים ומביאים לרתיחה.

3. שופכים את מי הבישול ומוסיפים לסיר את השעועית ושאר המרכיבים, למעט הפטרוזיליה. מוסיפים מים עד לכיסוי המרכיבים שבסיר ומביאים לרתיחה.

4. מנמיכים את האש ומבשלים 50-40 דקות נוספות, עד שהרוטב מסמיך קצת.

5. לפני ההגשה מפזרים את הפטרוזיליה הקצוצה מעל התבשיל.

 

 

פחזניות ממולאות בשר הודו

פחזניות ממולאות בשר הודו (צילום: אסנת לסטר)
פחזניות ממולאות בשר הודו (צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון של אסנת לסטר.

 

מרכיבים (16-10 פחזניות)

 

לפחזניות

2 כוסות מים

100 מ"ל (קצת פחות מ-1/2 כוס) שמן

100 גרם מחמאה או מרגרינה

1 כפית מלח

2 כוסות קמח

5 ביצים

שמן לשימון נייר האפייה

 

למילוי

1 גרון הודו גדול

ירקות לבישול הבשר: בצל קלוף, גזר, עגבנייה ופטרוזיליה (אם רוצים, אפשר להשתמש בירקות אחרים ובתבלינים לפי הטעם)

אפשרות: 1 כף אבקת מרק עוף

שמן לטיגון

2 בצלים קצוצים

1 כף גדושה קמח

1 כף ציר מרק עוף או אבקת מרק עוף

1 עד 1/2 1 כוסות מים חמים

1 כפית מלח (אם יש צורך)

1/2 כפית פלפל שחור טחון

 

לרוטב פטריות (לא חובה)

שמן לטיגון

2 בצלים קצוצים

1 קופסת שימורי פטריות חתוכות, מסוננת מהנוזלים

1 כף גדושה קמח

1 כף גדושה ציר מרק עוף או אבקת מרק עוף

2 כוסות מים חמים

1/2 כפית פלפל שחור טחון

 

אופן ההכנה

 

הפחזניות

1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. מרפדים תבנית אפייה בנייר אפייה ומשמנים אותו.

2. שמים בסיר בינוני את המים, השמן, המחמאה והמלח. מביאים לרתיחה.

3. מוסיפים בבת אחת את הקמח לנוזל הרותח וממשיכים לחמם תוך ערבוב מתמיד. לאחר שנוצר בצק אחיד הנפרד מדפנות הסיר ממשיכים לערבב עוד דקה, כדי שהבצק יתייבש קצת.

4. מעבירים את הבצק לקערת המיקסר ומניחים לו להתקרר כמה דקות. מתקינים במיקסר את וו הגיטרה.

5. מתחילים לערבל את הבצק ומוסיפים את הביצים בזו אחר זו (מחכים בכל פעם עד שהביצה הקודמת תיטמע בבצק).

6. מעבירים את הבצק לשקית זילוף עם צנתר גדול.

7. מזלפים בתבנית 16-10 פחזניות (חשוב לשמור על רווחים ביניהן).

8. אופים כ-40 דקות, עד שהפחזניות מזהיבות. חשוב לא לפתוח את דלת התנור ב-25 דקות האפייה הראשונות – זה יגרום לפחזניות לצנוח.

9. מצננים את הפחזניות על רשת.

 

המילוי

1. שמים את הגרון בסיר. מוסיפים את הירקות, את אבקת המרק (אם רוצים) ומים עד לכיסוי המרכיבים. מביאים לרתיחה ומבשלים כ-45 דקות. מוציאים את הגרון מהסיר ומפרידים ממנו כמות בשר שממלאת כוס אחת.

2. מחממים שמן במחבת או בסיר שטוח. מוסיפים את הבצל הקצוץ ומטגנים עד סימנים ראשונים של הזהבה.

3. מוסיפים את הקמח וממשיכים לטגן תוך ערבוב, עד שהקמח נספג בבצל והתערובת מתחילה להשחים.

4. מערבבים את ציר העוף (או אבקת המרק) עם המים.

5. מוסיפים את הנוזל לסיר, תוך ערבוב מתמיד.

6. מוסיפים לסיר את הבשר. ממשיכים לבשל, תוך ערבוב מתמיד, עד שנוצר רוטב סמיך.

7. חותכים כל פחזנית לרוחבה וממלאים בתערובת הבשר.

 

רוטב הפטריות

1. מחממים את השמן בסיר. מוסיפים את הבצל והפטריות, ומטגנים עד שהבצל הופך לרך ושקוף.

2. מוסיפים את הקמח וממשיכים לטגן, תוך ערבוב מתמיד, עד שהקמח נבלע במרכיבים שבסיר והתערובת מתחילה להשחים.

3. מערבבים את ציר המרק עם המים ומוסיפים לסיר. ממשיכים לבשל, תוך ערבוב מתמיד, עד שנוצר רוטב סמיך מאוד.

4. מוסיפים גם את הפלפל ומערבבים.

 

 

צלי גרונות הודו בשום

צלי גרונות הודו בשום (צילום: אסנת לסטר)
צלי גרונות הודו בשום (צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון של לילי ג'ינו ממגדל.

 

מרכיבים (3-2 מנות)

1 עד 1/2 1 גרונות הודו, חתוכים לחלקים

 

לבישול הבשר

2 עלי דפנה

1 כפית פלפל אנגלי

1/2 עגבנייה

1/2 בצל

 

לרוטב

שיניים קלופות מ-2 ראשי שום

1/2 כוס שמן זית

1 כפית מלח

2 כפות פפריקה

1 כפית פלפל שחור טחון

1 כפית כורכום

1/2 כוס כוסברה טרייה קצוצה

 

אופן ההכנה

1. שמים את הגרונות בסיר רחב. מוסיפים את עלי הדפנה ואת שאר המרכיבים המיועדים לבישול הבשר. מוסיפים גם מים עד לכיסוי המרכיבים שבסיר ומביאים לרתיחה. מורידים מהאש ומוציאים את הבשר מהסיר. משליכים את שאר תכולת הסיר.

2. מחזירים את הבשר לסיר הריק. מוסיפים את מרכיבי הרוטב, למעט הכוסברה, ויוצקים לסיר מים עד לכיסוי המרכיבים.

3. מביאים לרתיחה ומבשלים כשעה על אש קטנה, עד שהגרונות מבושלים ורכים והנוזלים שבסיר הפכו לרוטב סמיך.

4. דקה לפני סיום הבישול מוסיפים לסיר את הכוסברה.

 

 

מאפה בצק עלים ממולא בבשר הודו

מאפה בצק עלים ממולא בבשר הודו (צילום: אסנת לסטר)
מאפה בצק עלים ממולא בבשר הודו (צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון של חגית שני מפוריה עלית. חגית למדה את המתכון מאמה, שוש בר יהודה.

 

מרכיבים (2 רולדות)

2 דפי בצק עלים מרודדים בגודל 20X20 ס"מ כל אחד

 

למילוי

1 גרון הודו גדול

ירקות לבישול הבשר: בצל קלוף, גזר, עגבנייה ופטרוזיליה (אם רוצים, אפשר להשתמש בירקות אחרים ובתבלינים לפי הטעם)

אפשרות: 1 כף אבקת מרק עוף

שמן לטיגון

2 בצלים קצוצים

1 כפית מלח

1/2 כפית פלפל שחור טחון

 

לרוטב פטריות (לא חובה)

שמן לטיגון

2 בצלים קצוצים

1 קופסת שימורי פטריות חתוכות, מסוננת מהנוזלים

1 כף גדושה קמח

1 כף גדושה ציר מרק עוף או אבקת מרק עוף

2 כוסות מים חמים

1/2 כפית פלפל שחור טחון

 

אופן ההכנה

1. שמים את הגרון בסיר. מוסיפים את הירקות, את אבקת המרק (אם רוצים) ומים עד לכיסוי המרכיבים. מביאים לרתיחה ומבשלים כ-45 דקות. מוציאים את הגרון מהסיר ומפרידים ממנו כמות בשר שממלאת כוס אחת.

2. מחממים בסיר שמן. מוסיפים את הבצל ומטגנים עד להזהבה קלה.

3. מוסיפים את בשר ההודו ומטגנים תוך ערבוב כחצי דקה.

4. מוסיפים את התבלינים, מערבבים ומורידים מהאש.

5. מחממים את התנור ל-200 מעלות. מרפדים תבנית בנייר אפייה ומשמנים את הנייר.

6. מניחים מחצית מכמות המילוי בשורה סמוך לשוליים של אחד מדפי הבצק. מגלגלים לרולדה.

7. חוזרים על הפעולה עם יתרת המילוי ודף הבצק השני.

8. מניחים את הרולדות בתבנית. יוצרים על פניהן חתכים מקבילים בעזרת סכין חדה.

9. אופים 25-20 דקות, עד שהרולדות משחימות.

 

רוטב הפטריות

1. מחממים את השמן בסיר. מוסיפים את הבצל והפטריות, ומטגנים עד שהבצל הופך לרך ושקוף.

2. מוסיפים את הקמח וממשיכים לטגן, תוך ערבוב מתמיד, עד שהקמח נבלע במרכיבים שבסיר והתערובת מתחילה להשחים.

3. מערבבים את ציר המרק עם המים ומוסיפים לסיר. ממשיכים לבשל, תוך ערבוב מתמיד, עד שמתקבל רוטב סמיך מאוד.

4. מוסיפים גם את הפלפל ומערבבים.

 

 

תבשיל גרונות הודו עם עגבניות

תבשיל גרונות הודו עם עגבניות (צילום: אסנת לסטר)
תבשיל גרונות הודו עם עגבניות (צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון של עליזה בנג'ר מחיפה.

 

מרכיבים (3-2 מנות)

1 עד 1/2 1 גרונות הודו, חתוכים לחלקים

כ-6 עגבניות טריות, מרוסקות

5 שיני שום קצוצות

1/3 כוס שמן זית

1 כף פפריקה אדומה מתוקה (אפשר גם 1/2 כפית פריקה חריפה)

1 כפית מלח

1/2 כפית פלפל שחור טחון

1 כפית כורכום

 

אופן ההכנה

1. שמים את הגרונות בסיר. מכסים במים ומביאים לרתיחה. שופכים את המים.

2. שמים בסיר רחב את העגבניות המרוסקות, השום הקצוץ והשמן.

3. מבשלים תוך ערבוב, עד שחלק ניכר מהנוזלים מתאדה.

4. מוסיפים לסיר את שאר המרכיבים, וגם מים עד לכיסוי הגרונות.

5. מביאים לרתיחה ומנמיכים את האש. מבשלים על אש קטנה כשעה, עד שכמעט כל הנוזלים מתאדים ונוצר רוטב סמיך.

 

 

חביתה עם בשר הודו

חביתה עם בשר הודו (צילום: אסנת לסטר)
חביתה עם בשר הודו (צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון של אסנת לסטר.

 

מרכיבים (3-2 מנות)

1 גרון הודו גדול

ירקות לבישול הבשר: בצל קלוף, גזר, עגבנייה ופטרוזיליה (אם רוצים, אפשר להשתמש בירקות אחרים ובתבלינים לפי הטעם)

אפשרות: 1 כף אבקת מרק עוף

שמן לטיגון

2 בצלים קצוצים

4 ביצים

1 כפית מלח

1/2 כפית פלפל שחור טחון

 

אופן ההכנה

1. שמים את הגרון בסיר. מוסיפים את הירקות, את אבקת המרק (אם רוצים) ומים עד לכיסוי המרכיבים. מביאים לרתיחה ומבשלים כ-45 דקות. מוציאים את הגרון מהסיר ומפרידים ממנו כמות בשר שממלאת כוס אחת.

2. מחממים במחבת את השמן. מוסיפים את הבצל ומטגנים עד שהוא מזהיב.

3. מוסיפים את בשר ההודו ומטדנים כדקה, תוך ערבוב.

4. מעבירים את תכולת המחבת לקערה. מוסיפים לקערה את הביצים והתבלינים ומערבבים היטב.

5. מחממים במחבת שמן על אש בינונית-נמוכה ויוצקים לתוכה את תערובת הביצים והבשר. מכינים חביתה לפי הטעם - מקושקשת או רגילה.

 

 

מרק הודו

מרק הודו (צילום: אסנת לסטר)
מרק הודו (צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון של חגית שני מפוריה עלית. חגית למדה את המתכון מאמה, שוש בר-יהודה.

 

מרכיבים

2 גרונות הודו

5 גזרים

5 קישואים

2 בצלים קלופים

1/4 כרוב לבן

1/4 כרובית

1 כרשה

5 גבעולי סלרי עם העלים

1/3 צרור פטרוזיליה

1/3 צרור שמיר

1 שורש סלרי

1 פלפל ירוק

אפשרות: שורש פטרוזיליה

אפשרות: 1 עגבנייה

מלח

פלפל שחור

 

אופן ההכנה

1. שמים את כל המרכיבים בסיר גדול (אם צריך, חוצים חלק מהירקות). מוסיפים מים עד לגובה של כמה ס"מ מעל המרכיבים.

2. מביאים לרתיחה, ומכפים את הקצף האפור שצף על פני המים.

3. מורידים את גובה הלהבה ומבשלים על אש בינונית-נמוכה כשעה.

4. אם לא מגישים את המרק מיד, מאחסנים בנפרד את הנוזל, הירקות והבשר: נותנים למרק להתקרר, מסננים אותו, ושומרים את הירקות והבשר בכלים נפרדים. לפני החימום מחזירים אותם לנוזל.

 

אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע