חם לכם? גם לנו - מאוד! ואם נראה לכם שמשנה לשנה נהיה יותר חם, זה לא סתם זיכרון סלקטיבי - זו המציאות העגומה. הסטטיסטיקה מלמדת שמאז שנות ה-70 נמדדו טמפרטורות גבוהות יותר בארץ בהשוואה לשנים קודמות, ומנגד החורף קר יותר. נכון שמחאות עושים בקיץ, אבל אין כמו מים קרירים כדי להקל על המועקה,  אז הרשו לנו לצנן את החום הכבד בהגיגי בריכות. בואו נעצור רגע להתרעננות:

קמפיין לעידוד המודעות להתחממות הגלובלית. פרסומאי  Ogilvy&Mather עבור בנק HSBC. צילום: hahatango, cc

תאגיד הפרסום הבינלאומי Ogilvy&Mather יצר, בעבור הבנק הבריטי-הונג קונגי HSBC, קמפיין שמטרתו לעורר מודעות להתחממות כדור הארץ. בצילום למעלה רואים את הדפס קו הרקיע של ניו יורק, שהודבק על קרקעית הבריכה ויצר אפקט מטלטל ומתעתע, של מנהטן השקועה מתחת לקרחונים הנמסים.

בית עם בריכה הוא החלום הרטוב של רובנו, וטוב לדעת שרשימת ה"בעד" כוללת גם יתרונות אקלימיים: הטמפרטורה של אוויר יבש צונחת באופן משמעותי בשלב המעבר ממים לאדי מים. לכן, כאשר בריזת הקיץ עוברת ליד גוף מים, בעיקר באקלים חם ויבש, האוויר סופג את לחות המים ומתקרר. מיקום הבריכה במקום מוצל, בין כיון הרוח העיקרי לבין פתחי הבית (כדוגמת הבית בתמונה למטה), מאפשר לנצל את הבריכה לקירור חדרי הבית הסמוכים לה.

 

חדרי הבית פונים אל עבר הבריכה: קירור טבעי וגם אסתטי. בית פרטי בחיפה, בתכנון אדריכל פיצו קדם. צילום: עמית גרון

שיטה זו, המכונה באנגלית Evaporate Cooling  (קירור באידוי), אינה המצאה חדשה. ניתן למצוא שימוש דומה באדריכלות ורנקולרית (אדריכלות עממית ללא אדריכלים) ובשרידי בנייה היסטוריים.

 

בריכה ליד ארקדה מקורה, וילה אדריאנה- טיבולי, איטליה. צילום: יעל גלעד

אם מתכננים בריכה בבית פרטי, כדאי לזכור שהגג הוא שטח המעטפת החשוף ביותר לקרינת השמש לאורך כל שעות היום, ולכן נרצה להגן על התחממותו בתקופת הקיץ. המים הם בעלי מסה תרמית גבוהה, ובניגוד לחומרים שמעבירים חום באופן מיידי, הם אוגרים את החום במשך כמה שעות ורק אז מתחילים להעבירו. לכן, בריכה על הגג תתאים יותר לאקלים מדברי, שבו שורר הפרש טמפרטורות קיצוני בין היום ללילה: כאשר השמש קופחת במהלך היום, המים ירחיקו את הקרינה מהבית ויפחיתו את התחממותו - ואילו בשעות הערב, כאשר הטמפרטורה צונחת, הם יעבירו למבנה את אנרגיית החום שאותה צברו במשך היום. בנוגע לפוטנציאל האדריכלי של בריכה על הגג והעונג הצרוף של שחייה במיקום מוגבה אל מול הנוף, נראה לנו שלא צריך להכביר במלים. אפשר פשוט להתבונן בתמונות הבאות:

 

בריכה על גג- הקמה (וצילומים):  ג.ש בינוביץ' בע"מ

מבט מהבריכה על הגג לעבר הנוף הירוק והים. הקמה ותמונות: ג.ש בינוביץ' בע"מ

לא הכל מושלם בבריכה, ולא מדובר רק בהוצאה הכספית. גם אם חופי הארץ אינם נקיים במיוחד, הם לפחות לא מכילים כלור. מצד שני, מתברר שחומר החיטוי הצורב הזה אינו מחויב המציאות. מאז שנות ה-80 של המאה הקודמת, אפשר לבנות בריכה טבעית שמתוכננת בתהליכים ביולוגיים ופיזיקליים לטיהור המים, במקום כימיקלים מזיקים לאדם ולסביבה. את יעל מעפרה צמחי מים, הכרנו לפני כארבע שנים, כאשר תיכננו את מתחם הצפרות בחווה בפארק הירקון ויעל היתה אחראית על תכנון והקמת גוף המים במתחם. כל בריכה שלה מורכבת משלושה אזורים: אזור שחייה, "אזור טיהור צמחי" ואזור סינון ביו-מכני, עם משאבה שמסחררת את המים בין האזורים. גם בריכת כלור קונבנציונלית אפשר להסב לבריכת שחייה טבעית, באמצעות הוספה של אזור טיהור עם צמחים, בתוספת אלמנטים ביו-מכאניים המאפשרים הפעלה נכונה של המערכת.

 

בריכה טבעית בבית באבירים. תכנון והקמה: עפרה צמחי מים, צילום: טל גליק

בריכה טבעית בבית באבירים - תכנון והקמה: עפרה צמחי מים, צילום: טל גליק

ועכשיו, לחדשות הרעות והבלתי מפתיעות: בריכה זה לא עסק זול, אלא לוקסוס לא קטן. הקמת בריכה פרטית תעלה לכל הפחות 150 אלף שקלים (הוצאות בנייה, איטום וציוד), ובעלי אמצעים יכולים לשפוך עליה גם חצי מיליון שקלים לפני שישפכו מים פנימה. להיות בריא יעלה יותר: עלות ההקמה של בריכה טבעית גבוהה ב-30% בממוצע מזו של בריכה מוכלרת. מצד שני, התחזוקה השוטפת של בריכה טבעית היא חסכונית יותר - משום שצריכת החשמל מופחתת ואין צורך לרכוש חומרים כימיים - כך שמי שיכול להרשות לעצמו את ההוצאה הראשונית ומסוגל לחשוב לטווח ארוך, ירוויח (גם את בריאותו).

ומה עם רובנו, שהממון אינו שוכן בכיסם ועדיין חפצים בטבילה קיצית, אתם שואלים? אפשר כמובן ללכת לבריכה הציבורית ולשכשך במים. ואפשר גם להתרשם מהרעיון הבא, שראוי להגיע לישראל: בעבודה שנקראת Temporary Displacement, האמנית Louisa Dawson ממחזרת מכולות אשפה ישנות והופכת אותן לבריכות קטנות ואישיות. החלק הפנימי של המכולות מצופה באריחי קרמיקה, בעוד חלקן החיצוני נשאר מוזנח כשהיה. את המילים המשופצים מציבה האמנית במקומות ציבוריים, חשופים לאינטרפרטציה ושימוש חופשי של עוברי האורח.

 

החיים בזבל? דווקא כיף. עבודתה של האמנית Louisa Dawson

כיוון חשיבה דומה היה לחברת הנדל"ן היצירתית  Macro Sea. החברה הזו מתמחה בשדרוג, במיתוג ובהחייאת אזורים עירוניים שאינם בשימוש. ב-2009 היא הפכה חצר גרוטאות בברוקלין לקאנטרי קלאב שוקק חיים. הבריכות במועדון הספורט הזה נעשו ממכולות ימיות ממוחזרות.

 

בונים את הבריכה ממכולות ממוחזרות. פרויקט של  Macro Sea, צילום: Antonia Belt

והנה התוצאה: קאנטרי קלאב בברוקלין מבריכות ממוחזרות. Macro Sea, צילום: Antonia Belt

מסיבות בריכה: המכולות ממוחזרות, השמחה מקורית לגמרי.צילום: Lauren Silverman

שנה מאוחר יותר שיכללה החברה את הרעיון ויצרה בריכות ניידות, שאפשר לשנע ממקום למקום לפי הצורך והחשק. הבריכות מטיילות ברחבי העיר בשנים האחרונות.

 

איפה תרצו את הבריכה שלכם היום? הפרויקט העירוני של Macro Sea. צילום: Katie Sokoler

בריכה ניידת ממכולה ממוחזרת עוגנת בלב ניו יורק. הפרויקט של Macro Sea. צילום: Antonia Belt

אז עד שבריכה ממכולה תנחת אצלכם בחצר, קבלו דף הוראות להקים אחת כזו לבד. עשו זאת בעצמכם:

 

עשו לכם בריכה. הדמיה: Vamos Architects

ובינתיים, קיץ חם ורטוב מאיתנו.

יעל וגלית

 

בריכה בבית דו-משפחתי ברמת השרון

 

בריכה בבית משותף של שתי אחיות

 

בריכה בווילה מאופקת בקיסריה