דירות שכורות רבות בתל אביב נמצאות בבניינים יפים אך מוזנחים, ומוצעות להשכרה במצב מדורדר ומחפיר. בעלי הבתים לא מעוניינים להשקיע, אך זה לא רק עניין של כסף, אלא של תרבות: בכתבה הזו אפשר לראות איך גם בסכום לא גדול אפשר לשפר דירה ישנה ומוזנחת ולהפוך אותה לנעימה.

 

בפינת הרחובות שדרות רוטשילד ובצלאל יפה בתל אביב ניצב בניין מרשים שנבנה בשנות ה-30 של המאה הקודמת, בסגנון אקלקטי. לבניין שלוש קומות, וחזיתותיו מסתירות חצר פנימית, אינטימית וירוקה. למבנה שמשופע בפיתוחי אבן ובפרזולי פלדה שתי כניסות מרשימות, משני הרחובות, וכמרבית המבנים האקלקטיים - לקומת הקרקע עיצוב שונה מלקומות העליונות.

 

כך נראה הבניין בימי תל אביב הקטנה (באדיבות שולה וידריך)
כך נראה הבניין בימי תל אביב הקטנה (באדיבות שולה וידריך)

 

הוא מיועד לשימור מחמיר, ולמרות שאינו משופץ הוא מושך את העין. בקומת הקרקע שלו שופצה באחרונה דירה קטנה, 40 מ"ר שטחה, ש"יושבת" בתוך הפינה מעוגלת החלונות של הבניין. היא הוזנחה במשך שנים רבות, וכעת ביקש בעליה החדשים לשפץ אותה לקראת השכרתה. מעצב הפנים גיא לוי, בשיתוף דודי בן-נון ואורי פורת, שניהם סטודנטים לעיצוב, הצליחו לשדרג את מראיה בסכום של 20 אלף שקלים בלבד (לא כולל שכר טרחתם).

 

איך הם עשו זאת?

 

"חלק מהמשפחה, חלק מהרחוב, קצת יד 2, קצת איקאה והרבה עבודה עצמית", מסביר לוי. לדירה קיר מעוגל ודומיננטי, והיא מחולקת לשניים באמצעות דלתות עץ גדולות ונפתחות, ששרדו את השנים ושופצו. בחלל הכניסה (ראו תוכנית למעלה), מוקמו פינת ישיבה קטנה, מטבח ופינת אוכל. הרצפה כאן נשחקה מאוד עם השנים, ולכן בחרו המעצבים לחפותה ב-pvc מודפס בדוגמת פרקט.

 

בחלל המעוגל והגדול יותר נמצאים חדר השינה, פינת העבודה וסלון. באזור זה הרצפה המקורית נשמרה, ולכן הוחלט רק לקלף מעליה את שכבות הלינוליאום שהודבקו עליה במשך השנים, ולחשוף את יופיה מחדש. כמו בהרבה דירות ישנות מהתקופה הזו, חדרי הרחצה והשירותים נמצאים מחוץ לדירה, צמודים לה, במסדרון. גם הם שופצו כדי להביאם למצב ראוי.

  

המטבח שופץ ואובזר ב-4,000 שקלים (צילום: גידעון לוין ואורן היימן)
המטבח שופץ ואובזר ב-4,000 שקלים (צילום: גידעון לוין ואורן היימן)

 

לשיקום המטבח מצא לוי פתרון מקורי: הוא רכש 80 מטרים של פאנלים מעץ, בעלות של 300 שקלים בלבד. הוא חיפה איתם את הארונות הקיימים ולסיום צבע אותם בלקה. העלות הכוללת של המטבח – כולל אביזרי חשמל – הסתכמה, לדבריו, ב-4,000 שקלים. לצד ארונות המטבח הוצב שולחן שנבנה מתריסי עץ שנאספו ברחוב וכוסו בפלטת זכוכית. הכיסאות שלידו והווילונות שנתלו על החלונות הגדולים והיפים נקנו באיקאה.

 

מעל לשולחן מקבץ מנורות שקופות במראה טרנדי, שעוצבו והוכנו מצנצנות זכוכית, בעלות של 20 שקלים ליחידה. ליד דלת הכניסה, בצדו השני של החלל, פינת ישיבה קטנה, עם שתי כורסאות ישנות וכוננית משופצת בסגנון רומנטי – פריטים שנלקחו מבית אחותו של לוי.

 

החלל המעוגל שטוף אור בזכות החלונות הרבים, ובו פינת ישיבה גדולה יותר, עם ספות מהרחוב, שולחן קפה שעשו המעצבים ומנורה בסגנון מזרחי, גם היא מבית האחות. בחלל השינה קיר כחול, שקולף לקבלת מראה מחוספס ונתחם בקרניז מקלקר. המיטה והמראה שלצדה נקנו ב"יד 2". המנורה, הווילונות והתמונה מאיקאה.

 

שולחן עבודה בעבודה עצמית (צילום: גידעון לוין ואורן היימן)
שולחן עבודה בעבודה עצמית (צילום: גידעון לוין ואורן היימן)

 

את ה"חמורים" לשולחן העבודה אסף לוי לאחר שנזרקו ממקום עבודתו, סטודיו B6, שממוקם בהמשך הרחוב. עליהם הניח פלטה שחופתה בפאנלים ששימשו את המעצבים במטבח. הכיסא ליד השולחן גם הוא משומש – במקרה הזה הגיע מבית ההורים. ארון ויטרינה שהיה בחנות אופטיקה הוסב לארון ספרים. פריט שבולט במקוריותו היא כורסה שהוכנה ממזוודה שהמעצבים קנו בשוק הפשפשים ב-30 שקלים, ריפדו והוסיפו לה ידיות ורגליים.

 

כורסה שהוכנה ממזוודה ישנה (צילום: גידעון לוין ואורן היימן)
כורסה שהוכנה ממזוודה ישנה (צילום: גידעון לוין ואורן היימן)

 

הבניין והאדריכל

 

בתיק הבניין שבגנזך עיריית תל-אביב קרוי הבית "בית ישראל וילוקובסקי". את הבניין, שחזיתותיו השתמרו כמעט לחלוטין, תיכנן אחד ממובילי הזרם האקלקטי באדריכלות התל-אביבית – האדריכל משה צ'רנר. הוא נולד בגליציה, למד אדריכלות בצ'רנוביץ' ועלה לארץ ב-1921. הוא כיהן כמהנדס העיר ונפטר ב-1962. חוקרת העיר תל אביב, שולה וידריך, כתבה עליו בספרה "ביאליק והרחוב". היא מונה את המבנים האקלקטיים שתיכנן בלב העיר – בלפור 44, נחמני 23 ו-25 (שני האחרונים ייפתחו כמלונות בוטיק בקרוב), שדרות רוטשילד 65, 81 ו-88, ושני בנייני ציבור: בית העיר בכיכר ביאליק ואולם אוהל שם, גם הם, כמו מרבית בנייניו של צ'רנר, מיועדים לשימור מחמיר.

 

מסמך שנמצא בתיק הבניין מעיד על אמידותה של משפחת וילוקובסקי, שהתגוררה בבית: "בבניין 24 חדרי דירה, שלושה חדרי משרתת, חמש מרפסות סגורות וארבע מרפסות פתוחות. על הגג סככה מעץ המשמשת למכבסה. בקומת המרתף ארבעה מחסנים (מהם אחד משמש כמקלט ובאחד גר שליש הבית), בחצר צריף עם גג רעפים המשמש כמכבסה".

 

וידריך מציינת כי מצאה מסמכים שמעידים כי בחלוף השנים גרו בבית אישים ידועים כמו ראש עיריית תל אביב, ישראל רוקח, השופט ד"ר מני ישראל והמשורר טשרניחובסקי. "יש לי אי שם מודעת פרסומת של המשורר ד"ר טשרניחובסקי (שבמקצועו היה גם רופא, נ"ר), על כך שהעביר את מרפאתו לרחוב הרכבת 9. רחוב בצלאל יפה של היום נקרא פעם רחוב הרכבת, כי הוא הוביל לרכבת", היא מסבירה.

 

עוד דירות שכורות בתקציבים קטנים:

>> זוג צעיר עיצב את דירתו הראשונה ברמת גן ב-15 אלף שקלים

>> להשתמש במה שיש: דירה שכורה, ובכל זאת אישית וייחודית

 

עשו זאת בעצמכם:

>> רעיונות לחידוש כסאות ישנים ועזובים מהרחוב

>> מנורות מצנצנות, מטושים, מדיסקים וצינורות