אומרים שאנחנו עם הספר, אבל אם תשאלו את הילדים שלנו, הם יעדיפו את הטאבלט, הסמארטפון או מסך הטלוויזיה (או כולם בעת ובעונה אחת). בינינו, זו לא אשמתם. המדיומים האלה קלים יותר לתפעול, מרתקים את החושים ונותנים למוח שלנו לנוח ולהתמסר.

מהצד השני של המתרס ניצבים המומחים שבסבר מבט חמור, מסבירים לנו שאחד היסודות החשובים של חינוך והשכלה, הוא התמצאות במילה הכתובה, מיומנות הקריאה והבנת הנקרא. גם הם צודקים. האימון של קריאת הספרים למוח, העשרת אוצר המילים, האופן שבו הקריאה מפתחת את הריכוז ועוד אינספור הדברים הטובים שהיא מאפשרת לילדינו, אינם מוטלים בספק.

אז איך מיישבים בין שני הצדדים, איך מחבבים את הקריאה על דור הטאבלט ואיך גורמים להם לקרוא? ההורים מקבוצת המשפחה בפייסבוק מנדבים לכבוד שבוע הספר, ארבע דרכים בדוקות:

 

הכניסו זמן קריאה ללו"ז

ליטל ירון אומרת שכחלק מתכנון היום, יש להכניס זמן ספציפי המוקדש לקריאה: "מסדרים פוף, ערסל או על מזרנים, עוזבים את הכל ולוקחים ספר עם הילדים. אפשר להפוך את זה לזמן קריאה משפחתי וזה עובד בעיקר בחופשים. עוד דבר שעובד אצלנו זה לשהות בספרייה. גם שם יש פופים ומחצלת וברגע שהילדים מתחילים, הם כבר שוקעים בספר ואני נשארת איתם".

נותר רק להוסיף שכדאי לא לוותר על הדקות החשובות המוקדשות בכל לילה לקריאה לפני השינה ולאפשר גם לילדים גדולים עוד חצי שעה עם אור דלוק, לטובת קריאת ספר. הרגלים שמפתחים מגיל צעיר, צפויים ללוות את ילדינו גם בגיל מבוגר יותר, שכן אחרי שמתרגלים לישון אחרי קריאת ספר, קשה להסתדר בלי.

 

טפחו ספרייה עשירה ודאגו לנגישות

מורן אביטל מלכנר מעידה שבספרייה שלה היא מקפידה להחזיק גם מדפים עם ספרים של בנה הקטן וזאת ללא קשר לספרייה משלו. "חשוב מאוד שגם לתינוק שכבר זוחל תהיה נגישות לספרים לגילו", היא אומרת. "מגיל שנתיים מדי פעם אני לוקחת אותו לחנות ספרים, כדי שישב בפינה מותאמת לילדים, ידפדף וייחשף. עם כל הדיגיטל שמסביב חשוב שקודם כל יהיו ספרים בבית, בחדר ובשירותים".

העצה הזאת מזכירה לנו קצת את העצות שנותנים תזונאים להורים בנוגע לאוכל בריא. רוצים שילדים יאכלו בריא? פזרו בבית צלחות עם פירות, ירקות, שקדים ותמרים והם יאכלו אותם. הדבר נכון גם לגבי ספרים. מאוד קשה להתפתות לא לפתוח ספר כשהוא מונח על המדף מולך. בלי לשים לב, סביר להניח שתמצא את עצמך קורא אותו.

 

הגבילו טלוויזיה או פשוט הוציאו אותה מהבית 

אם אתם מסוגלים להוציא את הטלוויזיה מהבית ולהשאיר רק מסך לצורך סרטים וקלטות, מה טוב, אבל למען כל אלה שלא מסוגלים (ויש לנו תחושה שרובכם כאלה) פשוט הגבילו את זמן המסכים. הגבלת זמן הצפייה בטלוויזיה לא מספיק, פשוט כי היום ישנם מסכים מפתים ונגישים יותר מאשר הטלוויזיה. הילדים צריכים להבין שלא מדובר במעבר ממסך למסך, אלא בזמן ללא מסכים בכלל.

האם הם ירוצו לקרוא ספרים בעקבות זאת? לא בטוח, אבל הספר יחזור להיות אופציה מעניינת עבורם ברגע שהמסכים ייעלמו. כמו שלא בטוח שיאכלו את הפירות והירקות מהסעיף הקודם, אבל לפחות לא יהיו להם רק חטיפים וממתקים מול העיניים. (ותודה לפניה חזן).

 

קראו ספרים בעצמכם

בואו נעשה את קצר. מחקרים מוכיחים שככל שההורים קוראים יותר ספרים, כך הילדים קוראים יותר. יש משהו בלראות מישהו קורא לידך בספר, שגורם לך לחפש ספר גם לעצמך. אם מוסיפים לכך את העובדה שלילדים שלנו יש מנגנון הישרדותי שגורם להם לחקות אותנו (לא, לא בגיל ההתבגרות. שם זה בדיוק ההיפך), מגיעים למסקנה הפשוטה: אם הם לא יראו אתכם קוראים, הם לא יקראו בעצמם. (ותודה לרבקה הולצברג).

אז בין אם ביקרתם כבר בשבוע הספר ובין אם לא, זה הזמן לשים ספר ליד המיטה, בשירותים ועל שולחן הקפה בסלון ולהתחיל להפוך את הקריאה לחלק מהחיים שלכם ושל הילדים שלכם. קריאה נעימה!