בתום תהליך ארוך ולא מעט שמועות שעלו בתעשיית האופנה בחודשים האחרונים, הוועד המנהל של בצלאל אישר את מינויה של מעצבת האופנה תמרה יובל ג'ונס כראש המחלקה לצורפות ואופנה. יובל ג'ונס תחליף את ראש המחלקה היוצאת עינת לידר, שהחזיקה בתפקיד בשמונה השנים האחרונות. ל-Xnet נודע כי יובל ג'ונס גברה על מספר גורמים בתעשיית האופנה שהגישו את מועמדותם לתפקיד, ביניהם ראש המסלול לאופנה בבצלאל, המעצבת קלודט זורע. יובל ג'ונס צפויה להיכנס לתפקיד החדש כבר בשבועות הקרובים.

 

מבצלאל נמסר בתגובה: "ועדת החיפוש של האקדמיה בצלאל, אשר מונתה לבחירת ראש המחלקה לצורפות ואופנה, בחרה בתמרה יובל ג'ונס, אשר תחל את תפקידה באוקטובר 2013. האקדמיה מברכת את תמרה ומאחלת לה הצלחה".

 

יובל ג'ונס, 68, היא ממעצבות האופנה הבולטות בישראל ובעלת ניסיון מוכח בארץ ובחו"ל. את דרכה המקצועית החלה כמעצבת עצמאית בשנות ה-60, ובין היתר עיצבה לבית האופנה המיתולוגי משכית. בשנת 1974 היא עברה לאיטליה ועבדה במשך עשור בצמוד למעצב האופנה רוברטו קוואלי. בשנות ה-90 שבה יובל ג'ונס לבית קוואלי, שם עבדה עם המעצב במשך שמונה שנים עד שבשנת 2000 שידכה לו את המעצב ויקטור (ויוי) בלאיש, בוגר שנקר שנחשב מקורב אל יובל ג'ונס. לפני כחמש שנים חזרה שוב יובל ג'ונס לעבוד עם קוואלי לתקופה של שנה וחצי, במהלכה עבדו אצלה מספר מעצבים מקומיים, ביניהם ליאורה טרגן ואלון ליבנה.

 

 

עינת לידר. שימשה כראש מחלקת האופנה והצורפות בבצלאל במשך שמונה שנים (צילום: דיויד גוס)
עינת לידר. שימשה כראש מחלקת האופנה והצורפות בבצלאל במשך שמונה שנים (צילום: דיויד גוס)

  

 

מסדרונות האקדמיה אינם זרים ליובל ג'ונס, מורה ומנחה בכירה בשנקר לשעבר, שכיהנה כראש המחלקה לאופנה במוסד בשנים 2006-2004. כיום היא פועלת כמנטורית וקואוצ'רית למעצבים צעירים. עם פרוץ המחאה החברתית בקיץ 2011, היא עוררה הד תקשורתי כאשר קראה למעצבים צעירים לפעול נגד שיטת הקונסיגנציה. בדברים שפרסמה אז יובל ג'ונס בחשבון הפייסבוק שלה כתבה: "אם כולנו יוצאים לרחובות במחאה על אי שוויון, חוסר יכולת לגמור את החודש ולחיות במדינה הזאת, אני קוראת למעצבי האופנה הצעירים להרים את דגל המרד נגד השיטה הנלוזה של הקונסיגנציה! שיטה שלא נותנת למעצבים יכולת להתפרנס בכבוד, מכניסה אותם להשקעות בייצור מעל ליכולות שלהם ובסוף העונה הם נשארים עם החזרים שקשה להיפטר מהם ועם חור בכיס!".

 

 

קלודט זורע. ראש המסלול לאופנה בבצלאל (צילום: נטע אלונים)
קלודט זורע. ראש המסלול לאופנה בבצלאל (צילום: נטע אלונים)

  

 

מוקדם לומר ולהמר כיצד ישפיעו התפיסות העיצוביות, הכלכליות והחברתיות של יובל ג'ונס על תלמידי המחלקה לאופנה וצורפות בבצלאל. בזמן כהונתה הקצרה כראש המחלקה לאופנה בשנקר, ניתן היה לחוש בשינוי קל שחל בקולקציות הבוגרים – שהיו אז מסחריות יותר וארטיסטיות פחות. לאחר שמונה שנים של הלך רוח קונספטואלי שהטמיעה ראש המחלקה היוצאת עינת לידר, כל שינוי שתכניס יובל ג'ונס ייראה כמו מהפכה עיצובית. עדיין, ניתן להניח כי בצלאל ימשיך לשמש כאלטרנטיבה אמנותית השמה דגש על עבודות יד, יחסית לשתי מחלקות האופנה הנוספות הבולטות בארץ, בשנקר ובוויצ"ו חיפה.

 

 

תמרה יובל ג'ונס. "אין חינוך לאופנה. באירופה עוד מתלבשים, בארץ זה שיא השלוך" (צילום: טים ג'ונס)
תמרה יובל ג'ונס. "אין חינוך לאופנה. באירופה עוד מתלבשים, בארץ זה שיא השלוך" (צילום: טים ג'ונס)

 

 

טעימה מראיית עולמה העיצובית ודעתה על תוצרי סטודנטים לעיצוב אופנה קיבלנו מיובל ג'ונס בראיון ל-Xnet בשנה שעברה. "כשסטודנט חושב על פרויקט הגמר שלו, הוא מסתכל על תצוגות של מעצבי על כמו אלכסנדר מקווין ואחרים", אמרה. "פרויקט הגמר מקבל קונטקסט של קוטור והוא מתנתק מהרחוב, מהמציאות. בעבר, הרחוב לבש בדיוק מה שראו במסלולים, ובמבט לאחור קל לסווג כל בגד לעשור המתאים. היום אין שום אימפקט של התצוגות על הרחוב, יש כאוס מוחלט. כולם מדברים על שיק וסטייל, אבל לא רואים את זה הלכה למעשה. אין חינוך לאופנה. באירופה עוד מתלבשים, בארץ זה שיא השלוך".